Vinter i Japan – vita tranor, ugglor och jättehavsörnar

12 – 20 februari 2021

Förlängningsresa: Makalösa makaker

Några av resans höjdpunkter:

 • Tre båtturer ut i drivisen i Ochotska havet och närkontakt med jättehavsörnar och havsörn.
 • Japanska tranor som dansar i det snötäckta landskapet.
 • Världens största uggla  – Blakistons fiskuv som fiskar.
 • Hundratals sångsvanar som övervintrar i vulkaniskt uppvärmda vakar.
 • Sikahjortar och rävar i vinterlandskap.
 • Vulkanlandskap.
 • Dramatiskt vinterlandskap.
 • Traditionellt japanskt boende med bad i varma källor.
 • Fantastisk japansk mat.
 • Reseledaren visar dig alla sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
 • Vi bidrar aktivt till naturskydd genom ekonomiskt stöd till Wild Bird Society of Japan

Att få besöka Japan under vintern är en naturupplevelse utan liknelse. Japan bjuder oss på ett snötäckt berglandskap som inte bara ger oss en fantastisk möjligheter till landskapsfotografering utan även ger oss en mycket vacker bakgrund när vi fotograferar djur och fåglar. Vi kommer att få uppleva unika möten med bl.a. jättehavsörnar, Blakistons fiskuv och den japanska nationalfågeln japansk trana. Ofta kommer vi djuren mycket nära och kan ta spektakulära bilder.

Japan erbjuder även en fantastisk kultur och religionen är ständigt närvarande. Vi kommer även att få uppleva tradionella japanska värdshus, sk. ryokans. Våra boenden har ofta även tradionella bad, onsen, där vattnet kommer från de varma källorna. Den japanska maten är av hög klass och vi kommer att serveras tradionell mat under resan.

Denna fotoresa är planerad så att vi ska få de bästa möjligheterna att fotografera det ikoniska vinterdjurlivet i Japan. Vår resa startar på den nordligaste av de japanska öarna, Hokkaido, där vi bl.a. kommer att få uppleva Japans nationalfågel den japanska tranan. I Akan nationalpark får vi närgångna möten med inte bara tranan utan även sångsvanar, slaguggla och vi så får förhoppningsvis våra första möten med jättehavsörnen. I Ochotska havet tar vi oss ut i drivisen och möter hundratals jättehavsörnar och havsörnar. Landskapet är ofta dramatiskt och ger fina möjligheter till landskapsfotografering.

Akan-cho och den japanska tranan
Vi landar på Japans nordligaste ö, Hokkaido. Vår första målart här i norr är den japanska tranan eller Tancho som den heter på japanska. Idag finns det endast drygt 2500 individer i hela världen. Området runt Kushiro är det bästa i världen för att se och fotografera denna vackra fågel, här finns nästan halva världspopulationen. Under vintern matas tranorna på ett antal platser och där får man mycket bra möjligheter att fotografera tranorna. Beroende på väder- och ljusförhållandena kommer vi att välja olika platser för vår fotografering. Vid Akan Internationall Crane center ges även möjligheter till att fotografera sångsvanar, bruna glador, havsörn och förhoppningsvis får vi här vårt första möte med jättehavsörnen. Även däggdjur besöker området, främst är det sikahjortar men även rävar är regelbundna besökare. I området hittar vi förhoppningsvis också den för Japan mycket sällsynta slagugglan.

Övervintrande sångsvanar vid Lake Kussharo
Från Kushiro tar vi oss till Japans största kratersjö, Lake Kussharo. På vintern fryser sjön igen förutom på några plaster där varmt vatten från heta källor strömmar ut och här övervintrar hundratals sångsvanar. Fåglarna är mycket orädda och man kan fotografera med vidvinkelobjektiv för att få med det fina landskapet i bakgrunden. Om vädret är med oss, klar himmel, kommer vi att åka upp till Bihoro passet för att fotografera Lake Kussharo från ovan. Med lite tur kan vi då få flockar med sångsvanar som flyger in till sjön. I området vid Lake Kussharo finns även ett vulkaniskt område, Iouzan (Sulphur Mountain) som vi besöker.

Jättehavsörnar i drivisen
Under tre dagar kommer vi att har vår bas i hamnstaden Rausu. Här är vårt huvudmål att ta oss ut i drivisen och möta jättehavsörnen. Under vintern finns stora delar av den population jättehavsörnar som häckar på Kamchatkahalvön i Ryssland på packisen i Ochotska havet. I februari har drivisen samlats strax norr om Rausu, drivisen rör dock på sig beroende på vind- och vattenriktning, och här ges då fantastiska möjligheter att uppleva hundratals örnar, både jättehavsörn och ”vanlig” havsörn. Under tre morgnar kommer vi att åka ut i drivisen med båt för att fotografera örnarna. Då fåglarna matas med fisk så kommer vi ofta på bara några meters håll från dem och de uppträder helt orädda.

Eftermiddagarna kommer vi att ägna åt att leta fotogena fåglar, ofta finns här flockar med bl.a. stjärtänder, i närliggande hamnar och beroende på vädret så finns möjligheter till fin landskapsfotografering. Här finns flera vulkaner som reser sig mäktigt i det bergiga landskapet. Vi kommer även att åka ut på halvön Notsuke. Här skapar ofta den japanska vintern ett dramatiskt landskap med packis och snö i mängd, här brukar det finnas gott om sikahjortar och med lite tur så hittar vi även rävar.

Världens största uggla
Under vår vistelse på Hokkaido kommer vi även att besöka en plats där vi hoppas på möjlighet att fotografera världens största uggla, Blakistons fiskuv. Här hålls en ”pool” öppen i ett vattendrag och ofta kommer ugglorna hit på kvällen.

Under resan kommer vi även att ha tid för fotografisk workshops där vi bl.a. går igenom tekniker för kommande dagars fotografering och där vi också tittar på bildkomposition och varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.

Resefakta

Datum
12 – 20 februari 2021

Pris  
35 900 kr
(Anmälningsavgift 7 180kr)*

Förläng din resa i Japan med vår förlängningsresa Makalösa makaker

Reseledare
Jan Pedersen

Antal deltagare
Min 4
Max 7

Sista anmälningsdag
30 december 2020

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden, samtliga båtturer, fotoundervisning, lokala transporter (fyrhjulsdrivna bilar), transfer till och från Kushiro flygplats. Boendet kommer att vara på hotell, ryokans (tradionellt japanskt värdshus) och lodger av enkel- till medelstandard.

Enkelrumstillägg
3000 kr

Boende
Vi bor på traditionella japanska guesthouse, sk Ryokans, av enkel – medelstandard samt på hotell av medelstandard. Hotell på japanska landsbygden är ofta äldre. Hiss finns inte på alla hotell. På Rykoans har inte samtliga rum egen toalett. Oftast saknas dusch i rummen men samtliga boenden har sk Onsen bad.

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Kushiro flygplats, (OBS! Kontakta oss för information om flygbiljetter), försäkringar, avbeställningsskydd, luncher, drycker och saker av personlig karaktär.

Flygplats
Kushiro flygplats. Resan börjar och avslutas här.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. För flera av de arter vi vill fotografera under resan kommer vi att kunna komma mycket nära, detta gäller i synnerhet sångsvanarna och Japanska tranorna men även jättehavsörn och havsörn om förutsättningarna är gynnsamma. Detta gör att ett vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan även för djurfotografering.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur.
Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 300 mm eller 500 mm, är mycket användbara för fågel- och däggdjursfotografering. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter.
Då det kan förekomma kraftigt snöfall är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen. Det bästa är ett regntätt  kameraskydd. Tänk även på att ha överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken.
Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ kommer att vara användbart vid många tillfällen, framförallt vid fasta situationer t.ex. vid matningar av tranor och örnar. Alternativet är ett stabilt ettbensstativ. Ett stativ av den ena eller andra formen är ett måste.

Kläder
Temperaturen i norra Japan kan i februari variera mellan några plusgrader till ca – 20 grader. Vid Hokkaidos kust kan även vinden förstärka kylan. Rejäla vinterkläder och vinterstövlar är ett måste!

Tillgänglighet
Boendena har  begränsningar vad gäller tillgänglighet då hiss saknas på flertalet boenden. De båtar som används vid fotograferingen av örnar är inte tillgängliga för rullstolar.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Pass och visum
Svenska medborgare behöver inte visum till Japan om vistelsen understiger 90 dagar. Ditt pass ska vara giltigt under hela tidsperioden du befinner dig i Japan. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Hälsa
Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Resdag (11/2)
Flyg Skandinavien till Kushiro flygplats

Dag 1 (12/2) (Middag)
Ankomst till Kushiro. Transfer till hotell.

Dag 2 (13/2) (Frukost Middag)
Idag har vi en heldags fotografering av japanska tranor. För morgonens fotografering väljer vi bästa lokal utefter väderförhållanden. Vi kommer att tillbringa delar av dagen vid en av de matningsplatser som finns för den japanska tranan. Vid dessa ges även bra möjligheter att fotografera sångsvan, havsörn, sikahjortar och räv.

Dag 3 (14/2) (Frukost Middag)
Vi fotograferar japanska tranor under morgonen och precis som för dagen innan så väljer vi lokal efter väderförhållanden. Vi letar också efter den i Japan sällsynta slagugglan. Efter lunch åker vi mot Lake Kussharo. På vägen stannar vi och fotografera landskap när tillfälle ges. Beroende på när vi kommer till Lake Kussharo så finns möjligheter att fotografera sångsvanar.

Dag 4 (15/2) (Frukost Middag)
I dag spenderar vi hela dagen vid och runt Lake Kussharo. Om väder- och vägförhållanden tillåter åker vi till Bihoro passet på morgonen för landskapsfotografering. Dagen spenderas vid Lake Kussharo med fotografering av sångsvan vid olika lokaler.

Dag 5 (16/2) (Frukost Middag)
Beroende på väder och gårdagens resultat åker vi till Bihoro passet tidigt på  morgonen. Förmiddagen spenderas vid Lake Kussharo med fotografering av sångsvan vid olika lokaler. Efter lunch åker vi mot Rausu. På vägen stannar vi vid Iouzan, Sulphur Mountain. Detta är ett vulkaniskt aktivt område, här ges möjligheter att fotografera svavelkällor och andra vulkaniskt aktiva saker.

Dag 6-8 (17-19/2) (Frukost Middag)
Dagarna börjar med båtturer ut i drivisen i Ochotska havet för att fotografera jättehavsörnar och ”vanlig” havsörn. Här ges det helt otroligt bra förutsättningar att fotografera dessa rovfåglar. På eftermiddagarna kommer vi att leta fotogena fåglar i omgivande hamnar och åka till Notsuke Penisula för att leta Sikahjortar och räv. På kvällarna den 17 och 18 feb besöker vi en plats där vi hoppas fotografera världens största uggla, Blakistons fiskuv. Den 19 februari lämnar vi Rausu under dagen för att så sakta tas oss mot Nakashibetsu och vårt hotell. Här finns ytterligare en chans att få fotografera Blakistons fiskuv, som ofta besöker hotellområdet men även den Japanska soblen, ett mårddjur.

Dag 9 (20/2)  (Frukost)
Efter frukost åker vi åter till Kushiro och på tidig kväll flyger vi tillbaka mot Skandinavien (om du inte följer med på vår förlängningsresa).

Galleri