Projektbeskrivning

Några höjdpunkter

  • Troligen det bästa reservatet i hela Afrika som är helt ordnat för fotografer med specialgjorda gömslen och möjlighet till “off-road” körning.
  • Vi har valt vad fotografer och Zimanga själva anser är den absolut bästa tiden.
  • Speciellbygda gömslen för fotografering av ett mycket rikt fågelliv, de flesta gömslen är byggda så att man fotograferar fåglar och däggdjur från vattennivå. Här kan du ta bilder av högsta världsklass.
  • Unika nattgömslen vid vattenhål dit såväl elefanter, antiloper, zebror, afrikanska bufflar som rovdjur kommer för att dricka. Stor aktivitet med fåglar, nattetid ofta besök av någon av de två arterna uv. Vi fotograferar från precis ovan vattennivån. 
  • Möjligheter att få speciella bilder av de stora kattdjuren, lejon, gepard och med stor tur även leopard utan att trängas med massor av andra fotografer. 
  • Mycket storvilt som ger möjligheter att se och i bästa fall fotografera samspelet mellan dessa djur och de stora rovdjuren, kanske rent av jakter.
  • Efter att nu ha varit i bruk under flera år har djuren vant sig vid gömslena, och aktiviteten har det senaste året märkbart ökat med även fler djurarter framme vid vattenhålen. Vårtsvin, afrikanska bufflar, noshörningar, zebror, antiloper, giraffer, elefanter, lejon och leoparder är mer eller mindre regelbundna gäster vid “baren”.
  • Lyxigt boende, mitt inne i reservatet, med riktigt god mat och möjlighet att få den vila och egentid man så väl behöver mellan de ibland krävande fotopassen. 
  • Att det är den dyraste och bästa säsongen påverkar naturligtvis priset, det blir inte lika billigt som att åka under till exempel den regnigare säsongen, eller med färre antal dagar och färre gömslenätter.
  • Transfer från Durbans flygplats (3,5 timme) ingår i resans pris. Den kan annars kosta ett tusen eller mer i varje riktning. Inga otrevliga prisöverraskningar i efterhand.

Även 2021 ordnar vi en fotoresa till det första reservatet i Sydafrika som är helt ägnat åt fotografer. Zimanga sträcker sig över en mil långt och omfattar över 10.000 hektar mark (man håller på att utvidga reservatet) i sydvästra delen av Zululand. Zimanga erbjuder fantastiska möjligheter att få unika bilder av alltifrån lejon, elefanter, geparder och leoparder samt flera hundra arter av spännande fåglar.

Många reservat har skapats för att tjäna pengar på jägare som vill komma hem med storvilttroféer. Zimanga är motsatsen, reservatet är skapat och utvecklat för fotografer och naturintresserade.

Zimanga erbjuder fantastiska fotomöjligheter av många av de sydafrikanska däggdjuren. I reservatet hittar vi elefanter, flodhästar, noshörningar, afrikanska bufflar samt andra antiloper. Utöver detta finns även lejon, gepard, leopard, serval och caracal, fläckig hyena i reservatet. Den bruna hyenan har också varit framme vid vattenhålet en del nätter. Många av dessa djur kommer vi att kunna fotografera under ”klassiska” safaris; en fördel med Zimanga när det kommer till safaris i jeepar är att vi har möjligheten till ”off road” körning och vi kan på det sättet komma i de bästa fotovinklarna.

Förutom möjligheter att fotografera från jeepar finns här ett antal gömslen. De flesta av gömslena är anlagda vid vattenhål. I dagsläget finns åtta gömslen, de flesta byggda för fyra eller fem fotografer. Till 2021 kommer förhoppningsvis ett par nya gömslen för mer “rara” arter att vara i gång. Några av gömslena är övernattningsgömslen med konstgjord belysning, med plats för fyra fotografer, sängar alldeles intill fotostolarna och längre bak kök och badrum (ja, det är sant!). Under torrperioden besöks vattenhålsgömslena av alltifrån vårtsvin, noshörningar, afrikanska bufflar till lejon, leoparder och elefanter. Bilderna man kan få motsvaras närmast av vad man drömt om när det gäller dessa djur. Vi kommer även att ha otroliga möjligheter att fotografera fåglar från de olika gömslena. Här finns gömslen med olika specialiteter, några fokuserar på småfåglar och andra på hägrar, storkar och vadare. Gamgömslet har utvecklats till ett av de bästa, med hög daglig aktivitet och en fantastisk bakgrund med en bergsida på långt håll.

Dagarna blir en kombination av gömslesittandet och ”klassiska” safaris. Jeeparna är byggda med fyra sätesrader, varje fotograf får normalt en egen sätesrad. Genom att göra ett roterande schema får alla möjlighet att prova alla gömslen och delta på safarikörningarna. Eftersom det inte är en nationalpark kör vi off-road för att få bästa bildmöjligheter.

