Vilda Yunnan och Shaanxi – karismatiska apor, färgstarka fåglar och kinesisk landsbygd

mars/april 2021

Förlängningsresa: Tangjiahe naturreservat i Sichuan, med några av Kinas naturjuveler april 2021

Några av resans höjdpunkter:

 • En helt unik resa, omöjlig att genomföra på egen hand
 • Fantastiska fototillfällen med ett antal av juvelerna bland Kinas djur- och fågelarter
 • Goda chanser till fyra unika arter apor, bland dem den storvuxna Yunnan snub-nosed monkey, den karismatiska Golden snub-nosed monkey och den nyligen upptäckta Skywalker gibbon
 • Väl inkörda fotogömslen med mängder av färgstarka fåglar
 • Uppemot sju fantastiska, färggranna fasanarter
 •  Tre arter näshornsfåglar
 • Låglands- och bergsregnskog
 • Tibetansk natur och kultur runt Shangri-La, på 3000 meters höjd, inklusive det tibetanska lamaklostret Songtsam
 • Sichuanprovinsens både antika och moderna huvudstad Chengdu
 • Underbart smakrik mat
 • Jättepandor i Kinas finaste pandahägn
 • Staffan Widstrand visar några av sina favoritställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Nu är 2021 års program klart  för denna helt unika resa till några av sydvästra Kinas bästa, men ännu ganska okända naturområden, i provinserna Yunnan och Shaanxi, med möjligheter till en fantastisk förlängningsresa i Sichuan.

Goda chanser till fotomöjligheter med upp till tre arter apor – bland dem den karismatiska Golden snub-nosed monkey, den storvuxna Yunnan snub-nosed monkey och med en del tur den helt nybeskrivna människoape-arten Skywalker gibbon. Samt med minst fyra, sannolikt uppemot sex-sju olika arter fasaner (guldfasan, silverfasan, grå påfågelfasan, Kalijfasan, djungeltupp och kanske också Hume’s fasan och Lady Amherstfasan) samt en imponerande rad andra färgstarka och i många fall annars mycket svårfunna skogsfåglar.

Vi börjar i ett av Kinas mest artrika områden, i regnskogen vid den Burmesiska gränsen. Här lever över 500 fågelarter (bland dem 3 näshornsfågelarter, grå påfågelfasan och en rad lokala eller endemiska specialare). Vi fotograferar dom från välplacerade och väl inkörda gömslen, ofta med riktigt nära fotomöjligheter. Längs vägen finns där ibland chans till den meterlånga svarta jätteekorren. Därifrån rör vi oss till en region med mer bergsregnskog, i jakten på den extremt sällsynta och nyligen beskrivna arten Skywalker gibbon. Vi besöker en Lisu-by där gibbonaporna ses som heliga och därför är extra väl skyddade, sedan över 100 år tillbaka. Med lite tur får vi höra och kanske se dem på ganska nära håll där de rör sig genom trädverket längs sina invanda rutter i skogen. Sedan rör vi oss upp i Gaoligongbergen, till subtropisk skog, kulturmarker och fler chanser till ett helt nytt urval av fantastiska fåglar på nära håll, återigen från strategiskt placerade gömslen.

Därefter vidare norrut i Yunnan, med ett ordentligt besök i den vackra och trevliga staden Dali, och till de Tibetanska områdena runt staden Shangri-La. Här tar vi en noggrann titt på det stora lamaklostret Songtsam och från Shangri-La reser vi till en plats med möjligheter till foto av svarthalsad trana och närkontakt med den storvuxna Yunnan snub-nosed monkey.

Därefter flyger vi tillbaka till Sichuans huvudstad Chengdu, för att utforska den och landets finaste jättepanda-parkanläggning. Därifrån tar vi sedan det mycket bekväma, nya och blixtsnabba snabbtåget till ett par viltrika naturreservat runt Foping och Yangxian i grannprovinsen Shaanxi. Trakterna här erbjuder goda chanser till den otroligt söta Golden snub-nosed monkey och den nästan osannolikt stiliga guldfasanen.

Bra, god mat rakt igenom, liksom nära möten med färgstarkt klassisk kinesisk, tibetansk, Iisu-, sichuansk- och naxi-kultur.

Ledare är Kinakännaren och fotografen Staffan Widstrand, tillika VD för det stora initiativet Wild Wonders of China.

Resan är 15 dagar lång, med möjligheten till en förlängningsresa på 6 dagar. Förlängningsresan kommer du ärligt talat verkligen inte att vilja missa, till viltlivet i ett av Kinas bästa lövskogsnaturreservat, Tangjiahe i Sichuan. Möjliga arter där är den storvuxna oxgemsen golden takin, Himalaya-svartbjörn, Tibetansk makak, kinesisk goral, flera hjortarter och fåglar som guldfasan och Temminck’s tragopan.

Med natur, väder och vilda djur kan man aldrig riktigt veta säkert, men chanserna att möta och fotografera de flesta arter som nämnts här är mycket stora. I Kina förändras saker dock mycket snabbt, något man också måste ha klart för sig när man reser här. Områden kan öppnas som varit stängda, eller stängas, som varit öppna, med bara någon dags varsel. En flexibel inställning är alltså av stor vikt för en lyckad resa.

