DENNA RESA ÄR EN FÖRLÄNGNING TILL RESAN – JAGUARER,  JÄTTEUTTRAR OCH AROR I PANTANAL
1 -10 SEPTEMBER 2021. LÄS MER HÄR…

Några höjdpunkter

  • Ozelot – goda chanser att fotografera dessa skygga och magnifika katter.
  • Hundratals med grönvingade aror.
  • Oerhört rikt fågelliv med bl.a. hyacint och blågula aror, tukaner och seriemafåglar.
  • Orädda jättemyrslokar.
  • Flera nattsafaris för att leta nattaktiva djur.
  • Snorkling i den kristallklara Rio da Prata.
  • Vi stödjer organisationen Pantheras arbete med att skapa en korridor i syd- och mellanamerika för jaguaren.

PANTANAL
Pantanal är en världens artrikaste platser. Ofta omnämns Pantanal som världens största våtmark och den breder ut sig över tvåhundratusen kvadratkilometer i västra Brasilien, östra Bolivia och östra Paraguay.  Tack vare den höga koncentrationen av djur, den höga artrikedom och ett varierat landskap är Pantanal att betrakta som ett av världens naturunderverk.

Denna tilläggsresa till vår huvudresa ger dig en möjlighet att uppleva det bästa av de södra delarna av Pantanal. Här kommer vi att ges fina möjligheter att fotografera jättemyrslokar, trädmyrslokar, kajmaner och mängder av fåglar med stora flockar av grönvingade aror som huvudattraktion. På en av lodgerna har vi även riktigt bra möjligheter att få fotografera den skygga katten ozelot.

DJUREN OCH FÅGLARNA
I Pantanal är djurlivet ständigt närvarande och här samsas 405 fiskarter om utrymmet med 600 fågelarter, 80 däggdjursarter, 1100 fjärilsarter och 50 reptilarter. Utrotningshotade och tillbakaträngda djur som jaguar, puma, jätteutter, manvarg, ozelot, arapapegojor, tapir och jättemyrslok, har funnit en fristad i de svårforcerbara våtmarkerna. På denna förlängningsresa till vår huvudresa har vi fokus på att uppleva och fotografera jättemyrslokar, kapucinapor, ozeloter och grönvingade arapapegojor.

I ett sk. sjunkhål häckar stora mängder grönvingade arapapegojer. Fåglarna är mycket aktiva och ger oss unika fotomöjligheter när de flyger över det djupa hålet och sitter på sandstensväggen. Vi kommer att besöka denna plats flera gånger vilket ger tillfällen att våga prova lite nya fototekniker för att få mer annorlunda bilder. I närheten av de grönvingade arapapegojorna kommer vi även att leta blågula aror, buff-necked ibis och andra spännande fåglar som kan dyka upp i skogen. Det är inte ovanligt att vi ser Puffbirds och Motmot. Vi kommer även att göra ett besök vid Rio da Prata för att snorkla i det kristallklara vattnet. Floden har en enorm rikedom på fiskar, man kan nästan få känslan av att simma i ett akvarium. Snorkelutrustning finns att låna. Här i området brukar det även finns gott om prärieugglor och vid restaurangen där vi äter lunch brukar en fågelmatning locka till sig många olika fåglar som t.ex. guldpannad parakit.

På nästa anhalt på resan är det dags för att leta myrslokar. I området där vi bor finns det rikligt med jättemyrslok och med lite tur har vi bra möjligheter att närma oss dom till fots vilket gör att vi kan komma ner i mycket bättre fotovinklar än från fordon. Här finns också den mindre och mer skygga trädmyrsloken, vilken vi hoppas att vi ska kunna fotografera. Givetvis finns här också mycket annat att fotografera, här finns t.ex. kapybara, kaymaner, rävar och bältdjur. Med lite tur så kommer vi att kunna fotografera både sexbandad- och niobandad bälta.

Fågellivet är mycket rikt med bl.a. hyacintara, blågulara, tocotukaner, ugglor och jabiru storkar. Med en portion tur kan vi få ta del av den andra stora attraktionen (förutom myrslokarna) här, de ozeloter som finns i området. Efter mörkrets ankomst brukar någon eller några ozeloter komma nära lodgen och de kan vara mycket orädda. Detta ger oss goda förutsättningar att kunna fotografera dessa vackra katter.

Under resan kommer vi även att ha tid för någon fotoworkshop där vi går igenom tekniker och fotoidéer för de kommande dagarnas fotografering. Vi tittar som vanligt också på bildkomposition och på varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.

Dagsprogram

Mer information

Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
Olympus Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetar vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik främst naturen på nordliga breddgrader.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut och 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer, båda på Votum förlag.

På resan kommer vi dagligen ha safaris och vandringar av olika slag. Vi kommer även att ha nattsafaris där vi letar efter nattaktiva djur. Safaris sker med öppna safarifordon eller till fots.

**Safari är en utfärd i ett naturområde så som t.ex. nationalpark eller annat skyddat område. I t.ex. Afrika kallas detta för gamedrive.

Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv.
På safari, oavsett i fordon eller till fots, är objektiv från 70-200 mm till 500 mm utmärkta. För att öka brännvidden kan man använda telekonverter.
Under safaris med fordon är det viktigt att ha med skydd för kamerautrustningen då det är mycket dammigt. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder. Detta för att undvika att behöva byta objektiv.
Stativ är svårt att använda i safarifordon, där är bönpåsar bättre. Alternativet är ett enbensstativ men detta är erfarenhetsmässigt svårt och därmed för långsamt. Stativ är däremot mycket bra att ha vid fotografering runt omkring lodgerna.

Klimatet i Pantanal är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma, ofta stiger temperaturen över 30 grader på dagarna och sällan under 20 på nätterna. Packa lätta och svala men tåliga kläder. Det är dock bra att ha med sig en tunnare fleecetröja och ett par tunna byxor då kvällarna på floderna kan bli lite ”kyliga”. En tunnare regnjacka eller poncho är bra att ha med. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Vandringskängor eller ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Komplettera gärna med någon form av sandaler att ha mitt på dagen.

Boendet kommer att vara på hotell och lodger av enkel men rustik standard.

Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon och båtar  vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program, samtliga inträden och avgifter, samtliga safaris, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss, öppen safaribil), transfer till och från Cuiaba och Campo Grande flygplats.

Flyg till och från Campo Grande, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte är angivna i programmet och saker av personlig karaktär.

Resan börjar på Marechal Rondon, Cuiaba, och avslutas på Campo Grande International Airport.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Brasilien. För svenska medborgare krävs inget visum till Brasilien för vistelser under 90 dagar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.