Varje morgon/förmiddag- respektive eftermiddag/kväll har vi en fotoaktivitet. I arrangemanget ingår 8 gamedrives i safarijeepar och 8 gömsle-sessioner. Alla deltagare erbjuds samma antal. Två av nätterna är i ett nattgömsle vid ett vattenhål, dit man kommer på eftermiddagen och åker därifrån nästa förmiddag. Sådan natt räknas som 2 gömslesssioner (eftermiddag och förmiddag).
Strålkastarsafaris i nattmörkret kan också anordnas, men ingår inte i programmet

Förutom vår egen fotograf som ger dig fotoguidning är Zimangas guider duktiga fotografer som ser till att placera jeepen på bästa sätt i förhållande till djur och ljus.

Nio dagar och åtta nätter ägnade åt fotografering inne på reservatet under den tid som av fotografer och Zimangareservatet själva anses vara den absolut bästa tiden. Mars-april brukar vara den regnigaste perioden under året, med allra mest regn under mars. Sedan blir det torrare och möjligheterna till fler bilder vid vattenhålen ökar – med en höjdpunkt under mitten/slutet av juli och hela augusti och en bit in i september. Priserna är på Zimanga liksom många andra reservat betydligt högre från andra halvan av maj fram till slutet av september, jämfört med under lågsäsong som infaller under den sydafrikanska sommaren och under regnperioden som kulminerar i mars.

Boka denna fotoresa

Dagsprogram

Dag 1 (30/7) (Middag)
Vi möts på King Shaka International Airport (DUR), Durban senast kl. 7.00. Vår buss tar oss sedan direkt till Zimangas naturreservat. Vi äter lunch kl. 12.30, inlogerar oss i husen (rummen är egna byggnader) och sedan blir det safari eller gömsleaktivitet.

Dag 2-8 (31/7–6/8) (Frukost  – Lunch  Middag)
Under dessa sju heldagar kommer vi att fotografera från olika gömslen och från jeepar. Vi kommer att ha en morgonaktivitet och en eftermiddagsaktivitet. Fördelning av gömslen och jeepar sker enligt ett färdigställt schema som ger alla samma antal aktiviteter. Under någon av dagarna kommer en fotoworkshop att hållas mellan frukost och lunch då vi normalt vilar oss på rummen eller bearbetar bilder.

Dag 9 (7/8) (Frukost)
På morgonen har vi vår sista fotoaktivitet och efter frukost åker vi till Durbans internationella flygplats för vidare resa hem. Vi anländer till flygplatsen utanför Durban ca kl. 15.00.

Mer information

Staffan Widstrand född 1959. Fotograf och författare. Sony Imaging Ambassador.
En av Sveriges internationellt mest erkända fotografer. Outdoor Photography Magazine kallade honom 2011 “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”.

VD för Wild Wonders International AB, som äger och driver projekten Wild Wonders of Europe, Wild Wonders of China, Wild Wonders of Taiwan.
Medgrundare till Rewilding Europe och Ekoturismföreningen.

Utsedd till Årets Naturfotograf i Sverige, mångfaldig prisvinnare i internationella fototävlingar som:
Wildlife Photographer of the Year
European Nature Photographer of the Year
Emirates Wildlife Photographer of the Year
Årets Bild i Sverige
PGB Awards
Golden Turtle, Ryssland
Golden Porpoise, Kina

Anlitad som domare i en rad stora internationella fototävlingar, 2013 en av huvuddomarna i World Press Photo, GDT European Nature Photographer of the Year och i BBC-Wildlife Photographer of the Year.

Publicerad i de flesta av världens största tidningar, som National Geographic Magazine, GEO, Stern, Der Spiegel, Le Figaro, La Repubblica, El Mundo, El País, Natur, Terre Sauvage, Animan, Veja Brazil, The Guardian, The Sunday Times, FOCUS, Yomiuri Shimbun och Shanghaibaserade The Bund Pictorial.
Staffan har haft och arrangerat utställningar internationellt i Toronto, National Museum of Wildlife Art iJackson Hole USA, svenska ambassaden i Tokyo, Tromsö museum, Bodö museum, Kunst- und Ausstellungshalle i Bonn, Rådhuset i Oslo, Finlandiahuset i Helsingfors, svenska ambassaden i Washington, i Mérida och i Mexico city i Mexico, i Chengdu, Tianjin, Beijing, Shanghai, Xishuangbanna, Shenzhen, Sanmenxia, Wuhan, Yichun, Kunming och i Chongqing, Kina, Torino, Italien, i Salamanca, Spanien, samt i utomhusutställningar i Haag, Prag, Berlin, Madrid, Köpenhamn och Stockholm. Samt på Kulturhuset i Stockholm, Länsmuseerna i Kristianstad och Luleå, Malmö museum, Skansen, Kolmårdens djurpark, Borås djurpark, samt Bränneriet i Stora Björstorp på Österlen.

Vinnare av hedersutmärkelsen “Den Gyllene Vimpeln” från det Holländska Postkodlotteriet (tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton). Staffan är en av grundarna av “International League of Conservation Photographers” (ILCP), “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of Europe”, naturskyddsinitiativet “Rewilding Europe”, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of China” samt Svenska Ekoturismföreningen och dess kvalitetsmärkning “Naturens Bästa”.

Medlem i Naturfotograferna/N.
Gavs 2014 titeln ”Visiting Professor” vid Beijing Old University i Kina.

Författare och medförfattare till 18 böcker, varav fyra vunnit priset ”Årets Pandabok WWF”.

Gömslena har plats för fyra men vi sitter för det mesta tre i dem. Två av gömslena är övernattningsgömslen. Strålkastare från flera håll ger en bra belysning för bilderna vid vattenhålen. Vi fotograferar med allt från vidvinkel 16 mm till 400–600 mm (fullformat). När vi fotograferar drickande lejon, zebror, vårtsvin, elefanter, afrikanska bufflar eller rentav leopard eller serval står dessa bara några meter ifrån oss. Vanligt objektiv är 24–105 mm-zoom, för de största djuren som giraff och elefant krävs för “helfigursbilder” 16-24 mm (fullformat).

Safari i bil kallas för game-drives. Vi är endast 3 fotografer i varje jeep för att få så bra fotomöjligheter som möjligt, även med fler skulle det på dessa fordon ha fungerat bra. Någon enstaka gång kan vi vara fyra men jeeparna är mycket breda med fyra rader inkl. förarraden och sedan tre sittplatser per rad. Så vi kommer inte att vara i vägen för varandra ens om vi blir fyra någon gång. Jeeparna är öppna, vilket medför största rörlighet. Ibland går vi ur jeeparna och fotograferar från marken, beroende på tillfälle och djur.

Resans fokus ligger på att fotografera däggdjur och fåglar. Då vi kommer att fotografera både från jeepar och specialgjorda gömslen är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Från flera av gömslena kommer vi mycket nära djuren och kan fotografera med vidvinkel. Fotografering från jeepar och övriga gömslen sker med fördel med olika teleobjektiv.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur.
Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 300 mm eller 500 mm, är mycket användbara för fågel- och däggdjursfotografering. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter.
I juli-augusti kan det vara mycket torrt i området vilket gör att det kan damma mycket vid jeepsafaris. Det är bra att ha ett dammskydd för sin kamera under själva körningen, det kan vara något enkelt.
Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ kan vara användbart vid en del tillfällen. I jeepar är dock en beanbag eller handhållet det bästa alternativet. Med ett långt och tungt tele kan till exempel ett enbensstativ vara bra i jeepen.

Temperaturen i Sydafrika i augusti är ungefär som svensk sommar, 16-25°, morgonen och kvällen kan bli kyliga, speciellt på jeepen, och det är bra att ha med sig en varm tröja, långbyxor och en jacka. Gymnastikskor och ett par sandaler för vistelsen på lodgen är bästa valet för fötterna. Solskydd för huvudet är viktigt.

Vi bor mitt inne i reservatet. Boendet är av hög standard, man kan nog inte kalla det annat än lyxigt. Lodgen är dessutom konstruerad helt med tanke på fotografer och för enkelhet in i minsta detalj, dubbelrummen är minst sagt spatiösa, dubbelrummen utgör egna hus. Naturligtvis finns det två ordentliga skrivbord för bildredigering i varje hus. Genom de stora fönstren och från verandan har man en fantastisk utsikt över reservatet. Utanför elstaketet som hindrar lejon från att ta sig in i området där vi bor ser vi vårtsvinsfamiljer och andra däggsdjur passera, bara några meter från det stora och kombinerade sov-, arbets- och vardagsrummet. I huvudbyggnaden som man når med några fotsteg finns en matsal med ett modernt kök, en bar, en veranda med fantastisk utsikt, en pool för svalkande dopp, och ett konferensrum med en ovanligt bra projektor.

Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet.Gömslena är svårtillgängliga med rullstol.

Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, safaris och tillgång till gömsle enligt schema,8 gamedrives och 8 gömslesessioner (varav 4 utgörs av 2 nätter i övernattningsgömslet). Fotoundervisning, transfer till och från Durbans flygplats.

Flyg tur och retur Durbans internationella flygplats (OBS! Kontakta oss för information om flygbiljetter), dricks, rese- och andra försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär. Eventuellt enkelrumstillägg

Vi möts på King Shaka International Airport (DUR), Durban. Reseledaren möter och lämnar gruppen här.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Avvikande villkor från våra generella resevillkor: Resterande belopp betalas senast 90 dagar innan resan.

För nordiska medborgare krävs inget visum till Sydafrika för vistelser under 90 dagar. Ditt pass ska vara giltigt i minst 30 dagar efter hemresan från Sydafrika. Du ska minst två tomma sidor i passet till stämplar och passet ska vara maskinläsbart. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem samt eventuella sjukvårdskostnader i Sydafrika.

Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Läs omdömen

Boka fotoresa

Zimanga naturfotografiskt paradis i Sydafrika 30 juli – 7 augusti 2021

OBS! När du gjort din bokning ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Boende*
Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
Önskar dela rum med

Önskemål om specialkost

Övriga upplysningar

Rabattkod

Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund