Några höjdpunkter

  • Europas bästa område för vilda orkidéer – med ca 30-40 blommande arter när vi är där
  • Hela fält av blommande växter med bl.a. pingstliljor och irisar
  • Unika skogar och gamla kulturlandskap
  • Besök i medeltida by
  • Boende på traditionell apulisk gård (maseria)
  • Mycket lugn takt där din själ hinner med
  • Traditionell och god apulisk mat – och gårdens eget vin ”ad libitum”
  • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.

GARGANO
Den kalkrika Garganohalvön, i landskapet Apulien, är sporren på den italienska halvön eller stöveln. Ingenstans i Europa finns en sådan rik flora av orkidéer. Europarekord på ett 70-tal olika arter – och alla finns inom ett litet område. Orkidéerna växer bland ett myller av irisar, anemoner, klipprosor och asfodiler. I området finns totalt nästan 2 000 växtarter. Det är dessa artrika ängar, där även ett rikt djurliv med mindre djur och insekter finns, som är målet för denna unika fotoresa.

Monte Gargano nationalpark som ligger mitt på Garganohalvön är det primära målet för vår fotoresa och ligger bara ett par timmar med bil norr om flygplatsen i Bari.

Området är glest befolkat med fiskebyar ut mot Adriatiska havet och inåt  land finns små medeltida samhällen och gårdar, kallade ”maserior” i Apulien. Naturen är omväxlande med kalkstensberg, ängar och skogar genomskurna av raviner och dalgångar. Små jordbruksområden är blandade med garigue, maccia, pinjeskogar, lövskogar och olivodlingar. Många övergivna odlingsmarker är i olika stadier av återgång till ”vild natur” och överallt finns ett fantastiskt växtliv och en myllrande smådjurs- och insektfauna.

FALSKSPELANDE ORKIDÉER OCH ANDRA SKÖNA BLOMMOR
Under tiden som vi strövar med våra kameror i landskapet är växtligheten och orkidéerikedomen på topp och ca 30-40 arter orkidéer blommar. Iögonfallande är Ofrys-orkidéerna som med sina blommor imiterar olika arter av honsteklar och bin för att lura hannarna till pollinering. Här hittar vi toffelofrys (O. bertolonii), spindelofrys (O. sipontensis) och Apuliens egen smyckeofrys (O. apulica) bland många arter. Flera ofrys-orkidéer är endemiska och finns enbart här i Gargano området. Andra orkidéer vi stöter på är borstnycklar (Orchis italica), ögonnycklar (Órchis quadripunctáta), göknycklar (Orchis morio), fjärilsnycklar (Orchis papilionacea) och flera arter av satyrnycklar (Serapías). Vi hänförs också av vilda pingstliljor, flera arter av vilda irisar och mattor av Appeninska sippor.

I området finns även smaragdödla och flera andra spännande kräldjur och tillfällen till att fotografera fjärilar blir det ofta i de rika orkidéängarna.

Under dagarna gör vi ibland avstickare upp i bergen och besöker de spännande miljöer som gömmer sig i den medeltida byn Monte Sant Angelo.

Reseledaren lär ut flera olika sätt att fotografera makro och arter i miljö. Vi fotograferar också så nära de underbara orkidéerna att bilderna blir mer abstrakta och mer suggestiva uttryck av färg, former och ljus. Vi prioriterar alltid bra ljus och tidig morgon och sen kväll är vi igång som mest tack vare det varma och mjuka ljuset, men vi provar även konstljus. Under resan kommer vi även att ha tid för flera fotografiska workshops där vi bl.a. går igenom olika tekniker och vi kommer även att titta på bildkomposition och varandras bilder, allt för att utveckla ditt fotograferande.

Vi bor mitt i nationalparken på en traditionell apulisk gård (maseria) som drivs biodynamiskt. Precis runt gården finns fina fotomiljöer, ängar med orkidéer och skog med pingstliljor och irisar. Boendet på gården är ett så kallat ”agriturismo” av medelklass och alla måltider är inkluderade i priset. Maten är rustik och traditionell italiensk/apulisk mat när den är som bäst. Närodlad, biodynamiskt och mycket kommer från gården där vi bor.

Vi rör oss i ett lugnt tempo i naturen och som oftast är det inga avstånd att gå. Transporter under resan kommer att ske med minibuss.

Detta är en resa inte bara för naturfotograferna utan även för dig som vill lära annorlunda fototekniker, är botaniskt intresserad eller som vill uppleva en unik del av Italien. Allt i ett lugnt tempo med siesta mitt på dagen och utsökt lokal mat och vin.

Dagsprogram

Mer information

Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
Olympus Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetar vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik främst naturen på nordliga breddgrader.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut och 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer, båda på Votum förlag.

Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till insekter och växter så är det lämpligt att ha med sig en ganska ”bred” utrustning,  från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. För fotografering av växter och småkryp rekommenderas brännvidder från 24 mm upp till 200 mm. Makroobjektiv är bra att ha, saknar du ett makroobjektiv kan du klara dig med en sats av mellanringar eller med en försättslins så ditt korta tele eller ditt normalobjektiv blir ett makroobjektiv. Teleobjektiv med korta närgränser (ca1,5 m) är utmärkta att använda till denna typ av fotografering. För landskap och miljöer är vidvinkel och kortare telezommar utmärkta objektiv. Stativ, fjärrutlösare och filter kan vara bra att ha med sig.

Klimatet under våren i Apulien i Italien är något varmare än i Sverige vilket innebär att lättare fältkläder är det perfekta valet. Dock kan det periodvis vara  kyligt så en fleecetröja och varmare jacka kan behövas. Ta även med regnkläder och regnbyxor för att kunna krypa runt i om det är blött i gräset.

Vi bor på ett s.k. Agroturismo, jämförbart med Bo på Lantgård. Medelstandard.

Boendet är fullt tillgängligt. Resans karaktär gör att visa miljöer kan vara mindre tillgängliga vid nedsatt rörlighet.

Del i dubbelrum med gårdens biodynamiska mat och därtill gårdens eget biodynamiska vin till lunch och middag alla dagar (måltider enligt dagsprogram), fotoguidning och handledning, lokala transporter (minibuss), transport från och till Bari flygplats.

Flyg tur och retur Bari, Italien, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet och telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.

Resan börjar och avslutas på Baris flygplats. Reseledaren möter och lämnar gruppen här.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

fotoresor, Italien, Gargano, blommor, växter, orkidé, vår

Fel: Kontaktformulär hittades inte.