Projektbeskrivning

DENNA RESA ÄR EN FÖRLÄNGNING TILL RESAN – JAGUARER,  JÄTTEUTTRAR OCH AROR I PANTANAL
17 -25 SEPTEMBER 2022. LÄS MER HÄR…

Några höjdpunkter

 • Hundratals med grönvingade aror.
 • Oerhört rikt fågelliv med bl.a. hyacint och blågula aror, tukaner och seriemafåglar.
 • Orädda jättemyrslokar.
 • Flera nattsafaris för att leta nattaktiva djur.
 • Snorkling i den kristallklara Rio da Prata.
 • Vi stödjer organisationen Pantheras arbete med att skapa en korridor i syd- och mellanamerika för jaguaren.

PANTANAL
Pantanal är en världens artrikaste platser. Ofta omnämns Pantanal som världens största våtmark och den breder ut sig över tvåhundratusen kvadratkilometer i västra Brasilien, östra Bolivia och östra Paraguay.  Tack vare den höga koncentrationen av djur, den höga artrikedom och ett varierat landskap är Pantanal att betrakta som ett av världens naturunderverk.

Denna tilläggsresa till vår huvudresa ger dig en möjlighet att uppleva det bästa av de södra delarna av Pantanal. Här kommer vi att ges fina möjligheter att fotografera jättemyrslokar, trädmyrslokar, kajmaner och mängder av fåglar med stora flockar av grönvingade aror som huvudattraktion. På en av lodgerna har vi även riktigt bra möjligheter att få fotografera den skygga katten ozelot.

DJUREN OCH FÅGLARNA
I Pantanal är djurlivet ständigt närvarande och här samsas 405 fiskarter om utrymmet med 600 fågelarter, 80 däggdjursarter, 1100 fjärilsarter och 50 reptilarter. Utrotningshotade och tillbakaträngda djur som jaguar, puma, jätteutter, manvarg, ozelot, arapapegojor, tapir och jättemyrslok, har funnit en fristad i de svårforcerbara våtmarkerna. På denna förlängningsresa till vår huvudresa har vi fokus på att uppleva och fotografera jättemyrslokar, tamandua (även kallad trädmyrslok), kapucinapor och grönvingade arapapegojor samt med en god portion tur ocelot.

I ett sk. sjunkhål häckar stora mängder grönvingade arapapegojer. Fåglarna är mycket aktiva och ger oss unika fotomöjligheter när de flyger över det djupa hålet och sitter på sandstensväggen. Vi kommer att besöka denna plats flera gånger vilket ger tillfällen att våga prova lite nya fototekniker för att få mer annorlunda bilder. I närheten av de grönvingade arapapegojorna kommer vi även att leta blågula aror, buff-necked ibis och andra spännande fåglar som kan dyka upp i skogen. Det är inte ovanligt att vi ser Puffbirds och Motmot. Vi kommer även att göra ett besök vid Rio da Prata för att snorkla i det kristallklara vattnet. Floden har en enorm rikedom på fiskar, man kan nästan få känslan av att simma i ett akvarium. Snorkelutrustning finns att låna. Här i området brukar det även finns gott om prärieugglor och vid restaurangen där vi äter lunch brukar en fågelmatning locka till sig många olika fåglar som t.ex. guldpannad parakit.

På nästa anhalt på resan är det dags för att leta myrslokar. I området där vi bor finns det rikligt med jättemyrslok och med lite tur har vi bra möjligheter att närma oss dom till fots vilket gör att vi kan komma ner i mycket bättre fotovinklar än från fordon. Här finns också den mindre och mer skygga trädmyrsloken, vilken vi hoppas att vi ska kunna fotografera. Givetvis finns här också mycket annat att fotografera, här finns t.ex. kapybara, kaymaner, rävar och bältdjur. Med lite tur så kommer vi att kunna fotografera både sexbandad- och niobandad bälta.

Fågellivet är mycket rikt med bl.a. hyacintara, blågulara, tocotukaner, ugglor och jabiru storkar. Med en portion tur kan vi få ta del av den andra stora attraktionen (förutom myrslokarna) här, de ozeloter som finns i området. Efter mörkrets ankomst brukar någon eller några ozeloter komma nära lodgen och de kan vara mycket orädda. Detta ger oss goda förutsättningar att kunna fotografera dessa vackra katter.

Under resan kommer vi även att ha tid för någon fotoworkshop där vi går igenom tekniker och fotoidéer för de kommande dagarnas fotografering. Vi tittar som vanligt också på bildkomposition och på varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.

