EXAKTA DATUM KOMMER INOM KORT. VI JOBBAR JUST NU MED TVÅ ALTERNATIV, NOV-DEC 2022 ELLER FEB-MARS 2023.

Några höjdpunkter

  • Flera heldagar i Balebergens nationalpark då vi letar efter och (förhoppningsvis) fotograferar den etiopiska vargen
  • Vi möter den endemiska apan geladan i Simenbergens nationalpark
  • Heldag i Harennaskogen där vi spanar efter den endemiska Bale markattan
  • Vi har utmärkta chanser att fotografera många arter antiloper, tex bergsnyala, rörbock, större kudu och den endemiska Swayne´s Hartebeest
  • Stor fågelrikedom med många endemiska arter
  • Stora chanser att fotografera lammgam
  • Walia Ibex, etiopisk stenget, djupt inne i Simenbergens nationalpark
  • Vi befinner oss på några av Afrikas högsta högplatåer och med lite tur med vädret kan vi se Etiopiens högsta berg, Ras Dejen
  • Besök i monolitiska kyrkor i Lalibela
  • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.

Etiopien är otvivelaktigt en av Afrikas mest attraktiva destinationer för fotografer. Här möts man av ett underbart vackert landskap, fotografiskt attraktiva djur och fåglar som dessutom är relativt lätta att komma nära. Floran och faunan har många endemiska arter med geladan och den etiopiska vargen som huvudnummer. Vi kommer under vår resa bl.a. lägga mycket tid på att få så bra fototillfällen som möjligt på dessa två arter.

BALEBERGENS NATIONALPARK
Den ca 2 200 km² nationalparken ligger i regionen Oromia i sydöstra Etiopien och instiftades 1970. Inom parken finns några av Etiopiens högsta bergstoppar, däribland Batu. Balebergen har tre tydliga ekologiska regioner, norra slättlandet med buskvegetation och skogar, Sanettiplatån med en medelhöjd på över 4 000 meter över havet och den södra Harennaskogen.

Sanettiplatån är kärnområde för den ovanliga och utrotningshotade etiopiska vargen. Den etiopiska vargen finns bara i Etiopien i trädlösa bergstrakter och oftast på en höjd runt 4000 meter över havet. Idag är vargen starkt hotad och i första hand så beror det direkt och indirekt på att människan flyttar in i dess miljö. Med människan kommer även tamhundar och sjukdomar som rabies sprider sig bland de vilda djuren.

Vi kommer att ha flera dagar i Balebergen för att leta och förhoppningsvis fotografera den etiopiska vargen. I nationalparken kommer vi också att spendera en hel del tid i Harenna skogen, en regnskog bestående av höga lövträd och stora områden med bambu. Förutom att fotografera den fantastiska skogsmiljö hoppas vi på att kunna se och fotografera den endemiska Bale markattan. Harenna skogen är också känd  för sina groddjur och fåglar däribland många endemiska arter.

På vår väg upp till Balebergens nationalpark kommer vi att tillbringa en natt i Senkelle där vi hoppas på den endemiska koantilopen Swayne´s Hartebeest och andra antiloper.

SIMIENBERGENS NATIONALPARK
I norra Etiopien ligger Simienbergens nationalpark. Parkens natur är storslagen och vild med branta bergssluttningar, djupa dalar och högplatåer. Här hittar vi också Etiopiens högsta berg, Ras Dejen som mäter dryga 4 620 meter över havet. Trots den relativt karga och tuffa miljön är djurlivet rikt och det är här vi kommer att möta geladorna. Geladan är en endemisk apart för Etiopien och den finns bara i det Etiopiska höglandet och med störst antal i Simienbergens nationalpark. Geladan lever i flockar och vi kommer att kunna spendera mycket tid tillsammans med dom för fotografering eller att bara njuta av deras beteenden. När de kommunicerar använder de läten, kroppsspråk och olika ansiktsuttryck vilket gör dem intressant att studera. Ofta lever de i stora flockar som kan innehålla flera hundra individer.

