Den stora migrationen och fantastiska fågelsjöar i Kenya

Flyg från Nairobi till Mara Olkiombo Airstrip ingår i resans pris. Inga långa tröttande busstransporter från Nairobi till vår camp i Masai Mara. 

7 – 16 augusti 2021

Tilläggsresa: Amboseli – elefanter vid foten av Kilimanjaro 3-7 augusti 2021

Några av resans höjdpunkter:

 • Flyg från Nairobi till Mara Olkiombo Airstrip ingår i resans pris. Inga långa tröttande busstransporter från Nairobi till vår camp i Masai Mara. 
 • 6 dagar i Masai Mara – den klassiska safari destinationen.I Masai Mara bor vi i en tältcamp som är helt inriktad på naturfotografer. Vi har specialbyggda Toyota Landcrusiers så att vi kan fotografera från lägre vinklar. Campen ligger ca 5 min med jeep från Maasai Mara National reserve
 • Vi har stort fokus på den stora migrationen och allt vad den kan erbjuda i stora hjordar med gnuer och zebror och andra djur 
 • Vi kommer att vara vid Maras floder för att försöka fotografera när hjordarna korsar floderna
 • De stora katterna – lejon, leopard och gepard finns rikligt i området
 • Masai Mara har alltid stora mängder med djur – allt från zebror, giraffer och elefanter till antiloper och gaseller
 • Heldags game drives i Masai Mara för att kunna följa alla tänkbara situationer utan att behöva tänka på klockan. Under 2019 års resa följde vi 5 geparder i nästan 6 timmar när de jagade gnuer
 • Vi har off-road tillstånd i Masai Mara vilket gör att våra fordon får köra till platser andra fordon inte kommer till
 • Max fyra fotografer i varje jeep
 • Möjligheter att fotografera Masai Maras djur från låga vinklar
 • Lokala Maasai guider som har mycket bra lokalkunskap och förståelse för fotografering
 • Tre dagar vid några av Kenyas bästa fågelsjöar där vi fotograferar fiskande skrikhavsörn, kungsfiskare, pelikaner, flamingos och många andra arter fåglar. Flodhäst är också vanligt i sjöarna.
 • Extra bagagemöjligheter på flyget till Masai Mara. 

Den sammetslena afrikanska nattens intensiva mörker omsluter oss där vi sitter vid en öppen eld i vår tältcamp. Ur mörkret hör vi några hyenor som skrattande passerar inte långt från campen. Samtalet runt elden tar åter över ljudkulissen och det finns mycket att prata om. Hela dagen har tillbringats ute i Masai Maras fantastiska natur och upplevelserna och intrycken är många, för att inte tala om bilderna. I ett slags eufori berättas det omväxlande om lejonflocken vi fotograferade i soluppgången, gnuer som korsade floden och den unika upplevelsen att få se en gepardhona med sina ungar sittandes på en termitstack och blicka ut över de vidsträckta gräsmarkerna.

Plötsligt så fylls natten av ljudet från två rytande lejon, kraftfullt och självsäkert talar de två hanarna om för sin flock och andra lejon att det här är deras område och att här är det dom som är kungarna.

Masai Mara ligger i sydvästra Kenya och är ett av de bästa områdena i hela Afrika för att se och fotografera det afrikanska djurlivet. Tillsammans med Serengeti nationalpark i Tanzania utgör Masai Mara ett av världens mest spektakulära ekosystem med kanske den största koncentrationen av djur i hela världen. Den ständigt pågående vandringen av gnuer och andra betesdjur som zebror och antiloper brukar komma till Masai Mara under juli månad och då fylls savannen med miljontals av djur. För att komma till gräsmarkerna i Masai Mara måste djuren korsa Mara floden och denna företeelse har blivit en av de riktigt stora naturupplevelserna i världen och något som man som naturfotograf och naturintresserad bara måste uppleva någon gång i sitt liv. När djuren korsar floden för att komma till nya betesmarker så utsätter de sig för stor fara då floden är ”full” av krokodiler som gärna tar för sig av detta tillfälle. För att minska risken att bli en krokodils byte samlar sig djuren i stora flockar och tvekan kan vara lång innan de vågar sig ut i floden. Till slut så är det någon som vågar sig ut och den följs genast av flocken. För att så snabbt som möjligt ta sig över floden kastar sig djuren ibland ut från strandbrinken och landar på sina artfränder.

På resan kommer vi självklart att försöka få bra bilder när gnuerna och de andra betarna korsar floden men vi kommer inte att glömma bort allt annat som finns runt omkring. Djuren är bokstavligen överallt och givetvis drar de stora mängderna av betesdjur till sig många predatorer så vi har mycket stora chanser att få uppleva unika möten med de stora kattdjuren.

Under vår vistelse i Kenya kommer vi även att besöka Lake Baringo och Lake Bogoria som är två av Kenyas finaste fågelsjöar. Lake Bogoria är förnärvarande kanske Kenyas bästa plats för flamingos och här har vi stort fokus på dom. Vid Lake Baringo gör vi båtturer ut på sjön för att fotografera fiskande skrikhavsörn, pelikaner, kungsfiskare, flodhästar och mycket mer.

