Några höjdpunkter

  • En av Sveriges bästa platser att fotografera älgar vintertid
  • Storvuxna fjäll-älgar, flera sannolikt på närhåll
  • Helgworkshop med en av Sveriges mest erfarna viltfotografer
  • De ofta oskygga älgarna finns inom promenadavstånd från där vi bor
  • Så här års ofta i snövintermiljöer med rimfrost och djup snö med lågt arktiskt midvinterljus
  • Vi bor på ett trevligt familjepensionat med samiska rötter och lokal mat
  • Foto-utfärder med minibuss och till fots, i lugnt tempo och i egen takt. Snöskotersafari en dag
  • Ingen krävande vandring eller skidåkning behövs
  • Gedigen viltfoto-rådgivning och tekniska tips av Staffan Widstrand, i en liten grupp likasinnade
  • Individuell handledning, både i fält såväl som i teori
  • Vi har givetvis varit där förut och noga rekat fram godbitarna

SKOGENS KONUNG
Älgen är på många sätt Sveriges Nationaldjur. Det stora och tunga klövviltet är en del av vår folksjäl. Men på grund av hårt jakttryck nästan överallt i landet är de oftast både nattaktiva och riktigt skygga. Älgarna i fjälltrakterna är bland Skandinaviens allra största och de söker sig ner från fjället på midvintern då snödjupet blir för stort däruppe och jakttiden är förbi. Detta är en fantastisk tid på året för en älgfotoworkshop. Djuren är så här års i sin finaste vinterpäls och brukar ofta vara anmärkningsvärt oskygga på trakten.

En fotohelg med fokus på vandringsälgarna från fjällen, i en vacker fjälldal längs vägen upp mot Nikkaluokta och Kebnekajse. Såhär års brukar det betyda riktig kyla, gott om snö, rimfrost och ett fantastiskt arktiskt ljus. Vi prövar att fotografera älgarna till fots, från minibuss, längs vägar, stigar och skoterspår. Dessutom från snöskoter i terrängen, med ledning av våra samiska värdar. När ljuset är rätt kan det också bli fina möjligheter till en del landskapsfoto, och om norrskenet visar sig på natten så finns möjligheten att fotografera det med.

Vi bor på ett fräscht och trevligt familjepensionat som också är hästgård med islandshästar. Runtomkring gården och byn brukar ett flertal ganska oskygga älgar hålla till under midvintern, alldeles runt knutarna. Bland annat för att förse sig med en del av det hö som var tänkt till hästarna. Renar kommer vi troligen också att kunna få på bild och med lite tur kanske även någon ripa i vinterdräkt.

Om du vill få fina chanser att uppleva ett av Nordens mest mytomspunna och sedan generationer tillbaka mest folkkära och karakteristiska djur, själve Skogens Konung och dessutom till ett antal spännande älgbilder i en magnifik vintermiljö och en riktig Lapplandsupplevelse, så är detta verkligen en workshophelg för dig.

Dagsprogram

Mer information

Staffan Widstrand född 1959. Fotograf och författare. Sony Imaging Ambassador.
En av Sveriges internationellt mest erkända fotografer. Outdoor Photography Magazine kallade honom 2011 “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”.

VD för Wild Wonders International AB, som äger och driver projekten Wild Wonders of Europe, Wild Wonders of China, Wild Wonders of Taiwan.
Medgrundare till Rewilding Europe och Ekoturismföreningen.

Utsedd till Årets Naturfotograf i Sverige, mångfaldig prisvinnare i internationella fototävlingar som:
Wildlife Photographer of the Year
European Nature Photographer of the Year
Emirates Wildlife Photographer of the Year
Årets Bild i Sverige
PGB Awards
Golden Turtle, Ryssland
Golden Porpoise, Kina

Anlitad som domare i en rad stora internationella fototävlingar, 2013 en av huvuddomarna i World Press Photo, GDT European Nature Photographer of the Year och i BBC-Wildlife Photographer of the Year.