BOKA DENNA RESA

Dagsprogram

Dag 1 (25/9) (Middag)
Förlängningsresan börjar med att vi tar ett flyg till Campo Grande under eftermiddagen och sedan vidare transport till vårt hotell.

Dag 2 (26/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost lämnar vi Campo Grande och reser mot Rio da Prata. Under förmiddagen så snorklar vi i det kristallklara vattnet i floden och njuter av livet i floden. Vi äter lunch vid Rio da Prata innan vi åker vidare till Buraco das Araras, ett sk. sjunkhål där det häckar stora mängder med grönvingade arapapegojor. Hela eftermiddagen spenderas i området runt sjunkhålet. Vi kommer att fotografera grönvingade arapapegojorna och vi hoppas även på blågula aror samt seriemafåglar. På kvällen åker vi till vårt hotell i Jardim.

Dag 3 (27/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost fortsätter  vi att fotografera i området runt sjunkhålet. Vi kommer att ha möjligheter att jobba med olika fototekniker under dagarna här då arorna ger oss oändliga fotomöjligheter.  Efter lunch börjar vi vår resa till vår nästa lodge (ca 4 timmars resa).

När vi kommer fram till lodgen kan vi i mån av tid ägna oss åt lite fotografering i de direkta omgivningarna. Här kan vi hitta mängder av fåglar och inte sällan ser vi bältdjur. Efter middagen på kvällen ger vi oss ut på nattsafari.

Dag 4-5 (28-29/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Både på morgon- och eftermiddagssafarin ger vi oss ut för att leta jättemyrslok och andra spännande djur. Efter middagen på kvällen har vi en nattsafari med ozelot som fokus (OBS! Preliminärt då förekomsten av ozelot varierar). Under dagen finns möjlighet till vila eller egna fotoexkusioner, det finns mycket fåglar i och kring lodgen.

Dag 6 (30/9) (Frukost)
Efter frukost åker vi mot Campo Grande flygplats i god tid innan våra avgång. Förlängningsresan avslutas här.
Flyg till Skandinavien.

Mer information

Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
Olympus Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetar vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik främst naturen på nordliga breddgrader.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut och 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer, båda på Votum förlag.

På resan kommer vi dagligen ha safaris och vandringar av olika slag. Vi kommer även att ha nattsafaris där vi letar efter nattaktiva djur. Safaris sker med öppna safarifordon eller till fots.

**Safari är en utfärd i ett naturområde så som t.ex. nationalpark eller annat skyddat område. I t.ex. Afrika kallas detta för gamedrive.

Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv.
På safari, oavsett i fordon eller till fots, är objektiv från 70-200 mm till 500 mm utmärkta. För att öka brännvidden kan man använda telekonverter.
Under safaris med fordon är det viktigt att ha med skydd för kamerautrustningen då det är mycket dammigt. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder. Detta för att undvika att behöva byta objektiv.
Stativ är svårt att använda i safarifordon, där är bönpåsar bättre. Alternativet är ett enbensstativ men detta är erfarenhetsmässigt svårt och därmed för långsamt. Stativ är däremot mycket bra att ha vid fotografering runt omkring lodgerna.

Klimatet i Pantanal är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma, ofta stiger temperaturen över 30 grader på dagarna och sällan under 20 på nätterna. Packa lätta och svala men tåliga kläder. Det är dock bra att ha med sig en tunnare fleecetröja och ett par tunna byxor då kvällarna på floderna kan bli lite ”kyliga”. En tunnare regnjacka eller poncho är bra att ha med. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Vandringskängor eller ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Komplettera gärna med någon form av sandaler att ha mitt på dagen.

Boendet kommer att vara på hotell och lodger av enkel men rustik standard.

Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon och båtar  vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program, samtliga inträden och avgifter, samtliga safaris, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss, öppen safaribil), transfer till och från Cuiaba och Campo Grande flygplats.

Flyg till och från Campo Grande, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte är angivna i programmet och saker av personlig karaktär.

Resan börjar på Marechal Rondon, Cuiaba, och avslutas på Campo Grande International Airport.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Brasilien. För svenska medborgare krävs inget visum till Brasilien för vistelser under 90 dagar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring

Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Läs omdömen

  Boka fotoresa

  Södra Pantanal, Brasilien - papegojor och myrslokar 25-30 september 2022

  OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Jag bokar även huvudresan Pantanal, Brasilien - jaguarer, jätteuttrar och aror 17-25 september 2022*
  JaNej
  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
  Önskar dela rum med

  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren, inkl. extra resevillkor med anledning av Covid-19, samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund