Afrikas stora katter – Masai Mara, Kenya

Flyg från Nairobi till Mara Olkiombo Airstrip ingår i resans pris. Inga långa tröttande busstransporter från Nairobi till vår camp. 

1 – 6 november 2020

Några av resans höjdpunkter:

 • Flyg från Nairobi till Mara Olkiombo Airstrip ingår i resans pris. Inga långa tröttande busstransporter från Nairobi till vår camp. 
 • Masai Mara – den klassiska safari destinationen
 • Vi har stort fokus på Afrikas stora katter – lejon, leopard och gepard finns rikligt i området. Vi letar även efter den mindre katten cerval
 • Stora mängder med djur i området – allt från zebror, giraffer och elefanter till antiloper och gaseller
 • Heldags game drive för att kunna följa alla tänkbara situationer utan att behöva tänka på klockan. Under 2019 års resa följde vi 5 geparder i nästan 6 timmar när de jagade gnuer
 • Vi har off-road tillstånd vilket gör att våra fordon får köra till platser andra fordon inte kommer till
 • Fyra fotografer i varje jeep
 • Möjligheter att fotografera Masai Maras djur från låga vinklar
 • Lokala Maasai guider som har mycket bra lokalkunskap och förståelse för fotografering
 • Extra bagagemöjligheter på flyget till Masai Mara. 
 • Vi bor i en tältcamp som ligger ca 5 min med jeep från Maasai Mara National reserve

Solen går ner i horisonten och himlen färgas orange. Över den stora vida grässavannen vandrar en grupp med antiloper och zebror, vi har placerat oss så att vi kan fotografera de vandrande djuren i siluett mot den glödande afrikanska kvällshimlen. Sakta rör sig en giraff mot ett acaciaträd och när den så stannar upp för att beta har vi bilden klar och unisont låter vi våra kameror föreviga detta klassiska afrikanska motiv.

Senare vid middagen i vår tältcamp kan vi på avstånd höra Masai Maras lejon ryta i den mörka natten. Förväntningarna inför morgonens game drive stiger, vad kommer vi att få uppleva och fotografera. Hittar vi kanske lejonen eller den mer skygga leoparden liggandes i ett träd, oavsett detta så vet vi att Masai Mara även i morgon kommer att erbjuda oss oförglömliga fotomöjligheter av både djur, fåglar och landskap.

Masai Mara ligger i sydvästra Kenya och är ett av de bästa områdena i hela Afrika för att se och fotografera det afrikanska djurlivet. Tillsammans med Serengeti nationalpark i Tanzania utgör Masai Mara ett av världens mest spektakulära ekosystem med kanske den största koncentrationen av djur i hela världen. Här finns ”de fem stora” – elefant, lejon, leopard, noshörning och buffel – men även gepard, zebra, olika arter antiloper och gaseller, giraff, flodhäst och krokodil för att nämna några arter. Till detta kommer även ett rikt fågelliv men över 400 arter. Alla dessa djur och fåglar tillsammans med landskapet gör området till en fantastisk fotodestination.

Under våra dagar i Masai Mara kommer vi att ha fokus på att fotografera Afrikas stora kattdjur. Lejon, leopard och gepard är mycket vanliga i de områden vi rör oss i i Masai Mara Nature reserve.
Trots vårt fokus på de stora katterna kommer inte att avstå från bra fotolägen på ”vanligare” arter. Även om ”migrationen” inte är i Masai Mara i november finns här rikligt med betande djur och fåglar. Vi kommer att jobba mycket med ”bilden” och försöka att skapa en så bred portfolio från Masai Mara som bara möjligt. Vid soluppgång och solnedgång letar vi efter möjligheter att fotografera Masai Maras djurliv mot den färgstarka och ofta dramatiska afrikansk himlen.

Vår plan är att vi har heldags game drive i Masai Mara. Detta är dels bra när vi har dramatiska himlar över savannen vilket bidrar både med softare ljus mitt på dagen men framför allt bidrar det till ”bilden” men framför allt är det för att vi inte ska missa något unikt fototillfälle för att vi ”måste” åka tillbaka till kampen och äta lunch. Under resan i november 2019 följde vi bl.a. fem geparder i 6 timmar när de jagade gnuer, något vi inte hade kunnat få uppleva om vi skulle åka tillbaka till campen för mat.

När vi är ute på game drive har vi special tillstånd för off-road körning, detta innebär att vi får lämna de ”vanliga” vägarna för att komma närmre djur eller för att få en bättre fotovinkel. Givetvis finns det regler även kring hur man får köra off-road, och vi vill givetvis inte störa djuren, men det ökar våra fotomöjligheter avsevärt. De jeepar vi använder är specialanpassade för fotografer vilket ger oss möjligheter att fotografera från lägre vinklar än i en ”normal” jeep.

Vi flyger in till vår tältcamp under förmiddagen från Wilson airport i Nairobi med ett mindre plan, en flygtur som tar ca 45 minuter. Vi får lunch och genomgång av vad som gäller i campen och i jeeparna, sedan beger vi oss direkt ut på vår första gamedrive. När vi kommer tillbaka till tältcampen är det redan mörkt. Sista dagen börjar vi med gamedrive på morgonen, när vi är tillbaka på campen blir det lunch och flyg tillbaka till Wilson airport i Nairobi under eftermiddagen. Tiden i Masai Mara kommer att utnyttjas maximalt för fotografering.

Resefakta

Datum
1 – 6 november 2020

Pris  
33 900 kr
(Anmälningsavgift 6 780 kr)*

Reseledare
Henrik Karlsson

Antal deltagare
Min 8
Max 12

Sista anmälningsdag
1 september 2020

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum/tält, måltider enligt dagsprogram, flygresa från Wilson flygplats i Nairobi till Mara Olkiombo samt biltransport till tältcampen och tillbaka.
Safariturer morgnar och eftermiddagar med lokala guider, inträdesavgifter och andra avgfter som rör nationalparken, fotoguidning, fotoworkshops.

Enkelrumstillägg
Starkt begränsad tillgång på enkelrum. Kontakta oss för mer information.Enkelrumstillägg tillkommer med 3 000 kr om enkelrum kan lösas.

Boende
Vi bor i en tältcamp av medelstandard.

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur till Nairobi, Kenya, transport till/från Wilson flygplats till/från Jomo Kenyatta internationella flygplats, dricks, alkoholhaltiga drycker, försäkringar och annat av personlig karaktär.

Flygplats
Resan börjar och slutar på Wilson flygplats, Nairobi, exakt tid när flyget går från Wilson till Mara Olkiombo meddelas senare.

Fotoutrustning
Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. Stativ är svårt att använda i jeeparna, men kan vara bra vid fotografering till fots. Stativ kan även vara bra om tillfälle ges till nattfotografering.

Kläder
Morgnar kan vara litet svala när man färdas i jeepen så det är bra att ha med sig någon långärmad tröja eller tunnare jacka. Keps eller hatt kan vara bra som skydd mot solen. Ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna.

Tillgänglighet
Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De jeepar vi använder kan innebära minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften betalas mot faktura vid anmälan. Slutbetalning sker senast 60 dagar innan avresa.

Pass och visum
Svenska medborgare behöver visum till Kenya. Svenska medborgare måste ha visum för inresa i Kenya. Visum erhålles genom en elektronisk ansökan via kenyanska migrationsmyndighetens hemsida. Avgiften betalas i samband med ansökan.(cirka 50 USD). Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter datum du reser in i Kenya. Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du tar reda på vilka visumregler som gäller för dig. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Hälsa
Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Resan påbörjas och avlutas på Wilson flygplats i Nairobi (Exakta tider anges efter bokning)

Dag 1 1/11 (Lunch – Middag)
Flyg från Wilson flygplats i Nairobi till Mara Olikiombo på morgonen och vidare transport till vår tältcamp. På Wilson flygplats möts ni av vår reseledare.  Efter ankomst till vår tältcamp får vi lunch och kan sedan göra oss iordning för vår första game drive. Åter i tältcampen efter mörkrets inbrott.

Dag 2–5  2 – 5/11 (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa dagar kommer vi att göra heldags game drive (frukost och lunch äts ute i parken). Vi rör oss med jeep i Masai Mara och letar hela tiden efter motiv. Vi har tillstånd att köra off-road för att öka våra fotomöjligheter.

Dag 6  6/11  (Frukost – Lunch)
Morgonsafari på samma sätt som tidigare. Efter lunch körs vi till flygfältet och flyger sedan tillbaka till Wilson flygplats i Nairobi.

Galleri