”Expedition Världens tak” – den tibetanska högplatåns fantastiska natur och djurliv

18 oktober-3 november 2020

Förlängningsresa: ”De Röda pandornas dal” – världens sannolikt bästa ställe att fotografera röd panda 3-8 november 2020

Extra förlängningsresa: Snöleoparder (under planering). Mer information kommer.

Några av resans höjdpunkter:

 • En helt unik terrängbilsexpedition genom ett av världens mest svårtillgängliga, vilda och storslagna naturområden, den tibetanska högplatån, ibland kallad ”Jordens tredje pol” eller ”Världens tak”, som högst upp till 5400 meters höjd (med bil), delvis i den svenske upptäcktsresanden Sven Hedins fotspår!
 • Max tre gäster i var av de rymliga terrängbilarna
 • Goda chanser till möten med de helt speciella däggdjur som lever här: Pallaskatt/Stäppkatt, Vild jak, asiatisk vildåsna/Kiang, tibetansk antilop, tibetansk gasell, tibetansk varg, tibetansk räv, Argali-får, blåfår, flera arter pipharar/pikas, vitläppshjort, tibetansk kronhjort, Himalaya-myskhjort krävgasell och ett av jordens mest fåtaliga djur, Przewalski’s gasell. Den otroliga snöleoparden lever här också, även om den är en mycket stor utmaning att lyckas hitta.
 • Alla däggdjuren har årets finaste päls på sig, beredda på den kalla vintern. Flera arter har parningstid då.
 • Goda chanser till fåglar som svarthalsad trana, stripgås, lammgam, ibisnäbb, stäppörn, tatarfalk, tibetansk rapphöna, vit öronfasan, tibetansk flyghöna, den extremt lokala Przewalskis rödstjärt, den udda Przewalski’s fink, Henderson’s ökenskrika, sex olika arter snöfinkar, flera arter rosenfinkar, tallsparv och en lång rad andra höghöjds-småfågelarter.
 • Möten med tibetansk kultur – allt från boskapsskötande nomader till städer, byar tempel och heliga platser.
 •  Riktigt god kinesisk och tibetansk mat
 • Reseledaren Staffan Widstrand ger dig fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
 • Lokale ledaren Jesper Hornskov har över 30 års erfarenhet av att hitta och visa fram fåglar och däggdjur häruppe.
 • Alla nödvändiga specialtillstånd för att besöka området.
 • Kom ihåg, vi har alltid varit där förut!

Efter en grundlig rekresa hit är programmet till sist klart för denna helt unika expedition till något av det bästa på det tibetanska höglandet, ett av världens mest säregna, högt belägna, vilda, kulturellt färgstarka och i alla avseenden mest avlägsna och sägenomspunna områden. Till några av högplatåns bästa, men ännu i stort sett okända naturområden, i kanten av två av världens största naturreservat i det legendariska Chang Tang, i provinsen Qinghai i Kina, med möjligheter till en fantastisk förlängningsresa efteråt till de röda pandorna i Sichuan. En riktig ”Once in a lifetime” resa! Vi reser i bekväma, rymliga terrängbilar, typ Toyota Landcruiser och tar oss stegvis upp på riktigt hög höjd (max 5000 m), längs några av världens högst belägna landsvägar och kan stanna på många ställen längs färden och njuta av vilda djur och fåglar och de riktigt storslagna landskapen. Resrutten är lagd av och leds av en av världens verkliga experter på högplatåns djurliv, danske fågel och djurexperten Jesper Hornskov, som har arbetat, bott och rest häruppe i över 30 år.  Vi kommer att besöka de flesta av högplatåns naturtyper och fokuserar på att få fotografera så många som möjligt av dess otroligt karismatiska vilda djur och fåglar. Vi spenderar så mycket tid som möjligt uppe i de höglänta områdena, efter att gradvis ha acklimatiserat oss till höjden under de första dagarna.

Goda chanser till fotomöjligheter med stora delar av högplatåns mest typiska djur och fåglar och dess galet storslagna landskap. Bland höjdpunkterna väntas Pallaskatt, vild jak, asiatisk vildåsna/Kiang, tibetansk antilop/Chiru, tibetansk gasell, tibetansk varg, tibetansk räv, Przewalskis gasell, flera arter pipharar, asiatisk grävling, Himalayavessla, Argalifår, blåfår, vitläppshjort, tibetansk kronhjort och med mycket tur och hårt spaningsarbete kanske tillochmed en snöleopard…? Alla djuren har så här års sin finaste vinterpäls på och flera av arterna är mitt i parningstiden.

