FÖRLÄNG DIN RESA MED – TIGER, TIGER & TIGER I TADOBA NATIONALPARK 11 – 16 APRIL 2021.
LÄS MER HÄR…

Några höjdpunkter

 • Stora chanser att möta tiger och leopard i Nagarhole nationalpark .
 • Närgångna möten med asiatiska elefanter, indisk bison, hjortar och med lite tur även den indiska vildhunden Dhole.
 • En rad endemiska fåglar som malabarbarbett, nilgiriflugsnappare, ghatsnäshornsfågel och nilgirifnittertrast.
 • Fantastiska fåglar som indisk pitta, ceylongrodmun.
 • Närgångna möten med lejonsvansmakaker, en av världens mest hotade apor.
 • Förutom lejonsvansmakaker har vi stora chanser att fotografera hela fem andra arter apor. Sydvästlig langur, Tufted gray langur (svenskt artnamn saknas), nilgirilangur och hattapa.
 • Nattvandring för att leta efter slender loris.
 • Fotovandring i Chinnar wildlife sanctuary. Här letar vi efter ”det lilla” att fotografera, såsom ödlor, växter och insekter.
 • Endemiska däggdjur som indisk jätteekorre, nilgiritahr.
 • Båtsafaris på floden Kabini.
 • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
 • Vi stödjer organisationen TOFTigers – för ansvarsfull tigerturism.

ENDEMER I SÖDRA INDIEN
Indiens natur är inte lika omtalad som Afrikas men här finns ett lika spännande djurliv. Indien är ett absolut måste för den naturintresserade, och för naturfotografen ges det fantastiska möjligheter till bilder på djur och fåglar. Här i världens största demokrati kan vi stöta på flera arter av hjortar och antiloper, mängder av fantastiska fåglar och världens största kattdjur, tigern. Indien är därtill ett land med ett stort antal endemiska arter. Här finns många arter fåglar och däggdjur som vi inte finner någon annanstans i världen. Särskilt södra Indien är ett område med väldigt många endemer, och här kan vi till exempel få möta indisk jätteekorre, nilgirithar, nilgirimakak, lejonsvansmakak, malabarbarbet, nilgiriflugsnappare och ghatsnäshornsfågel.

NAGARHOLE NATIONALPARK
Förutom dessa endemiska arter finns stora delar av Indiens ”vanliga” djurliv här, både vad gäller fåglar och däggdjur. På vår resa har vi stora chanser att se och fotografera både tiger och leopard i nationalparken Nagarhole. Vid den tid på året som vi lagt resan finns dessutom ett stort antal asiatiska elefanter i Nagarhole. Det är floden Kabini som lockar dit de stora djuren i slutet av torrperioden. Nationalparken Nagarhole har också stora populationer av indiska bison, eller gaur som den egentligen heter; axishjortar och sambarhjortar ses regelbundet. Med lite tur korsas våra vägar med den indiska vildhundens. Dhole som den även kallas är idag starkt hotad, dels eftersom deras livsmiljöer försvinner, dels på grund av att de drabbas av sjukdomar som överförs från vilda tamhundar.

THATTEKAD FÅGELRESERVAT
Vår resa tar sin början i fågelreservatet Thattekad, här finns några av alla de fantastiska fåglar som vi vill uppleva. Vi kommer att vandra i reservatet, och vi letar bland annat efter den mycket märkliga fågeln ceylongrodmun. På våra vandringar i reservatet kommer vi även att stöta på andra fåglar, och här har man goda möjligheter att arbeta med bilder av fåglar i sin miljö. I reservatet finns även en population av den endemiska indiska jätteekorren. Under dagarna i Thattekad kommer vi även att fotografera från gömslen, och här hoppas vi på färgstarka arter som indisk pitta, malabarbarbet, ghatsnäshornsfågel och många många fler.

