I Örnarnas tecken – unik Masterclass i fågelfoto

26-31/1 2021

Masters: Staffan Widstrand och Martin Steenhaut

Några av resans höjdpunkter:

  • Intensiv fågelfotoworkshop på ett av Nordens bästa örnfotoställen
  • Fantastiska fotomöjligheter med havsörn, kungsörn, duvhök och måsar
  • Fantastiska bakgrunder med fjäll, skärgård, hav och dramatiska skyar
  • Vi är på plats under den sannolikt bästa örnfotoårstiden på hela vintersäsongen
  • Ledare: Staffan Widstrand, Nikonambassadör och en av Sveriges mest kända naturfotografer, samt Martin Steenhaut, mångfaldig naturfotoprisvinnare och ”Master European Photographer”, Belgien
  • Med en av världens mest erfarna örnguider, Ole Martin Dahle
  • Lär dig allt om action-fågelfototekniker, olika stilar och tekniska inställningar
  • Låna och testa ett urval av den senaste Nikon-utrustningen i fält
  • Chans till att även fotografera en rad småfåglar och ekorrar i vinterskrud
  • Gedigen fotorådgivning, bildkritik och tekniska tips av ledarna, i en liten grupp likasinnade

Havsörnar nära
Havsörnarna är de verkliga stjärnorna häruppe. Runt Flatanger finns ett tjugotal par och vår lokale ciceron, ”Örnmannen” Ole Martin Dahle känner 12 av dom paren väldigt väl, sedan årtionden tillbaka. De känner igen ljudet från hans båtmotor och kommer direkt för att kolla in vad som kan vara på gång. Ett moln av måsar och trutar följer båten längs sträckan och sedan blir det drama, action och nära möten var gång havsörnarna kommer ner bredvid båten för att fånga den fisk som Ole-Martin kastar ut. Ibland är de bara några meter bort! Det är 30 år av Ole Martins matande av örnarna här med bifångstfisk, som gjort detta möjligt. Att se en havsörn är alltid imponerande. Att göra det på 5-30 meters håll är helt fantastiskt, det glömmer man aldrig. Att sedan dessutom få upprepade chanser att fotografera dem på detta närhåll är oslagbart. Staffan och Martin kommer att hjälpa dig försäkra dig om att du kommer hem med ett imponerande havsörnsbildmaterial härifrån! Två båtturs-dagar ingår, så länge som vädret samarbetar. Blir vädret för hårt till havs så byter vi den dagen till foto från gömslen. Tack vare att vi har fyra heldagar här finns möjligheterna att flytta runt i programmet vid för hårt väder. Glöm heller inte att några av de bästa bilderna ofta tas i det sämsta vädret!

Kungsörn i fjällmiljö
Från två bekväma och uppvärmda gömslen kan vi fotografera ofta flera stycken kungsörnar och kanske några havsörnar med, ur olika vinklar. Ofta blir det bråk och drama framför gömslet där örnarna slåss om maten och därmed många chanser till actionfoto. Ibland blandar sig korpar, skator och nötskrikor in i leken dessutom. Allt med ett par imponerande bergsväggar och stiliga fjälltallar som nära bakgrund. Örnarna vid gömslena här är några av Europas mest pålitliga i att besöka åtelplatsen och bland de minst skygga. Normalt så här års är det ett landskap i strålande snöig vinterskrud. Två gömsledagar ingår. Antingen två i örngömsle eller en vardera i duvhöksgömsle och örngömsle.

Duvhök på närhåll i skogen
Duvhök kommer vintertid ofta flera gånger dagligen framför gömslet i skogen, där den låter sig fotograferas på närhåll om man bara är lite försiktig, 6-8 meter bort. Här samlas också ofta ett antal nötskrikor, mesar, finkar och ekorrar. Duvhökarna brukar vara ett par utvuxna och stiliga individer, samt en eller två ungfåglar. Att se den vuxna duvhökens mycket kraftfulla uppenbarelse och titta in i dess eldrödorange ögon på närhåll glömmer man inte i första taget. Två gömsledagar ingår. Antingen två i örngömsle eller en vardera i duvhöksgömsle och örngömsle.

Norrsken
Vid denna årstiden kan Norrskenet visa sig ibland, om vädrets makter står oss bi. Då är det bra att ha ett stativ med sig, vidvinkelobjektiv och en fjärrutlösare.

Flatanger
Byn Lauvsnes ligger alldeles på kusten av det man här kallar ”Det Levande havet”. Vattnet är kristallklart, det är galet gott om fisk, tumlare tumlar runt, moln av sjöfåglar som skriar, utter och säl finns längs kusten och en och annan val dyker upp ibland. Vi kommer att bo hela tiden på det gulliga pensionatet ”Örneredet” eller på det lokala fiskehotellet ”Zanzibar” och göra alla utfärder därifrån.
Huvudfokuset på denna Masterclass ligger på att fotografera örn och andra fåglar, att lära sig en massa och att ha riktigt kul under tiden.

Om du vill få fantastiska möjligheter att fotografera havs- och kungsörn i kust- och fjällmiljö, duvhök i skogsmiljö och samtidigt få intensiv foto-coachning av några av Europas vassaste fågelfotografer, så är detta verkligen en Masterclass för dig. Med ekorre, måsar, trutar, korp och småfåglar som bonus.

Resefakta

Datum
26 – 31 januari 2021

Pris
29 900 kr
(Anmälningsavgift 5 980 kr)*

Masterclass-ledare
Staffan Widstrand
Martin Steenhault, Belgien

Antal deltagare
Min 5
Max 10

Sista anmälningsdag
30 september 2020

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, fotoundervisning, coachning och guidning, två båtturs-dagar, minst två gömsledagar, lokala transporter, transfer till och från Trondheims flygplats.

Ej inkluderat i priset
Resa tur och retur från hemmet till Trondheim flygplats, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, eventuellt enkelrumstillägg, drycker och saker av personlig karaktär.

Enkelrum
2 750 kr. Enkelrum är begränsade, kontakta oss för mer information.

Boende
Vi bor i enkla men bekväma dubbelrum på pensionatet ”Örneredet” eller i dubbelrum i en lägenhet på lägenhetshotellet ”Zanzibar” i Flatanger. Delad toalett och dusch i pensionatet och i respektive lägenhet.

Mötesplats
Trondheims flygplats Vaernes (TRD). Resan börjar och avslutas här. Kommer du med tåg kan du ta tåget till flygplatsens egen station. Kommer du med egen bil kan du ansluta direkt ute i Flatanger om du vill. Ange var ni vill bli upphämtade.

Fotoutrustning
i kommer att fotografera både i gryning och skymning, till havs och till lands, i fjällterräng, skärgård och i skog, så du kommer att behöva fotoutrustning som passar för de fallen. Det är bra att ha så ljusstarka objektiv som möjligt, gärna 2,8 eller 4,0 i bländare. Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 200-400mm, 80-400mm, och långa ljusstarka fasta teleobjektiv som 500 m eller, 600 mm ger bra förutsättningar till att ta varierande bilder på örnarna, duvhöken och de andra fåglarna och djuren. Vidvinkelobjektiv är bra för landskapsbilderna. För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter, tänk dock på att detta påverkar ljusinsläppet i motsvarande grad. Om du har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda.

Stativ är inte nödvändigt, annat än för eventuellt Norrskensfoto. Däremot är det bra att ta med ett stativhuvud, typ gimbalhuvud, som Gitzo, Wimberley eller Sirui. Det kan sedan skruvas på en tung stålskiva i gömslena, som i sin tur kan flyttas runt på den filtklädda och stadiga bänken framför skottgluggarna inne i gömslet, för maximal flexibilitet och stabilitet. Rispåse/bönpåse fungerar också bra för dem som föredrar det, men vill man filma video är stativhuvud/stålplattelösningen klart bättre.
Ett bra regn/stänk/snöskydd för kamera plus objektiv är helt nödvändigt till sjöss (saltvatten är inte särskilt hälsosamt vare sig för finmekanik, optik eller elektronik…) och även vattenskydd för hela kameraväskan/ryggsäcken.

Kläder
Januari längs den norska kusten är alltid kylig eller kall och vi måste klä oss därefter. Till havs får vi låna Ole Martins varma, bekväma och vattenavstötande överlevnads/säkerhetsoveraller, och om man vill finns också skoterkängor att låna, om man inte har egna vinterkängor. Att hålla sig varm och känna sig bekväm under kustvinterförhållandena är fullständigt möjligt, men då måste man också klä sig rätt. Flerlagersprincipen gäller, med ett vindskyddande lager ytterst, bra vantar, vindtät och varm mössa, samt rymliga, isolerande kängor på fötterna. Närmast kroppen ett underställ helst i ullfrotté, inklusive strumpor av typen Woolpower eller Aklima är att varmt rekommendera. Inget av bomull innerst, och inga syntetunderställ. Riktiga vinterkängor som har plats för ett extra par tjocka yllesockar är ett måste för fötterna, gärna kängor typ Sorel med löstagbara foder av ull, eller fodrade gummistövlar med uttagbart (och därmed torkbart) foder. Ovanpå detta flera lager av tröjor (ull eller fleece). Vanliga fältbyxor, eller vindtäta skidbyxor och sedan kanske ett par termobyxor att ha med för väntelägen. Varma och mycket rymliga tumhandskar (t ex från Hestra eller The Heat Company), där det ryms typ ullfrotté-tumvantar inuti. Och gärna tunna yllefingervantar med, för att slippa ta i kamerametallen med sina bara händer. Mössan gärna en riktig pälsmössa med nedfällbara flikar eller en bekväm yllemössa. Buff för halsen av tunn Merinoull, samt en till av ullfrotté eller en rejäl yllehalsduk. Balaklava eller huva av ullfrotté är skönt då det blåser. Skoteroverall eller skoterkläder brukar också fungera bra. Pannlampa med ett par extra set Lithiumbatterier till. Regnjacka och regnbyxor eller skaljacka och Goretexbyxor ytterst. Dunjacka om man är frusen av sig. I gömslena finns värmekamin och sovsäckar dessutom. En termos är bra för dagens varma dryck.

Tillgänglighet
Boendet Zanzibar är delvis tillgängligt för deltagare med nedsatt rörlighet och detsamma gäller båten. Pensionatet ”Örneredet” har trappor och utan hiss. Gömslena är i stort sett omöjliga att nå per rullstol. Minibussen har ingen särskild rullstolsmöjlighet, men kan du sitta på vanligt säte i bussen går det säkert att greja ändå. Känner du dig du tveksam, så hör efter med oss om detaljerna först.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Pass och visum
När du som är EU-medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att er försäkring ska täcka eventuell sjuktransport hemåt, vid behov.

Gruppen och språk
Denna Masterclass är ett internationellt samarrangemang, öppet för alla nationaliteter. Det allmänna språket kommer att vara engelska, men Masterclass-ledarna talar och förklarar också gärna på svenska, franska eller holländska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1  (26/1) (Middag)
Samling på Trondheims flygplats på eftermiddagen, för vidare transport till vår inkvartering i den söta kustbyn Lauvsnes i Flatanger. Vi checkar in, har en teknisk/taktisk workshop-genomgång och diskuterar programmet för de kommande dagarna. Middag och övernattning.

Dag 2 – 5 (27-30/1) (Frukost – Lunch – Middag)
Huvudfokuset på denna Masterclass ligger på att fotografera örn, duvhök och andra fåglar under ledning av två ruggigt duktiga naturfotografer, samt att genom det lära sig en massa nytt om naturfoto och att ha riktigt kul under tiden! Vi styrs förstås av väder och vind, säkerheten kommer alltid först, inte minst till sjöss. Backupplanen om vädret blir för bistert till havs, är utökad tid i gömslena. Kom ihåg att de sämsta väderförhållandena ofta kan ge de bästa bilderna! Så snöstorm, regn eller blåst kan ofta bjuda på kanske oanade fotomöjligheter. Räkna med att vara uppe innan soluppgången och tillbaka i Lauvsnes efter mörkrets infall. Närhelst tillfälle gives, delar Staffan och Martin med sig av sina bästa naturfototips och går igenom kamerateknikdetaljer för den som vill.

Dag 6 (31/1) (Frukost)
Efter frukosten ger vi oss av i minibussen tillbaka mot Trondheim Vaernes (TRD) flygplats för flyg eller tåg hemåt.