Bland fåglarna kan förväntas specialare som svarthalsad trana, stripgås, ibisnäbb, tibetansk flyghöna, stäppflyghöna, tibetansk rapphöna, stäppörn, tatarfalk, lammgam, vit öronfasan, Hendersons ökenskrika, Przewalskis fink, Przewalskis rödstjärt, Kesslertrast, höglandsvråk, sex snöfinkarter och en rad andra småfågelarter.

Dagligen kommer vi också i kontakt med den färgstarka tibetanska kulturen – herdar ute i landskapet, deras hus eller nomadtält, deras lamabuddhistiska religion, tempel och heliga platser, men också människor i städer, byar, tehus och restauranter.

Delvis reser vi i spåren av den legendariske svenske upptäcktsresanden Sven Hedin, som var här i sekelskiftet 1800-1900 tal, i flera fall den förste västerlänningen som någonsin beskrev dessa områden. Sven Hedin är för många kineser fortfarande en hjälte för sina upptäckter och dramatiska, farofyllda och framgångsrika expeditioner här. Ortsnamn som Golmud, Yushu och den stora sjön Koko Nor klingar välbekant för den som läst Hedins klassiska reserapporter.

Vi börjar i provinshuvudstaden Xining och färdas sedan med specialtillstånd upp förbi sjön Koko Nor sakta allt högre och högre, tills vi passerar några av världens högst belägna vägpass och är uppe i kanten av det gigantiska Chang Tang- reservatet. Vi spenderar så mycket tid vi kan uppe på högplatåns frusna vildmark, innan det bär tillbaka mot Xining genom ökenliknande trakter på slutet.

Ledare är Kinakännaren och fotografen Staffan Widstrand, tillika VD för det stora initiativet Wild Wonders of China.

Resan är 17 dagar lång, med möjligheter till en fantastisk förlängningsresa på 5 dagar. Förlängningsresan kommer du ärligt talat verkligen inte att vilja missa, till de röda pandorna och viltlivet i ett av Kinas bästa lövskogsnaturreservat, Laba He i Sichuan. De vilda röda pandorna är huvudnumret och detta är förmodligen den bästa platsen i världen att få se dem, då de kommer ner ur skogarna till att beta de eftertraktade bären som växer i klängrankor i stora, solitära träd här, vilket gör dem lättare att finna och komma nära.

Med natur, väder och vilda djur kan man förstås aldrig riktigt säkert, veta men chanserna att möta och fotografera de flesta arter som nämnts här ovan är mycket stora. I Kina förändras saker dock mycket snabbt, något man också måste ha klart för sig när man reser här. Områden kan öppnas som varit stängda, eller stängas, som varit öppna, med bara någon dags varsel. En flexibel inställning är alltså av stor vikt för en lyckad resa.

Ledarna Jesper och Staffan har lång erfarenhet av både Kina, de lokala platserna, djurlivet och fotografering under de förhållanden som råder. Dessa delar av Kina brukar dessutom bjuda på både spännande och god mat. Ingen kommer att behöva gå hungrig. Logi i tvåbädds hotellrum, av medelklass eller bättre på lägre höjder, med WC och dusch på rummet. Men uppe på den karismatiska högplatån är det ont om den sortens kvalitetslogi, så där bor vi 6-8 nätter på enklare guesthouses, i något fall med dass på gården och hett tvättvatten i fat på rummet.

Staffan kommer att hålla föreläsningar och fotogenomgångar och han kommer att titta på deltagarnas bilder och komma med positivt sinnad bildkritik. Han kommer naturligtvis också att under resans gång bistå deltagarna med nödvändig hjälp/foto-coaching.

Resefakta

Datum
18 oktober – 3 november 2020

Pris  
99 900 kr
(Anmälningsavgift 19 980 kr)*

Förläng din resa i Kina med vår förlängningsresa till ”De Röda pandornas dal” – världens sannolikt bästa ställe att fotografera röd panda 3-8 november 2020.

Reseledare
Staffan Widstrand

Antal deltagare
Min 6
Max 9

Sista anmälningsdag
16 juli 2020

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, transfers, utfärder enligt dagsprogram, vatten, te/kaffe och tillgängliga alkoholfria drycker till måltider, fotoundervisning och vägledning. Alla nödvändiga specialtillstånd och administration för att få komma in i dessa områden med annars starkt begränsat tillträde. Guider och bilförare.

Enkelrumstillägg
7 500 kr

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur till Xining Caojiabao flygplats (XNN) (OBS! Köp ingen flygbiljett innan ni fått information av oss om ankomst och avgångstider), dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, alkoholhaltiga drycker och saker av personlig karaktär. Allt som inte är direkt nämnt här. Visum till Kina. Eventuella extra bagageavgifter på flyget.

