NÅGRA HÖJDPUNKTER

 • 7 dagar i Masai Mara – den klassiska safari destinationen.I Masai Mara bor vi i en tältcamp som är helt inriktad på naturfotografer. Vi har specialbyggda Toyota Landcrusiers så att vi kan fotografera från lägre vinklar. Campen ligger ca 5 min med jeep från Maasai Mara National reserve
 • Vi har stort fokus på den stora migrationen och allt vad den kan erbjuda i stora hjordar med gnuer och zebror och andra djur
 • Vi kommer att vara vid Maras floder för att försöka fotografera när hjordarna korsar floderna
 • De stora katterna – lejon, leopard och gepard finns rikligt i området
 • Masai Mara har alltid stora mängder med djur – allt från zebror, giraffer och elefanter till antiloper och gaseller
 • Heldags game drives i Masai Mara för att kunna följa alla tänkbara situationer utan att behöva tänka på klockan. Under 2019 års resa följde vi 5 geparder i nästan 6 timmar när de jagade gnuer
 • Vi har off-road tillstånd i Masai Mara vilket gör att våra fordon får köra till platser andra fordon inte kommer till
 • Max fyra fotografer i varje jeep
 • Möjligheter att fotografera Masai Maras djur från låga vinklar
 • Lokala Maasai guider som har mycket bra lokalkunskap och förståelse för fotografering
Den sammetslena afrikanska nattens intensiva mörker omsluter oss där vi sitter vid en öppen eld i vår tältcamp. Ur mörkret hör vi några hyenor som skrattande passerar inte långt från campen. Samtalet runt elden tar åter över ljudkulissen och det finns mycket att prata om. Hela dagen har tillbringats ute i Masai Maras fantastiska natur och upplevelserna och intrycken är många, för att inte tala om bilderna. I ett slags eufori berättas det omväxlande om lejonflocken vi fotograferade i soluppgången, gnuer som korsade floden och den unika upplevelsen att få se en gepardhona med sina ungar sittandes på en termitstack och blicka ut över de vidsträckta gräsmarkerna.

Plötsligt så fylls natten av ljudet från två rytande lejon, kraftfullt och självsäkert talar de två hanarna om för sin flock och andra lejon att det här är deras område och att här är det dom som är kungarna.

MASAI MARA
Masai Mara ligger i sydvästra Kenya och är ett av de bästa områdena i hela Afrika för att se och fotografera det afrikanska djurlivet. Tillsammans med Serengeti nationalpark i Tanzania utgör Masai Mara ett av världens mest spektakulära ekosystem med kanske den största koncentrationen av djur i hela världen. Den ständigt pågående vandringen av gnuer och andra betesdjur som zebror och antiloper brukar komma till Masai Mara under juli månad och då fylls savannen med miljontals av djur. För att komma till gräsmarkerna i Masai Mara måste djuren korsa Mara floden och denna företeelse har blivit en av de riktigt stora naturupplevelserna i världen och något som man som naturfotograf och naturintresserad bara måste uppleva någon gång i sitt liv. När djuren korsar floden för att komma till nya betesmarker så utsätter de sig för stor fara då floden är ”full” av krokodiler som gärna tar för sig av detta tillfälle. För att minska risken att bli en krokodils byte samlar sig djuren i stora flockar och tvekan kan vara lång innan de vågar sig ut i floden. Till slut så är det någon som vågar sig ut och den följs genast av flocken. För att så snabbt som möjligt ta sig över floden kastar sig djuren ibland ut från strandbrinken och landar på sina artfränder.

På resan kommer vi självklart att försöka få bra bilder när gnuerna och de andra betarna korsar floden men vi kommer inte att glömma bort allt annat som finns runt omkring. Djuren är bokstavligen överallt och givetvis drar de stora mängderna av betesdjur till sig många predatorer så vi har mycket stora chanser att få uppleva unika möten med de stora kattdjuren.

Giraff i soluppgång i Masai Mara, Kenya. Fotoresa med Wild Nature fotoresor.

Dagsprogram

Dag 1 20/7 (Lunch – Middag)
Vi tar buss från Nairobi till Aitong på morgonen. Vi möts av våra Masai guider och sista biten till vår tältcamp åker vi i våra safarifordon. och vidare transport till vår tältcamp. Efter ankomst till vår tältcamp får vi lunch och kan sedan göra oss iordning för vår första game drive. Åter i tältcampen efter mörkrets inbrott.

Dag 2–6  21/7 – 25/7 (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa dagar kommer vi att göra heldags game drive (frukost och lunch äts ute i parken). Vi rör oss med jeep i Masai Mara och letar hela tiden efter motiv. Vi har tillstånd att köra off-road för att öka våra fotomöjligheter.

Dag 7  26/7  (Frukost – Lunch)
Morgonsafari på samma sätt som tidigare. Efter lunch körs vi till Aitong och vidare i buss till Nairobi. Resan avslutas på Jomo Kenyatta flygplatsen i Nairobi.

Mer information

 • SAFARIS/GAME DRIVES
  På resan kommer vi dagligen ha safaris. Vi kommer att ha heldagar i Masai Mara dag 2 – 6. Vi har inga kilometer restriktioner utan kan köra de sträckor som krävs. Safaris sker med öppna safarifordon.

  **Safari är en utfärd i ett naturområde så som t.ex. nationalpark eller annat skyddat område. I t.ex. Afrika kallas detta för Gamedrive.

 • FOTOUTRUSTNING
  å vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. I våra jeepar finns det bean bags att använda som stöd. Stativ kan vara bra om tillfälle ges till nattfotografering i campen.
 • KLÄDER
  Morgnar kan vara litet svala när man färdas i jeepen så det är bra att ha med sig någon långärmad tröja eller tunnare jacka. Keps eller hatt kan vara bra som skydd mot solen. Ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna.

 • BOENDE
  Vi bor på en tältcamp av medelstandard. Enkelrum är starkt begränsade i tältcampen i Masai mara.
  Kontakta oss för mer information kring tillgång och pris.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon  vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum/tält, måltider enligt dagsprogram, transport t/r Nairobi – Masai Mara, samtliga game drives enligt dagsprogram, Off-road tillstånd i Masai mara, inträdesavgifter och andra avgifter som rör nationalparkerna, fotoguidning, fotoworkshops.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Flyg tur och retur till Nairobi, visum till Kenya, ev vaccinationer och medicinska tester, dricks, alkoholhaltiga drycker, försäkringar och annat av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Resan börjar och slutar i Nairobi, exakt plats och tidpunkt anges senare.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

 • PASS OCH VISUM
  Svenska medborgare behöver visum till Kenya. Svenska medborgare måste ha visum för inresa i Kenya. Visum erhålles genom en elektronisk ansökan via kenyanska migrationsmyndighetens hemsida. Avgiften betalas i samband med ansökan.(cirka 50 USD). Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter datum du reser in i Kenya. Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du tar reda på vilka visumregler som gäller för dig.
  OBS: Det går inte längre att ansöka om visum på flygplatsen i Nairobi efter ankomst.

  Vid incheckning för flyg krävs pass.

 • FÖRSÄKRING
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA OCH VACCINATION
  Resan är inte fysiskt ansträngande. Du bör i god tid före avresan ta kontakt med en vaccinationscentral för att se över dina vaccinationer, samt ev. behov av andra mediciner.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografisk ledare

Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.

www.hknaturfoto.se

  Anmälan till reservlista (ej bindande)

  Den stora migrationen i Masai Mara, Kenya 20-26 juli 2024

  OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Övriga upplysningar

  JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
  Dataskyddspolicy.