NÅGRA HÖJDPUNKTER

6 dagar i Laikipia med fokus på att se och fotografera SVART LEOPARD

Vi har två privata safarijeepar som har förtur vid ”sightings” av den svarta leoparden

Förutom svart leopard är ”vanlig” leopard talrik i området

Goda chanser att möta vildhundar

De ovanliga arterna Grevyzebra och nätgiraff finns rikligt i Laikipia

I området finns även gott om elefanter, impala och dik-dik samt kudu

Mycket rikt fågelliv med många spännande arter

Vi får köra off-road när vi är på game drive. Detta ger oss möjligheter att hitta bättre fotovinklar

Max fyra fotografer i varje jeep

Som alltid på våra resor – helpension ingår

Vi har varit där förut och noga rekat fram godbitarna

Solen är så sakta påväg ner och eftermiddagsljuset blir allt mer attraktivt att fotografera i, men här i Afrika ändras dagens sista ljus snabbt och vi vet att snart är det mörkt. Vi har ställt vår safarijeep utmed en flod, tysta och förväntansfulla sitter vi och väntar på att vårt motiv ska komma ner till floden för att korsa den på de stenar som bildar en väg över. Minuterna går och ljuset falnar allt mer, vårt så eftertraktade motiv låter sig väntas på och så kommer mörkret och tar över den afrikanska natten. Vi lyssnar ut i mörkret, till en början är det helt tyst men så bryts tystnaden av varningsläten från några dik-dikantiloper nära oss, vår guide sveper en lampa i riktning mot där varningen kom ifrån och där står hon, Giza Mrembo – Den mörka skönheten. Ljuslöst och obemärkt har hon korsat floden in till sina jaktmarker. Känslan av eufori är total när vi möter den svarta leopardens blick när hon passerar vår jeep på bara några meters håll…

GIZA MREMBO – DEN SVARTA SKÖNHETEN
Svart leopard är inte en egen art utan en ovanlig melanistisk variation av den ”vanliga” prickiga leoparden. Melanism innebär att ett djur har en förhöjd koncentration av melaniner. Effekten blir att djuret får en mörkare, eller helsvart, pigmentering i sin päls. Svarta leoparder förekommer naturligt i Sydostasiens och Indiens täta tropiska skogar och i centrala och västra Afrikas skogar, varifrån det emellanåt kommer rapporter om att man sett en svart leopard. Ofta handlar det om flyktiga och oregelbundna möten men i Aberdares bergen i Kenya och en bit norröver på Laikipia platån ses svarta leoparder mer ofta och regelbundet men aldrig tidigare har en svart leopard visat sig så som Giza Mrembo gör…

Redan som unge, när hon följde sin mamma på nattliga jaktäventyr lärde sig Giza att safarijeepar inte var något hot mot henne eller hennes mamma. Ofta närmade hon sig bilarna nyfiket och undersökte dom. Idag rör hon sig obekymrat bland safarijeepar när hon ser dom, om hon är på jakt kan hon ibland försöka att dra fördel av bilarna när hon smyger sig på dik-dikantiloper eller harar och när hon vilar ligger hon obekymrat kvar om en bil närmar sig.

LAIKIPIA
Laikipia platån ligger i centrala Kenya och är en ca 9 500 kvadrat kilometer stor vildmark. I början av 1990-talet bildades här ett stort naturskyddsområde. Området ägas av både privata markägare och lokalsamhället och sköts för att bevara och förbättra området naturliga biologiska system. Området karaktäriseras av buskiga gräsmarker med akaciaträd och törelväxter. Landskapet fylls med floder, vattenfall och klippor och berg, en perfekt blandning för att ha ett rikt djur- och växt liv.

Laikipia är inte bara känt för Giza utan även för den stora tätheten av ”vanliga” leoparder, det är inte ovanligt att man ser flera leoparder när man är ute på game drive och då framför allt på kvällen. Det stora antalet leoparder i området är ett resultat av att det inte finns några lejonflockar där. Man kan dock se lejon i området då de ibland vandrar igenom, detsamma gäller geparder. Laikipia har även vildhundar men som på alla ställen där de förekommer är de få och rör sig över stora arealer. I Laikipia hittar man elefanter, flodhästar, bufflar och fläckiga hyenor men även de mer ovanliga arterna strimmig hyena, Grevyzebra och nätgiraff. Här finns även vanliga antiloper som impala och kudu. Vanligast av alla antiloper är de små och söta dik-dikantiloperna, i nästan varje buske kan man se dom. Laikipia har även ett rikt fågelliv med inslag av många nordkenyanska arter och karaktärsart bland fåglarna är den färgstarka gampärlhönan.

På resan kommer vi självklart att stort fokus på att fotografera svart leopard men vi kommer inte att glömma bort de andra djuren. Oftast så ses Giza och de andra leoparderna på kvällen och tidig morgon vilket gör att det finns mycket tid till att leta efter och fotografera områdets andra djur.

