Projektbeskrivning

Några höjdpunkter

 • Flyg från Nairobi till Mara Olkiombo Airstrip ingår i resans pris. Inga långa tröttande busstransporter från Nairobi till vår camp i Masai Mara. 
 • 6 dagar i Masai Mara – den klassiska safari destinationen.I Masai Mara bor vi i en tältcamp som är helt inriktad på naturfotografer. Vi har specialbyggda Toyota Landcrusiers så att vi kan fotografera från lägre vinklar. Campen ligger ca 5 min med jeep från Maasai Mara National reserve
 • 3 dagar i Solio game reserve – förmodligen det bästa området i världen att fotografera vit- och svart noshörning
 • Vi har stort fokus på de fem stora. I Masai Mara ligger fokus på elefant, lejon och leopard medan fokus i Solio blir noshörningar och buffel. Men självklart glömmer vi inte bort de andra djuren och fotomotiven
 • De stora katterna – lejon, leopard och gepard finns rikligt i Masai Mara
 • Masai Mara har alltid stora mängder med djur – allt från zebror, giraffer och elefanter till antiloper och gaseller
 • Heldags game drives i Masai Mara för att kunna följa alla tänkbara situationer utan att behöva tänka på klockan. Under 2019 års resa följde vi 5 geparder i nästan 6 timmar när de jagade gnuer
 • Vi har off-road tillstånd i Masai Mara vilket gör att våra fordon får köra till platser andra fordon inte kommer till
 • Max fyra fotografer i varje jeep
 • Möjligheter att fotografera Masai Maras djur från låga vinklar
 • Lokala guider som har mycket bra lokalkunskap och förståelse för fotografering
 • Extra bagagemöjligheter på flyget till Masai Mara. 

MASAI MARA
Masai Mara ligger i sydvästra Kenya och är ett av de bästa områdena i hela Afrika för att se och fotografera det afrikanska djurlivet. Tillsammans med Serengeti nationalpark i Tanzania utgör Masai Mara ett av världens mest spektakulära ekosystem med kanske den största koncentrationen av djur i hela världen. Den ständigt pågående vandringen av gnuer och andra betesdjur som zebror och antiloper brukar komma till Masai Mara under juli månad och då fylls savannen med miljontals av djur. För att komma till gräsmarkerna i Masai Mara måste djuren korsa Mara floden och denna företeelse har blivit en av de riktigt stora naturupplevelserna i världen och något som man som naturfotograf och naturintresserad bara måste uppleva någon gång i sitt liv. När djuren korsar floden för att komma till nya betesmarker så utsätter de sig för stor fara då floden är ”full” av krokodiler som gärna tar för sig av detta tillfälle. För att minska risken att bli en krokodils byte samlar sig djuren i stora flockar och tvekan kan vara lång innan de vågar sig ut i floden. Till slut så är det någon som vågar sig ut och den följs genast av flocken. För att så snabbt som möjligt ta sig över floden kastar sig djuren ibland ut från strandbrinken och landar på sina artfränder.

SOLIO GAME RESERVE
Ca fyra timmars bilresa norr om Nairobi ligger det privata reservatet Solio game reserve. Reservatet har sedan 1970 jobbat med att bevara vit- och svart noshörning och de har lyckat exceptionellt bra. Många av Solios noshörningar har under åren flyttats till andra reservat och nationalparker för att stärka upp populationer där. Solio är idag troligtvis världens bästa plats att se och fotografera både vit- och svart noshörning. Den vita är den vanligast förekommande och ses ute på de öppna gräsmarkerna där de betar. Den svarta noshörningen finns inte i samma antal inom reservatet som de vita och den är även lite mer skygg och håller till mer inne i det lite buskigare markerna. Under våra tre dagar i Solio ligger mycket av vårt fokus på att fotografera noshörningarna och buffel av de fem stora. Men Solio har även en stor rikedom av andra djur som antiloper, giraffer, zebror och fåglar. I Solio finns också en population av östafrikansk oryx eller Beisa oryx som den också kallas. Solio har en relativt stor och stabil population men oryxarna är ofta väldigt försiktiga i sitt uppträdande. Även de stora kattdjuren finns i Solio och framför allt har man chans att se och fotografera lejon om man inte fått sitt lystmäte tillfredställt i Masai Mara.

BOKA DENNA FOTORESA

Dagsprogram

Dag 1 13/11 (Middag)
Ankomst till Jomo Kenyatta flygplatsen i Nairobi på kvällen där ni möts av vår reseledare. Transfer till hotell och middag.