Flygplats
Xining Caojiabao flygplats (XNN), Qinghai, Kina. Resan börjar och avslutas här.

Fotoutrustning
Resans fokus ligger på att fotografera den tibetanska högplatåns helt unika djur, fåglar och landskap. För djur och fåglar passar de långa teleobjektiven bäst, ju längre desto bättre eftersom en del djur fortfarande trots jaktförbud i flera år ändå håller ett visst avstånd. Typ 200-500 eller 150-600 mm är bra, liksom fasta objektiv på 500 eller 600 mm. För att öka brännvidden om du har en kortare tele/ zoom kan du också använda telekonverter eller en kamera med DX-formatsensor.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400mm, ger också bra förutsättningar till att ta varierade bilder. En vidvinkel/normal för landskap och människor bör också följa med.
Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ta med båda. Stativ kan vara användbart, men det behöver inte vara det tyngsta eller allra mest stabila. Notera dock att under en del av vandringarna på relativt hög höjd rekommenderar vi att ni tar så lite utrustning med som möjligt, det kan lämnas i bilen. Ibland är de vilda djuren här anmärkningsvärt lättåtkomliga och oskygga.

Väder
Temperaturerna såhär års på den tibetanska högplatån kan vara allt från +10 till -20C, ibland med hård vind. Ofta stark sol och över 2500m ibland snö. Det kan blåsa starkt och regn/snö är inte okänt här.

Kläder
Skaljacka med vindskydd, vindsäkra överdragsbyxor, regnställ/regnbyxor, gärna en dunjacka, underkläder helst i ullfrotté i Merinoull, vattentäta vandringskängor, vindsäker mössa, vantar, solkeps, solglasögon, solkräm/läppbalsam minst faktor 30-50, flera par sockar (ullfrotté bäst!, torra strumpor att byta med är oerhört viktigt för vandringsturerna), varma inomhustofflor.

Tillgänglighet
Vi kommer att resa med terrängbilar och uppehålla oss nära väg. De korta vandringar vi genomför är i flera fall i grov eller ganska starkt lutande terräng och på relativt hög höjd. Dock kan mycket av djurlivet faktiskt ses från vägen/fordonen, för den som inte känner sig bekväm med att fotvandra kortare sträckor. Fordonen är inte rullstolsanpassade. Kontakta oss om du vill ha fler detaljer, så får vi prata om hur vi skulle kunna göra, beroende på vilken nivå av mobilitet du har.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften betalas mot faktura vid anmälan. För denna resa gäller särskilda resevillkor som avviker från våra ordinarie resevillkor vad gäller att slutbetalning sker senast 90 dagar innan avresa.

Pass och visum
För inresa i Kina behöver svenska medborgare visum. Ansök om visum i mycket god tid! Pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum, vid ansökan om visum. Ni kommer att få en nödvändig inbjudan från den kinesiska reseagenten som ska lämnas in tillsammans med passet för att ansöka om visum. I er visumansökan, nämn inte ordet Tibet, eftersom det riskerar att komplicera ansökningsprocessen. Vi kommer inte att resa i provinsen Tibet, utan i den angränsande provinsen Qinghai och du behöver bara söka visum för att komma in i Folkrepubliken Kina. Alla andra tillstånd för Qinghai ordnar den lokala resebyrån med. Visumansökan görs till exempel genom China Travel i Stockholm.  Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du tar reda på vilka visumregler som gäller för dig. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem. Då denna resa genomförs i mycket avlägsna områden är det av yttersta vikt att ni konsulterar ert försäkringsbolag om ambulansflyg/hemtransporter vid ev. sjukdomar/olycksfall.

Hälsa
Eftersom mycket tid på denna resa kommer att spenderas på höjder ovanför 3000 meter, med stopp längs vägen på vägpass upp till nästan 5000 meter och viltfoto på 4500-4800 meter, så är det av avgörande betydelse att alla tar det med i beräkningarna innan ni bestämmer er för att delta. Alla människor som är vid rimligt god hälsa och någorlunda i form, brukar acklimatisera sig bra till höjden och den tunnare luften redan några få dagar efter ankomst. Har ni någon form av åkomma i hjärt- eller andningsvägarna, eller något annat tillstånd som kan försvåras på hög höjd, vill vi att ni söker läkares råd och anvisningar innan ni bestämmer er för att delta. Notera även att de medicinska vårdmöjligheterna utanför städer som Beijing, Xining, Yushu och Golmud är ytterst begränsade. Alla deltagare måste vara medvetna om vad det kan betyda. Kontakta din läkare för rådgivning samt eventuella vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1 (18/10) (Middag)
Ankomst till Xinings internationella flygplats under dagen och vidare transport till vårt bekväma hotell för att vila ut efter den långa resan.

