Magiska möten med elefanter, vildhundar och andra djur i Mana Pools vackra natur och speciella ljus

3 – 10 oktober 2020 (sju nätter, åtta dagar) – Tillval: förlängning: 3 – 11 oktober 2020 (åtta nätter, nio dagar)

Några av resans höjdpunkter:

Ett av Afrikas vackraste områden med mycket vilda djur och ett förtrollande ljus.

 • Ett av få områden där man fotograferar framför allt till fots, vi promenerar bland savannelefanter, lejon, hyenor, leoparder, vildhundar, flodhästar, babianer och afrikanska bufflar. Vi kan alltså ligga ner på marken för att få en bättre bakgrund och den där speciella känslan av närhet som är mycket svårare att få uppifrån en jeep.
 • Under torrperioden vandrar elefanter och bufflar i stora antal hit, de är som flest under oktober-november.
 • Fyra av de största elefanterna är kända för att resa sig på bakbenen för att kunna nå de högre trädens vegetation, under resan 2018 i oktober hittade vi även en femte, en yngling på 15-20 år som också reser sig på bakbenen. 2019 hade han liksom de andra fyra fått ett namn, Axel.
 • I området finns flera flockar med den sällsynta och hotade afrikanska vildhunden, vi har stora möjligheter att fotografera vildhundarna på nära håll, och vid denna tid brukar också årets ungar ha kommit ut. Vildhundarna kommer vi att satsa på när tillfällen ges. Vildhundsflocken lämnar lyområdet i början, mitten av september. Eftersom hundarna behöver vatten söker de sig ofta ner mot floden. Så även om de är sena något år, vilket inträffade 2019, ökar sannolikheten i oktober att de kommer att röra sig nere i strandområdet av Zambesifloden, där också campen ligger.
 • Flodhästar som ligger i gyttja, bland grönskande blad eller sprutar vatten mot skymningen.
 • Även lejonen fotograferar vi från marknivå. Med oss har vi alltid en guide som är beväpnad – om det värsta skulle inträffa. (Men hittills har de guider vi arbetat med inte behövt använda vapnen på riktigt i Mana Pools.)
 • Ett rikt fågelliv vid olika vattensamlingar och flera arter biätare längs Zambeziflodens kanter. I mitten av oktober brukar flera vattensamlingar torka, fiskarna och annan föda blir lätt tillgänglig, fågellivet blir helt tokigt kring dessa torkande vatten. Vid Zambesifloden häckar mängder av karminbiätare.
 • Vi bor mitt i nationalparken, några meter från Zambezifloden; flodhästar, hyenor och elefanter hör till de regelbundna gästerna i lägret på kvällen.
 • Vi bor på Daves och Tess underbara tältcamp, åtta safaridagar med halvdagarna inkluderade, och däremellan fotografering alldeles utanför själva tältcampen.
 • Bortom floden som utgör gräns mot Zambia skymtar höga berg, som ger en fantastisk bakgrund om man lyckas frilägga en elefant eller ett annat djur mot den.
 • Vi använder jeepar i huvudsak för att förflytta oss längre sträckor, vi är oftast fyra fotografer i varje jeep, gott om plats. Själva fotograferingen sker dessutom till 90 % till fots. Kanoter finns att tillgå, men säkerheten går först. Floden är full av stora krokodiler och flodhästar och dessa välter varje år flera kanoter, vi har inga obligatoriska kanotfärder av säkerhetsskäl, dessa ger inte heller så mycket ur fotosynpunkt eftersom vattnet flyter för snabbt för bra fotografering. Men om en grupp önskar ordnar vi detta mot en mindre avgift.
 • Vi skänker pengar till natur- och djurskydd som bidrar lokalt, för denna resa handlar det om att stödja arbetet med att rädda den starkt hotade afrikanska vildhunden.
 • Finns det bra fotomöjligheter för vildhundar satsar vi dessa dagar på dem. Vi gör en resa på åtta dagar – oktober är årets peak när det gäller elefanter och bufflar, det innebär att vi har största djurlivet i parken. Mana Pools är ett område dit fotografer återvänder år efter år. Vi erbjuder en förlängning av resan till nio dagar, åtta nätter, det är en lång resa hit, och då vill man få ut mesta möjliga av området. 

Vi parkerar jeepen vid den fria tältplatsen nere vid Zambezifloden. Vi har sett några lejon i närheten på morgonen, och eftersom det varit varmt under dagen förmodar vi att lejonen inte ägnat sig åt så mycket annat än vad kattdjur brukar ägna större delen av dagen åt, sova. De borde finnas kvar i området. Efter några hundra meters promenad får vi syn på dem, en lejonhanne i sällskap med en hona. De vilar fortfarande. Vi går på rad, när vi är ett hundratal meter från paret slår vi oss till ro. Vi avvaktar reaktioner. Lejonhannen tittar upp men inget av lejonen tycks bry sig om vår närvaro. Försiktigt fortsätter vi framåt, först litet böjda. Sedan lägger vi oss ner och ålar oss framåt. Vi stannar hela tiden och kollar efter tecken på att något av lejonen skulle vara obekväma med vår närvaro. Efter en stund är fotograferingsavståndet perfekt, bakgrunden är en underbar skogsmiljö med öppna gläntor. Vi ligger stilla på marken, med teleobjektiven riktade mot lejonparet. Efter en stund reser sig honan och börjar röra sig runt hanen för att få liv i honom. Helt uppenbart är det parningstid, hanen som förmodligen utfört sitt arbete rätt många gånger under det senaste dygnet är svårväckt och måttligt intresserad. Men efter ett tag reser han sig när honan börjar röra sig därifrån. Honan har uppnått sitt syfte, hon går tillbaka och låter huvudet smeka vid hanen och lockar honom sedan med sig. Hanen verkar inte längre vara lika svårövertalad…

Fyra sjöar, ungefär så kan man översätta namnet Mana Pools. Området har fått sitt namn av de fyra permanenta vattensamlingar som bildats av flodfåror som snörpts av genom årtusenden med sedimentation.

Nationalparken Mana Pools i Zimbabwe finns sedan 1984 med på UNESCO:s världsarvslista. Området är en riktig pärla för såväl safariresenärer som fotografer. Nationalparken i sig omfattar cirka tvåtusen femhundra kvadratkilometer, och området räddades för trettio år sedan undan regeringens planer på att här skapa en damm och ett stort vattenkraftverk, något som hade medfört att stora delar av området hade lagts under vatten.

Mana Pools är en av få platser i östra och södra Afrika som erbjuder en riktigt klassisk safari. Här promenerar vi fritt i området (men för längre sträckor använder vi jeeparna).

Mötena med de stora elefanterna, vildhundarna, lejonen och andra djur sker med andra ord till fots. Det innebär en fotografisk frihet som är sällsynt i dag.

Dessutom är Mana Pools en ovanligt vacker plats, det är till största delen öppen mark där man lätt tar sig fram till fots men med stora baobaträd (även kallade apbrödsträd eller uppochnerträd), fikonträd, ebenholts och mahognyskog. Nationalparken är också känd för det speciella blåaktiga ljus som ofta skapas långt bort i skogsbakgrunden. Överhuvudtaget är Mana Pools ett område där man fascineras av landskapet, vid sidan av mer svårtillgängliga områden med täta buskage stora öppna ytor och väldiga träd – och ett överflöd av vilda djur.

Större delen av året möter man vildhundar, lejon och andra djur, men de stora elefanterna och de afrikanska bufflarna som man ofta ser i hjordar kommer framför allt under torrperioden, från början av augusti till slutet av november. Noshörningarna är sedan länge utrotade här, tyvärr, men för en fotograf övervägs detta av det otroliga övriga djurbeståndet. Ett rikt fågelliv hittar vi vid de olika vattensamlingarna, och flera arter biätare häckar längs Zambeziflodens kanter. I början av oktober brukar flera vattensamlingar torka, fiskar och annan föda blir då extremt lätt tillgänglig, fågellivet kan bli helt tokigt kring dessa torkande vatten.

När vi rör oss till fots har vi två av områdets absolut bästa guider med oss. Guiderna är för vår säkerhets skull beväpnade men de två guider vi jobbar med har inte behövt använda dessa skjutvapen i Mana Pools.

Bara ett par meter från vår tältcamp tittar vi rakt ner i vattnet i Zambezifloden. Även här vimlar det av krokodiler och flodhästar. En ung flodhäst har under flera år dessutom gått in och sovit mellan tälten för att på så sätt vara skyddad från lejonen. Eftersom han varit en regelbunden gäst har han naturligtvis fått ett riktigt namn: det är George för oss som besökt Mana Pools i några år, annars kallas han även Hippo.

Tältcampen drivs av Dave och Tess. I ett land där det är svårt att få tag på rätt råvaror, om överhuvudtaget någonting, är det otroligt att maten håller så hög klass. Hemligheten är Tess, innan hon och Dave startade campen drev hon en högt ansedd cateringfirma. Dave är en underbar berättare, ta er tid att lyssna till hans historier, han lever helst här ute hela året även om paret har en lägenhet i Harare. De flesta av dem som kommer till lägret har annars varit gäster förut.

På dagen badar elefanterna i gyttjan alldeles utanför, rasten mellan safariturerna innebär alltså fotografering precis vid campen för dem som vill och orkar. Och det finns all anledning att göra det, där har blivit en hel del bra bilder för egen del.

