Zimanga, Sydafrika – naturfotografiskt paradis som bara blir bättre
Några av resans höjdpunkter:
- Troligen det bästa reservatet i hela Afrika som är helt ordnat för fotografer med specialgjorda gömslen och möjlighet till ”off-road” körning. Safaritur i Zimanga innebär off-roadkörning. Inte en massa andra turister att ta hänsyn till, det som är viktigt är hänsynen till djuren.
- Vi har valt vad fotografer och Zimanga själva anser är högsäsong och torrperiod.
- Unikt konstruerade gömslen för fotografering av ett mycket rikt fågelliv, de flesta gömslen byggda så att man fotograferar fåglar och däggdjur från vattennivå. De bästa bilderna från dessa gömslen håller högsta världsklass.
- Möjligheter att få speciella bilder av de stora kattdjuren, lejon, gepard och leopard utan att trängas med massor av andra fotografer.
- Mycket storvilt som ger möjligheter att se och i bästa fall fotografera samspelet mellan dessa djur och de stora rovdjuren, kanske rent av jakter.
- Vi är sex i gruppen, en annan grupp med lika många kan bli bokade men det innebär att det ändå högst blir två jeepar i hela det nästan en och en halv mil långa reservatet. Ingen trängsel vid djuren.
- Lyxigt boende, mitt inne i reservatet, med riktigt god mat och möjlighet att få den vila och egentid man så väl behöver mellan de ibland krävande fotopassen.
- Efter att nu ha varit i bruk under flera år har djuren vant sig vid gömslena, och aktiviteten har det senaste året märkbart ökat med även fler djurarter framme vid vattenhålen. Vårtsvin, afrikanska bufflar, noshörningar, zebror, antiloper, giraffer, elefanter, lejon och leoparder är mer eller mindre regelbundna gäster vid ”baren”. Nu har även fläckig hyena, brun hyena och serval sällat sig till gästerna som kommit för att dricka.
Även 2020 ordnar vi en fotoresa till det första reservatet i Sydafrika som är helt ägnat åt fotografer. Zimanga sträcker sig över en mil långt och omfattar över 10.000 hektar mark (man håller på att utvidga reservatet) i sydvästra delen av Zululand. Zimanga erbjuder fantastiska möjligheter att få unika bilder av alltifrån lejon, elefanter, geparder och leoparder samt flera hundra arter av spännande fåglar.
Många reservat har skapats för att tjäna pengar på jägare som vill komma hem med storvilttroféer. Zimanga är motsatsen, reservatet är skapat och utvecklat för fotografer och naturintresserade.
Zimanga erbjuder fantastiska fotomöjligheter av många av de sydafrikanska däggdjuren. I reservatet hittar vi elefanter, flodhästar, noshörningar, afrikanska bufflar samt andra antiloper. Utöver detta finns även lejon, gepard, leopard, såväl fläckig som brun hyena och serval och karakal, den senare och bruna hyenan får man dock ha riktig tur för att kunna fotografera. Många av dessa djur kommer vi att kunna fotografera under ”klassiska” safaris; en fördel med Zimanga när det kommer till safaris i jeepar är att vi har möjligheten till ”off road” körning och vi kan på det sättet komma i de bästa fotovinklarna.
Förutom möjligheter att fotografera från jeepar finns här ett antal gömslen. De flesta av gömslena är anlagda vid vattenhål. I dagsläget finns åtta gömslen, de flesta byggda för fyra eller fem fotografer. Några av gömslena är övernattningsgömslen med konstgjord belysning, med plats för fyra fotografer, sängar alldeles intill fotostolarna och längre bak kök och badrum (ja, det är sant!). Under torrperioden besöks vattenhålsgömslena av alltifrån vårtsvin, noshörningar, afrikanska bufflar till lejon, leoparder och elefanter. Bilderna man kan få motsvaras närmast av vad man drömt om när det gäller dessa djur. Vi kommer även att ha otroliga möjligheter att fotografera fåglar från de olika gömslena. Här finns gömslen med olika specialiteter, några fokuserar på småfåglar och andra på hägrar, storkar och vadare.