Dag 2 (19/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
Tidig start och resa upp till den stora, sägenomspunna sjön Koko Nor eller Qinghai Lake, omskriven av bland annat den svenske upptäcktsresanden Sven Hedin.

Den mycket stora bräckvattenjön Koko Nor är omringad av snöklädda bergskedjor och den ändlösa himlen. Skaror av flyttande vattenfåglar brukar samlas här, med tusentals änder samt gäss och vadarfåglar. Medan vi tittar på flockarna av stripgås, lärkor av flera arter och de första högplatå-piphararna så håller våra kroppar på med den livsviktiga omställningsprocessen att acklimatisera sig till höjden och vi kommer att röra oss sakta till fots vid sjön, för att det ska ske gradvis. En hel del rovfåglar brukar uppehålla sig där vattenfåglarna finns, ibland någon bandhavsörn, stäpphök eller snabba flygare som tatarfalk, stenfalk eller pilgrimsfalk.

En flaggskeppsart häruppe är den kritiskt utrotningshotade och sällsynta Przewalski’s gasell, som vår lokale ledare Jesper fann i 2005 och har följt dem sedan dess och sett deras antal sakta öka. Kanske kommer vi tillräckligt nära för bilder?  Andra djur här kan vara stäppiller, rödräv, kanske en varg eller en asiatisk grävling. Annars är de flesta djuren runt sjön tamdjur – de tibetanska herdarnas jakar och får. På sena eftermiddagen tar vi oss ned i höjd till ett bekvämt hotell i den sista staden där som kan erbjuda det.

Dag 3 (20/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
Idag återvänder vi upp till Koko Nor för att åter pröva att fotografera de arter som vi började med igår. Samtidigt får vi chans att ytterligare acklimatisera oss till höjden.

På sena eftermiddagen tar vi oss ned igen till vårt hotell på aningen lägre höjd.

Dag 4-8 (21-25/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
Vi kör vidare uppöver till en lite Vilda Västern-lik tibetansk landsvägsby. Häruppe kommer vi att bo i fyra nätter, vi tar det lugnt, stannar för allt intressant och håller oss ganska nära vägarna. Bland djuren häruppe kan nämnas varg, tibetansk räv, Pallaskatt, Kiang-vildåsna, tibetansk gasell, blåfår, och platå-piphare. Vi är också i snöleopardens rike, men bergen och vidderna är gigantiska och snöleoparderna relativt små… Bland fåglarna kan vi förvänta oss:

Kinesisk varfågel, större rosenfink, Roborovski’s rosenfink och mongollärka. Bergrödstjärt ses ibland här, samt två arter bergsfinkar.

Vårt tillfälliga hem häruppe är inte storartat, men enkelt och bra och på natten finns här den kanske mest stjärnspäckade himmel som de flesta av oss någonsin kommer att ha sett.

Vi kommer att spendera en hel del tid runt ett bergspass som tidigare höstar har bjudit på ett antal möten med pallaskatten och där också snöleopard setts ett fåtal gånger på tidigare resor.

Över våra huvuden pågår ett brett sträck av rovfåglar på väg från stäpper och högplatå i norr mot varmare trakter söderöver och vi bör få flera chanser att fotografera arter som höglandsvråk, stäppörn och tatarfalk. Bland dem också traktens bofasta lammgamar, Himalayagamar och grågamar.

Vi kommer att ha en unik grad av flexibilitet för att finkalibrera planerna längs resans gång, beroende på väder, vind och våra framgångar med att fotografera främst pallaskatten, men också de ganska vanliga arterna asiatisk vildåsna (Kiang) och tibetansk gasell. Den piphare-jagande tibetanska räven finns på många platser och den tibetanska vargen är ingen sällsynthet utan ses relativt ofta, även nära vägen. I våtmarkerna bor flera par av den höghöjdslevande svarthalsade tranan, en av högplatåns endemiska häckfåglar.

Färden går vidare över Bayankalapasset som med sina runt 5000 meter ligger på en av världens högst belägna vägsträckor, och nedåt mot Yangtseflodens övre sträckningar, till staden Yushu. Kombinationen av starka naturupplevelser under de tidigare dagarna till fjälls och Yushudalens syrerika luft och bekväma hotell brukar leda till att alla anländer dit vid mycket gott mod.

