Några höjdpunkter

 • Ett av få områden där man fotograferar framför allt till fots, vi promenerar bland savannelefanter, lejon, hyenor, leoparder, vildhundar, flodhästar, babianer och afrikanska bufflar. Vi kan alltså ligga ner på marken för att få en bättre bakgrund och den där speciella känslan av närhet som är mycket svårare att få uppifrån en jeep.
 • Under torrperioden vandrar elefanter och bufflar i stora antal hit, de är som flest under september-november
 • Några av de största elefanterna är kända för att resa sig på bakbenen för att kunna nå de högre trädens vegetation
 • I området finns flera flockar med den sällsynta och hotade afrikanska vildhunden, vi har stora möjligheter att fotografera vildhundarna på nära håll, och vid denna tid brukar också årets ungar ha kommit ut. Vildhundarna kommer vi att satsa på när tillfällen ges.
 • Flodhästar som ligger i gyttja, bland grönskande blad eller sprutar vatten mot skymningen.
 • Även lejonen fotograferar vi från marknivå. Med oss har vi alltid en guide som är beväpnad – om det värsta skulle inträffa. (Men hittills har de guider vi arbetat med inte behövt använda vapnen på riktigt i Mana Pools.)
 • Ett rikt fågelliv vid olika vattensamlingar och flera arter biätare längs Zambeziflodens kanter. Vid Zambesifloden häckar mängder av karminbiätare.
 • Vi bor mitt i nationalparken, några meter från Zambezifloden; flodhästar, hyenor och elefanter hör till de regelbundna gästerna i lägret på kvällen.
 • Bortom floden som utgör gräns mot Zambia skymtar höga berg, som ger en fantastisk bakgrund om man lyckas frilägga en elefant eller ett annat djur mot den.
 • Vi använder jeepar i huvudsak för att förflytta oss längre sträckor, vi är oftast fyra fotografer i varje jeep, gott om plats. Själva fotograferingen sker dessutom till 90 % till fots. 

Fyra sjöar, ungefär så kan man översätta namnet Mana Pools. Området har fått sitt namn av de fyra permanenta vattensamlingar som bildats av flodfåror som snörpts av genom årtusenden med sedimentation.

Nationalparken Mana Pools i Zimbabwe finns sedan 1984 med på UNESCO:s världsarvslista. Området är en riktig pärla för såväl safariresenärer som fotografer. Nationalparken i sig omfattar cirka tvåtusen femhundra kvadratkilometer, och området räddades för trettio år sedan undan regeringens planer på att här skapa en damm och ett stort vattenkraftverk, något som hade medfört att stora delar av området hade lagts under vatten.

Mana Pools är en av få platser i östra och södra Afrika som erbjuder en riktigt klassisk safari. Här promenerar vi fritt i området (men för längre sträckor använder vi jeeparna). Mötena med de stora elefanterna, vildhundarna, lejonen och andra djur sker med andra ord till fots. Det innebär en fotografisk frihet som är sällsynt i dag.

Dessutom är Mana Pools en ovanligt vacker plats, det är till största delen öppen mark där man lätt tar sig fram till fots men med stora baobaträd (även kallade apbrödsträd eller uppochnerträd), fikonträd, ebenholts och mahognyskog. Nationalparken är också känd för det speciella blåaktiga ljus som ofta skapas långt bort i skogsbakgrunden. Överhuvudtaget är Mana Pools ett område där man fascineras av landskapet, vid sidan av mer svårtillgängliga områden med täta buskage stora öppna ytor och väldiga träd – och ett överflöd av vilda djur.

Större delen av året möter man vildhundar, lejon och andra djur, men de stora elefanterna och de afrikanska bufflarna som man ofta ser i hjordar kommer framför allt under torrperioden, från början av augusti till slutet av november. Ett rikt fågelliv hittar vi vid de olika vattensamlingarna, och flera arter biätare häckar längs Zambeziflodens kanter.

När vi rör oss till fots har vi två av områdets absolut bästa guider med oss. Guiderna är för vår säkerhets skull beväpnade men de två guider vi jobbar med har inte behövt använda dessa skjutvapen i Mana Pools.

Bara ett par meter från vår tältcamp tittar vi rakt ner i vattnet i Zambezifloden. Även här vimlar det av krokodiler och flodhästar. En ung flodhäst har under flera år dessutom gått in och sovit mellan tälten för att på så sätt vara skyddad från lejonen. På dagen badar elefanterna i gyttjan alldeles utanför, rasten mellan safariturerna innebär alltså fotografering precis vid campen för dem som vill och orkar.

