Pantanal, Brasilien – jaguarer, jätteuttrar och aror

5 – 14 september 2020 FULLBOKAD

Förlängningsresa: Södra Pantanal, Brasilien – papegojor och myrslokar 14 – 19 september 2020

 • Pantanal, Brasilien - jaguarer, jätteuttrar och aror. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Henrik Karlssson
 • Pantanal, Brasilien - jaguarer, jätteuttrar och aror. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Henrik Karlssson

Några av resans höjdpunkter:

 • Jaguar – 5 dagar (10 båtsafaris) ute i jaguarland för att vi ska de få bästa möjligheterna att fotografera dessa skygga katter.
 • Vi bor på ett flytande hotell mitt i jaguarland för att slippa långa transportsträckor till områdena med jaguar.
 • Exotiska däggdjur som kapybar, tapir och jätteuttrar.
 • Världens största storkfågel – jaibirustorken.
 • Världens största papegoja – hyacintaran.
 • En enorm fågelrikedom med t.ex. aror, tukaner, storkar, hägrar och spännande rovfåglar.
 • Möjligheter att fotografera fiskande rovfåglar och kungsfiskare.
 • Flera nattsafaris för att leta nattaktiva djur.
 • På båtsafaris är vi endast 1 fotograf per sätesrad.
 • Reseledaren visar dig sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
 • Vi stödjer organisationen Pantheras arbete med att skapa en korridor i syd- och mellanamerika för jaguaren.

Pantanal är en världens artrikaste platser. Ofta omnämns Pantanal som världens största våtmark och den breder ut sig över hundratusentals kvadratkilometer i västra Brasilien, östra Bolivia och östra Paraguay.  Tack vare den höga koncentrationen av djur, den höga artrikedom och ett varierat landskap är Pantanal att betrakta som ett av världens naturunderverk. Här lever allt från jaguarer, pirayor, anakondor och kabybarer, till jätteuttrar, kajmaner, hjortar och oerhörda mängder fåglar. Till största delen är Pantanal ett öppet savannlandskap, med glesa galleriskogar längs flodfårorna och på mer höglänta platser. Halvårsvis är Pantanal ett nästan totalt översvämmat träsk med flera meter djupt vatten. Resten av året ett sjörikt, men torrt savannområde.

I Pantanal är djurlivet ständigt närvarande och här samsas 405 fiskarter om utrymmet med 600 fågelarter, 80 däggdjursarter, 1100 fjärilsarter och 50 reptilarter. Utrotningshotade och tillbakaträngda djur som jaguar, puma, jätteutter, manvarg, ozelot, arapapegojor, tapir och jättemyrslok, har funnit en fristad i de svårforcerbara våtmarkerna.

Vår resa in i Pantanal börjar i Cuiabá och via den lilla staden Poconé når vi fram till Transpantaneiran, vägen som skär genom Pantanal, och som 145 km och drygt hundratalet broar längre fram slutar i Porto Jofre vid floden Cuiabá. Härifrån ska vi under resans gång ta oss ut till ett flytande hotel där vi ska tillbringa fem nätter under vårt letande efter jaguarer.  Resan utmed Transpantaneiran kommer vi att bryta upp i etapper med stopp på olika lodger.