Dagarna blir en kombination av gömslesittandet och ”klassiska” safaris. Jeeparna är byggda med fyra sätesrader, varje fotograf får normalt en egen sätesrad, tre på varje jeep, våra fotoguider sitter bredvid föraren. Genom att göra ett roterande schema får alla möjlighet att prova alla gömslen och delta på safarikörningarna. Eftersom det inte är en nationalpark kör vi off-road för att få bästa bildmöjligheter.
Bästa säsongen för fotografer sträcker sig från början av maj till slutet av september. Vi har nu även lyckats boka reservatet andra, tredje veckan i september.
Förutom vår egen fotograf på plats för att hjälpa den som så önskar är guiderna själva duktiga fotografer som ser till att placera jeepen på bästa sätt i förhållande till djur och ljus. Hendri Venter är till exempel en av Sydafrikas bästa safarifotografer, och han har även fungerat som en av våra fotoguider i Mana Pools.
TIdiare år har vi tillbringat första natten på ett hotell utanför reservatet. Detta eftersom flygen ofta anlände först bortåt lunch, och utan en hotellnatt skulle vi ha missat första eftermiddagssafarin. Nu finns det nya flyg som inte mellanlandar i Johannesburg utan går direkt till Durban och är framme tidigt. Senaste mycket praktiska tillskottet är British Airwais direktflyg från London till Durban anländer 5.35 på morgonen, och ytterligare flygbolag anländer strax därefter. Men det finns även andra bolag som landar vid sextiden på morgonen. Det innebär att vi kan köra direkt till reservatet och vara framme i god tid till lunch, 12.00–12.30. Därför har vi tagit bort extranatten innan reservatet. Den som föredrar ett annat flyg kan anlända på eftermiddagen eller kvällen och ta in på ett hotell nära flygplatsen. Sedan möts vi på flygplatsen, och i bästa fall kan vår chaufför hämta direkt på hotellet (men detta måste kollas med oss, det förutsätter först och främst att hotellet ligger alldeles nära flygplatsen. På grund av eller för oss: tack vare den sydafrikanska randens låga värde kostar en vanlig hotellnatt väldigt litet i Sydafrika.
Tio dagar och nio nätter ägnade helt åt fotografering inne på reservatet under den tid som av fotografer och Zimangareservatet själva anses vara den absolut bästa tiden. Mars-april brukar vara den regnigaste perioden under året, med allra mest regn under mars. Sedan blir det torrare och möjligheterna till fler bilder vid vattenhålen ökar – med en höjdpunkt under mitten/slutet av juli och hela augusti och en bit in i september. Priserna är på Zimanga liksom många andra reservat betydligt högre från andra halvan av maj fram till oktober, jämfört med under lågsäsong som infaller under den sydafrikanska sommaren och under regnperioden som kulminerar i mars.
Resefakta
Datum
11–19 september 2020
Pris
40 800 kr
(Anmälningsavgift 11 500 kr)*
Reseledare
Brutus Östling
Antal deltagare
Min 5
Max 7
Sista anmälningsdag
1 februari 2020
Game-drives
Safari i bil kallas för game-drives. Vi är endast 3 fotografer i varje jeep för att få så bra fotomöjligheter som möjligt, även med fler skulle det på dessa fordon ha fungerat bra. Någon enstaka gång kan vi vara fyra men jeeparna är mycket breda med fyra rader inkl. förarraden och sedan tre sittplatser per rad. Så vi kommer inte att vara i vägen för varandra ens om vi blir fyra någon gång. Jeeparna är öppna, vilket medför största rörlighet.
Gömslena
har plats för fyra men vi sitter för det mesta max tre i dem. Två av gömslena är övernattningsgömslen. Strålkastare från flera håll ger en bra belysning för bilderna vid vattenhålen. Vi fotograferar med allt från vidvinkel 16 mm till 400–600 mm (fullformat). När vi fotograferar drickande lejon, zebror, vårtsvin, elefanter, afrikanska bufflar eller rentav leopard eller serval står dessa bara några meter ifrån oss. Vanligt objektiv är 24–105 mm-zoom, för de största djuren som giraff och elefant krävs för ”helfigursbilder” 16-24 mm (fullformat).
Inkluderat i priset
Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, safaris och tillgång till gömsle enligt schema, fotoundervisning, transfer till och från Durbans flygplats. Boendet kan närmast betraktas som ett lyxboende.
Enkelrumstillägg
8.700:–
Tillgång på enkelrum är begränsad, kontakta oss för mer information.
Boende
Vi bor mitt inne i reservatet. Boendet är av hög standard, man kan nog inte kalla det annat än riktigt lyxigt. Lodgen är dessutom konstruerad helt med tanke på fotografer och för enkelhet in i minsta detalj, dubbelrummen är minst sagt spatiösa, dubbelrummen utgör egna hus. Naturligtvis finns det två ordentliga skrivbord för bildredigering i varje hus. Genom de stora fönstren och från verandan har man en fantastisk utsikt över reservatet. Utanför elstaketet som hindrar lejon från att ta sig in i området där vi bor ser vi vårtsvinsfamiljer och andra däggsdjur passera, bara några meter från det stora och kombinerade sov-, arbets- och vardagsrummet. I huvudbyggnaden som man når med några fotsteg finns en matsal med ett modetnt kök, en bar, en veranda med fantastisk utsikt, en pool för svalkande dopp, och ett konferensrum med en ovanligt bra projektor. Allt detta har vi ensam tillgång till.
Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Durbans internationella flygplats (OBS! Kontakta oss för information om flygbiljetter), dricks, rese- och andra försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.
Flygplats
Durbans internationella flygplats. Resan börjar och avslutas här.
Fotoutrustning
Resans fokus ligger på att fotografera däggdjur och fåglar. Då vi kommer att fotografera både från jeepar och specialgjorda gömslen är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Från flera av gömslena kommer vi mycket nära djuren och kan fotografera med vidvinkel. Fotografering från jeepar och övriga gömslen sker med fördel med olika teleobjektiv.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur.
Teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 300 mm eller 500 mm, är mycket användbara för fågel- och däggdjursfotografering. För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter.
I september kan det vara mycket torrt i området vilket gör att det kan damma mycket vid jeepsafaris. Det är bra att ha ett dammskydd för sin kamera under själva körningen, det kan vara något enkelt.
Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ kan vara användbart vid en del tillfällen. I jeepar är dock en beanbag eller handhållet det bästa alternativet. Med ett långt och tungt tele kan till exempel ett enbensstativ vara bra i jeepen.
Kläder
Temperaturen i Sydafrika i mitten av september är ungefär som svensk sommar, 16-27°, men morgonen och kvällen kan bli kyliga, speciellt på jeepen, och det är bra att ha med sig en varm tröja, långbyxor och en jacka. Gymnastikskor och ett par sandaler för vistelsen på lodgen är bästa valet för fötterna. Solskydd för huvudet är viktigt.
Tillgänglighet
Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. Gömslena är svårtillgängliga med rullstol.
*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.
Pass och visum
För nordiska medborgare krävs inget visum till Sydafrika för vistelser under 90 dagar. Ditt pass ska vara giltigt i minst 30 dagar efter hemresan från Sydafrika. Du ska minst två tomma sidor i passet till stämplar och passet ska vara maskinläsbart. Vid incheckning för flyg krävs pass.
Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.
Hälsa
Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.
Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.
Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
Dagsprogram
Dag 1 (11/9) (lunch, middag)
Ankomst till Durbans internationella flygplats senast kl. 7.30. Vår buss tar oss sedan direkt till Zimanga naturreservat. Vi äter lunch kl. 12.30, inlogerar oss på rummen och sedan blir det safari eller gömsleaktivitet.
Dag 2-9 (12–18/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa åtta dagar kommer vi att fotografera från olika gömslen och från jeepar. Vi kommer att ha en morgonaktivitet och en eftermiddagsaktivitet. Fördelning av gömslen och jeepar sker enligt ett färdigställt schema som ger alla samma antal aktiviteter. Under ett par av dagarna kommer fotoworkshops att hållas mellan frukost och lunch då vi normalt vilar oss på rummen eller bearbetar bilder.
Dag 10 (19/9) (Frukost)
På morgonen har vi vår sista fotoaktivitet och efter frukost åker vi till Durbans internationella flygplats för vidare resa hem. Vi anländer till flygplatsen utanför Durban kl. 14.30–15.00, tidigaste flygavgång kl. 16.40–17.00.
Galleri
Fel: Kontaktformulär hittades inte.