De lokala guiderna och Staffan har stor erfarenhet av både Kina, de lokala platserna, djurlivet och fotografering under de förhållanden som råder. Dessa delar av Kina brukar dessutom bjuda på både spännande och god mat. Yunnan är ett par av Kinas och världens gastronomiska centrum. Ingen kommer att behöva gå hungrig. Logi i tvåbädds hotellrum, oftast av medelklass eller bättre, med WC och dusch på rummet. Med undantag av att vi de första nätterna i regnskogen i början av resan, bor i ganska nyligen skapade guesthouses, med mycket enkel logi. Detta för att bespara oss många dagliga extra restimmar på vägarna.

Staffan kommer att hålla flera föreläsningar och fotogenomgångar och han kommer att titta på deltagarnas bilder och komma med positivt sinnad bildkritik.

Staffan kommer naturligtvis också att under resans gång bistå deltagarna med nödvändig hjälp/foto-coaching.

Resefakta

Datum
Mars/april 2021 (exakta datum kommer inom kort)

Pris  
Kommer så snart datum är fastställda

Förläng din resa i Kina med vår förlängningsresa till Tangjiahe naturreservat i Sichuan, med några av Kinas naturjuveler.
Läs mer…

Reseledare
Staffan Widstrand

Antal deltagare
Min 6
Max 10

Inkluderat i priset
Logi del i dubbelrum med privat dusch i hotell av medelklasstandard de flesta nätter.Fyra nätter i början med enklare logi. Helpension, fotoundervisning, lokala guider och svensk reseledare. Alla inrikesflyg, transfers, marktransporter och inträdesavgifter från mötesplatsen på Chengdu flygplats CTU, fram till att vi avreser från Chengdu flygplats, CTU.

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur till Chengdu (vi kommer att meddela några exempel på bra flygförbindelser), visum till Kina, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

Flygplats
Resan börjar och slutar på Chengdu flygplats, CTU.

OBS! Köp ingen flygbiljett innan ni fått information av oss om ankomst och avgångstider.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från stiliga landskap till en rad däggdjur och fåglar, så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv och makro till teleobjektiv.  Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan även för viss djurfotografering.
Tele-zoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400mm eller 200-500mm eller 180-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierade bilder av fåglar och däggdjur.
Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 500 mm, eller 600 mm är mycket användbara för fågel- och däggdjursfotografering. För att ”öka” brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter eller använda en kamera med DX-format sensor.
Då det finns risk att det ibland regnar är det viktigt att ha med bra regnskydd för kamerautrustningen. Det bästa är ett regntätt kameraskydd. Tänk även på att ha bra överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken.
Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda.
Ett lätt stativ rekommenderas starkt, särskilt för dagarna vi använder gömslen.
Det går åt fler bilder än de flesta kanske ofta tror, så ta gärna med flera lagringskort och hårddiskar. En uppblåsbar sittdyna är inte helt fel att ha med, då man i vissa gömslen sitter på hårda stolar eller trästubbar.

Kläder
Vi räknar med temperaturer på mellan 28 C i regnskogen, till kanske blott 5 C i Shangri-La.  Rejäla fältkläder är att rekommendera. Tunna, svala långbyxor och skjortor för regnskogen (shorts rekommenderas inte, pga vassa kvistar, taggar och ibland iglar). Tröja, vantar, jacka och mössa för de nordligare trakterna. Regnkläder är en självklarhet. I regnskogen är en regnponcho att rekommendera, samt ett litet paraply. Kortskaftade, lätta vandringskängor fungerar bra. En teleskopisk vandringsstav rekommenderas starkt för skogsvandringarna. En keps eller hatt och solglasögon mot den starka solen. Ett tunt underställ i Merinoull gör susen på eventuellt kyliga hotellrum.

Tillgänglighet
Boenden saknar hiss och den miljö och natur vi rör oss i gör att resans karaktär är starkt begränsande vid nedsatt rörlighet.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften betalas mot faktura vid anmälan. För denna resa gäller särskilda resevillkor som avviker från våra ordinarie resevillkor vad gäller att slutbetalning sker senast 90 dagar innan avresa.

Pass och visum
För inresa i Kina behöver svenska medborgare visum. Ansök om visum i mycket god tid! Ni kommer att få en nödvändig inbjudan från den kinesiska reseagenten som ska lämnas in tillsammans med passet för att ansöka om visum. Visumansökan görs till exempel genom China Travel i Stockholm.  Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du tar reda på vilka visumregler som gäller för dig. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Hälsa
Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Preliminärt dagsprogram

Resdag 
Flyg Skandinavien till Chengdu internationella flygplats (CTU).

Dag 1  (Middag)
Vi samlas på Chengdu airport CTU för incheckning till inrikesflyget till Tengchong i Yunnan provinsen (ingår i resans pris), vidare med egen buss till Yinjiang stad och ett bekvämt hotell där.

