Några höjdpunkter

 • En av Afrikas finaste nationalparker. Många stora kattdjur i ökenmiljö
 • Lejon i sanddyner
 • Vår resa går till Kalahariöknens djurrikaste del
 • Möjlighet för ökenlo, gepard och afrikansk vildkatt
 • Massor av oryxantiloper i suggestiva miljöer
 • Bästa området för att se och fotografera den sällsynta bruna hyenan
 • Många möten med surikater
 • Djuren är koncentrerade till vattenhål med möjligheter för action
 • Ett otroligt rikt fågelliv med många rovfåglar
 • Nattfotografering av öknens stjärnhimmel
 • Gott om tid till att fotografera och många game-drives** på varje lokal
 • Två reseledare med massor av kreativa och olika fotograferingstips
 • Reseledarna visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
 • Resan bidrar dessutom direkt med ett ekonomiskt stöd  till naturskydd

KGALAGADI TRANSFRONTIER NATIONALPARK
Nationalparken är ett av de vildaste och mest djurrika vildmarksområden som finns på denna planet. Nationalparken är större än många länder och sträcker sig in i både Sydafrika och Botswana. Flera olika ökenekosystem ger en oerhörd rik djurvärld med ökenlejon i sanddyner, geparder och leoparder som jagar sabelhornade gemsbock och andra antiloper. Fågellivet är otroligt varierande med Afrikas största och minsta rovfåglar. Hit kommer professionella naturfotografer om och om igen för den vackra miljön, de många djuren och det otroliga ökenljuset.

12 maj 2000 invigdes denna nationalpark. Transfrontier betyder att en nationalpark med stora sammanhängande och intakta ekosystem sträcker sig in i flera länder, och där det inte finns hinder utan djuren kan röra sig och vandra fritt. Kgalagadi innehåller flera ökenekosystem med stora floder som enbart fylls under regnperioden. Nossobfloden är gränsflod och rinner således både i Botswana och i Sydafrika. Under torrtiden är det här det mesta av djurlivet finns eftersom stora samlingar av kameltornsakacieträd finns. Dessa ger näring och skugga till hovdjuren och efter dessa följer rovdjuren. Runt dessa flodbäddar och vid vattenhålen utspelar sig dagligen en kamp på liv och död eftersom rovdjuren oftast jagar här.

DJURLIVET I KGALAGADI
Landskapet präglas av röda och gula sanddyner, saltsjöar, stäpp och skogssavann. Djurlivet är otroligt rikt med stora mängder springbock, gemsbock, struts, gnu, giraff och koantilop. Mindre djur är även de rikt representerade, här hittar vi djur som sjakal, afrikansk vildkatt, honungsgrävling, surikat, ökenräv, mungo och specialiteten den visslande ökenråttan. Men det är de stora kattdjuren och möjlighet att se dem “in action” som har gett parken kultstatus bland naturfotografer. Afrikas stora svartmanade lejon, gepard, leopard, ökenlo, fläckig hyena och brun hyena jagar alla i nationalparken och möjligheter till spännande fotografering är stor.

Fågellivet är unikt med den störst örnen – stridsörnen, och den minsta rovfågeln i Afrika – pygméfalken. Slagfalk är mycket vanlig och likaså många arter vävarfåglar, bylbyler, duvor, trappar, flyghöns, ugglor, finkar och ett stort urval av övriga rovfåglar.

Under resan kommer vi att bo på flera spännande lodger och “restcamps” där det finns möjlighet att gå runt själv och fotografera de mindre djuren. Några har även egna gömslen där det finns chans för rovdjur på nära håll. Vi kommer även att ha fotografiska workshops där vi bl.a. går igenom tekniker för nästa dags fotografering och där vi också tittar på bildkomposition och varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.

Detta är en resa inte bara för de mest inbitna naturfotograferna utan även för dig som vill uppleva några av världens finaste nationalparker och deras djurliv på mycket nära håll i en otrolig miljö. Det är också en resa för dig som längtar till Afrika men som kanske redan har gjort flera vanliga safariresor i Östafrika och Södra Afrika.

Detta är en oerhört unik fotosafari!

Dagsprogram

Dag 1 (21/11) (Middag)
Ankomst till Upington International Airport. På flygplatsen möter Wild Nature fotoresors reseledare upp för transfer till lodge i Upington. På kvällen äter vi middag och har en introduktion till resan.

Dag 2 (22/11) (Frukost – Lunch/Lunchpaket – Middag)
Efter tidig frukost bär det iväg ca 290 km till Kgalagadi Transfrontier Nationalpark och väl inne i parken gör vi vår första game-drive på väg till vår först lodge som ligger inne i Botswana. Vi kommer att korsa den osynliga gränsen många gånger där inga markeringar eller formaliteter finns. Vi stannar tre nätter på denna lodge.

