There is nothing to show here!
Slider with alias slider-3-1 not found.

Några höjdpunkter

 • Jaguar – 5 dagar (10 båtsafaris) ute i jaguarland för att vi ska de få bästa möjligheterna att fotografera dessa skygga katter.
 • Vi bor på ett flytande hotell mitt i jaguarland för att slippa långa transportsträckor till områdena med jaguar.
 • Exotiska däggdjur som kapybar, tapir och jätteuttrar.
 • Världens största storkfågel – jaibirustorken.
 • Världens största papegoja – hyacintaran.
 • En enorm fågelrikedom med t.ex. aror, tukaner, storkar, hägrar och spännande rovfåglar.
 • Möjligheter att fotografera fiskande rovfåglar och kungsfiskare.
 • Flera nattsafaris för att leta nattaktiva djur.
 • På båtsafaris är vi endast 1 fotograf per sätesrad.
 • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
 • Vi stödjer organisationen Pantheras arbete med att skapa en korridor i syd- och mellanamerika för jaguaren.

PANTANAL
Pantanal är en världens artrikaste platser. Ofta omnämns Pantanal som världens största våtmark och den breder ut sig över hundratusentals kvadratkilometer i västra Brasilien, östra Bolivia och östra Paraguay.  Tack vare den höga koncentrationen av djur, den höga artrikedom och ett varierat landskap är Pantanal att betrakta som ett av världens naturunderverk. Här lever allt från jaguarer, pirayor, anakondor och kabybarer, till jätteuttrar, kajmaner, hjortar och oerhörda mängder fåglar. Till största delen är Pantanal ett öppet savannlandskap, med glesa galleriskogar längs flodfårorna och på mer höglänta platser. Halvårsvis är Pantanal ett nästan totalt översvämmat träsk med flera meter djupt vatten. Resten av året ett sjörikt, men torrt savannområde.

I Pantanal är djurlivet ständigt närvarande och här samsas 405 fiskarter om utrymmet med 600 fågelarter, 80 däggdjursarter, 1100 fjärilsarter och 50 reptilarter. Utrotningshotade och tillbakaträngda djur som jaguar, puma, jätteutter, manvarg, ozelot, arapapegojor, tapir och jättemyrslok, har funnit en fristad i de svårforcerbara våtmarkerna.

DJUREN OCH FÅGLARNA
Både när vi åker längsmed Transpantaneiran och när vi är på lodger kommer vi hela tiden att leta efter spännadne motiv. På savannen letar vi efter de många och för oss mycket exotiska däggdjuren som näsbjörn, kapybara och tapir. I våtmarkerna samlas stora mängder med hägrar, skarvar, ormhalsfåglar, kungsfiskare och världens största storkfågel, jabirustorken. I våtmarkerna och i floderna hittar vi även kajmaner i tusentals.  Lodgernas trädgårdar och närområden ger oss många fina fotomöjligheter, här finns i regel många relativt oskygga fåglar och ibland även däggdjur. Floderna är Pantanals livsnerv och här finns mycket spännande att upptäcka. Utmed floden Pixaim kommer vi även få chansen att fotografera fiskande rovfåglar och kungsfiskare.  Vi planerar även att besöka en lodge där det finns stora mängder av den starkt utrotningshotade hyacintaran, världens största papegoja. Floderna ger oss möjligheten att uppleva jaguaren. Dessa normalt så skygga katter kommer under torrperioden ner till Pantanals floder för att jaga, dricka och att vila vilket ger oss goda förutsättningar för att få uppleva och fotografera detta fantastiska djur. För att få så bra möjligheter som det bara går kommer vi att bo på ett flytande hotell som ligger mitt i jaguarens kärnområde. Under dessa fem dagar ute på Cuiabá floden kommer vi att ha hela 10 utfärder med våra båtar för att leta jaguarer och annat spännande, så som jätteutter, tapir, kapybarer och mängder av fåglar  att fotografera. Under samtliga båtturer på resan är vi <strong>endast en fotograf per sätesrad</strong> för att få så bra fotomöjligheter som möjligt.

Resan är planerad så att på varje ställe vi bor på kommer fotograferingen fokuseras på några speciella arter. Vi har valt områden att besöka i norra Pantanal som ger de absolut bästa förutsättningarna för att kunna fotografera karaktärsarterna som finns där. Självklart kommer vi  även kunna fotografera mycket mer än de olika fokusarterna.

Under resan  kommer vi att ha olika fotografiska workshops där vi bland annat går igenom olika tekniker för att förbereda oss inför olika typer av fotografering som kommer under resan. Vi tittar även på bildkomposition och på varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.

Pantanal, Brasilien - jaguarer, jätteuttrar och aror. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Henrik Karlssson

Dagsprogram

Mer information

Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
Olympus Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetar vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik främst naturen på nordliga breddgrader.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut och 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer, båda på Votum förlag.

På resan kommer vi dagligen ha safaris och vandringar av olika slag. Safaris sker med öppna safarifordon och båt.
 Vid safaris i båt har alla fotografer en egen stolsrad. Detta för att ge så bra fotomöjligheter som möjligt.

**Safari är en utfärd i ett naturområde så som t.ex. nationalpark eller annat skyddat område. I t.ex. Afrika kallas detta för Gamedrive.

Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari, oavsett i fordon, i båt eller till fots, är objektiv från 70-200 mm till 500 mm utmärkta. För att öka brännvidden kan man använda telekonverter. Under safaris med fordon är det viktigt att ha med skydd för kamerautrustningen då det är mycket dammigt. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder. Detta för att undvika att behöva byta objektiv. Stativ är svårt att använda i safarifordon där är bönpåsar bättre. Alternativet är ett enbensstativ men detta är erfarenhetsmässigt svårt och därmed för långsamt. Stativ är däremot mycket bra att ha vid fotografering runt omkring lodgerna.

Klimatet i Pantanal är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma, ofta stiger temperaturen över 30 grader på dagarna och sällan under 20 på nätterna. Packa lätta och svala men tåliga kläder. Det är dock bra att ha med sig en tunnare fleecetröja och ett par tunna byxor då kvällarna på floderna kan bli lite ”kyliga”. En tunnare regnjacka eller poncho är bra att ha med. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Vandringskängor eller ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Komplettera gärna med någon form av sandaler att ha mitt på dagen.

Boendet kommer att vara på hotell och lodger av enkel men rustik standard.

Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon och båtar  vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program, samtliga inträden och avgifter i nationalparker, samtliga safaris, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss, öppen safaribil, båt), transfer till och från Cuiabá flygplats, klimatkompensation för flygresa. Boendet kommer att vara på hotell och lodger av enkel men rustik standard.

Flyg tur och retur Cuiabá, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet och telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.

Cuiabá Marechal Rondon International Airport. Resan börjar och avslutas här.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Brasilien. För svenska medborgare krävs inget visum till Brasilien för vistelser under 90 dagar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.