Några höjdpunkter

 • Skagens fantastiska ljus
 • Flera besök på Grenen och längs dess stränder
 • Vi besöker även spännande lokaler i Vendsyssel och Thy – områden söder och väster om Skagen
 • Gott om tid till fotografering där vi alltid rör oss efter det bästa ljuset
 • Fotograferingen vävs ihop med ett historiskt och konsthistoriskt perspektiv till Skagenmålarna och deras tid
 • Landskap, sälar, fiskarsamhällen, pittoreska byar
 • Möjlighet att kombinera landskapsfotografering med djurfotografering där vi går genom annorlunda och mer konstnärliga fototekniker
 • Landskapstekniker med fokusstacking och ljusbracketing
 • Nattfotografering
 • Jan Pedersen – fotografisk reseledare har återkommigt sedan barnsben till Skagen och är uppväxt på Jylland. Du får veta mycket om Danmarks samtid och historia
 • Gedigen fotoledning av Jan Pedersen, i en liten grupp likasinnade

SKAGENS LJUS
Sekelskiftesmålarna i Skagen  blev vida berömda, även under sin samtid. P.S. Krøyer belv en av de mest kända men också Marie Krøyer, Anne och Michael Ancher, Carl Locher och många andra – alla under epitetet ”Skagensmalerne”. De många tavlorna från Skagenmålarna berättade vitt och brett om att det fanns ett mycket speciellt ljus i Skagen, och detta lockade i sin tur ännu fler konststuderande till kortare eller längre sejourer i Skagen och omnejd.

En av de mest ikoniska tavlorna är P.S. Krøyers ”Sommeraften på Skagen Sønderstrand”. I bilden går två kvinnor på stranden en vacker sommarkväll. De går i ett underbart blått ljus med skira ljusa pastellfärger. Detta tema och ljus återkom sedan i många andra tavlor, bland annat med konstnären själv, hans fru och vänner från umgängeskretsen. Bilderna har alla samma innehåll av ljus. De försöker fånga de vackra nyanser av blått under skymningstimmarna – den så kallade blå timmen med det plastiska ljuset som finns i Skagen. Ljuset kommer in från många vinklar på de vidsträckta vidderna vid Skagen, och det blandas med reflektionerna från de ljusa stränderna och havet på båda sidor av Grenen. Detta gör även skuggorna annorlunda, även de får en djup dimension. Det finns inte ett speciellt ljus men många olika, allt beroende på molnen, havet och solens skiftningar under dagen. Oftast är det ett otroligt bra och stimulerande ljus att fotografera och måla i. Så det är inte utan anledning att området också kallas ljusets land.

GRENEN – LJUSET PÅ  SKAGEN
Grenen är Danmarks nordöstligaste punkt och ett unikt naturfenomen, där de två haven Skagerak och Kattegat möts och vågorna kulminerar mot varandra.Det stora sandområdet längst ut på Grenen är i konstant rörelse, där lagunsjöar regelbundet förekommer. På stränderna ligger knubbsälar och vadarfåglar springer i strandkanten medan havssulor och måsfåglar drar över vågorna. Detta är ett fantastisk ställe att fotografera och besöks bäst tidig morgon eller sist på dagen när ljuset är som bäst.

KYRKA I SAND
I sanddynerna väster om staden Skagen står tornet av den medeltida Sct. Laurentius kyrkan – idag känd som ”den tilsandede kirke”. Under fyrahundra år samlades församlingen här, tills sandflykten övermannade kyrkogården och förfallet började. 1795 tvingades man stänga kyrkan. Vi kommer hit ett par gånger och även när det är mörkt för att skapa suggestiva bilder.

SANDHAV
Råbjerg Mile är Danmarks största vandringsdyn, som inte är ”tämjd” med plantering av barrträd. Dynen består av en 1000 meter lång och 1000 meter bred sanddyn. Den rymmer ca. 4 miljoner m3 sand och högsta punkten är ca 40 meter över havet. Råbjerg Mile förflyttar sig med vinden mer än 15 meter i öst-nordöstlig riktning mot Kattegat varje år. Här finns ett myller av stora och små motiv med många grafiska mönster i sanden.

DANMARKS MEST BERÖMDA FISKEBÅTAR
Lønstrup är en liten fiskeby som har behållit sin charm och identitet. Omgiven av magnifik natur ligger denna lilla stad i en dal bakom höga sanddyner. På stranden ligger fiskebåtar, som man fortfarande drar ut på havet.

FYREN PÅ KANTEN AV HAVET
Rubjerg Knude fyr är en av Nordjyllands största turistattraktioner. Precis på kanten av den imponerande vandringsdynen Rubjerg Knude, står fyren. Från toppen av fyren sträcker sig en mäktig utsikt över Nordsjön och Vendsyssel. Fyren var inte många år från att krascha i havet. De hårda höststormarna äter sig nämligen in i den branta kusten och fyren kom farligt nära kanten. 2019 valde man att flytta fyren längre in på land för att bevara den.

Dagsprogram

Mer information

Jan Pedersen född 1957. Fotograf, författare och världsresenär. Har i mer än 33 år lett naturresor och naturfotoresor över hela världen – i alla biom från öknar till regnskogar. Han har lett resor i 55 olika länder och har arbetat för flera stora svenska resarrangörer och är en mycket uppskattad reseledare, guide och naturfotoguide. Han har producerat resor och utbildat många nya reseledare. Ekoturism ligger honom mycket varmt om hjärtat.
Är sedan 2014 medlem i Naturfotograferna/N och är en internationell premierad fotograf.
2015 blev han totalsegrare i den prestigefyllda internationella fototävlingen Asferico.
Han är också en mycket erfaren lärare i fotografering och naturfotografering sedan 2001 med bl.a naturfotokurser i fotoklubbar, på folkhögskolor – med årliga kurser samtidigt som han undervisar på mediautbildningar.

Jan är kanske Sveriges mest publicerade naturboksförfattare. Hans första bok “I Arabiens öknar” blev av Världsnaturfonden WWF utsedd till årets Pandabok 2000 för barn och ungdom och hans sjungande bok “Fågelsång” är Sveriges mest sålda naturbok någonsin. Totalt har den sålts i över en halv miljon exemplar i Sverige, Finland och Norge tillsammans förutom att den är utgiven på åtta andra språk. Efterföljaren “Vilda Djur” blev även den en succé och publicerades också i Norge och Finland samt på fyra andra europeiska språk. Han har också skrivit populära böcker som “Fågelresor”, “Mitt i Naturen”, “Fågelsång runt Knuten”, “Lyssna på Djuren”, “Djur i Världen” och “Sveriges Fåglar – en fälthandbok för alla”, “Fåglar i Sverige och Norden”.

Jan har skrivit talrika artiklar för dags- och facktidningar om djur och natur. Han anlitas också flitigt som föredragshållare för en bred publik. Har även arbetat som tillsynsman och guide i svenska naturreservat.

Driver med Henrik Karlsson det stora fotoprojektet “Vilda Norden”.

www.janpedersen.se

Det finns motiv i mängder – allt från landskap, fiskebåtar till däggdjur, växter och fåglar, och därför är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. En normalzoom är utmärkt, inte bara för landskapsfotografering, utan även för djurfotografering och vid besök i historiska områden. Telezoomar ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar, insekter och däggdjur. Teleobjektiv med lång brännvidd, 300–800 mm, är mycket användbara för fågel- och däggdjursfotografering. Stativ, fjärrutlösare, pol och ND filter är bra för landskap och bilder med lång slutartid.

Vi bor på hotell av medelstandard.

Vårt boende är tillgängligt men de miljöer vi kommer att röra oss i vid fotograferingen har inte några anpassningar med avseende på rörelsenedsättning. Miljöerna består ofta av lös sand och bitvis även lite brantare uppför.

Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, transport i Danmark, fotohandledning och guidning, inträde till Skagens museum, moms. 

Resa till/från Frederikshamn, drycker, försäkringar, avbeställningsskydd, och utgifter av personlig karaktär. Enkelrumsavgift.

Stena Lines färjeterminal i Frederikshamn. Exakt tid anges så snart tidtabell finns.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

Kontakta din läkare och rådfråga.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.