Dag 3 – 4 (23-24/11) (Frukost – Lunch/Lunchpaket – Middag)
Under dessa dagar är vi uppe innan soluppgång för att vara på plats vid vattenhålen när ljuset kommer. Vi fotograferar här och längs vägarna tills hettan slår till och ljuset blir för hårt, sedan blir det frukost, vila, lunch och workshop på lodgen innan vi på eftermiddagen ger oss ut igen fram tills det blir mörkt. Sedan middag och nattfotografering vid lodgens eget vattenhål.

Dag 5 (25/11) (Frukost – Lunch/Lunchpaket – Middag)
Efter en tidig morgon game drive och frukost lämnar vi lodgen för att åka norrut mot de nordligaste delarna av parken. Här checkar vi in på en camp där vi stannar i tre nätter. På eftermiddagen game-drive igen till solen försvinner.

Dag 6 – 7 (26 – 27/11) (Frukost – Lunch/Lunchpaket – Middag)
Under dessa dagar är vi uppe innan soluppgång för att vara på plats vid vattenhålen när ljuset kommer. Vi fotograferar här och längs vägarna tills hettan slår till och ljuset blir för hårt, sedan blir det frukost, vila, lunch och workshop på lodgen innan vi på eftermiddagen ger oss ut igen fram tills det blir mörkt. Sedan middag och nattfotografering vid campens eget vattenhål.

Dag 8 (28/11) (Frukost – Lunch/Lunchpaket – Middag)
Idag är vi uppe innan soluppgång för att vara ute när ljuset kommer. Vi fotograferar vid vattenhål och längs vägarna tills hettan slår till och ljuset blir för hårt, sedan blir det frukost. Vi lämnar sedan vår lodge och kör mot söder igen och mot gränsen mot Namibia. Här tar vi in på en camp och stannar två nätter här.

Dag 9 (29/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag är vi uppe innan soluppgång för att vara på plats vid vattenhålen när ljuset kommer. Vi fotograferar här och längs vägarna tills hettan slår till och ljuset blir för hårt, sedan blir det frukost, vila, lunch och workshop på campen innan vi på eftermiddagen ger oss ut igen fram tills det blir mörkt. Sedan middag och eventuell
nattfotografering vid campens eget vattenhål.

Dag 10 (30/11) (Frukost – Lunch/Lunchpaket – Middag)
Efter en tidig morgon game-drive och frukost lämnar vi lodgen för att åka söderut mot de sydligaste delarna av parken. Här checkar vi in på den största restcampen där vi stannar en natt. På kvällen avskedsmiddag.

Dag 11 (1/12) (Frukost)
Efter tidig frukost bär det iväg ca 290 km till Upington flygplats och flyg tillbaka mot Skandinavien.

Mer information

 • GAME DRIVES
  På resan kommer vi dagligen ha game drives. Vi har inga restriktioner i avseende på hur många kilometer vi kan köra varje dag. På resan kommer vi att färdas i stora och moderna Toyota 4WD bilar. Vi är 3 fotografer i varje bil.

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar, så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari är objektiv från 70-200 mm till 500 mm utmärkta. För att öka brännvidden kan man använda telekonverter. Under game-drives** är det viktigt att ha med skydd för kamerautrustningen då det är mycket dammigt. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder. Detta för att undvika att behöva byta objektiv. Mer information kommer med avresemeddelande. Stativ är svårt att använda i jeeparna, där är bönpåsar bättre. Stativ är däremot mycket bra i de olika camperna där det finns många mindre djur och fåglar att fotografera.

 • KLÄDER
  Under morgonen och på kvällen kan det vara kylig och det är bra att ha med sig en varm tröja, långbyxor och en lätt jacka.
  Gymnastikskor och sandaler är bästa valet för fötterna. Solskydd för huvudet är mycket viktigt.

 • BOENDE
  Boendet kommer att vara på lodger av medelstandard och vi bor både på Botswana-sidan och på Sydafrika-sidan.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet har begränsningar för rullstol. De jeepar vi använder kan innebära minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram (lunch kan vara enklare lunchpaket ex smörgås), samtliga inträden och kameraavgifter i nationalparker och reservat, samtliga game-drives, lokala guider, fotoworkshops, transfer till och från Upington flygplats.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur Upington Sydafrika, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, eventuella medicinska tester och vaccinationer samt saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Upington internationella flygplats. Resan börjar och avslutas här. Tidpunkt anges närmare resans avgång.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

 • PASS OCH VISUM
  För nordiska medborgare krävs inget visum till Sydafrika för vistelser under 90 dagar. Ditt pass ska vara giltigt i minst 30 dagar efter hemresan från Sydafrika. Du ska minst två tomma sidor i passet till stämplar och passet ska vara maskinläsbart. Gränsövergången mellan Sydafrika och Botswana är obemannad. Vid incheckning för flyg krävs pass.

 • FÖRSÄKRINGAR
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA OCH VACCINATIONER
  Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
  Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.