Publicerad i de flesta av världens största tidningar, som National Geographic Magazine, GEO, Stern, Der Spiegel, Le Figaro, La Repubblica, El Mundo, El País, Natur, Terre Sauvage, Animan, Veja Brazil, The Guardian, The Sunday Times, FOCUS, Yomiuri Shimbun och Shanghaibaserade The Bund Pictorial.
Staffan har haft och arrangerat utställningar internationellt i Toronto, National Museum of Wildlife Art iJackson Hole USA, svenska ambassaden i Tokyo, Tromsö museum, Bodö museum, Kunst- und Ausstellungshalle i Bonn, Rådhuset i Oslo, Finlandiahuset i Helsingfors, svenska ambassaden i Washington, i Mérida och i Mexico city i Mexico, i Chengdu, Tianjin, Beijing, Shanghai, Xishuangbanna, Shenzhen, Sanmenxia, Wuhan, Yichun, Kunming och i Chongqing, Kina, Torino, Italien, i Salamanca, Spanien, samt i utomhusutställningar i Haag, Prag, Berlin, Madrid, Köpenhamn och Stockholm. Samt på Kulturhuset i Stockholm, Länsmuseerna i Kristianstad och Luleå, Malmö museum, Skansen, Kolmårdens djurpark, Borås djurpark, samt Bränneriet i Stora Björstorp på Österlen.

Vinnare av hedersutmärkelsen “Den Gyllene Vimpeln” från det Holländska Postkodlotteriet (tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton). Staffan är en av grundarna av “International League of Conservation Photographers” (ILCP), “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of Europe”, naturskyddsinitiativet “Rewilding Europe”, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of China” samt Svenska Ekoturismföreningen och dess kvalitetsmärkning “Naturens Bästa”.

Medlem i Naturfotograferna/N.
Gavs 2014 titeln ”Visiting Professor” vid Beijing Old University i Kina.

Författare och medförfattare till 18 böcker, varav fyra vunnit priset ”Årets Pandabok WWF”.

Workshopens huvudfokus ligger på att fotografera älg. Vi kommer att kunna röra oss en del fritt i skogen när vi fotograferar, dock måste vi undvika att skrämma älgarna, vilket gör det nödvändigt att ha med sig teleobjektiv. Vi kommer att fotografera både i gryning och skymning, så det är bra att ha ett så ljusstarkt objektiv som möjligt, gärna 2,8 eller 4,0 i bländare.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 200-400mm, 80-400mm, eller långa, ljusstarka fasta teleobjektiv som 300mm, 500 mm, 600 mm ger bra förutsättningar till att ta varierande bilder på älgarna.
För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter, tänk dock på att detta påverkar ljusinsläppet i motsvarande grad. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda. Stativ är en bra idé. Helt nödvändigt för den som vill få chans att fotografera norrsken på natten. Ta med extra batterier och batteripackar, laddare.

Vädret i nordligaste Sverige i februari kan vara bistert och temperaturerna mycket låga. Det är mycket viktigt att ha med sig varma kläder så att man inte fryser. Ett helt ullfrottéunderställ och ullfrottéstrumpor av typen Woolpower eller Aklima och sockar är att varmt rekommendera. Varma, rymliga kängor typ Sorel, eller skoterstövlar är bästa valet för fötterna. Varma vinterhandskar med ullfrottévantar inuti, varm mössa. Vi kommer att låna ut skoteroverall, skoterstövlar, vinterhandskar och vintermössa till de som vill. Inomhus kan det vara skönt med ulltofflor på fötterna.

Vi bor i enkla men fräscha och bekväma rum på ett fint beläget pensionat.

Boendet är tillgängligt för deltagare med viss nedsatt rörlighet och detsamma gäller i anslutning till minibuss och väg. Då vår fotografering delvis kommer att ske i skogen är det inte full tillgänglighet på alla delar av denna resa vid nedsatt rörlighet. Resan passar inte bra för rullstolsburna. Känner du dig du tveksam, så hör efter med oss om detaljerna först.

Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, snöskotertur samt transfer till och från Kiruna flygplats/järnvägsstation, fotoundervisning, lån av arktiska vinterkläder, guider, alla lokala transporter och utfärder i programmet samt moms.

Resa tur och retur Kiruna järnvägsstation/flygplats, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, eventuellt enkelrumstillägg, drycker och saker av personlig karaktär.

Kiruna flygplats innan lunch 3/2. Resan börjar och avslutas här. Ange var ni vill bli upphämtade. Möjligheten finns också att köra egen bil till platsen där vi ska bo. Vidare detaljinfo om samlingstid meddelas senare.

Alt 1. Tåg till Kiruna järnvägsstation och sedan buss ut till flygplatsen.

Alt 2. Flyg till Kiruna flygplats.

Alt 3. Bil på egen hand till Kiruna flygplats eller ännu bättre, till pensionatet.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring


För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Kontakta din läkare och rådfråga.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.