ERAVIKLUM NATIONALPARK
Efter våra dagar i Thattekad beger vi oss sakta norrut, och vårt nästa stopp blir nationalparken Eraviklum. Här lever den endemiska nilgiritharen, ett getdjur som kan liknas vid en stenbock men som tillhör ett eget släkte som heter Hemitragus, till vilket även himalayathar och arabisk thar kan inräknas. Idag finns endast omkring 2500 individer kvar av detta djur, och ett tusen av dessa lever i Eraviklum.

NÄRA MÖTEN MED APOR
Från Eravilkum tar vi oss till Chinnar wildlife sanctuary, där vi tillbringar tiden med att vandra utmed en flod. Och denna gång letar vi efter ”de små” motiven. Här finns gott om spännande ödlor och insekter men även fåglar och såväl Tufted gray langur som hattapa.

Nästa stopp på vår resa är Valpari, definitivt en av höjdpunkterna under resan. Här lever en av världens mest hotade primater, den lejonsvansade makaken. Idag finns ungefär tretusen individer kvar i södra Indien, och byn Valpari är det bästa stället att få uppleva dem. Ofta kommer de ner till byn för att förse sig av frukter och annat ätbart. Med lite tålamod så får vi en underbar upplevelse tillsammans med dessa apor. I området finns också nilgirilanguren, även den endemisk för Indien. Den är mycket skyggare än vad lejonsvanslangusterna är, men med lite tur kan vi kanske få några bra bilder även av den.

Från Valpari tar vi oss på vindlande vägar över bergskedjan Västra Ghats igen, och via staden Ooty tar vi oss till nationalparken Nagarhol och det område som är mer känt som Kabini. Vi tillbringar tre dagar med att göra jeep- och båtsafaris i nationalparken och leta efter områdets djur. Tiger och leopard står självklart högt upp på vår lista, och våra chanser att träffa på dessa djur är goda men vi måste ha tålamod. Under sökandet efter dessa katter kommer vi att möta den asiatiska elefanten, indisk bison, axis- och sambarhjortar och kanske också Dhole, vildhunden. Fågellivet är rikt i området, och vi bjuds på många fina fotomöjligheter.

Dagsprogram

Mer information

Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
Olympus Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetar vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik främst naturen på nordliga breddgrader.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut och 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer, båda på Votum förlag.

Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till reptiler, däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Även ett makroobjektiv kan vara mycket användbart. På safari, oavsettom den sker ijeep, i båt eller till fots, är objektiv från 70-200 mm till 500 mm utmärkta. För att öka brännvidden kan man använda telekonverter. Under safaris med fordon är det viktigt att ha med skydd för kamerautrustningen då det är mycket dammigt. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder. Detta för att undvika att behöva byta objektiv. Stativ är svårt att använda i safarifordon, här fungerar bönpåsar bättre. Alternativet är ett enbensstativ men detta är erfarenhetsmässigt svårt, och det är lätt att man missar motiv på grund av att man blir långsammare.

Klimatet i Sydindien är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma, ofta stiger temperaturen över 30 grader på dagarna och sällan under 20 på nätterna. Dock är nätterna kallare de dagar vi är på högre höjd i bergen så då behöver man någon tjocka tröja på morgonen. Packa lätta och svala men tåliga kläder. En tunnare regnjacka eller poncho är bra att ha med. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Vandringskängor eller ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Komplettera gärna med någon form av sandaler att ha mitt på dagen.

Boendet kommer att vara på hotell och lodger av medelstandard.

Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon och båtar  vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program, samtliga inträden och avgifter i nationalparker, samtliga safaris, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss, öppen safaribil, båt), transfer till och från flygplatser, klimatkompensation för flygresan.

Flyg tur och retur Cochin och Bangalore, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet, telefon, internetavgifter samt saker av personlig karaktär.

Resan startar på Cochin internationella flygplats och avslutas på Bangalore internationella flygplats.
Reseledaren möter och lämnar gruppen på flygplatserna.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Indien och ha minst två tomma sidor. För svenska medborgare krävs  visum till Indien, läs mer om visum här. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.