Resefakta

Datum
3–10 oktober 2020

Förlängd till nio dagar: 3–11 oktober 2020

Pris  
54 700  kr   (3-10 oktober, åtta dagar, sju nätter)
(Anmälningsavgift 10 880 kr)*

59 900  kr   (3-11 oktober, nio dagar, åtta nätter)
(Anmälningsavgift 11 980 kr)*

Reseledare
Brutus Östling

Antal deltagare
Min 8 / Max 10

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum/tält, alla måltider ingår liksom icke-alkoholhaltig dryck, flygresa från Harare till Mana Pools och tillbaka.
Hämtning från landningsbanan i Mana Pools och lämning för avfärd och andra lokala transporter i Mana Pools.
Safariturer morgnar och eftermiddagar med lokala guider, inträdesavgifter och andra avgfter som rör nationalparken, fotoguidning av Brutus, som står till förfogande för frågor eller råd. Brutus kommer också att berätta om den hotade afrikanska vildhunden som han följt under längre tid för en bok men även om andra djur och de utsatta afrikanska vildmarkerna.

Boende
Vi bor i en tältcamp av medelstandard.

Enkelrumstillägg (i mån av plats)
6 900 kr (samma för sju eller åtta nätter)

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur till Harare, Zimbabwe, dricks, alkoholhaltiga drycker, försäkringar och annat av personlig karaktär.

Extra bagage utöver tillåtet på inrikesflyget Harare–Mana Pools t.o.r.

Dricks till lokala guider (man brukar ge 10 USD per dygn).

Extra resevillkor för denna resa:

Om priset för inrikesflyget av omständigheter vi inte kontrollerar överstiger motsvarande 8.200 kr kommer eventuell överstigande kostnad att debiteras resenären. Vårt pris är kalkylerat utifrån det pris som av det lokala flygbolaget satts för 2020.

Om bara en resenär väljer ett av de två reslängdsalternativen tillkommer en extra kostnad för flygresa åter till Harare: motsvarande 480 USD.

Flygplats
Resan börjar och slutar på Harare flygplats, exakt tid när flyget går från Harare till Mana Pools meddelas senare.

Fotoutrustning
Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep och till fots är objektiv  som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. Stativ är svårt att använda i jeeparna, dessutom sker nästan all fotografering till fots. Enbensstativ. Ett enkelt och lättviktigt stativ kan däremot vara bra om tillfälle ges till nattfotografering.

Kläder
Det är varmt i oktober. För det mesta har man shorts och skjorta/tröja.  Morgnar kan eventuellt vara litet svala när man färdas i jeepen så det är bra att ha med sig någon tunnare jacka. Keps eller hatt kan vara bra som skydd mot solen. Ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna.

Tillgänglighet
Boendet har begränsningar vad gäller tillgänglighet. De områden vi rör oss i för fotografering kan innebära minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.

Pass och visum
Svenska medborgare behöver visum till Zimbabwe och visumet utfärdas vid inresa mot betalning (cirka 30 USD). Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatumet från Zimbabwe, vi förordar ett års tid. Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du tar reda på vilka visumregler som gäller för dig. Vid incheckning för flyg krävs pass.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Resenär ska ha försäkringar som täcker sjuktransporter både på plats och hem.

Hälsa
Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Preliminärt dagsprogram

Resan påbörjas och avlutas på Harare flygplats

Dag 1 
Flyg från Harare flygplats till Mana Pools. På flygplatsen i Harare möts ni av Brutus, flygkaptenen kommer själv att hämta oss och för oss med bagaget genom säkerhetskontrollen och till flygplanet som är av mindre modell. Ankomst till Mana Pools så att vi hinner bege oss ut på en eftermiddagssafari efter kort genomgång av Brutus och Dave eller annan lokal guide.

Dag 2–7 eller dag 2–8 (vid förlängd resa)
Under dessa dagar kommer vi att göra safariturer både morgon och eftermiddag. Vi kör med jeep de längre sträckorna, sedan hoppar vi av jeepen och rör oss till fots. Vi har hela tiden radiokontakt mellan jeeparna, så att vi kan hjälpas åt. Upptäcker en grupp något spännande larmas de andra. Lokal guide med beväpning medföljer alltid när vi sedan till fots närmar oss djuren. Viktigt är att lyssna till och följa de direktiv som Brutus/Hendri respektive den lokala guiden ger. Vi kan ofta sprida ut oss, men guiderna avgör när och hur. – Mitt på dagen efter brunch passar vi på att fotografera intill lodgen, ofta kommer elefanter och gyttjebadar eller dricker från en vattensamling alldeles utanför lodgen. På kvällarna får vi ofta sällskap av en flodhäst eller elefant nära bordet vi äter vid. Ström för uppladdning av datorer, batterier med mera levereras av en generator inom området som sätts på under dagen och på kvällen.

Dag 8 eller dag 9 (vid förlängd resa)
Morgonsafari och efter det frukost/brunch. Sedan körs vi till start- och landningsbanan där vi blir upphämtade av ett flygplan som sedan flyger oss cirka en timme till Harare. När vi lämnat flygplanet beger sig var och en till väntande flyg eller fortsätter på annat sätt på egen hand. Vi hjälper till att hitta B&B före och efter resan för den som så önskar.

Galleri

Fel: Kontaktformulär hittades inte.