FÖRLÄNG DIN RESA MED – ELEFANTER VID KILIMANJAROS FOT, AMBOSELI KENYA 15 – 19 AUGUSTI 2022.
LÄS MER HÄR…

Några höjdpunkter

 • Flyg från Nairobi till Mara Olkiombo Airstrip ingår i resans pris. Inga långa tröttande busstransporter från Nairobi till vår camp i Masai Mara. 
 • 6 dagar i Masai Mara – den klassiska safari destinationen.I Masai Mara bor vi i en tältcamp som är helt inriktad på naturfotografer. Vi har specialbyggda Toyota Landcrusiers så att vi kan fotografera från lägre vinklar. Campen ligger ca 5 min med jeep från Maasai Mara National reserve
 • Vi har stort fokus på den stora migrationen och allt vad den kan erbjuda i stora hjordar med gnuer och zebror och andra djur 
 • Vi kommer att vara vid Maras floder för att försöka fotografera när hjordarna korsar floderna
 • De stora katterna – lejon, leopard och gepard finns rikligt i området
 • Masai Mara har alltid stora mängder med djur – allt från zebror, giraffer och elefanter till antiloper och gaseller
 • Heldags game drives i Masai Mara för att kunna följa alla tänkbara situationer utan att behöva tänka på klockan. Under 2019 års resa följde vi 5 geparder i nästan 6 timmar när de jagade gnuer
 • Vi har off-road tillstånd i Masai Mara vilket gör att våra fordon får köra till platser andra fordon inte kommer till
 • Max fyra fotografer i varje jeep
 • Möjligheter att fotografera Masai Maras djur från låga vinklar
 • Lokala Maasai guider som har mycket bra lokalkunskap och förståelse för fotografering
 • Tre dagar vid några av Kenyas bästa fågelsjöar där vi fotograferar fiskande skrikhavsörn, kungsfiskare, pelikaner, flamingos och många andra arter fåglar. Flodhäst är också vanligt i sjöarna.
 • Extra bagagemöjligheter på flyget till Masai Mara. 

Den sammetslena afrikanska nattens intensiva mörker omsluter oss där vi sitter vid en öppen eld i vår tältcamp. Ur mörkret hör vi några hyenor som skrattande passerar inte långt från campen. Samtalet runt elden tar åter över ljudkulissen och det finns mycket att prata om. Hela dagen har tillbringats ute i Masai Maras fantastiska natur och upplevelserna och intrycken är många, för att inte tala om bilderna. I ett slags eufori berättas det omväxlande om lejonflocken vi fotograferade i soluppgången, gnuer som korsade floden och den unika upplevelsen att få se en gepardhona med sina ungar sittandes på en termitstack och blicka ut över de vidsträckta gräsmarkerna.

Plötsligt så fylls natten av ljudet från två rytande lejon, kraftfullt och självsäkert talar de två hanarna om för sin flock och andra lejon att det här är deras område och att här är det dom som är kungarna.

MASAI MARA
Masai Mara ligger i sydvästra Kenya och är ett av de bästa områdena i hela Afrika för att se och fotografera det afrikanska djurlivet. Tillsammans med Serengeti nationalpark i Tanzania utgör Masai Mara ett av världens mest spektakulära ekosystem med kanske den största koncentrationen av djur i hela världen. Den ständigt pågående vandringen av gnuer och andra betesdjur som zebror och antiloper brukar komma till Masai Mara under juli månad och då fylls savannen med miljontals av djur. För att komma till gräsmarkerna i Masai Mara måste djuren korsa Mara floden och denna företeelse har blivit en av de riktigt stora naturupplevelserna i världen och något som man som naturfotograf och naturintresserad bara måste uppleva någon gång i sitt liv. När djuren korsar floden för att komma till nya betesmarker så utsätter de sig för stor fara då floden är ”full” av krokodiler som gärna tar för sig av detta tillfälle. För att minska risken att bli en krokodils byte samlar sig djuren i stora flockar och tvekan kan vara lång innan de vågar sig ut i floden. Till slut så är det någon som vågar sig ut och den följs genast av flocken. För att så snabbt som möjligt ta sig över floden kastar sig djuren ibland ut från strandbrinken och landar på sina artfränder.

På resan kommer vi självklart att försöka få bra bilder när gnuerna och de andra betarna korsar floden men vi kommer inte att glömma bort allt annat som finns runt omkring. Djuren är bokstavligen överallt och givetvis drar de stora mängderna av betesdjur till sig många predatorer så vi har mycket stora chanser att få uppleva unika möten med de stora kattdjuren.

FÅGELSJÖAR
Under vår vistelse i Kenya kommer vi även att besöka Lake Baringo och Lake Bogoria som är två av Kenyas finaste fågelsjöar. Lake Bogoria är förnärvarande kanske Kenyas bästa plats för flamingos och här har vi stort fokus på dom. Vid Lake Baringo gör vi båtturer ut på sjön för att fotografera fiskande skrikhavsörn, pelikaner, kungsfiskare, flodhästar och mycket mer.

Dagsprogram

Dag 1 6/8 (Middag)
Ankomst till Jomo Kenyatta flygplatsen i Nairobi på kvällen där ni möts av vår reseledare. Transfer till hotell och middag.

Dag 2  7/8 (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost beger vi oss till Wilson flygplatsen för vår ”bush flight” till Masai Mara. Flighten avgår ca kl. 10.00 och tar ca 45 minuter innan vi landar i Masai Mara. Vi blir mötta av våra guider och tar oss till vår tältcamp. Efter incheckning och lunch gör vi oss redo för vår första game drive i Masai Mara. Vi är inte tillbaka i tältcampen förrän efter mörkrets inbrott. Vi äter middag och smälter dagens intryck innan vi somnar till ljudet av savannens ljud.

Dag 3–6  8 – 11/8 (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa dagar kommer vi att göra heldags game drive (frukost och lunch äts ute i parken). Vi rör oss med jeep i Masai Mara och letar hela tiden efter motiv. Vi har tillstånd att köra off-road för att öka våra fotomöjligheter.

Dag 7  12/8  (Frukost – Lunch)
Morgonsafari på samma sätt som tidigare. Efter lunch körs vi till flygfältet och flyger sedan tillbaka till Wilson flygplats i Nairobi. Transfer till hotell i Nairobi.

Dag 8  13/8 (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost reser vi mot Lake Baringo och vår camp. Vi räknar med att vara framme till lunch. Eftermiddagen ägnar vi åt Lake Bogoria och de stora mängder av flamingos som finns där.

Dag 9  14/8 (Frukost – Lunch – Middag)
Vi har en tidigt start på dagen och gör båttur ut på Lake Baringo för att fotografera fiskande skrikhavsörn, kungsfiskare, pelikaner och andra fåglar. Eftermiddagen ägnar vi åt Lake Bogoria och de stora mängder av flamingos som finns där.

Dag 10  15/8 (Frukost – Lunch)
Även idag har vi en tidigt start på dagen och gör båttur ut på Lake Baringo för att fotografera fiskande skrikhavsörn, kungsfiskare, pelikaner och andra fåglar. 

Efter lunch lämnar vi vår lodge och beger oss tillbaka mot Nairobi. När vi kommer till Nairobi checkar de som reser vidare på förlängningsresan in på hotell övriga åker till flygplatsen.

Mer information

 • GAME DRIVES
  På resan kommer vi dagligen ha game drives. Dag 3-6 kommer vi att ha heldags game drives i Masai Mara, detta för att öka våra chanser till bra bilder. Vi har off-road tillstånd vilket innebär att vi kan köra utanför vägarna. Våra game drives sker med öppna Toyota Landcrusiers som är specialbyggda så att man kan fota från lägre vinklar än i normalfallet i ett fordon av denna typ. Vi har inga restriktioner i avseende på hur många kilometer vi kan köra varje dag.

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. Stativ är svårt att använda i jeeparna, men kan vara bra vid fotografering till fots. Stativ kan även vara bra om tillfälle ges till nattfotografering.

 • KLÄDER
  Morgnar kan vara litet svala när man färdas i jeepen så det är bra att ha med sig någon långärmad tröja eller tunnare jacka. Keps eller hatt kan vara bra som skydd mot solen. Ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Oöma fältkläder med både långa och korta armar och ben är bästa valet.

 • BOENDE
  Vi bor på en tältcamp av medelstandard i Masai Mara. Alla tält har egna duschar och toaletter. Våra måltider äts i ett ”mässtält”. Enkelrum är starkt begränsade i tältcampen. Kontakta oss för mer information kring tillgång och pris. WiFi finns i campen.

  Vid sjöarna bor vi på en lodge av medelstandard. WiFi finns på lodgen.

 • ENKELRUM
  Tillgången på enkelrum är begränsad i Masai Mara. Troligtvis kan vi först ge besked om tillgång på enkelrum efter avslutad bokning. Om du önskar enkelrum ange det vid bokningen så återkommer vi med information. på Lodgen vid sjöarna är enkelrum inga problem.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum/tält, måltider enligt dagsprogram, flygresa från Wilson flygplats i Nairobi till Mara Olkiombo samtliga resor inom Kenya, transfer från/till Jomo Kenyatta flygplatsen, samtliga game drives och båtturer enligt dagsprogram, Off-road tillstånd i Masai mara, inträdesavgifter och andra avgfter som rör nationalparkerna, fotoguidning, fotoworkshops.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur till Nairobi, Kenya, dricks, drycker, försäkringar, visum, ev. medicinska tester och vaccinationer samt annat av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Resan börjar och slutar på Jomo Kenyatta flygplats, Nairobi. Exakt tid anges närmare avresa.

 • BETALININGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan. Se resevillkor.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.
  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA OCH VACCINATIONER
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.