Några höjdpunkter

 • Besök i några av Sveriges bästa område för vilda orkidéer – med ca 20 blommande arter när vi är där
 • Möjlighet att fotografera några av Sveriges mest hotade orkidéer
 • Vår ledare, Henrik Karlsson, tar dig med ut i sina hemmamarker och till de finaste orkidélokalerna
 • Mängder av andra spännande växter och motiv att fotografera
 • Mycket lugn takt där din själ hinner med
 • Du får lära dig olika tekniker för växtfotografering
 • Du får lära dig om orkidéernas ekologi och specifika krav på sin livsmiljö
 • Ett signerat och dedikerat exemplar av boken Ölands orkidéer ingår. Författare är Henrik Karlsson
 • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.

Själva ordet orkidé signalerar i mångas öron något exotiskt och lite mystiskt. Artnamn som guckusko, salepsrot och skogsfru låter som tagna från en främmande värld. Men man behöver inte resa så långt bort för att finna dem. De finns ju på Öland.

Med uppskattningsvis drygt 27 000 olika arter är orkidéer en av världens mest artrika växtfamiljer. Det exakta antalet arter är osäkert. Orkidéer har en komplicerad systematik och närbesläktade arter korsbefruktar sig gärna med varandra. I Europa finns det cirka 130 orkidéarter som är fördelade på omkring 30 släkten och tre underfamiljer. I Sverige finns 51 arter, underarter och varieteter och i hela Norden ytterligare några till. Orkidéernas systematik debatteras livligt och studeras numera med bland annat DNA-teknik. Fler förändringar i antalet orkidéarter är att vänta i framtiden.

På Öland finns det 36 arter, underarter och varieteter från 16 släkten vilket gör Öland till det näst artrikaste landskapet i Sverige när det gäller orkidéer.På Öland hittar vi orkidéer i många olika miljöer, allt från norra Ölands tallskogar till ädellövskogarna på centrala Öland till slåtterängar, alvarmiljöer och givetvis rikkärr.

Vid tiden för workshopen är det som flest arter orkidéer i blom på Öland. Självklart är orkidéernas blomning styrda av hur våren blir men vi kan räkna med att drygt 20 olika arter blommar. Vi kommer att besöka de lokaler som är bäst för året och vi kommer att kunna fotografera bl.a. ängsnycklar, ängs- och skogsnattviol, skogsnycklar, Johannes nycklar, brudsporre, flugblomster, nästrot och krutbrännare. Med lite tur så blommar även guckuskon och vit skoglilja fortfarande.

Helgen börjar med ett teoripass på fredag eftermiddag där vi tittar på orkidébilder för att ge inspiration och bildidéer till helgen. Vi kommer även att gå igenom olika fototekniker, bland annat tittar vi lite på fokus-stackning och hur man kan skapa mer kreativa bilder. Givetvis berättar vi även om orkidéerna som finns på Öland. I fält får all möjlighet till individuell handledning så att just du får ut så mycket som möjligt av tiden vi är ute.

Vi fotograferar under morgon och kväll. Under dagarna arbetar vi med våra bilder och har lärorika bilddiskussioner där du får feedback på dina bilder och får inspiration av att se vad de andra har gjort.

Blommande juveler - orkidéer på Öland. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Henrik Karlsson

Dagsprogram

Dag 1 (7/6) (Middag)
Vi träffas på vårt boende i Vickleby vid kl 15.00 och inleder helgen med ett teoripass innan vi äter middag. Efter middagen är det dags för första fotosessionen och vi åker till någon fin orkidélokal.

Dag 2 (8/6) (Frukost – Lunchpaket – Middag)
Vi har en tidig start runt soluppgång. Vi har med oss lite kaffe/te och beger oss ut i naturen och fotograferar några timmar innan ljuset blir för hårt. Därefter återvänder vi till vårt boende för frukost och en stunds vila. Under dagen jobbar vi med de bilder vi tagit och har bilddiskussioner och pratar om olika fototekniker. Efter middagen är det så dags för en ny fotosession till solnedgången är ett faktum.

Dag 3 (9/6) (Frukost – Lunchpaket)
Vi har en tidig start runt soluppgång. Vi har med oss lite kaffe/te och beger oss ut i naturen och fotograferar några timmar innan ljuset blir för hårt. Därefter återvänder vi till vårt boende för frukost och en stunds vila. Vi jobbar med våra bilder fram til lunchtid.

Mer information

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

  Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • FOTOUTRUSTNING
  För orkidéfotografering är både makroobjektiv och teleobjektiv mycket användbara. Konvertrar och mellanringar kan vara lämpligt att ha med sig om man har. Vi kommer även att få tid till landskapsfotografering så vidvinkel- och normalobjektiv är lämpligt att ha med sig. Stativ är bra att ta med sig. Även trådutlösare och filter kan vara bra att ha med.

 • KLÄDER
  Morgnar och kvällar kan vara kalla i juni så varma kläder, mössa och vantar är att rekommendera. Tag även med regnkläder. I övrigt rekommenderas oömma fältkläder och grova gymnastikskor eller kängor. Även gummistövlar är bra att ha med då vi kommer att fotografera i rikkärr.
 • BOENDE
  Vi bor på Bo Pensionat i Vickleby. Medelstandard.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De områden vi rör oss i för fotografering kan innebär minskad tillgänglighet vid nedsatt rörelseförmåga.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, fotoguidning, handledning och moms.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Resa till Öland, resekostnader på Öland (vi samåker), drycker, försäkringar, avbeställningsskydd, utgifter av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Resan börjar och avslutas på Bo Pensionat i Vickleby, Öland. Exakt tidpunkt anges närmre resan.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan workshopen.

 • FÖRSÄKRING
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA OCH VACCINATION
  Resan är inte fysiskt ansträngande. Om du har några medicinska funderingar kontakta din läkare och rådfråga.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.

www.hknaturfoto.se

  Anmälan till reservlista (ej bindande)

  Blommande juveler - orkidéer på Öland 7-9 juni 2024

  OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Övriga upplysningar

  JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
  Dataskyddspolicy.