NÅGRA HÖJDPUNKTER

 • Möjligheter att fotografera de kända elefanterna som går igenom lodgereceptionen för att komma till fruktträd
 • Stora hjordar med elefanter som korsar Luangwa floden
 • South Luangwa är känt för sina stora populationer av kattdjur och då framför allt leoparder
 • Goda chanser att se och fotografera vildhundar
 • Möt de för Luangwa dalen endemiska underarterna Thornicroft’s giraff och Cookson’s gnu
 • Stor artrikedom av antiloper – puku, impala, kudu, eland och stora flockar med buffel
 • Flodhästar samlas i stora grupper i Luangwa floden
 • South Luangwas fågelfauna är mycket artrik med flera arter biätare, kungsfiskare, vävarfåglar och rovfåglar. Med lite tur kan vi hitta flera ugglearter med Pel´s fiskuv och Verreaux´s uv som pricken över i:et
 • Möjligheter till att fotografera från marken
 • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får möjligheter till fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Den afrikanska natten kommer allt närmare när solen sjunker på den allt mer orangefärgade himmelen. Från Luangwa flodens strandbrink ser vi ut över en grupp flodhästar som ligger i det orangea vattnet. På andra sidan floden kommer en grupp med elefanter för att korsa floden. Sakta tar de sig ut i floden och i kvällens sista ljus kommer de rakt emot oss. Flodhästarnas grymtande från floden bryts plötsligt av ett avlägset rytande från ett lejon någonstans därute i mörkret. Vi fortsätter vår game drive, nu i mörker och med lampor letar vi efter nattens djur…

SOUTH LUANGWA NATIONALPARK
Luangwa-dalen i Zambia är ett av Afrikas rikaste naturområde. Områdets stora koncentrationer och mångfald av djur och fåglar har gjort det världsberömt. Luangwa-dalen är det ”riktiga Afrika” och ett av de sista orörda vildmarksområdena. Landskap bjuder oss på gamla ebenholts- och teakskogar, stora grässlätter, våtmarker och korvsjöar samt den spektakulära Luangwa-floden med sina uråldriga ”Wafwas” (torrfåror).

I South Luangwa national park finns Afrikas största koncentration av leoparder och det är inte ovanligt att se dessa karismatiska katter ligga avslappnat i något träd. Nationalparken har också en stor population med lejon och vildhund har under de senaste årtionden ökat markant i antal och de ses nu regelbundet. I skuggan under akaciaträden söker grupper av antiloper skydd och ute på grässlätterna betar pukus. Parken är även hem för de endemiska underarterna Thornicrofts giraff, Crawshay’s zebra och Cookson’s gnu.

Luangwa-floden bildar gräns för parken i väst men djuren passerar fritt över floden. Det är inte ovanligt att se stora hjordar med elefanter och bufflar korsa floden. Rent fotografiskt är floden mycket tilldragande och att få fotografera floden i solnedgångens gyllene nyanser med en stor grupp flodhästar i bilden är en fin avslutning på dagen.

Elefanterna i South Luangwa kommer att vara ett återkommande motiv under vår tid i nationalparken och för att ha möjligheten att ta lite mer udda bilder på elefanter har vi planerat resan vid den tid på året då mangofrukten är mogen och en eftertraktad födokälla för elefanterna. Vid en av de lodger vi kommer att bo på finns en lokal grupp elefanter som regelbundet går igenom lodgens reception för att komma till mangoträd som finns inom lodgens område. Med tur och tålamod kan vi förhoppningsvis få uppleva när dessa fantastiska djur går igenom receptionsområdet.

South Luangwa har även en mycket rik fågelfauna. Även om vi inte besöker parken i häckningstid så har vi stora möjligheter att se och fotografera flera arter biätare, kungsfiskare, näshornsfåglar och rovfåglar. Även ugglor ser vi regelbundet och några av de riktigt exklusiva arterna Pel´s fiskuv och Verreaux´s uv kan vi se på nattsafaris som vi kommer att göra några kvällar under resan. Nattsafaris är alltid spännande och man vet aldrig vad man kan få se kanske dyker ett piggsvin upp eller en genet eller….

South Luangwa är fortfarande en ”riktig” afrikansk vildmark, långt ifrån den stora turistströmmen. Här ger avskildhet, lugn och exceptionella möten med djur och fotomöjligheter en oförglömlig upplevelse.
Våra första tre nätter i parken kommer vi att bo i en liten camp, Kuyenda, som ligger i nationalparkens södra del och endast har sex stycken bungalows. Vi kommer att ha campen helt för oss själva. De fyra övriga nätterna kommer vi att bo på Mfuwe lodge. Denna lodge är lite större och har 18 rum. Mfuwe ligger vid två laguner och det är inte ovanligt att det finns flodhästar i dessa förutom mycket fåglar. De lokala elefanterna är ett attraktivt inslag på lodgen. Under november månad är mangofrukterna i området mogna och dessa är attraktiva som man för elefanterna och för att komma till fruktträden går elefanterna ofta genom lodgens reception. Med en del tur och tålamod kan vi få uppleva detta.

