Kungsörnshelg fotografering i världsklass
26 – 30 november 2020
Några av resans höjdpunkter:
- Vilda kungsörnar på mindre än 10 meters avstånd
- Stora möjligheter att få bilder på kungsörnar som interagerar med korpar
- Tillgång till mycket välbyggda fotogömslen i 3 hela dagar
- Chans att fotografera även havsörn och duvhök
- Chans att fotografera lavskrika, gråspett, domherrar och andra fåglar
Tidigt på morgonen i det totala beckmörkret vandrar vi ut i den norrländska vinterskogen till våra fotogömslen där vi ska tillbringa dagen. När vi fått vår fotoutrustning på plats börjar så väntan på att ljuset ska komma. Så plötsligt rör sig något i den fortfarande halvdunkel morgonen, vi kikar ut genom gömslets små fönster och kan ana en mörk skugga som sitter en bit från gömslet, kungsörnen är tidig i dag. Otåligt inväntar vi dagens ljus innan vi börjar fotografera den ivrigt ätande örnen.
Kungsörnen är ett av de stora rovdjuren i Sverige och en fantastiskt vacker fågel som många naturfotografer drömmer om att kunna fotografera. Med vilda kungsörnar ända inpå mindre än tio meters håll från de välbyggda och uppvärmda gömslena, specialbyggda för naturfoto, ges nu möjligheter att ta mycket läckra bilder på dessa fåglar.
De ytterst regelbundet uppträdande örnarna här brukar bjuda på fotomöjligheter och upplevelser i världsklass. Kungsörnar nästan inpå objektivens närgräns, ofta sedan i full action med rävar, korpar och ibland också havsörnar.
Dessutom har vi möjligheter till att fotografera en stor del av vinternorrlands andra inlandsfågelarter som kan dyka upp utanför fotogluggarna. Med lite tur så dyker kanske fåglar som gråspett, lavskrika, nötskrika, domherre, större hackspett, olika mesar och duvhök upp framför våra gömslen.
Så här års, i ett med största sannolikhet ordentligt snöigt vinterlandskap, i minusgrader, med snö uppe på träden, är det ofta ett spännande halvarktiskt vinterljus med starka färger och långa skuggor. Detta och eventuella snöfall ger ytterligare dimension till våra bilder.
Denna resa genomförs utan guide från Wild Nature fotoresor och därmed utan fotografisk handledning.
Resefakta
Datum
26 – 30 november 2020
Pris
8 990 kr
(Anmälningsavgift 1 798 kr)*
Reseledare
Observera att denna resa inte har någon reseledare från Wild Nature fotoresor.
Antal deltagare
Min 1
Max 6
Sista anmälningsdag
1 november 2020
Inkluderat i priset
Del i dubbelrum och måltider enligt dagsprogram (lunchen består av ett lunchpaket som äts i gömslet), tillgång till specialbyggda gömslen i 3 dagar.
Enkelrumstillägg
1 500 kr
Ej inkluderat i priset
Resa tur och retur Kalvträsk, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker (annat än det som serveras till maten), telefon och internetavgifter och saker av personlig karaktär.
Boende
Boendet är av enklare standard.
Plats
Resan börjar och avslutas i Kalvträsk. Transport till och från Skellefteå flygplats eller Bastuträsk station kan ordnas, pris 1 500 kr tur och retur/person. Transporten utförs av vår lokala samarbetspart.
Fotoutrustning
Resans fokus ligger på att fotografera fåglar. Då vi kommer att fotografera i första hand från specialgjorda gömslen är det lämpligt att ha med sig teleobjektiv. De flesta gömslen byggda för 500mm brännvis men även 300 till 400 mm brännvidd fungerar utmärkt.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur.
För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter.
Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ kommer att vara användbart.
Kläder
Temperaturen i Västerbotten i november ligger ofta på flera minusgrader och kan sjunka ner till ca – 25 grader. Rejäla vinterkläder och vinterstövlar är bra att ha! Gömslena är uppvärmda.
Tillgänglighet
Boendet är inte fullt tillgängligt vid nedsatt rörlighet. Resans karaktär gör att gömslen och visa miljöer inte är tillgängliga vid nedsatt rörlighet.
*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.
Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.
Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.
Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
Dagsprogram
Dag 1 (26/11) (Middag)
Ankomst till Kalvträsk och vårt boende.
Dag 2 – 4 (27 – 29/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Dessa dagar tillbringas i olika gömslen från tidig morgon till tidig kväll med att fotografera kungsörnar och andra fåglar. Vi roterar i de olika gömslena efter ett uppgjort schema.
Dag 5 (30/11) (Frukost)
Efter frukost hemresa.