Både när vi åker längsmed Transpantaneiran och när vi är på lodger kommer vi hela tiden att leta efter spännadne motiv. På savannen letar vi efter de många och för oss mycket exotiska däggdjuren som näsbjörn, kapybara och tapir. I våtmarkerna samlas stora mängder med hägrar, skarvar, ormhalsfåglar, kungsfiskare och världens största storkfågel, jabirustorken. I våtmarkerna och i floderna hittar vi även kajmaner i tusentals.  Lodgernas trädgårdar och närområden ger oss många fina fotomöjligheter, här finns i regel många relativt oskygga fåglar och ibland även däggdjur. Floderna är Pantanals livsnerv och här finns mycket spännande att upptäcka. Utmed floden Pixaim kommer vi även få chansen att fotografera fiskande rovfåglar och kungsfiskare.  Vi planerar även att besöka en lodge där det finns stora mängder av den starkt utrotningshotade hyacintaran, världens största papegoja. Floderna ger oss möjligheten att uppleva jaguaren. Dessa normalt så skygga katter kommer under torrperioden ner till Pantanals floder för att jaga, dricka och att vila vilket ger oss goda förutsättningar för att få uppleva och fotografera detta fantastiska djur. För att få så bra möjligheter som det bara går kommer vi att bo på ett flytande hotell som ligger mitt i jaguarens kärnområde. Under dessa fem dagar ute på Cuiabá floden kommer vi att ha hela 10 utfärder med våra båtar för att leta jaguarer och annat spännande, så som jätteutter, tapir, kapybarer och mängder av fåglar  att fotografera. Under samtliga båtturer på resan är vi endast en fotograf per sätesrad för att få så bra fotomöjligheter som möjligt.

Resan är planerad så att på varje ställe vi bor på kommer fotograferingen fokuseras på några speciella arter. Vi har valt områden att besöka i norra Pantanal som ger de absolut bästa förutsättningarna för att kunna fotografera karaktärsarterna som finns där. Självklart kommer vi  även kunna fotografera mycket mer än de olika fokusarterna.

Under resan  kommer vi att ha olika fotografiska workshops där vi bland annat går igenom olika tekniker för att förbereda oss inför olika typer av fotografering som kommer under resan. Vi tittar även på bildkomposition och på varandras bilder, allt för att utveckla just din fotografering.

Resefakta

Datum
5-14 september 2020

Pris
49 900:-
(Anmälningsavgift 9 980 kr)*

Reseledare
Henrik Karlsson

Antal deltagare
Min 8
Max 10

Sista anmälningsdag
31 maj 2020

Safari**
På resan kommer vi dagligen ha safaris och vandringar av olika slag. Safaris sker med öppna safarifordon och båt.
 Vid safaris i båt har alla fotografer en egen stolsrad. Detta för att ge så bra fotomöjligheter som möjligt.

**Safari är en utfärd i ett naturområde så som t.ex. nationalpark eller annat skyddat område. I t.ex. Afrika kallas detta för Gamedrive.

Inkluderat i priset
Logi (del i dubbelrum) och måltider enligt program, samtliga inträden och avgifter i nationalparker, samtliga safaris, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter (minibuss, öppen safaribil, båt), transfer till och från Cuiabá flygplats, klimatkompensation för flygresa. Boendet kommer att vara på hotell och lodger av enkel men rustik standard.

Enkelrumstillägg
9 000 kr

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Cuiabá, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet och telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.

Flygplats
Cuiabá Marechal Rondon International Airport.

Resan börjar och avslutas här. Reseledaren möter gruppen på morgonen/förmiddagen den 5/9. Transfer till flygplats den 14/9 i god tid för avgång för flyg till Skandinavien.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari, oavsett i fordon, i båt eller till fots, är objektiv från 70-200 mm till 500 mm utmärkta. För att öka brännvidden kan man använda telekonverter. Under safaris med fordon är det viktigt att ha med skydd för kamerautrustningen då det är mycket dammigt. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa med lite olika brännvidder. Detta för att undvika att behöva byta objektiv. Stativ är svårt att använda i safarifordon där är bönpåsar bättre. Alternativet är ett enbensstativ men detta är erfarenhetsmässigt svårt och därmed för långsamt. Stativ är däremot mycket bra att ha vid fotografering runt omkring lodgerna.