Dag 2  (Frukost – Lunch  – Middag)
Tidig avfärd till gömslen i regnskogen i ett stort biosfärreservat vid den burmesiska gränsen. Heldag i gömslena (det finns närmare 15 att välja bland…) med möjligheter till djungeltupp, grå påfågelfasan, silverfasan, Kalijfasan, tre arter näshornsfåglar, pied falconet, fnittertrastar, jättehackspettar, klyvstjärtar, oriental dwarf kingfisher, en rad andra attraktiva regnskogsfåglar, samt svart jätteekorre.
Övernattning i ett lokalt guesthouse som är fint men enkelt och inte minst en timme närmare gömslena.

Dag 3  (Frukost – Lunch  – Middag)
Heldag i gömslena
Övernattning i vårt lokala guesthouse.

Dag 4  (Frukost – Lunch  – Middag)
Hela förmiddagen i gömslena. Efter lunch kör vi till byn Zhurna, 4-5 h. Nära Zhurna ligger en Lisu-by med goda möjligheter att kort få se Skywalker gibbons på ganska nära håll, där de drar fram genom bladverket. Myndigheterna har diskuterat om att eventuellt stänga området för besökare ”för apornas skull”. Om så skulle ske använder vi den tid vi planerat Dag 5 och 6 till att istället tillbringa mer tid i gömsleområdena där resan började, som fortfarande kommer att ha mycket nytt att erbjuda oss. Övernattning på enkelt hotell i Zhurna.

Dag 5  (Frukost – Lunch  – Middag)
Tidig morgonvandring med lokala Lisu-guider från byn i skogen för att eventuellt få syn på Skywalker gibbons. Större delen av dagen i bergsregnskogen. Övernattning på enkelt hotell/guesthouse i Zhurna.

Dag 6  (Frukost – Lunch  – Middag)
Tidig morgonvandring i skogen med lokala Lisu-guider från byn, eventuell chans på Skywalker gibbon, och därefter körning till Gaoligongbergen, med fler, väl inkörda fågelgömslen och vissa strövtågsmöjligheter till fots i de den subtropiska skogen. Övernattning på ett fint och trevligt guesthouse.

Dag 7  (Frukost – Lunch  – Middag)
Heldag i Gaoligongbergens fina gömslen. Vi kommer att pröva minst ett par olika, vart och ett med olika arter som brukar komma dit. Kanske Lady Amherst Pheasant, kanske också Humes Pheasant? Övernattning på samma guesthouse som natten innan.

Dag 8  (Frukost – Lunch  – Middag)
Förmiddag i ytterligare något gömsle, därefter bussresa norrut till den legendariska antika Naxi-staden Dalí. Besök på egen hand i staden på kvällen. Övernattning på hotell i Dalí.

Dag 9  (Frukost – Lunch  – Middag)
Morgon på egen hand i Dali. Därefter vidare bussresa 5-6 h norrut, till ett skogsreservat med Yunnan snub-nosed monkeys. Övernattning i fina hotellbungalows, inne i reservatet.

Dag 10   (Frukost – Lunch  – Middag)
Hela morgonen i naturreservatet, med goda fotomöjligheter av Yunnan snub-nosed monkey på nära håll i den lavbehängda bergsskogen. Därefter vidare med bussen till den fantastiska tibetanska staden Shangri-La, på 3200 m ö h. Eftermiddagsbesök i det ståtliga tibetanska Lamabuddhistklostret Songtsam. Övernattning på hotell i Shangri-La.

Dag 11   (Frukost – Lunch  – Middag)
Tidigt morgonbesök vid Napa Lake utanför staden och chanser till svarthalsad trana och andra vattenfåglar. Sedan flyg till Chengdu i provinsen Shaanxi (ingår i resans pris). Övernattning på hotell i centrala Chengdu.

Dag 12   (Frukost – Lunch  – Middag)
Morgonbesök i Chengdu:s stora och berömda Panda Breeding Research Base, en lummig bambupark med Kinas kanske finaste pandainhägnader. Efter lunch tar vi snabbtåget (ca 3 timmar) till staden Yangxian i grannprovinsen Shaanxi.

Dag 13   (Frukost – Lunch  – Middag)
Morgon i gömsle för guldfasaner. Efter lunch bussresa till Qinlingbergen, där vi besöker ett bra ställe för Golden snub-nosed monkeys. Övernattning hotell i Foping.

Dag 14   (Frukost)
På morgonen försöker vi med Golden snub-nosed monkeys igen och efter lunch snabbtåg tillbaka mot Chengdu.
De som valt att vara med på förlängningsresan kliver av med reseledaren i Qingchuan längs vägen och åker i vår buss upp till Tangjiahe.
Övriga fortsätter till Chengdu, möts där av vår lokala agents guide, transfer till hotell. Övernattning Chengdu.

Dag 15   (Frukost)
Transfer till flygplatsen och hemresa från Chengdu, för de som inte är med på förlängningsresan.

Galleri

Fel: Kontaktformulär hittades inte.