Dagsprogram

Dag 1 (17/9) (Middag)
Ankomst till Harares internationella flygplats och flyg vidare till Mana Pools.  Ankomst till Mana Pools så att vi hinner bege oss ut på en eftermiddagssafari efter kort genomgång av våra lokala guider.

Dag 2 – 7 (18 – 23/9) (Frukost – Brunch – Middag)
Under dessa dagar kommer vi att göra safariturer både morgon och eftermiddag. Vi kör med jeep de längre sträckorna, sedan hoppar vi av jeepen och rör oss till fots. Vi har hela tiden radiokontakt mellan jeeparna, så att vi kan hjälpas åt. Upptäcker en grupp något spännande larmas de andra. Lokal guide med beväpning medföljer alltid när vi sedan till fots närmar oss djuren. Viktigt är att lyssna till och följa de direktiv som vår ledare respektive den lokala guiden ger. Vi kan ofta sprida ut oss, men guiderna avgör när och hur. Mitt på dagen efter brunch passar vi på att fotografera intill lodgen, ofta kommer elefanter och gyttjebadar eller dricker från en vattensamling alldeles utanför lodgen.

Dag 8 (24/9) (Frukost – Brunch)
Morgonsafari och efter det frukost/brunch. Sedan körs vi till start- och landningsbanan där vi blir upphämtade av ett flygplan som sedan flyger oss cirka en timme till Harare för att sedan fortsätta vidare hem.

Mer information

 • GAME DRIVES
  På resan kommer vi dagligen ha game drives morgon och kväll. Vi använder jeepar i huvudsak för att förflytta oss längre sträckor, vi är oftast fyra fotografer i varje jeep, gott om plats. Själva fotograferingen sker dessutom till stor del till fots.

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep och till fots är objektiv  som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. Stativ är svårt att använda i jeeparna, dessutom sker nästan all fotografering till fots. Enbensstativ. Ett enkelt och lättviktigt stativ kan däremot vara bra om tillfälle ges till nattfotografering.

 • KLÄDER
  Det är varmt i september. För det mesta har man shorts och skjorta/tröja.  Morgnar kan eventuellt vara litet svala när man färdas i jeepen så det är bra att ha med sig någon tunnare jacka. Keps eller hatt kan vara bra som skydd mot solen. Ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna.
 • BOENDE
  Boendet kommer att vara på lodger av medelstandard och vi bor både på Botswana-sidan och på Sydafrika-sidan.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet har begränsningar vad gäller tillgänglighet. De områden vi rör oss i för fotografering kan innebära minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.
 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum/tält, alla måltider ingår liksom icke-alkoholhaltig dryck, flygresa Harare – Mana Pools tur och retur, hämtning från landningsbanan i Mana Pools och lämning för avfärd och andra lokala transporter i Mana Pools, gamedrives morgnar och eftermiddagar med lokala guider, inträdesavgifter och andra avgifter som rör nationalparken, fotoguidning.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur till Harare, Zimbabwe, dricks, försäkringar, visum, ev vaccinationer, ev medicinska tester, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet och telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär..

  Extra bagage utöver tillåtet (totalt 20 kg) på inrikesflyget Harare–Mana Pools t.o.r.

 • MÖTESPLATS
  Resan börjar och slutar på Harare flygplats, exakt tid när flyget går från Harare till Mana Pools meddelas senare.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

 • PASS OCH VISUM
  Svenska medborgare behöver visum till Zimbabwe och visumet utfärdas vid inresa mot betalning (cirka 30 USD). Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatumet från Zimbabwe, vi förordar ett års tid. Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du tar reda på vilka visumregler som gäller för dig. Vid incheckning för flyg krävs pass.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA OCH VACCINATIONER
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

 • RESEVILLKOR OCH RÄTTIGHETER
  Extra resevillkor för denna resa:
  Om priset för inrikesflyget av omständigheter vi inte kontrollerar överstiger motsvarande 9.500 kr kommer överstigande kostnad att debiteras resenären. Vårt pris är kalkylerat utifrån det pris som det lokala flygbolaget har angett för 2022.

  Resevillkor

  Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Fel: Kontaktformulär hittades inte.