Kläder
Klimatet i Pantanal är tropiskt vilket gör att både dagar och nätter är varma, ofta stiger temperaturen över 30 grader på dagarna och sällan under 20 på nätterna. Packa lätta och svala men tåliga kläder. Det är dock bra att ha med sig en tunnare fleecetröja och ett par tunna byxor då kvällarna på floderna kan bli lite ”kyliga”. En tunnare regnjacka eller poncho är bra att ha med. Ta med en keps eller tunnmössa som skydd för solen. Vandringskängor eller ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Komplettera gärna med någon form av sandaler att ha mitt på dagen.

Tillgänglighet
Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De safarifordon och båtar  vi använder kan innebära en något minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften betalas mot faktura vid anmälan. Slutbetalning sker senast 60 dagar innan avresa.

Pass och visum
Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Brasilien. För svenska medborgare krävs inget visum till Brasilien för vistelser under 90 dagar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Hälsa
Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Resdag (4/9)
Flyg från Skandinavien mot Brasilien.

Dag 1 (5/9) (Lunch – Middag)
Ankomst till Cuiabá på morgonen. Transport till vår lodge. Lunch på vägen till lodgen. Under eftermiddagen och kvällen/natt beger vi oss ut på safaris för att leta efter Pantanals spektakulära djurliv.

Dag 2 (6/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Hela dagen spenderas i markerna i och kring vår lodge. Redan i gryningen gör vi vår första safari. Under eftermiddagen och kvällen/natt görs ytterligare två safaris för att leta efter Pantanals spektakulära djurliv. Även när vi inte är på safari finns fina fotomöjligheter av framför allt fåglar i närområdet av vårt boende.

Dag 3 (7/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Tidig morgon lämnar vi vår lodge och åker mot Porto Jofre. Hela resan från vår lodge till Porto Jofre är en safari och vi kommer att få många fototillfällen längs med vägen. Från Porto Jofre tar vi oss vidare ut på floden Cuiabá till vårt boende på ett flytande hotell. Här mitt i jaguarens kärnområde kommer vi att bo i fem nätter. Redan denna eftermiddag ger vi oss ut på floderna för att leta efter jaguarer och allt annat spännande som finns utmed floderna.

Dag 4-7 (8-11/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Dessa fyra dagar tillbringas på floden Cuiabá. Vårt huvudmål är jaguaren. Under förmiddag och eftermiddag kommer vi att aktivt leta efter dessa skygga katter utmed floden. Vi kommer även att kunna fotografera jätteuttrar, kajmaner, fåglar och andra djur. Vi gör endast ett kortare uppehåll under dagen för lunch och en kort stunds vila. Under kvällarna kommer vi att ha föredrag och workshops.

Dag 8 (12/9) (Frukost – Lunch – Middag)
På morgonen har vi vår sista båtsafari för att leta jaguarer och andra spännande djur och fåglar som vi vill ha mer bilder av. Under förmiddagen kommer vi att lämna Cuiabá floden och börja vår färd utmed Transpantanerian till nästa lodge. På eftermiddagen har vi en båttur på Pixaim floden för att fotografera fiskande kungsfiskare och rovfåglar och vi letar också efter den fantastiskt vackra agamihägern. Efter middag på kvällen sitter vi i ett ”gömsle” för oceloter.

Dag 9 (13/9) (Frukost – Lunch – Middag)
Under dagen vid floden Pixaim kommer vi att göra safaris på floden men även kortare utflykter till fots i området för att leta efter motiv. Vi kommer att ha tre safaris, morgon, eftermiddag och kvällen/natt. Området runt vårt boende är rikt på djur, bl.a. hoppas vi på marsh deer, tapirer, kapybara och mängder av fåglar. Här kommer vi att ha fantastiska möjligheter att fotografera fiskande rovfåglar och kungsfiskare. Givetvis hittar vi här även mängder av andra fåglar både utmed floden och kring vår lodge.

Dag 10 (14/9) (Frukost)
Tidig avresa från vårt boende mot Cuiabá och flygplatsen för hemresa.

Galleri

Fel: Kontaktformulär hittades inte.