Några höjdpunkter
- Skagens fantastiska ljus
- Flera besök på Grenen och längs dess stränder
- Vi besöker även spännande lokaler i Vendsyssel och Thy – områden söder och väster om Skagen
- Gott om tid till fotografering där vi alltid rör oss efter det bästa ljuset
- Fotograferingen vävs ihop med ett historiskt och konsthistoriskt perspektiv till Skagenmålarna och deras tid
- Landskap, sälar, fiskarsamhällen, pittoreska byar
- Möjlighet att kombinera landskapsfotografering med djurfotografering där vi går genom annorlunda och mer konstnärliga fototekniker
- Landskapstekniker med fokusstacking och ljusbracketing
- Nattfotografering
- Jan Pedersen – fotografisk reseledare har återkommigt sedan barnsben till Skagen och är uppväxt på Jylland. Du får veta mycket om Danmarks samtid och historia
- Gedigen fotoledning av Jan Pedersen, i en liten grupp likasinnade
SKAGENS LJUS
Sekelskiftesmålarna i Skagen blev vida berömda, även under sin samtid. P.S. Krøyer belv en av de mest kända men också Marie Krøyer, Anne och Michael Ancher, Carl Locher och många andra – alla under epitetet ”Skagensmalerne”. De många tavlorna från Skagenmålarna berättade vitt och brett om att det fanns ett mycket speciellt ljus i Skagen, och detta lockade i sin tur ännu fler konststuderande till kortare eller längre sejourer i Skagen och omnejd.
En av de mest ikoniska tavlorna är P.S. Krøyers ”Sommeraften på Skagen Sønderstrand”. I bilden går två kvinnor på stranden en vacker sommarkväll. De går i ett underbart blått ljus med skira ljusa pastellfärger. Detta tema och ljus återkom sedan i många andra tavlor, bland annat med konstnären själv, hans fru och vänner från umgängeskretsen. Bilderna har alla samma innehåll av ljus. De försöker fånga de vackra nyanser av blått under skymningstimmarna – den så kallade blå timmen med det plastiska ljuset som finns i Skagen. Ljuset kommer in från många vinklar på de vidsträckta vidderna vid Skagen, och det blandas med reflektionerna från de ljusa stränderna och havet på båda sidor av Grenen. Detta gör även skuggorna annorlunda, även de får en djup dimension. Det finns inte ett speciellt ljus men många olika, allt beroende på molnen, havet och solens skiftningar under dagen. Oftast är det ett otroligt bra och stimulerande ljus att fotografera och måla i. Så det är inte utan anledning att området också kallas ljusets land.
GRENEN – LJUSET PÅ SKAGEN
Grenen är Danmarks nordöstligaste punkt och ett unikt naturfenomen, där de två haven Skagerak och Kattegat möts och vågorna kulminerar mot varandra.Det stora sandområdet längst ut på Grenen är i konstant rörelse, där lagunsjöar regelbundet förekommer. På stränderna ligger knubbsälar och vadarfåglar springer i strandkanten medan havssulor och måsfåglar drar över vågorna. Detta är ett fantastisk ställe att fotografera och besöks bäst tidig morgon eller sist på dagen när ljuset är som bäst.
KYRKA I SAND
I sanddynerna väster om staden Skagen står tornet av den medeltida Sct. Laurentius kyrkan – idag känd som ”den tilsandede kirke”. Under fyrahundra år samlades församlingen här, tills sandflykten övermannade kyrkogården och förfallet började. 1795 tvingades man stänga kyrkan. Vi kommer hit ett par gånger och även när det är mörkt för att skapa suggestiva bilder.
SANDHAV
Råbjerg Mile är Danmarks största vandringsdyn, som inte är ”tämjd” med plantering av barrträd. Dynen består av en 1000 meter lång och 1000 meter bred sanddyn. Den rymmer ca. 4 miljoner m3 sand och högsta punkten är ca 40 meter över havet. Råbjerg Mile förflyttar sig med vinden mer än 15 meter i öst-nordöstlig riktning mot Kattegat varje år. Här finns ett myller av stora och små motiv med många grafiska mönster i sanden.
DANMARKS MEST BERÖMDA FISKEBÅTAR
Lønstrup är en liten fiskeby som har behållit sin charm och identitet. Omgiven av magnifik natur ligger denna lilla stad i en dal bakom höga sanddyner. På stranden ligger fiskebåtar, som man fortfarande drar ut på havet.
FYREN PÅ KANTEN AV HAVET
Rubjerg Knude fyr är en av Nordjyllands största turistattraktioner. Precis på kanten av den imponerande vandringsdynen Rubjerg Knude, står fyren. Från toppen av fyren sträcker sig en mäktig utsikt över Nordsjön och Vendsyssel. Fyren var inte många år från att krascha i havet. De hårda höststormarna äter sig nämligen in i den branta kusten och fyren kom farligt nära kanten. 2019 valde man att flytta fyren längre in på land för att bevara den.
Dagsprogram
Dag 1 (14/10) (Lunch – Middag)
Vi ses i Frederikshavn på runt lunchtid (exakt tid meddelas senare) och reser vidare med minibuss till Skagen ca. en timme norrut, där vi checkar in på vårt mysiga hotell nära Skagens centrum. Efter gemensam välkomstmiddag och lite information ger vi oss ut på den första kvällsfotograferingen beroende på väder och ljus.
Dag 2 – 3 (15 – 16/10)(Frukost – Lunch)
Dessa två dagar planerar vi fotograferingen efter vädret och ljuset. Vi kommer att fotografera på Grenen, vid ”den tilsande kirke”, Råbjerg mile, fiskarbåtarna på Lönstrup strand och vid fyren på Råbjerg Knude. För att få till den bäst möjliga fotograferingen så rör vi oss efter väderleksrapporten för att få till det bästa ljuset. Det blir tidiga morgnar, fotografering under dagen och i den blå timmen. Vi besöker även Skagen Museum dag 2 för det historiska konstnärsperspektivet.
Dag 3 (17/10) (Frukost)
Fotografering i Gamla Skagens bymiljö eventuellt igen vid Grenens stränder för därefter att köra söderut mot färjan i Frederikshavn för återfärd till Sverige.
Mer information
Fel: Kontaktformulär hittades inte.