Western Cape – kapprovinsen i Sydafrika – vithaj, valar, pingviner och ett hav av blommor, endemiska djur och fåglar.

September/oktober 2021

Western Cape är den sydligaste provinsen i Sydafrika, med Kapstaden som ett nav och den största staden. Naturen är den rikaste i hela södra Afrika med en biodiversitet som är en av världens största och som få turister känner till. Området är ett mecka för naturfotografer.

Vi från Wild Nature har rekognoscerad södra Sydafrika mycket bra. Dels genom talrika besök, men också via Jan Pedersen som har bott i Kapstaden ett år. Jan har besökt och fotograferat i en stor del av alla de fantastiska naturreservaten som finns där.

På denna fotoresa avsätter vi hela 3 dagar och flera båtturer för att fotografera vithaj. Mossel Bay på Garden Route har förmodligen de mest tillgängliga vithajarna i världen. Viken är väl skyddad och havsförhållandena är normalt lugna och bekväma. Seal Island i Mossel Bay ligger bara 2 km från hamnen vilket gör att resan till ön tar bara ca 30 minuter. Det kommer att finnas möjlighet att dels fotografera vithajarna från säkra bur, precis under vattenytan, inga dykkunskaper krävs eller behövs. Vi fotograferar även från båtens översta däck varifrån hajarna syns tydligt när de passerar precis under vattenytan. På båtdäcket finns många möjligheter för dramatiska bilder när hajarna kommer helt in till båten eller hoppar. Om väder och vind tillåter, så gör vi också en tur med en mindre specialchartrat båt där vi använder ett lockbete som förhoppningsvis får hajarna att hoppa upp ur vattnet.

Mosselbay är idag det bästa havsområdet för att se vithaj i Sydafrika, eftersom hajarna mer eller mindre har försvunnit på platser som Gansbai och False Bay vilka tidigare även de var bra.

Kaps floraregion
Kapprovinsens växtregion är en av de sex växtregionerna i världen. Detta är en hotspot med en biologisk mångfald som har den högsta koncentrationen av växtarter i världen. Fynbos som denna region heter är den minsta växtregionen i världen och finns enbart här. Under den tid där vi är på plats blommar ett hav av protea-, lilje-, ljung- och andra speciella växter. Över 9 500 arter, varav 70% inte finns någon annanstans, detta gör denna miljö till en av de rikaste i världen. Vissa år är blomningen spektakulär när ett växttäcke av gula, röda, vita och blå blommar draperar landskapet så långt ögat når

Fåglar och andra djur
Vi fotograferar så klart denna växtrikedom i flera reservat, men också många av de antiloper, t.ex. den lokala bontebocken (en endemisk bläsbock) och elandantilop som finns här. Här finns även bergszebra och sällsynta sköldpaddor som lantmätarsköldpadda och så förstås chacmababian.

Fågellivet är enormt varierande dels med endemiska arter som kapsockerfågel och orangebröstad solfågel men även andra spännande arter som mindre flamingo, pelikaner, ibisar, hägrar, tärnor, storkar och rovfåglar. Vi tar dig till flera reservat där det är lätt att komma nära dessa fåglar.

En fågel som vi kommer att speciellt koncentrera oss på är den afrikansk pingvinen. Denna utrotningshotade pingvinart häckar bara på några få fastlandsstränder, där Boulders Beach är den mest kända lokalen, men också den mest svårfotograferade. Vi fotograferar på en, för de flesta icke Sydafrikaner, okänd lokal där vi i tidig morgon och kväll får massor av aktivitet när pingvinerna kommer in från havet och där ljuset är fantastisk. På denna lokalen kan vi röra oss på ett fritt sätt som är inte är möjligt på Boulders Beach. Den svarta strandskatan, som är endemisk, är likaledes en vanlig art på dessa lokaler, och ibland kommer även strutsar helt nere till stranden.

Några av de spännande områden vi kommer att besöka är Mossel Bay, Overbergs naturreservat, West Coast National Park, Table Mountain National Park och Hermanus.

Det sistnämnda område är en liten stad som är känd för sin otroligt rika förekomst av valar – speciellt sydkaparen, som kommer från Antarktis för att föda sina ungar här. Tillsammans med en lokal valfotograf kommer vi att jobba för att kunna fotografera när de enorma valhanarna hoppar ur vattnet. Vi gör även en båttur i viken utanför Hermanus, här är det marina djurlivet exceptionellt med däggdjur och fåglar. På båtturerna få man ofta närmöten med sydkapare, delfiner och ibland även knölval och Brydes fenval.

Landskapet
Allra sist är landskapet i ”WesternCape” ett av de mest dramatiska med otroliga berg, som t.ex.Tafelberget, med stup, långa stränder och spännande sjöar. Så även för den landskapsintresserade finns det motiv överallt.

Sist men inte minst så besöker vi självklart några av Jan Pedersens favoriter bland alla de underbara och historiska vingårdar som finns här.

Resan beräknas bli på ca 9 dagar, pris och detaljerat dagsprogram kommer inom kort.

Galleri

Fel: Kontaktformulär hittades inte.