Uganda – östafrikas naturjuvel

1-11 september 2020   FULLBOKAD

Några av resans höjdpunkter:

  • Två besök hos bergsgorillorna
  • En heldag med chimpanser och en dag med ”vanlig” chimpanstrekking
  • Besök hos den starkt hotade guldmarkattan i Mgahinga nationalpark
  • Vi  letar efter den mytomspunna fågeln träskonäbb i Lake Mauro nationalpark
  • Safaris i Queen Elisabeth nationalpark där vi hoppas på de trädklättrande lejonen
  • Fantastiskt fågelliv med mängder av exotiska arter där jätteturakon är kronjuvelen
  • Vi åker till Uganda under högsäsong
  • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
  • Vi stödjer organisationen Cool Earth som jobbar med bevarande av regnskog

Under den brittiska kolonialtiden fick Uganda smeknamnet Östafrikas juvel och det är ett namn som än idag stämmer in på Uganda. Landet är en riktig naturjuvel med en enorm mångfald av däggdjur, fåglar, reptiler och insekter. Högst upp på listan står nog berggorillan, en av världens mest hotade däggdjursarter. I dag beräknas det att det finns knappt 1 000 bergsgorillor kvar och alla lever i Virunga bergen, som ligger i Uganda, Rwanda och Kongo-Kinshasa, samt i den närbelägna nationalparken Bwindi Impenetrable forest. Att få uppleva bergsgorillorna i det vilda är något som man aldrig kommer att glömma, kanske det rent av är en av de största naturupplevelserna som går att få. För att vi både ska kunna uppleva och fotografera bergsgorillorna på bästa möjliga sätt har vi inte bara en ”gorillatrek” utan två. Besöken till gorillorna är hårt reglerade och tiden man får vara hos gorillorna är begränsad. Vi vill genom att inkludera två gorilla besök skapa så bra förutsättningar det går för vår fotografering. Vi kommer att besöka bergsgorillorna både i Mgahinga nationalpark och i Bwindi Impenetrable forest.

Schimpansen är en av Ugandas andra riktigt lysande juveler i naturen.  Tillsammans med bonobon är chimpansen den människoapa som är närmast släkt med människa, den delar omkring 99 % av sitt DNA med den moderna människan. För att vi ska få uppleva denna vår närmsta släkting på nära håll och i lugn och ro både fotografera och bara njuta av upplevelsen har vi både en heldag med schimpanserna och en ”vanlig” schimpansvandring. Under vår heldag med schimpanserna har vi en riktigt tidig morgon för att hinna hitta schimpanserna innan de vaknar upp för dagen. Sedan följer vi dom i deras liv under dagen, vi låtsas att vi äter det de äter, vi gör det de gör osv allt för att komma de så nära som möjligt och få uppleva schimpansernas vardagsliv. Under den ”vanliga” schimpansvandringen börjar vi dagen senare och när vi hittat schimpanserna stannar vi hos dom i ca en timma.

Under våra dagar i Mgahinga nationalpark kommer vi även att ägna en dag åt att leta efter den starkt hotade guldmarkattan som bara förekommer i Virungabergen i gränsområdet mellan Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa. Under våra dagar bland gorillor, schimpanser och guldmarkattor kommer vi givetvis att hitta många andra spännande djur och fåglar som vi ges möjlighet att fotografera. Östlig svartvit guereza (Colobus guereza), gråkindad mangab (Lophocebus albigena), svartkindad vitnäsa (Cercopithecus ascanius) är några aparter som vi har stor chans att fotografera.

Vår resa börjar dock med att vi besöker Mabamba våtmarksområde för att fotografera den mytomspunna fågeln träskonäbb. Träskonäbben lever i stora våtmarksområden och idag beräknas det att det finns mellan 5 000 och 8 000 individer kvar i världen, där majoriteten återfinns i Sudan. Utanför Sudan räknas Mabamba våtmarkerna som det bästa stället i världen att möta den fågel. Med en kroppslängd på 150 centimeter är träskonäbben en av världens största fåglar. Näbben är stor och bred med en ljust rosa till orangeaktig grundton med mörka fläckar och ger fågeln ett omisskännligt utseende.

Vi kommer även att besöka den klassiska safari nationalparken Queen Elisabeth under vår resa. Parken är känd för sina stora populationer av flodhästar och för sina trädklättrande lejon. På väg mellan bergsgorillorna i Bwindi Impenetrable forest och schimpanserna i Kibale nationalpark stannar vi i Queen Elisabeth för några safaris. Vi kommer att försöka få se de trädklättrande lejonen men här finns även en stor mängd andra afrikanska däggdjur som elefanter, vattenbock, topiantiloper, hyenor, leoparder och mycket mer. Även fågellivet är oerhört rikt.

Vår reseledare har tidigare erfarenhet av Uganda och därför får du även bekanta dig med andra djur än bara däggdjur och fåglar.  Uganda har även många spännande reptiler och groddjur.

Under resan  kommer vi att ha olika fotografiska workshops där vi bland annat går igenom olika tekniker för att förbereda oss inför olika typer av fotografering som kommer under resan. Vi tittar även på bildkomposition och på varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.

Resefakta

Datum
1-11 september 2020

Pris
53 900:-
(Anmälningsavgift 10 780 kr)*

Reseledare
Jan Pedersen

Antal deltagare
Min 6
Max 10

Sista anmälningsdag
31 juli 2020

Inkluderat i priset
2 gorilla tillstånd, 1 helgdag hos schimpanserna, 1 ”vanligt” schimpans tillstånd, 1 guldmarkatta tillstånd, övriga inträden och avgifter i nationalparker, samtliga safaris, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss, öppen safaribil, båt), transfer till och från flygplatser, klimatkompensation för flygresan. Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program. Boendet kommer att vara på hotell och lodger av medelstandard.

Enkelrumstillägg
6 000 kr

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Entebbe, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, visum, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet, telefon, internetavgifter samt saker av personlig karaktär.

Flygplats
Resan startar och avslutas på Entebbe internationella flygplats.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till reptiler, däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Även ett makroobjektiv kan vara mycket användbart. På safari, oavsettom den sker ijeep, i båt eller till fots, är objektiv från 70-200 mm till 500 mm utmärkta. För att öka brännvidden kan man använda telekonverter. Under safaris med fordon är det viktigt att ha med skydd för kamerautrustningen då det är mycket dammigt. Tänk på att det oavsett årstid kan regna i bergen och därför är det viktigt att ha med sig regnskydd till kamerautrustningen.

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder. Detta för att undvika att behöva byta objektiv. Stativ är svårt att använda i safarifordon, här fungerar bönpåsar bättre. Alternativet är ett enbensstativ men detta är erfarenhetsmässigt svårt, och det är lätt att man missar motiv på grund av att man blir långsammare.

Kläder
Klimatet i Uganda är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma, ofta stiger temperaturen över 30 grader på dagarna och sällan under 20 på nätterna. Dock är nätterna kallare de dagar vi är på högre höjd i bergen så då behöver man någon tjocka tröja på morgonen. Packa lätta och svala men tåliga kläder. En tunnare regnjacka eller poncho är bra att ha med. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Vandringskängor eller ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Komplettera gärna med någon form av sandaler att ha mitt på dagen.

Tillgänglighet
Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon och båtar  vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet. Vandringarna i bergen är inte lämpliga för personer med funktionsnedsättningar.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften betalas mot faktura vid anmälan. Slutbetalning sker senast 60 dagar innan avresa.

Pass och visum
Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter ankomst till Uganda.  För svenska medborgare krävs  visum till Uganda, läs mer om visum här. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Hälsa
Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Vid inresa i Uganda krävs att du kanuppvisa bevis på att du har vaccin mot Gula febern.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Resdag (31/8)
Flyg från Skandinavien till Entebbe, Uganda.

Dag 1 (1/9) (Lunch – Middag)
Ankomst till Entebbe under dagen. Transport till vårt hotell. Lunch på vägen till lodgen. Efter check-in och lite vila har vi en genomgång av det tänkta upplägget på resan och dagen avslutas med middag.

