Tangjiahe naturreservat i Sichuan, med några av Kinas naturjuveler

april 2021

Förlängningsresa till Vilda Yunnan och Shaanxi – karismatiska apor, färgstarka fåglar och kinesisk landsbygd

Några av resans höjdpunkter:

  • Ett av Kinas legendariska naturreservat
  • Fotomöjligheter med unika däggdjur som Golden takin, Reeves’s muntjak, Tufted deer, Chinese Goral, tibetansk makak och Serow
  • De otroligt färgstarka fasanerna Temminck’s tragopan och guldfasan
  • Bästa säsongen för kragbjörn
  • En liten, men dock chans till vild jättepanda. Här lever ett 60-tal av dem i parken, men de är oerhört svårsedda
  • En rad endemiska växter, träd och fågelarter
  • Fenomenalt god mat
  • Staffan Widstrand visar dig alla sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Detta är förlängningsresan du verkligen inte vill missa!

Med fokus på viltet i Tangjiahe’s fina naturreservat. Tangjiahe ligger i Sichuan-provinsen, och bjuder oftast på arter som den storvuxna oxgemsen golden takin, kragbjörn, tibetansk makak, tufted deer, Reeves’s muntjac, Chinese goral, serow, utter, vildsvin och mycket mer.

Tangjiahe ligger i Kinas mycket artrika karstbergs-zon, av IUCN klassad som en av världens 36 ”Biodiversity Hotspots”.  Tangjiahe är idag ett Rewilding-område, där naturen sedan över 35 år tillbaka lämnats att sköta sig själv i mycket stor utsträckning, och inte minst djur- och fågellivet har tillåtits komma tillbaka i rask takt. Djuren här är mindre skygga än på många andra håll i Kina och deras antal och täthet betydligt större. Artmångfalden är oerhört rik i de branta, blandskogs-och bambusnårsklädda kalkbergsdalarna, med en förvånande stor variation särskilt av träd- och fågelarter. Flera sorters rhododendron, näsduksträd, Katsura, Tetracentron, Cunninghamia och det berömda kinesiska tempelträdet ginkgo växer här. Kanske är det till och med precis härifrån som ginkgon ursprungligen kommer? Ett av parkens ginkgoträd anses dokumenterat minst 1700 år gammalt!

I de mycket rena vattendragen lever också flera arter endemiska fiskar (nakenkarpar) medan fåglar som svartvita klyvstjärtar, näpna bly-rödstjärtar, stiliga white-capped water redstart, forsärla och asiatisk strömstare finns att skåda. Vi gör utfärder i reservatets små fordon, vandrar i skogarna och gör minst en långvandring upp till Mo Tian Ling-passet, genom en fantastisk, bitvis moss- och lavbehängd rhododendron- och bambuskog. Här ses ofta den extremt färgstarka och annars svårfunna fasanfågeln Temminck’s tragopan på nära håll. Även jättepandan (ca 60 individer i reservatet) och Golden snub-nosed monkey lever här, men de är otroligt svåra att se och möter vi dem får det betraktas som på tur-kontot. Detta gäller även Clouded leopard, som inte är ovanlig här, men ändå är sällan sedd. Bland fåglarna märks orientalisk bivråk, samt flera arter parrotbills, mesar och andra småfåglar med mycket lokal utbredning.

Reseledare är Kinakännaren och fotografen Staffan Widstrand, National Geographic Explorer och tillika VD för det stora initiativet Wild Wonders of China.

Med natur, väder och vilda djur kan man aldrig riktigt säkert veta exakt. Det måste man vara medveten om. Vi försöker hela tiden optimera tillfällena och chanserna till att ta så bra bilder som möjligt, av de viktigaste arterna och miljöerna.

De lokala guiderna och Staffan har stor erfarenhet av både Kina, djurlivet och Tangjiahe. Dessa delar av Kina brukar bjuda på spännande och god mat. Sichuan är ett av Kinas och världens gastronomiska centrum. Ingen behöver gå hungrig. Logi i hotellrum av hög klass, med WC och dusch på rummet. Fotogenomgångar kommer att hållas av Staffan, som också kommer att titta på deltagarnas bilder och komma med positivt sinnad bildkritik. Staffan kommer naturligtvis att bistå deltagarna med all nödvändig fotocoaching.