FOTOGRAFISKT LÄRANDE
Under resan kommer vår fotografiska ledare hela tiden ge dig fotografisk fortbildning utifrån dina förkunskaper och nivå. Handledningen i fält anpassas helt efter dig och dina behov. Utöver denna kommer vi även att ha teoretiska pass där vi pratar om olika fototekniker som vi kommer att använda under resan. På denna resa kommer vi att vara i ett landskap som tillsammans med djur gör sig mycket bra på bild så vi jobbar en del med att skapa bilder av de djur vi möter i landskapet.

Dessutom ges goda möjligheter att jobba med lite längre slutartider för att skapa känsla av rörelse i bilden. Nattsafaris ger tillfälle att träna på fotografering med hjälp av lampa. Fortbildningen anpassas som sagt efter gruppens och individens kunskap men vi kommer även att se till vilka fotografiska möjligheter som kan uppstå under resan.

Elefanter & leoparder i South Luangwa nationalpark, Zambia. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Henrik Karlsson

Dagsprogram

Dag 1 (3/11) (Lunch – Middag)
Ankomst till Mfuwe flygplats på förmiddagen. Transport till camp. Vi har vår första game drive under eftermiddagen. Övernattning på Kuyenda bushcamp.

Dag 2-3 (4-5/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa två dagar gör vi game drives morgon och eftermiddag. Vi startar dagarna tidigt med lite kaffe eller te innan vi åker ut. Vi är tillbaka i campen för frukost och vila. Åter ut på game drive under eftermiddagen. Vi kommer även att göra game drives i mörkret för att leta nattaktiva djur.

Dag 4 (6/11) (Frukost – Lunch – Middag))
Vi startar som vanligt med en game drive men efter frukost börjar vår resa mot vår nästa lodge, Mfuwe. Vi kör i sakta fart och hittar vi något spännande stannar vi och fotograferar. Framme på Mfuwe checkar vi in, äter och gör oss klar för eftermiddagens gamedrive.

Dag 5–7 (7-9/11) (Frukost – Lunch – Middag))
Under dessa tre dagar gör vi game drives morgon och eftermiddag. Vi startar dagarna tidigt med lite kaffe eller te innan vi åker ut. Vi är tillbaka i lodgen för frukost och vila. Åter ut på game drive under eftermiddagen. Vi kommer även att göra game drives i mörkret för att leta nattaktiva djur. Under våra dagar i Mfuwe håller vi lite extra koll på elefanterna runt lodgen i fall de kommer in i området.

Dag 8 (16/11) (Frukost – Lunch)
Idag är vår sista dag i South Luangwa. Vi börjar med en game drive. Åter till lodgen för lite mat och sedan åker vi mot Mfuwe flygplats i god tid innan vårt flyg avgår.

Mer information

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

  Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. Stativ är svårt att använda i jeeparna, men kan vara bra vid fotografering till fots.
 • KLÄDER
  Det är sommar och varmt i Zambia i november men morgnar i jeepen kan vara litet svala så det är bra att ha med sig någon långärmad tröja eller tunnare jacka. Keps eller hatt kan vara bra som skydd mot solen. Ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Oöma fältkläder med både långa och korta armar och ben är bästa valet.

  Det kan förekomma regnskurar då vi reser precis innan ”regntiden” startar så är det bra att ha med sig t.ex. en regnponcho.

 • BOENDE
  Vi kommer att bo på två olika ställen. Vi börjar med tre nätter på ”bushcampen” Kuyenda. Då campen ligger ganska avlägset är den mer rustik men ändå ”lyxig”. Rummen saknar ac men är utrustade med fläktar. De övriga fyra nätterna bor vi på Mfuwe Lodge som är av mycket hög standard. Ac finns i rummen. Båda logerna har myggnät över sängarna.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Kuyenda har vissa begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, drycker även alkohol (undantaget exklusiva märken), alla transporter till och från Mfuwe flygplats, inträdesavgifter och andra avgifter i nationalparker, lokala guider, fotoguidning, fotoworkshops.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur till Mfuwe, ev vaccinationer och medicinska tester, dricks, försäkringar och annat av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Resan börjar och slutar på Mfuwe flygplats, exakt plats och tidpunkt anges senare.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

 • PASS OCH VISUM
  Visum krävs inte vid inresa till Zambia för svenska medborgare.

  Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du undersöker vilka visumregler som gäller för just dig.

  Vid incheckning för flyg krävs pass.

 • FÖRSÄKRING
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA OCH VACCINATION
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.
 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.

www.hknaturfoto.se

  Intresseanmälan (ej bindande)

  Leoparder & elefanter i South Luangwa nationalpark, Zambia 3 - 10 november 2026

  OBS! När du gjort din intresseanmälan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Övriga upplysningar

  JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
  Dataskyddspolicy.