Dag 2 (2/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost åker vi till Mabamba våtmarkerna för att leta efter träskonäbben och andra spännande fåglar. Under dagen passerar vi ekvatorn och här stannar vi för att ta de ”obligatoriska” bilderna. Under eftermiddagen kommer vi fram till Lake Mburo nationalpark och här har vi en båtsafari för att fotografera flodhästar, krokodiler, sitatungas och mycket mer.

Dag 3 (3/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Dagen börjar med en tidig frukost och utcheckning. Vi har en game drive i nationalparken där vi letar efter framför allt ”slättdjuren” som zebra, impala, elandantiloper, topiantiloper, vattenbock men även efter leoparder. Fågellivet är rikt och vi kan räkna med att se allt från rovfåglar till små tättingar och vadare.

Under eftermiddagen tar vi oss mot Mgahinga nationalpark. Vi åker genom det böljande landskapet i Mbarara, Kabale och Kisoro. När vi kommit till vårt boende äter vi middag.

Dag 4 (4/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag ska vi börja våra vandringar i djungeln  och leta efter primater. Först ut är guldmarkattan. Vi har en tidig frukost och får med oss lunchpaket. Efter att vi har registrerat oss i nationalparkens kontor så beger vi oss ut i djungeln för att leta guldmarkatta. Letandet efter markattorna kan ta olika lång tid beroende på vart de håller till men räkna med att vi är ute i stort sätt hela dagen. Mgahinga nationalpark är en del av Virunga massivet som sträcker sig inom de tre länderna Uganda, Rwanda och Kongo-Kinshasa.

Dag 5 (5/9) (Frukost – Lunch – Middag)
I dag är det dagen med stort G, vår första gorillavandring står på dagordningen. Vi har en tidig frukost och sedan tar vi oss till Mgahinga nationalpark. Efter det sedvanliga pappersarbetet börjar så vår sökande efter bergsgorillorna. Precis som för gårdagen är det svårt att säga exakt hur dagen ser ut då det beror på vart gorillorna är men när vi hittad dom så tillbringar vi en timme med dom.

Under sen eftermiddag åker vi sedan till Bwindi nationalpark.

Dag 6 (6/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Precis som i går ägnar vi dagen åt att besöka bergsgorillorna men nu i Bwindi nationalpark. Räkna med en heldag ut i djungeln och en upplevelse du aldrig glömmer.

Dag 7 (7/9) (Frukost – Lunch – Middag)
I dag förflyttar vi oss till Queen Elisabeth nationalpark. Vår resa börjar efter frukost och under resans gång stannar vi på några hotspots för fåglar. Under eftermiddagen har vi game drive och med lite tur så hittar vi de trädklättrande lejonen i något träd. Queen Elisabeth nationalpark bjuder även på mycket annat med elefanter, flodhästar, antiloper av olika arter och kanske har vi även turen att se en leopard.

Dag 8 (8/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Dagen börjar med en tidig frukost och där efter ger vi oss ut på game drive. Precis som i går letar vi efter de stora däggdjuren men området vi ska till idag är också enormt rikt på fåglar.

Under dagen åker vi sedan vidare mot Kibale nationalpark. Vägen tar oss längs med Rwenzori bergen och vi passerar ett landskap med mycket teplantager. Ankomst till vår lodge på kvällen.

Dag 9 (9/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Som vanligt börjar dagen med en tidig frukost och sedan ger vi oss ut i Kibale nationalpark för att möta schimpanserna och många andra arter av primater. Efter lunch kommer vi att röra oss i ett område som heter Bigodi. Här finns många spännande fåglar och kanske har vi här den bästa chansen att hitta jätteturakon.

Dag 10 (10/9) (Frukost – Lunch – Middag)
I dag har vi en heldag med schimpanserna. Vi får börja dagen extra tidigt för att hinna leta upp chimpanserna innan de lämnar sina övernattningsplatser. Vi kommer att följa chimpanserna hela dagen och för att komma de riktig nära deltar vi i deras vardag. Vi kommer tillbaka till vår lodge först på kvällen.

Dag 11 (11/9) (Frukost – Lunch)
I dag avslutas vår resa,efter frukost beger vi oss mot Entebbe och flygplatsen.  Flyg hem till Skandinavien på kvällen.

Galleri

Fel: Kontaktformulär hittades inte.