Vid observationer av Giza så är endast tre jeepar tillåtna åt gången i närheten av henne. Totalt finns bara sex eller ibland sju safarijeepar i området och av dessa är tre ”Black leopard bilar” som har prioritet vid ”sightings” av Giza. För att vi ska kunna få så bra möjligheter som det bara går att fotografera Giza och de andra leoparderna har vi bokat två av dessa jeepar till våra grupper. Det innebär att vi alltid kommer att ha förtur med båda våra bilar när Giza ses och att vi kan följa henne utan tidsbegränsning. Om det redan är tre bilar vid en sighting och vi kommer dit så måste två av de andra bilarna släppa fram oss.

FOTOGRAFISKT LÄRANDE
Under resan kommer vår fotografiska ledare hela tiden ge dig fotografisk fortbildning utifrån dina förkunskaper och nivå. Handledningen i fält anpassas helt efter dig och dina behov. Utöver denna kommer vi även att ha teoretiska pass där vi pratar om olika fototekniker som vi kommer att använda under resan. När vi är i Laikipia så kommer vi att ha stort fokus på att fotografera leoparder och då ofta i mörker med hjälp av lampa. Inför detta kommer vi i lugn och ro gå igenom hur vi går tillväga.

Dessutom kommer vi att ta upp olika tekniker om hur du kan skapa rörelse i dina bilder genom t.ex. att använda panorering som metod. Fortbildningen anpassas som sagt efter gruppens och individens kunskap men vi kommer även att se till vilka fotografiska möjligheter som kan uppstå under resan.

Laikipias svarta vålnad, Kenya. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Staffan Widstrand

Dagsprogram

Dag 1 (30/11)
Ankomst till Nairobi och Jomo Kenyatta flygplatsen på kvällen. Transport till hotell.

Dag 2 (1/12) (Frukost – Lunch – Middag)
Avresa från Nairobi mot Laikipia efter frukost. Resan tar ca 5 – 6 timmar och vi gör ett eller två stopp på vägen. När vi har checkat in äter vi lunch och har en första genomgång av fototekniker inför eftermiddagens och kvällens game drive. Vi har tillstånd att köra off-road för att öka våra fotomöjligheter.

Dag 3–6 (2-5/12) (Morgonkaffe – Brunch – Eftermiddags fika – Middag)
Under dessa dagar kommer vi att ha en game drive på morgonen och en på eftermiddag/kväll. Vi rör oss med jeep och letar hela tiden efter motiv. Vi har tillstånd att köra off-road för att öka våra fotomöjligheter.

Dag 7  (6/12) (Morgonkaffe – Brunch)
Morgonsafari på samma sätt som tidigare. Efter brunch åker vi tillbaka till Nairobi. Resan avslutas på Jomo Kenyatta flygplatsen i Nairobi.

Mer information

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

  Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • FOTOUTRUSTNING
  När vi jobbar med att fotografera den svarta leoparden och andra leoparder sker detta ibland i mörker och djuret lyses upp med en lampa. Vid denna fotografering är det av vikt att ha ett objektiv som har en bra ljusstyrka, helst 2.8. Ofta kommer leoparderna nära bilen, så ett zoom objektiv typ 80 – 200 mm eller 70 – 300 mm är perfekt. Givetvis kommer även längre brännvidder att vara användningsbara t.ex. om djuret sitter still eller rör sig i öppna ytor.

  Då vi i övrigt kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. Stativ kan vara bra om tillfälle ges till nattfotografering i campen.

 • KLÄDER
  Morgnar kan vara litet svala när man färdas i jeepen så det är bra att ha med sig någon långärmad tröja eller tunnare jacka, även mössa och tunnare vantar är bra. Keps eller hatt kan vara bra som skydd mot solen. Ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna.

 • BOENDE
  Vi bor på en camp av medelstandard. Enkelrum är starkt begränsade i campen.
  Kontakta oss för mer information kring tillgång och pris.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon  vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum/tält, måltider enligt dagsprogram, drycker, transport t/r Nairobi – Laikipia, samtliga game drives enligt dagsprogram, safarijeep med förtur vid svart leopard sighting, inträdesavgifter och andra avgifter, fotoguidning, fotoworkshops.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur till Nairobi, visum till Kenya, ev vaccinationer och medicinska tester, dricks, försäkringar och annat av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Resan börjar och slutar i Nairobi, exakt plats och tidpunkt anges senare.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

 • PASS OCH VISUM
  Svenska medborgare behöver visum till Kenya. Svenska medborgare måste ha visum för inresa i Kenya. Visum erhålles genom en elektronisk ansökan via kenyanska migrationsmyndighetens hemsida. Avgiften betalas i samband med ansökan (cirka 50 USD). Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter datum du reser in i Kenya. Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du tar reda på vilka visumregler som gäller för dig.
  OBS: Det går inte längre att ansöka om visum på flygplatsen i Nairobi efter ankomst.

  Vid incheckning för flyg krävs pass.

 • FÖRSÄKRING
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA OCH VACCINATION
  Resan är inte fysiskt ansträngande. Du bör i god tid före avresan ta kontakt med en vaccinationscentral för att se över dina vaccinationer, samt ev. behov av andra mediciner.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografisk ledare

HENRIK KARLSSON, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.

www.hknaturfoto.se

  Anmälan till reservlista (ej bindande)

  Laikipias svarta vålnad, Kenya 30 nov - 6 dec 2024

  OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Övriga upplysningar

  JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
  Dataskyddspolicy.