DENNA RESA ÄR EN FÖRLÄNGNING TILL RESAN – ELEFANTER, APOR, LEOPARDER, TIGER & FANTASTISKA FÅGLAR I SYDINDIEN 2 – 11 APRIL 2021. LÄS MER HÄR…

Några höjdpunkter

  • Tiger – tiger – tiger! Gott om tid och 8 safaris i en av Indiens bästa nationalparker för tiger, Tadoba nationalpark, ger oss de bästa chanserna att få uppleva världens största katt.
  • Endast tre fotografer i jeeparna på safari – ger gott om utrymme för fotografering.
  • Stora chanser att kunna se och fotografera den indiska vildhunden, Dhole.
  • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
  • Vi stödjer TOFTigers – för ansvarsfull tigerturism.

Indiens natur är inte lika omtalad som Afrikas men här finns ett minst lika spännande djurliv. Här i världens största demokrati ges möjligheterna att möta flera arter hjortar och antiloper, mängder av fantastiska fåglar och världens största kattdjur, tigern.

Indien är ett absolut måste för den naturintresserade och för naturfotografen ges det fantastiska möjligheter till bilder på djur och fåglar. Att få se och fotografera tiger är givetvis vårt stora mål på denna resa och för att få så stora chanser som möjligt till möten med tigern har vi valt att besöka en av de bästa nationalparkerna för tiger i Indien, Tadoba nationalpark. Våra guider kommer att göra sitt absolut yttersta för att vi ska få uppleva tigern på nära håll och med lite tur och tålamod så kan det bli minnen för livet.

TADOBA NATIONALPARK
För er som varit med på resan till Sydindien så börjar resan med flyg från Bangalore till  Nagpur. Om man valt att endast åka på denna del av vårt Indien äventyr så flyger du från Delhi till Nagpur. Sen blir det vidare transport till Tadoba nationalpark och är börjar vårt sökande efter världens största kattdjur, tigern.

Tadoba är inte en lika känd nationalpark som t.ex. Kanha, Bandhavgarh eller Ranthambore men har under de senaste åren visat sig vara en av de absolut bästa nationalparkerna för att se tiger och leopard. Nationalparken har en av de tätaste populationerna med tiger och i april när värmen och torkan sätter in på allvar koncentreras djurlivet kring del vattenhål som finns. I Tadoba finns både naturliga och anlagda vattensamlingar mycket strategiskt belägna för att skapa de bästa tänkbara förutsättningar för att se och framför allt fotografera tiger. Det är inte ovanligt att man kan se tigrar som uppehåller sig kring vattenhålen under lång tid, fullt upptagna med att dricka och svalka sig i vattnet.

Givetvis är tigern huvudattraktion men Tadoba de erbjuder så mycket mer. I Tadoba finns flera arter av hjortar och antiloper som t.ex. axishjort, sambarhjort och nilgai och med lite tur kan vi även få möjlighet att se och fotografera chausingha, världens enda fyrhorniga hjortdjur. Här finns också den mycket sällsynta och skygga indiska vildhunden, Dhole. Ofta krävs det en stor portion tur för att få se dessa fantastiska djur men i Tadoba ses de regelbundet och nationalparken får räknas som en av de bästa när det gäller Dhole. I Tadoba är även läppbjörnen vanligt förekommande och denna vanligtvis skygga björn ses regelbundet. Fågellivet i Tadoba är mycket rikt och vi kommer att få möjligheter att uppleva och fotografera många arter.

Dagsprogram

Mer information

Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
Olympus Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetar vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik främst naturen på nordliga breddgrader.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut och 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer, båda på Votum förlag.

På resan kommer vi att ha sammanlagt 8 safaris i Tadoba nationalpark. Safaris sker med jeep. Vid safari i jeep är vi endast 3 fotografer i varje fordon. Detta för att ge så bra fotomöjligheter som möjligt.

**Safari är en utfärd i ett naturområde så som t.ex. nationalpark eller annat skyddat område. I t.ex. Afrika kallas detta för gamedrive.

Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till reptiler, däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Även ett makroobjektiv kan vara mycket användbart. På safari, oavsettom den sker ijeep, i båt eller till fots, är objektiv från 70-200 mm till 500 mm utmärkta. För att öka brännvidden kan man använda telekonverter. Under safaris med fordon är det viktigt att ha med skydd för kamerautrustningen då det är mycket dammigt. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder. Detta för att undvika att behöva byta objektiv. Stativ är svårt att använda i safarifordon, här fungerar bönpåsar bättre. Alternativet är ett enbensstativ men detta är erfarenhetsmässigt svårt, och det är lätt att man missar motiv på grund av att man blir långsammare.

Klimatet i Sydindien är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma, ofta stiger temperaturen över 30 grader på dagarna och sällan under 20 på nätterna. Dock är nätterna kallare de dagar vi är på högre höjd i bergen så då behöver man någon tjocka tröja på morgonen. Packa lätta och svala men tåliga kläder. En tunnare regnjacka eller poncho är bra att ha med. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Vandringskängor eller ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Komplettera gärna med någon form av sandaler att ha mitt på dagen.

Boendet kommer att vara på hotell och lodger av medelstandard.

Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

Logi (del i dubbelrum), samtliga måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden och kameraavgifter i nationalparker, samtliga safaris, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (inrikesflyg och minibuss), transfer till och från  flygplats. Boendet kommer att vara på hotell, camps och lodger av medelstandard

Flyg tur och retur Indien, visum, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

Resan startar på Bangalore internationella flygplats och avslutas på Nagpur internationella flygplats.
Reseledaren möter och lämnar gruppen på flygplatserna.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Indien och ha minst två tomma sidor. För svenska medborgare krävs  visum till Indien, läs mer om visum här. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.