Några höjdpunkter

  • Besök i några av Sveriges bästa område för stora vedlevande skalbaggar
  • Ekoxen – Europas största skalbagge
  • Enorm rikedom av spännande skalbaggar och insekter
  • Fantastiska ekmiljöer
  • Chans att se och fotografera större ekbock, en av Nordens mest hotade skalbaggar
  • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.

Sydöstra Sverige är en av de insektsrikaste delarna i vårt land. Här finns många av Sveriges mest hotade insekts arter och här kan man hitta Europas största skalbagge – ekoxen och Sveriges kanske mest hotade skalbagge – större ekbock. Vi kommer att röra oss i de fina ek- och ädelskogsmiljöer som finns här, huvuddelen av workshopen kommer att tillbringas på Öland där vi sätter fokus på att leta och fotografera ekoxe och andra spännande arter som t.ex. mindre ekbock, svart guldbagge, ekträdlöpare och kanske en och annan fjäril. Med mycket stor tur kan vi även få möjlighet att fotografera den extremt hotade skalbaggen större ekbock. Denna långhorning finns bara i Halltorps hage på Öland och endast i drygt ett 10-tal exemplar varje år.

Vi har även möjlighet att åka till en mycket fin lokal på fastlandet för att fotografera. Exakt val av platser för fotograferingen är flexibel och påverkas av bl.a. hur vädret varit under våren.

Vid tiden för workshopen är det mycket skalbaggar och andra insekter som är aktiva. Så här i mitten av juni är den tid på året som Europas största skalbagge, ekoxen är aktiv. Om vädret är gynnsamt kan vi ha turen att få se dom svärma, det är en fantastisk upplevelse att se dessa giganter komma flygande bland ekkronorna.

Vi kommer att börja helgen med ett teoripass på fredag eftermiddag där vi tittar på bilder för att ge inspiration och bildidéer till helgen. Vi kommer även att gå igenom olika fototekniker som vi kommer att använda under helgen, bl.a. olika makrotekniker, motljus – både naturligt och konstgjort, high-key och low-key tekniker och mycket mera. Vi kommer även att ha teknikgenomgångar när vi är ute och fotograferar och vi kommer att hjälpa alla individuellt så att just du får ut så mycket som möjligt av tiden vi är ute.

Bästa tiden att fotografera skalbaggar är under eftermiddag och kväll vilket gör att vi kommer att vara ute ganska sent på kvällarna. På förmiddagar arbetar vi med våra bilder och har lärorika bilddiskussioner där du får feedback på dina bilder och får inspiration av att se vad de andra har gjort. Säkert kommer vi även att hinna med något fotopass mitt på dagen för att fotografera lite fjärilar eller något annat.

Dagsprogram

Dag 1 (17/6) (Middag)
Ankomst till Öland och vårt boende. Under eftermiddagen har vi en första fotoworkshop och efter middagen åker vi ut och fotograferar.

Dag 2 (18/6) (Frukost – Lunchpaket – Middag)
Vi tar sovmorgon idag och äter en något senare frukost. Förmiddagen och tidig eftermiddag ägnar vi åt våra bilder och ytterligare workshops. Framåt dagen åker vi ut för att fotografera igen, beroende på väder har vi olika mål. Åter till boendet för middag och på kvällen åker vi ut för att fotografera igen.

Dag 3 (19/6) (Frukost – Lunchpaket)
Beroende på hur sen gårdagen blev styr vi morgonens aktiviteter. Vi har möjlighet att åka ut i närområdet och fotografera både innan och efter frukost. Helgen avslutas med att vi äter våra lunchpaket på någon mysig plats.

Mer information

  • FOTOUTRUSTNING
    För skalbaggsfotografering är makroobjektiv lämpligast men även teleobjektiv med korta närgränser fungerar utmärkt. Konvertrar och mellanringar kan vara lämpligt att ha med sig om man har. Vi kan även få möjligheter till att fotografera skalbaggar och andra insekter med vidvinkelobjektiv. Stativ är bra att ta med sig. Även trådutlösare kan vara bra att ha med.

  • KLÄDER
    Morgnar och kvällar kan vara kalla i juni så varma kläder, mössa och vantar är att rekommendera. Tag även med regnkläder. I övrigt rekommenderas oömma fältkläder och grova gymnastikskor eller kängor. Även gummistövlar är bra att ha med då det kan vara blött på vissa platser.

  • BOENDE
    Vi bor på Bo Pensionat i Vickleby. Medelstandard.

  • TILLGÄNGLIGHET
    Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De områden vi rör oss i för fotografering kan innebär minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

  • INKLUDERAT I PRISET
    Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, fotoguidning och handledning.
  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Resa till Öland, resekostnader på Öland (vi samåker), drycker, försäkringar, avbeställningsskydd, utgifter av personlig karaktär.

  • MÖTESPLATS
    Resan börjar och avslutas på Bo Pensionat i Vickleby, Öland.

  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

  • FÖRSÄKRINGAR
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

  • HÄLSA
    Workshopen är inte fysiskt ansträngande och ställer inga speciella krav på din hälsa.

  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
    Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografisk ledare

Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM SYSTEM Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotoresor och workshops.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.

www.hknaturfoto.se