Dag 2  14/11 (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost beger vi oss till Wilson flygplatsen för vår “bush flight” till Masai Mara. Flighten avgår ca kl. 10.00 och tar ca 45 minuter innan vi landar i Masai Mara. Vi blir mötta av våra guider och tar oss till vår tältcamp. Efter incheckning och lunch gör vi oss redo för vår första game drive i Masai Mara.

Vi är inte tillbaka i tältcampen förrän efter mörkrets inbrott. Vi äter middag och smälter dagens intryck innan vi somnar till ljudet av savannens ljud.

Dag 3 – 6 (15 – 18/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa fyra dagar kommer vi att göra heldags game drive (frukost och lunch äts ute i parken). Vi rör oss med jeep i Masai Mara och letar hela tiden efter motiv. Vi har tillstånd att köra off-road för att öka våra fotomöjligheter.

Dag 7 (19/11) (Frukost – Lunch – Middag)
I dag har vi “bara” en morgonsafari på samma sätt som tidigare. Vi är tillbaka i campen för att äta lunch och packa. Vi körs sedan till flygfältet och flyger  tillbaka till Wilson flygplats i Nairobi. Transfer till hotell och middag.

Dag 8 (20/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi tar sovmorgon idag (i alla fall i jämförelse med de tidigare dagarna). Efter frukost börjar vår resa mot Solio game reserve. Bilresan dit tar ca 4-6 timmar beroende på trafiken i Nairobi och hur långa stopp vi gör på vägen. Ankomst till vår lodge under eftermiddagen och därefter egen tid innan middag.

Dag 9 – 10 (21 – 22/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa dagar kommer vi att göra en morgon och en eftermiddags game drive i Solio game reserve. Vi rör oss med jeep i reservatet och letar hela tiden efter motiv. Våra guider är mycket kunniga och är lyhörda för våra önskemål som kan öka våra fotomöjligheter. Lunch och middag äts i lodgen.

Dag 11 (23/11)  (Frukost – Lunch)
Morgonsafari på samma sätt som tidigare. Efter lunch åker vi tillbaka till Nairobi och Jomo Kenyatta flygplatsen där resan avslutas.

Mer information

Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.

Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.

Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.

På resan kommer vi dagligen ha safaris. Safaris sker med öppna safarifordon.

**Safari är en utfärd i ett naturområde så som t.ex. nationalpark eller annat skyddat område. I t.ex. Afrika kallas detta för Gamedrive.

Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. Stativ är svårt att använda i jeeparna, men kan vara bra vid fotografering till fots. Stativ kan även vara bra om tillfälle ges till nattfotografering. I jeepar och båtar är bean bags bra att ha.

Morgnar kan vara litet svala när man färdas i jeepen så det är bra att ha med sig någon långärmad tröja eller tunnare jacka. Keps eller hatt kan vara bra som skydd mot solen. Ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. I november kan det förekomma regnskurar så det kan vara bra att ha med en regnjacka eller ännu bättre en poncho.

Vi bor på lodger och tältcamper av medelstandard. Enkelrum är starkt begränsade i tältcampen i Masai mara. Övriga nätter finns inga begränsningar för enkelrum
Kontakta oss för mer information kring tillgång och pris.

Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon och båtar vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

Del i dubbelrum/tält, måltider enligt dagsprogram, flygresa t/r från Wilson flygplats i Nairobi till Mara Olkiombo samtliga resor inom Kenya, transfer från/till Jomo Kenyatta flygplatsen, samtliga game drives enligt dagsprogram, Off-road tillstånd i Masai mara, inträdesavgifter och andra avgifter som rör nationalparkerna, fotoguidning, fotoworkshops.

Flyg tur och retur till Nairobi, visum till Kenya, dricks, alkoholhaltiga och övriga drycker som inte ingår i måltider, försäkringar, ev. vaccinationer eller medicinska tester och annat av personlig karaktär.

Resan börjar och slutar på Jomo Kenyatta flygplats, Nairobi. Exakta tidpunkter anges senare.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Svenska medborgare behöver visum till Kenya. Svenska medborgare måste ha visum för inresa i Kenya. Visum erhålles genom en elektronisk ansökan via kenyanska migrationsmyndighetens hemsida. Avgiften betalas i samband med ansökan (cirka 50 USD). Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter datum du reser in i Kenya. Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du tar reda på vilka visumregler som gäller för dig. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring

Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Läs omdömen

  Boka fotoresa

  De fem stora i Kenya 13-23 november 2021

  OBS! När du gjort din bokning ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
  Önskar dela rum med

  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund