Några höjdpunkter

  • Några av vårt lands mest lättnådda och vägnära högfjällsmiljöer
  • Lappljungens blomning brukar vara på topp så här års och färga kalfjällets hedar rödrosalila i midnattssolljuset
  • Fåglarna är i sina stiligaste parnings/häckningsdräkter
  • Chans till fågelarter som fjällpipare, fjällabb, blåhake, lappsparv, ljungpipare, fjällripa, större strandpipare
  • Vi är på plats ute på fjället under de bästa fototimmarna per dygn
  • Troligen chans till att även fotografera renar, som ofta uppehåller sig längs leder och vägar här
  • Sällsyntheter som fjällräv och jaktfalk kan dyka upp
  • Flatruet, med de imponerande Helagsfjällen i bakgrunden
  • En fjällfotoresa ledd av en av Sveriges mest erfarna naturfotografer
  • Gedigen naturfoto-rådgivning och tips i en liten grupp likasinnade
  • Korta och förhållandevis lätta strövtåg i lättvandrad terräng
  • Bekvämt boende med helpension
  • Vi har givetvis varit där förut och noga rekat fram godbitarna

FLATRUET
Den lilla fjällpiparen springer snabbt allt närmare där jag ligger på marken, det ser ut som att den rullar fram. Verkar klart nyfiken. Plötsligt är den långt innanför närgränsen på objektivet och tittar lite snett på mig med stora, mörka ögon, på bara någon meters håll. Sedan har den sett vad den vill och rullar vidare mot nya mål. Fjällpiparen är en otroligt diskret fågel. Inte högljudd eller egentligen särskilt sällsynt, bara inte så ofta sedd, annat än av dem som verkligen har ögonen med sig där de vandrar under högsommaren på kala, stenbeströdda fjällhedar en bra bit ovan trädgränsen. Dessutom är den både ovanligt välkamouflerad, oskygg och tillitsfull, nästan nyfiken på människor. Lite mystisk är den också, vissa år i större antal på en plats, andra år mer talrik på andra platser.

En av Sveriges högst belägna vägar går över det vidsträckta fjällhedsområdet Flatruet i Ljungdalsfjällen. Det gör det till ett av vårt lands mest lättnådda högfjällsmiljöer. Det är också ofta ett av landets bättre områden för att ha chans till både fjällpipare och en rad andra fjällfåglar. Särskilt om försommaren är lite blöt, för då bildas grunda vattensamlingar som fåglarna gillar, på heden.

Lappljungen blommar häruppe, med stora rödrosalila klockor, precis vid midsommartid. Vissa år kan hela heden färgas helt av deras blomsterprakt, som syns särskilt då solen står som lägst på dygnet. Just runt midsommar är också en rad andra fjällfåglar i sina stiligaste parnings/häckningsdräkter häruppe. Ljungpiparen, som står på en mosstuva och melankoliskt visslar sitt kontaktläte. Fjällabbarna som letar lämlar och fågelägg att äta eller en pigg stenfalk som pilar förbi tätt över marken i jakt på småfåglar. Blåhaken som sjunger explosivt i videsnåren så att den lilla kroppen helt vibrerar. En fjällripa som bullrande tar till vingarna, eller diskret smyger iväg bland tuvorna, helt litande till sitt kamouflage. Eller en stilig lappsparv som sjunger från toppen av en enebuske. Ibland ser man till och med tungviktare som jaktfalk dra förbi på spaning efter någon ouppmärksam fjällripa eller and att äta. Falkarna syns regelbundet i området. En plats här kallas Falkvålen, sedan urminnes tider, av uppenbara skäl.

HELAGS
Har man riktig tur och håller korpgluggarna öppna, får man kanske finbesök av en fjällräv trippandes förbi – Helagsområdet är ett av den lilla rävens starkaste fästen i landet.
Ofta uppehåller sig också renar längs vägar och stigar. Tar man det bara lugnt och väntar in dem så blir de inte skrämda utan kan tvärtom komma nära och kolla in en. Det är sommarfest för oss naturfotografer.
Som en rad pyramider vid horisonten reser sig Helagsmassivet och berget Predikstolen som en stilig fond till hela härligheten. För den som vill vandra till Helags riktigt vackert belägna fjällstation, vid foten av Sveriges högsta topp söder om polcirkeln.före eller efter denna fotoresa, så passar det utmärkt. Det är en ca 14 km ganska enkel vandring, antingen från parkeringen vid Kläppen eller vid Torkilstöten, båda bara en stunds körning norr om Ljungdalen. Startar man från Torkilstöten kommer man, efter en första kort uppförsbacke, rätt upp på kalfjället.

Dagsprogram

Mer information

Jan Pedersen född 1957. Fotograf, författare och världsresenär. Har i mer än 33 år lett naturresor och naturfotoresor över hela världen – i alla biom från öknar till regnskogar. Han har lett resor i 55 olika länder och har arbetat för flera stora svenska resarrangörer och är en mycket uppskattad reseledare, guide och naturfotoguide. Han har producerat resor och utbildat många nya reseledare. Ekoturism ligger honom mycket varmt om hjärtat.
Är sedan 2014 medlem i Naturfotograferna/N och är en internationell premierad fotograf.
2015 blev han totalsegrare i den prestigefyllda internationella fototävlingen Asferico.
Han är också en mycket erfaren lärare i fotografering och naturfotografering sedan 2001 med bl.a naturfotokurser i fotoklubbar, på folkhögskolor – med årliga kurser samtidigt som han undervisar på mediautbildningar.

Jan är kanske Sveriges mest publicerade naturboksförfattare. Hans första bok “I Arabiens öknar” blev av Världsnaturfonden WWF utsedd till årets Pandabok 2000 för barn och ungdom och hans sjungande bok “Fågelsång” är Sveriges mest sålda naturbok någonsin. Totalt har den sålts i över en halv miljon exemplar i Sverige, Finland och Norge tillsammans förutom att den är utgiven på åtta andra språk. Efterföljaren “Vilda Djur” blev även den en succé och publicerades också i Norge och Finland samt på fyra andra europeiska språk. Han har också skrivit populära böcker som “Fågelresor”, “Mitt i Naturen”, “Fågelsång runt Knuten”, “Lyssna på Djuren”, “Djur i Världen” och “Sveriges Fåglar – en fälthandbok för alla”, “Fåglar i Sverige och Norden”.

Jan har skrivit talrika artiklar för dags- och facktidningar om djur och natur. Han anlitas också flitigt som föredragshållare för en bred publik. Har även arbetat som tillsynsman och guide i svenska naturreservat.

Driver med Henrik Karlsson det stora fotoprojektet “Vilda Norden”.

www.janpedersen.se

Workshopens fokus ligger på att fotografera fjällets attraktioner – fåglar, växter, landskap, detaljer –  i det vackraste ljuset.

För fåglarna gäller teleobjektiv. 100-400mm, 150-600mm, 200-500mm eller liknande. Vi kommer att fotografera både i gryning och skymning, så det är bra att ha ett så ljusstarkt objektiv som möjligt.
Kort telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 eller 80-400 mm är också användbart.

För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter, tänk dock på att detta påverkar ljusinsläppet i motsvarande grad.  Vidvinkelobjektiv, typ 12-24-35 mm är mycket användbara och ett makroobjektiv likaså. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ta med båda. Stativ är användbart, särskilt för landskapsfoto och för video.

Regnskydd både för kameraryggsäcken och för kameran. Ett lätt camouflagenät (finns t ex på ÖBB) eller gömsletyg kan vara bra vid fågelfoto.

Temperaturen i fjälltrakterna i juni kan vara allt från ett par plusgrader till uppemot 30 grader. Det är viktigt att ha med sig varma kläder så att man inte fryser. Ett ullfrottéunderställ av typen Woolpower eller Aklima är att varmt rekommendera, samt ullfrottéstrumpor. Gummistövlar eller vattentäta vandringskängor är bästa valet för fötterna. Ombyte och regnkläder för det fall att det regnar. Vantar och keps. Solglasögon. Myggmedel.

Vi bor i dubbelrum på ett enkelt men bekvämt vandrarhem. Toaletter och duschar i korridoren. Enkelrum finns som tillval i begränsat antal.

Boendet är fullt tillgängligt för deltagare med viss nedsatt rörlighet och detsamma gäller i anslutning till minibuss/bil och väg. Då vår fotografering delvis kommer att ske ute i fjällterräng är där inte full tillgänglighet på alla delar av denna resa vid nedsatt rörlighet. Känner du dig du tveksam, så hör efter med oss om detaljerna först. Strövtågen är lätt/medel i karaktären.

Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, fotoundervisning, lokala transporter.

Resa tur och retur Ljungdalen, försäkringar, avbeställningsskydd, eventuellt enkelrumstillägg, drycker och saker av personlig karaktär.

Vi möts den lilla fjällbyn Ljungdalen, där vi ska bo. Kör egen bil, eller ta bussen ”Härjedalingen” från Stockholm till Funäsdalen och sedan dela en lokaltaxi till Ljungdalen. Eller ta tåg/flyg till Östersund och buss eller flygtaxi via Svenstavik och Åsarna… Vidare detaljer återkommer vi om.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer & beställ försäkring här.

Kontakta din läkare och rådfråga.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.