Några höjdpunkter

  • Du lär dig hur du skapar bilder som drar mot ett mer abstrakt uttryck
  • Du lär dig tekniker och hur man tänker svart/vitt bildskapande
  • Denna workshop har TVÅ fotoledare för att du ska lära dig ännu mer
  • Fotohandledning för att utvecklas som fotograf
  • Spännande fotomiljöer vid havet, i skogen, runt vattendrag, ängar och böljande kullar

Det är en fin kväll på Österlens kullar. Du ser ut över det vackra landskapet som får sin färg av solens sista strålar. Det börjar bli svalt och du tar på dig en varm tröja innan du lägger dig till rätta på marken. Det blir en fin fotokväll. Senare, när vi är tillbaka igen i värmen, tar vi en fika tillsammans och förbereder oss för nästa dag.

Workshopen Kreativ fotografering på Österlen vänder sig till dig som är nyfiken på att hitta nya uttryck i dina bilder. Du vill även lära dig skapa kreativa bilder som drar mot ett mer abstrakt uttryck. Vi kommer fota morgon och kväll och du kommer lära dig utnyttja landskapets olika naturtyper i ditt bildskapande.

Helgen börjar på torsdag eftermiddag med en första teoretisk genomgång och inspiration till workshopens bildskapande. Under helgen blandar vi teknikpass med praktiskt fotograferande med bildvisningar. Du kommer att få möjlighet till återkoppling på dina bilder med tips och råd hur du kan utvecklas vidare som fotograf. Vi kommer även att ha teknikgenomgångar när vi är ute och fotograferar. Du kan också få individuell hjälp, så att du får ut så mycket som möjligt av tiden vi fotograferar. Under helgen går vi igenom och arbeta med olika kameratekniker, motivområden och framkallningstips. När du åker hem har du haft tillfälle att skapa bilder som rör sig i gränslandet mellan färg och svart/vitt, avbildande och abstrakt. Vår förhoppning är att du kommer du hem med nya spännande bilder på ditt minneskort.

Österlens natur är fantastiskt och vi kommer bo på STF:s Hotell och Vandrarhem i Skånes Tranås, en pittoresk bymiljö som bjuder på många möjligheter till kreativt foto. Vi kommer att fotografera många olika naturtyper där du fått tillfälle att praktisera det du lärt dig under teoripassen.

De vackra landskapet vid Brösarps backar, utsikten och blommorna vid Stens Huvud nationalpark, Verkeåns porlande vatten och vattenfallet vid Hallamölla, Knäbäckshusen kustmiljö och det öppna landskapet vid Haväng. Längs Verkeåns flöde kan vi med lite tur få se både stömstare, forsärla och kungsfiskare. Beroende på väder och vind kommer vi att besöka en del av dessa fotoplatser.

Välkommen till en workshop fylld med inspiration och kreativt bildskapande!

Dagsprogram

Mer information

Marie Kantermo, bosatt utanför Älmhult i Småland.
”Den 22 juli 2006, började jag fotografera. Det var straxt efter lunch, en vacker sommardag på en Småländsk slåtteräng. Känslan att zooma in, isolera motiv och ta bilder lever fortfarande kvar och på den vägen är det.”

Marie Kantermo fotografera lika gärna hemma i Smålands skogar som på resor runt om i världen. Med nyfikenhet och kreativa lösningar skapar hon bilder med ett personligt uttryck. Som fotograf arbetar Marie med utställningar, föreläsningar, böcker och workshops. Med en bakgrund inom utbildning och handledning, är workshops och att coacha fotografer något som ligger henne extra varmt om hjärtat. 2011 valdes Marie in i den sydsvenska bildgruppen PhotoNatura.

Thorsten Klint är naturfotograf, forskare och författare. Han skildrar natur och djur i såväl bild som text med fokus på djuren i djungler, regnskogar och bergstrakter i Afrika, Asien och Sydamerika.
Thorstens mission är att beskriva samspelet mellan djur, natur och människa. Syftet är att skapa förståelse för den komplicerade väv av relationer i naturen som växt fram genom årtusendena, en väv som nu riskerar att trasas sönder. Han försöker porträttera djuren och naturen så att det väcker känslor, insikt och respekt för det ekosystem vi alla är en del av. Han är allvarligt bekymrad för det hot om utrotning som finns för speciellt för alla de stora kattdjuren på jorden.
Thorsten har doktorerat i ämnet zoologi/etologi vid Stockholms universitet. Han har dessutom skrivit ett flertal artiklar i ansedda vetenskapliga tidskrifter. Han har gjort ett 15-tal resor till främst Afrika men också Indien och Sydamerika, där han studerat djuren på plats och fotograferat dem i deras naturliga miljö.
Thorsten har såväl teoretisk som omfattande praktisk utbildning i fotografi och är utbildad i digital bildbehandling vid Jönköpings universitet. Vid samma läroanstalt har han också studerat visuell kommunikation.
Sedan 2011 är han medlem i bildgruppen PhotoNatura och dess ordförande sedan 2014. Han håller också workshops, föreläser och har utställningar.
I sitt tidigare yrkesliv arbetade han många år inom läkemedelsindustrin men har också arbetat som docent i psykofarmakologi vid Göteborgs universitet samt som Ass. Professor i Behavioral Endocrinology vid Rutgers University, Newark, USA, erfarenheter som gett fördjupade kunskaper och insikter i djurens beteende.
Thorsten bor numera i södra Småland efter att ha arbetat många år utomlands, i Danmark, Holland, Belgien och USA.

För denna workshop fungerar makro och korta teleobjektiv fint, vidvinkel med ett kort skärpedjup kan ge spännande bilder. Gärna ett bit vaxduk eller en mycket tunn bean-bag att lägga under kameran. Konvertrar, mellanringar och filter kan vara lämpligt att ha med sig om man har. Stativ och trådutlösare använder vi ibland, men har du inget klara du dig fint ändå.

Vädret i september kan växla mellan sommartemperaturer och mer svala höstdagar.Varma, kläder, mössa och vantar är bra att ha med sig. Tag även med regnkläder. I övrigt rekommenderas oömma fältkläder och grova gymnastikskor eller kängor. Även gummistövlar är bra att ha med då det kan vara blött på vissa platser.

Vi bor och har teoriundervisning på STF Hotell & Vandrarhem i Skånes Tranås.Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De områden vi rör oss i för fotografering kan innebär minskad tillgänglighet för rullstolar.

Helpension (del i dubbelrum, 3 frukostar, 3 luncher, 3 middagar), handledning, moms.

Resa till Skånes Tranås, resekostnader i Skåne, försäkringar, avbeställningsskydd, utgifter av personlig karaktär.

STF Hotell & Vandrarhem i Skånes Tranås.
Starttid: 15.00 23 september
Sluttid: 13.00 26 september

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer & beställ försäkring här.

Kontakta din läkare.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.