Resefakta

Datum
7 – 16 augusti 2021

Pris  
54 900 kr
(Anmälningsavgift 10 980 kr)*

Reseledare
Henrik Karlsson

Antal deltagare
Min 8
Max 12

Sista anmälningsdag
30 mars 2021

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum/tält, måltider enligt dagsprogram, flygresa från Wilson flygplats i Nairobi till Mara Olkiombo samtliga resor inom Kenya, transfer från/till Jomo Kenyatta flygplatsen, samtliga game drives och båtturer enligt dagsprogram, Off-road tillstånd i Masai mara, inträdesavgifter och andra avgfter som rör nationalparkerna, fotoguidning, fotoworkshops.

Enkelrumstillägg
Starkt begränsad tillgång på enkelrum i tältcampen i Masai mara. Övriga nätter finns inga begränsningar för enkelrum
Kontakta oss för mer information kring tillgång och pris.

Boende
Vi bor på lodger och tältcamper av medelstandard.

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur till Nairobi, visum till Kenya, dricks, alkoholhaltiga drycker, försäkringar och annat av personlig karaktär.

Flygplats
Resan börjar och slutar på Jomo Kenyatta flygplats, Nairobi.

Fotoutrustning
Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. Stativ är svårt att använda i jeeparna, men kan vara bra vid fotografering till fots. Stativ kan även vara bra om tillfälle ges till nattfotografering. I jeepar och båtar är bean bags bra att ha.

Kläder
Morgnar kan vara litet svala när man färdas i jeepen så det är bra att ha med sig någon långärmad tröja eller tunnare jacka. Keps eller hatt kan vara bra som skydd mot solen. Ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna.

Tillgänglighet
Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De jeepar och båtar vi använder kan innebära minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften betalas mot faktura vid anmälan. Slutbetalning sker senast 60 dagar innan avresa.

Pass och visum
Svenska medborgare behöver visum till Kenya. Svenska medborgare måste ha visum för inresa i Kenya. Visum erhålles genom en elektronisk ansökan via kenyanska migrationsmyndighetens hemsida. Avgiften betalas i samband med ansökan.(cirka 50 USD). Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter datum du reser in i Kenya. Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du tar reda på vilka visumregler som gäller för dig. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Hälsa
Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1 7/8 (Middag)
Ankomst till Jomo Kenyatta flygplatsen i Nairobi på kvällen där ni möts av vår reseledare.  Transfer till hotell och middag.

Dag 2  8/8 (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost reser vi mot Lake Baringo och vår camp. Vi räknar med att vara framme till lunch. Eftermiddagen ägnar vi åt Lake Bogoria och de stora mängder av flamingos som finns där.

Dag 3  9/8 (Frukost – Lunch – Middag)
Vi har en tidigt start på dagen och gör båttur ut på Lake Baringo för att fotografera fiskande skrikhavsörn, kungsfiskare, pelikaner och andra fåglar. Flodhäst är vanlig i sjön och vi försöker få till bra fotomöjligheter på dom. Eftermiddagen ägnar vi åt Lake Bogoria och de stora mängder av flamingos som finns där.

Dag 4  10/8 (Frukost – Lunch – Middag)
Även idag har vi en tidigt start på dagen och gör båttur ut på Lake Baringo för att fotografera fiskande skrikhavsörn, kungsfiskare, pelikaner och andra fåglar. Flodhäst är vanlig i sjön och vi försöker få till bra fotomöjligheter på dom.

Efter lunch lämnar vi vår lodge och beger oss tillbaka mot Nairobi. När vi kommer till Nairobi checkar vi in på hotell och äter middag.

Dag 5  11/8 (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost beger vi oss till Wilson flygplatsen för vår ”bush flight” till Masai Mara. Flighten avgår ca kl. 10.00 och tar ca 45 minuter innan vi landar i Masai Mara. Vi blir mötta av våra guider och tar oss till vår tältcamp. Efter incheckning och lunch gör vi oss redo för vår första game drive i Masai Mara.

Vi är inte tillbaka i tältcampen förrän efter mörkrets inbrott. Vi äter middag och smälter dagens intryck innan vi somnar till ljudet av savannens ljud.

Dag 6–9  12 – 15/8 (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa dagar kommer vi att göra heldags game drive (frukost och lunch äts ute i parken). Vi rör oss med jeep i Masai Mara och letar hela tiden efter motiv. Vi har tillstånd att köra off-road för att öka våra fotomöjligheter.

Dag 10  16/8  (Frukost – Lunch)
Morgonsafari på samma sätt som tidigare. Efter lunch körs vi till flygfältet och flyger sedan tillbaka till Wilson flygplats i Nairobi. Transfer till Jomo Kenyatta flygplatsen där resan avslutas.

Galleri