Under vårt besök i Simienbergen kommer vi även att leta efter den endemiska etiopiska stengeten, Walia Ibexen, ofta hittas den lite djupare in i parken. Här uppe i bergen håller vi även hela tiden ögonen öppna efter intressanta fåglar och med lite tur kan vi även här se den etiopiska vargen.

Under vår resa i Etiopien kommer vi även att besöka andra platser. När vi reser från Balebergens nationalpark för att ta oss till Simienbergens nationalpark kommer vi att bl.a. besöka en mindre park, Dera, där vi hoppas på antilopen större kudu.

Det blir även en del kulturella stopp på vår resa. I Lalibela kommer vi att besöka några av de monolitiska kyrkorna som finns där och även Yimrhane Kristos-kyrkan. Denna kyrka är äldre än de uthuggna i Lalibela stad, ca 1200-talet, den är uppbyggd inne i en grotta under ett litet vattenfall. Kyrkan är i ropet för forskare, de vet inte var cederstommen inne i kyrkan kommer ifrån, inte heller varifrån hundratals mumier av medelhavsfolk bakom kyrkan kommer.

Transporterna under resan sker i Toyota Landcruisers med max 3 deltagare i varje. Vi kommer även att ha några kortare inrikesflygningar under resan. Boendet blir en blandning mellan hotell och tältcamp. Vi väljer att ha med oss en mobil tältcamp för att kunna vara ute och fota så mycket som möjligt. Om man ska bo på hotell i bergen blir det långa transportsträckor och mycket tid mellan boendet och fotomotiven, och vi vill lägga den tiden på att vara ute i naturen. Vi vill dock att det ska framgå att tältcampen är bekväm med ordentliga tältsängar, mattält, separat dusch och toalett.

Detta är en helt unik fotoresa och vi samarbetar med några av de absolut bästa guiderna, både inhemska och svenska. Håkan Pohlstrand, som arrangerar resan, är uppvuxen i Etiopien och har tillbringat stora delar av sitt vuxna liv i landet. Han har alla tänkbara kontakter för att göra detta till en mycket lyckad och speciell resa. Som färdledare medföljer även Tomas Carlberg, som har lång erfarenhet av att leda resor och har lett många resor i Afrika och Etiopien tidigare. Både Håkan och Tomas är hängivna fotografer. Hösten 2019 publicerades boken Ethiopia’s Wildlife Treasures (Håkan Pohlstrand text & bild, Tomas Carlberg redaktör). Dessutom är Wild Nature fotoresors ägare Henrik Karlsson med på resan som fotografisk guide.

Dagsprogram

Mer information

Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
Olympus Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetar vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik främst naturen på nordliga breddgrader.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut och 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer, båda på Votum förlag.

Håkan Pohlstrand, som arrangerar resan, är uppvuxen i Etiopien och har tillbringat stora delar av sitt vuxna liv i landet. Han har alla tänkbara kontakter för att göra detta till en mycket lyckad och speciell resa. Som färdledare medföljer även Tomas Carlberg, som har lång erfarenhet av att leda resor och har lett många resor i Afrika och Etiopien tidigare. Både Håkan och Tomas är hängivna fotografer. Hösten 2019 publicerades boken Ethiopia’s Wildlife Treasures (Håkan Pohlstrand text & bild, Tomas Carlberg redaktör).

Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari, oavsett i fordon eller till fots, är objektiv från 70-200 mm till 500 mm utmärkta. För att öka brännvidden kan man använda telekonverter. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder. Detta för att undvika att behöva byta objektiv.  Stativ är mycket bra att ha med sig.

XXX

Vi bor så ofta vi kan i vår egen tältcamp, läs mer om campen nedan, men vi bor även på hotell av medelstandard. I dagsprogrammet framgår vilka nätter som vi bor på hotell.