Resefakta

Datum
April 2021 (exakta datum kommer inom kort)

Pris  
Kommer så snart datum är fastställda

Reseledare
Staffan Widstrand

Antal deltagare
Min 6
Max 10

Inkluderat i priset
Logi del i dubbelrum med privat dusch och WC, på hotell av god standard. Helpension, fotoundervisning, alla marktransporter från Chengdu/Foping Dag 1, till Chengdu Dag 6, inträdesavgifter, lokala guider och svensk reseledare.

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur till Chengdu, visum, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

Flygplats
Förlängningsresan börjar i Qingchuan och avslutas på Chengdu flygplats.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv och makro till teleobjektiv.  Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan även för viss djurfotografering.
Tele-zoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400mm, 180-400mm eller 200-500mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierade bilder av fåglar och däggdjur.
Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 500 mm, eller 600 mm är mycket användbara för fågel- och däggdjursfotografering. För att ”öka” brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter eller använda en kamera med DX-format sensor.
Då det finns risk att det ibland regnar är det viktigt att ha med bra regnskydd för kamerautrustningen. Det bästa är ett regntätt kameraskydd. Tänk även på att ha bra överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken.
Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda.

Ett lätt stativ ökar bildmöjligheterna.

Man tar fler bilder på en sådan här resa än vad de flesta kanske ofta tror, så ta gärna med flera lagringskort och hårddiskar.

Kläder
Vi räknar med temperaturer på mellan 15-20 grader, med svala nätter och morgnar. Rejäla fältkläder är att rekommendera (shorts rekommenderas inte, pga vassa kvistar, taggar och iglar). Tröja, vantar, jacka och mössa för säkerhets skull. Regnkläder: en regnponcho är att rekommendera, samt ett litet paraply. Kortskaftade, lätta vandringskängor fungerar bra. En teleskopisk vandringsstav rekommenderas starkt för skogsvandringarna. En keps eller hatt och solglasögon mot den starka solen. Ett tunt underställ i Merinoull gör susen på eventuellt kyliga hotellrum.

Tillgänglighet
Boenden saknar hiss och den miljö och natur vi rör oss i gör att resans karaktär är starkt begränsande vid nedsatt rörlighet.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften betalas mot faktura vid anmälan. För denna resa gäller särskilda resevillkor som avviker från våra ordinarie resevillkor vad gäller att slutbetalning sker senast 90 dagar innan avresa.

Pass och visum
För inresa i Kina behöver svenska medborgare visum. Ansök om visum i mycket god tid! Ni kommer att få en nödvändig inbjudan från den kinesiska reseagenten som ska lämnas in tillsammans med passet för att ansöka om visum. Visumansökan görs till exempel genom China Travel i Stockholm.  Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du tar reda på vilka visumregler som gäller för dig. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Hälsa
Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Preliminärt dagsprogram

Med utrymme för eventuella förändringar på grund av myndighetsbeslut, väder eller trafik.

Dag 1 (Middag)
Resan börjar på Qingchuan järnvägsstation på eftermiddagen, varifrån vi fortsätter i egen buss upp till Tangjiahe, dit vi kommer på kvällen.
Övernattning hela tiden i Tangjiahe på ett bra hotell, mitt i naturen.

Dag 2-4  (Frukost  Lunch – Middag)
I Tangjiahe naturreservat. Chans till fotomöjligheter av Takin, Himalayasvartbjörn, vildsvin, Tufted deer, Reeves’s muntjac, Tawny fishing owl, Temminck’s tragopan, Tibetansk makak, Chinese goral, utter, guldfasan, lokala fågelarter och växter.

Dag 5  (Frukost  Lunch – Middag)
Buss tillbaka Qingchuan och snabbtåget ca 2 timmar till Chengdu. Besök i Chengdu’s gamla stadsdelar på kvällen. Övernattning på centralt beläget hotell.

Dag 6  (Frukost)
Transfer till Chengdu flygplats och hemresa.

Galleri

Fel: Kontaktformulär hittades inte.