Några höjdpunkter

 • Hundratals med grönvingade aror.
 • Oerhört rikt fågelliv med bl.a. hyacint och blågula aror, tukaner och seriemafåglar.
 • Orädda jättemyrslokar.
 • Flera nattsafaris för att leta nattaktiva djur.
 • Vi stödjer organisationen Pantheras arbete med att skapa en korridor i syd- och mellanamerika för jaguaren.

PANTANAL
Pantanal är en världens artrikaste platser. Ofta omnämns Pantanal som världens största våtmark och den breder ut sig över tvåhundratusen kvadratkilometer i västra Brasilien, östra Bolivia och östra Paraguay.  Tack vare den höga koncentrationen av djur, den höga artrikedom och ett varierat landskap är Pantanal att betrakta som ett av världens naturunderverk.

Denna tilläggsresa till vår huvudresa ger dig en möjlighet att uppleva det bästa av de södra delarna av Pantanal. Här kommer vi att ges fina möjligheter att fotografera jättemyrslokar, trädmyrslokar, kajmaner och mängder av fåglar med stora flockar av grönvingade aror som huvudattraktion. På en av lodgerna har vi även riktigt bra möjligheter att få fotografera den skygga katten ozelot.

DJUREN OCH FÅGLARNA
I Pantanal är djurlivet ständigt närvarande och här samsas 405 fiskarter om utrymmet med 600 fågelarter, 80 däggdjursarter, 1100 fjärilsarter och 50 reptilarter. Utrotningshotade och tillbakaträngda djur som jaguar, puma, jätteutter, manvarg, ozelot, arapapegojor, tapir och jättemyrslok, har funnit en fristad i de svårforcerbara våtmarkerna. På denna förlängningsresa till vår huvudresa har vi fokus på att uppleva och fotografera jättemyrslokar, tamandua (även kallad trädmyrslok), kapucinapor och grönvingade arapapegojor samt med en god portion tur ocelot.

I ett sk. sjunkhål häckar stora mängder grönvingade arapapegojer. Fåglarna är mycket aktiva och ger oss unika fotomöjligheter när de flyger över det djupa hålet och sitter på sandstensväggen. Vi kommer att besöka denna plats flera gånger vilket ger tillfällen att våga prova lite nya fototekniker för att få mer annorlunda bilder. I närheten av de grönvingade arapapegojorna kommer vi även att leta blågula aror, buff-necked ibis och andra spännande fåglar som kan dyka upp i skogen. Det är inte ovanligt att vi ser Puffbirds och Motmot.

På nästa anhalt på resan är det dags för att leta myrslokar. I området där vi bor finns det rikligt med jättemyrslok och med lite tur har vi bra möjligheter att närma oss dom till fots vilket gör att vi kan komma ner i mycket bättre fotovinklar än från fordon. Här finns också den mindre och mer skygga trädmyrsloken, vilken vi hoppas att vi ska kunna fotografera. Givetvis finns här också mycket annat att fotografera, här finns t.ex. kapybara, kaymaner, rävar och bältdjur. Med lite tur så kommer vi att kunna fotografera både sexbandad- och niobandad bälta.

Fågellivet är mycket rikt med bl.a. hyacintara, blågulara, tocotukaner, ugglor och jabiru storkar. Med en portion tur kan vi få ta del av den andra stora attraktionen (förutom myrslokarna) här, de ozeloter som finns i området. Efter mörkrets ankomst händer det att någon eller några ozeloter kan komma nära lodgen och de kan vara mycket orädda. Händer detta kan det ge oss goda förutsättningar att kunna fotografera dessa vackra katter.

Under resan kommer vi även att ha tid för någon fotoworkshop där vi går igenom tekniker och fotoidéer för de kommande dagarnas fotografering. Vi tittar som vanligt också på bildkomposition och på varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.

Dagsprogram

Dag 1 (Middag)
Förlängningsresan börjar med att vi tar ett flyg till Campo Grande under eftermiddagen och sedan vidare transport till vårt hotell i Bonito.

Dag 2  (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost åker vi till Buraco das Araras, ett sk. sjunkhål där det häckar stora mängder med grönvingade arapapegojor. Hela förmiddagen spenderas i området runt sjunkhålet. Vi äter lunch vid Rio da Prata, här finns ofta mycket fåglar att fotografera, innan vi åker tillbaka till Buraco das Araras. Hela eftermiddagen spenderas i området runt sjunkhålet. På kvällen åker vi till vårt hotell i Bonito.

Dag 3  (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost börjar vi vår resa till vår nästa lodge (ca 4 timmars resa).

När vi kommer fram till lodgen äter vi lunch och vi kan i mån av tid ägna oss åt lite fotografering i de direkta omgivningarna. Här kan vi hitta mängder av fåglar och inte sällan ser vi bältdjur. Vi åker sedan ut på safari för att leta efter bl.a. myrslokar.

Dag 4-5 (Frukost – Lunch – Middag)
Både på morgon- och eftermiddagssafarin ger vi oss ut för att leta jättemyrslok och andra spännande djur. Under dagen finns möjlighet till vila eller egna fotoexkusioner, det finns mycket fåglar i och kring lodgen.

Dag 6  (Frukost)
Efter frukost åker vi mot Campo Grande flygplats i god tid innan våra avgång. Förlängningsresan avslutas här.
Flyg till Skandinavien.

Mer information

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv.
  På safari, oavsett i fordon eller till fots, är objektiv från 70-200 mm till 500 mm utmärkta. För att öka brännvidden kan man använda telekonverter.
  Under safaris med fordon är det viktigt att ha med skydd för kamerautrustningen då det är mycket dammigt. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder. Detta för att undvika att behöva byta objektiv.
  Stativ är svårt att använda i safarifordon, där är bönpåsar bättre. Alternativet är ett enbensstativ men detta är erfarenhetsmässigt svårt och därmed för långsamt. Stativ är däremot mycket bra att ha vid fotografering runt omkring lodgerna.
 • KLÄDER
  Klimatet i Pantanal är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma, ofta stiger temperaturen över 30 grader på dagarna och sällan under 20 på nätterna. Packa lätta och svala men tåliga kläder. Det är dock bra att ha med sig en tunnare fleecetröja och ett par tunna byxor då kvällarna på floderna kan bli lite ”kyliga”. En tunnare regnjacka eller poncho är bra att ha med. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Vandringskängor eller ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Komplettera gärna med någon form av sandaler att ha mitt på dagen.
 • BOENDE
  Boendet kommer att vara på hotell och lodger av enkel men rustik standard.
 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon och båtar vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.
 • INKLUDERAT I PRISET
  Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program, samtliga inträden och avgifter, samtliga safaris, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss, öppen safaribil), transfer till och från Cuiaba och Campo Grande flygplats.
 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur Cuiabá, dricks, försäkringar, vaccinationer, ev medicinska tester, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet och telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Resan börjar på Marechal Rondon, Cuiaba, och avslutas på Campo Grande International Airport.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

 • PASS OCH VISUM
  Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Brasilien. För svenska medborgare krävs inget visum till Brasilien för vistelser under 90 dagar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.