Vi bor så ofta vi kan i vår egen tältcamp, ett koncept som Håkan Pohlstrand utvecklat under många år. Att tälta i Etiopien innebär inte bara att vi bor i vildmarken, ”på plats” bland djur och natur, utan är också väsentligt fräschare och bekvämare än att bo på hotell. Om vädret tillåter kan den som vill sova ute, under bar himmel men på tältsäng och med ett praktiskt nät som håller insekter borta. Det är ljuvligt att sova på detta sätt, då man kan vaggas till söms genom att titta på stjärnhimlen och lyssna till den afrikanska nattens ljud. Vi brukar skämtsamt säga att detta vårt hotell har tusen stjärnor… Packningen har man i sitt eget tält, och i tältet sover man på bekväm madrass när man så vill och inte minst om det regnar. Man kan få eget tält, men normalt sover man två personer i ett tält.

I tältcampen finns också praktiska toaletter, varmvattensduschar och ett separat tält där vi äter och sitter och antecknar och umgås. Kocken, som normalt är Håkans mångårige medarbetare Aswat, lagar utsökt mat; en del etiopisk mat, en del vanlig turistmat, typ spagetti med köttfärssås. Maten brukar vara mycket uppskattad på våra resor. I kampen finns också en bar med gin & tonic och vin. Den som vill betalar in en summa (brukar vara billigt!) och kan sedan dricka utan att behöva redovisa i detalj hur mycket man druckit – inom ”rimliga gränser” alltså.

Vi campar i stort sett alltid på platser som Håkan et al känner till och vet är bra. Där vi har bra kontakter med lokalbefolkning och bra personer som kan hjälpa till.

Campen är helt underbar och en unik grej som Håkan har förfinat under många år. Vi tillhandahåller såväl madrasser som tältsängar, filtar, sovsäckar och kuddar. Den som vill kan förstås ta med egen sovsäck och kudde.

Vi färdas i moderna och bekväma Toyota Landcruisers. En person måste sitta i mitten bak, men genom att rotera får man regelbundet sitta vid fönsterplats. Fotografering sker normalt utanför bilarna till fots, men ibland kan något plötsligt stå vid sidan av bilen, då gäller det att ha tur att sitta på rätt sida och i rätt bil… Jeeparna körs av Håkan Pohlstrand och hans kollegor, alla synnerligen rutinerade förare. Vid behov kan man stå på jeepens tak för att spana och fotografera.
Bra fordon är A och O i Etiopien.

En av bilarna är den s.k. trossen – Håkans handplockade killar som sätter upp tälten, toaletten, mattältet, lagar mat etc och allmänt ser till att vi alla har det bra. De åker normalt framför gruppen och har koll på allt från händelser utmed vägen till andra praktiska saker. De anländer normalt i förväg och har allt fixat när gruppen anländer.

Under resan så har vi även några kortare inrikes flygningar.

Logi (del i dubbelrum/tält) och måltider enligt program, samtliga inträden och avgifter i nationalparker, samtliga safaris, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (Toyota Landcrusiers och inrikesflyg), transfer till och från Addis Abebas flygplats. Boendet blir en blandning mellan hotell och tältcamp. Vi väljer att ha med oss en mobil tältcamp för att kunna vara ute och fota så mycket som möjligt. Om man ska bo på hotell i bergen blir det långa transportsträckor och mycket tid mellan boendet och fotomotiven, och vi vill lägga den tiden på att vara ute i naturen. Vi vill dock att det ska framgå att tältcampen är bekväm med ordentliga tältsängar, mattält, separat dusch och toalett.

Flyg tur och retur Addis Abeba, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet och telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.

Addis Abeba International Airport. Resan börjar och avslutas här.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader från ankomstdatum till Etiopien. För svenska medborgare krävs visum till Etiopien. Ansökan om visum kan göras online, via denna länk, eller vid ankomst, läs mer här . Vid incheckning för flyg krävs pass.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring


Stor del av resan kommer att vara på hög höjd. Vi kommer att röra oss på höjder uppemot 4 200 meter över havet. Kontakta din läkare för att rådfråga om höga höjder och vaccinationer.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.