Dag 9 (26/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
En heldagstur söderut i riktning Himalaya låter oss provsmaka en annan region med spektakulärt vilda landskap och branta raviner, där det vilda blåfåret verkar ha en stabil population. Vilket förstås är bra också för deras huvudpredator, snöleoparden. Vid ett tidigare tillfälle frågade vi en tibetansk fåraherde om han någonsin sett snöleopard här, och han svarade ”nej, inte här. Men där” och så pekade han på en plats 300 meter bort… Detta är också den storvuxna vita öronfasanens hemmamarker, och här kan regelbundet ses vitläppshjort, tibetansk kronhjort, Himalayavessla, den sällsynta pipharen Moupin pika samt Himalayamyskhjort. Även lodjur ses ibland. På kvällen åter till hotellet i Yushu, där några exemplar av den mytomspunna ibisnäbben ofta brukar uppehålla sig längs floden.

Dag 10-14 (27-31/10) (Frukost – Lunch  – Middag)
Vägen mellan Yushu och Golmud är lång och en av världens mest avlägsna, hur och varifrån man än mäter. Detta är vägen som korsar det vindsvepta Chang Tang, ”Världens Tak” och längs den tar vi oss tid att njuta av det helt imponerande bergslandskapets många skiftningar och vi gör ett flertal stopp för att se på djur- och fågellivet. Här ligger två av världens största naturreservat och vi är i kärnområdet för Chirun eller den tibetanska antilopen, en art som tidigare rörde sig i Serengeti-mängder i en episk migrationsslinga under årets gång, men som sedan utsattes för decennier av tung tjuvjakt och när den till sist började skyddas effektivt hade antalen minskat från miljoner till några tusental exemplar. Sedan tjuvjakten till sist effektivt stoppats häruppe ökar nu denna stiliga och unika antilop stadigt i antal igen och kan räknas i flera tiotusenden. Ofta kan små flockar av dem ses ganska nära vägen.
Även här tillåter vi oss att vara mycket flexibla i dagsprogrammen för att få maximala fotochanser på dessa extremt unika djur, dessutom har vi här chanser till att se de oerhört imponerande vilda jakarna och de mycket storvuxna vilda Argali-fåren. Bland de tänkbara nya fågelarterna häruppe finns den tibetanska flyghönan, en av jordens härdigaste och mest extrema fågelarter. Häruppe på platån bor vi i ett mycket enkelt guesthouse (hett tvättvatten i ett fat, utedass på gården), eftersom annan logi helt enkelt inte finns att tillgå förrän vi Dag 14 når fram till staden Golmuds härligheter.

Dag 15-16 (1-2/11) (Frukost – Lunch  – Middag)
Återresan från Golmud till Xining bestäms mer i detalj när vi vet mer hur det gått med fotograferandet av våra målarter. Vi reser genom ett ökenartat landskap där den sällsynta krävgasellen och den ovanliga Hendersons ökenskrika lever och de ska vi försöka ta oss en titt på. Topprioritet blir också på en vacker dal med urskogsrester och öppet betad bergsstäpp, där man kan hitta tibetansk kronhjort och blåfår, ofta tillsammans med en bukett speciella och lokala fåglar, som Przewalskis rödstjärt (den rödstjärt som förmodligen färre sett än någon annan rödstjärtsart), Kesslers trast, Stoliczka’s Tit-warbler, Przewalskis fink och tallsparv.

Dag 17 (3/11) (Frukost)
På morgonen transfer till Xinings internationella flygplats för vidare resa antingen hemåt, eller via Chengdu till vår fina tilläggsresa till de röda pandorna i Sichuan.

Vänligen notera
Trots att vi kommer att lägga ner mycket möda på att noga kunna genomföra dagsprogrammet på denna helt unika expedition till Världens Tak, så kan det vid vissa tillfällen visa sig omöjligt eller icke önskvärt, beroende på omständigheter utanför vår kontroll. Flexibilitet och anpassningsbarhet är två nyckelord för en framgångsrik och njutbar resa här. Deltagarna förväntas vara beredda på det äventyrliga och inte alltid helt bekväma med att resa i vilda, glesbefolkade trakter på hög höjd och i kulturellt mycket annorlunda områden. Vi kommer att röra oss en del till fots under kortare, någon gång upp till halvdagslånga vandringar, vilket i kombination med hög höjd och ibland kyliga temperaturer gör att deltagarna bör vara starkt motiverade att delta.

Galleri

Fel: Kontaktformulär hittades inte.