Projektbeskrivning

DENNA WORKSHOP ÄR EN FÖRLÄNGNING TILL – HÖSTFÄRGER I ABISKO NATIONALPARK 11-15 SEPTEMBER 2021. BOKA BÅDA OCH FÅ 1 000 KR I RABATT. LÄS MER HÄR…

Några höjdpunkter

 • Ett fotoresmål i världsklass, mitt i några av Sveriges ståtligaste fjällandskap, bland annat det mäktiga Ahkka-massivet (2015 m.ö.h.), samernas heliga fjäll och det Stora Sjöfallet, Stuor Muorkke
 • Knotiga tallar i en av Sveriges finaste fjälltall-urskogar, alldeles där vi bor
 • Gulorange fjällbjörkskog och röda rönnar, mattor av rödorange blåbärsris
 • En landskaps- och höstfärgsfototur med storslagna vyer, intima landskap och färgstarka detaljer
 • Just under de få dagar på året då de flammande höstfärgerna häruppe brukar vara  som allra mest praktfulla
 • En landskaps- och höstfärgsfototur som bjuder på riktigt storslagna vyer, intima landskap och finurliga detaljer
 • Fotoutfärder med minibuss och till fots i lugnt tempo och i egen takt
 • Inga krävande vandringar, men den som vill sträcka aningen mer på benen kan förstås ströva upp till de knallröda ripbärsmattorna på fjälltundran ovanför Soldalen
 • Bra boende och helpension, med många motiv rakt utanför dörren eller inom promenadavstånd
 • Vi jobbar med olika typer av fototeknik för att försöka skapa olika uttryck i bilderna. Individuell handledning, både i fält såväl som i teori
 • Fotografisk rådgivning och tips för att du ska lyckas ännu bättre med dina bilder
 • Vi har givetvis varit där förut och noga rekat fram godbitarna

STORA SJÖFALLET/STUOR MUORKKE NATIONALPARK
Stora Sjöfallets nationalpark är en av Sveriges äldsta (1909) och mest kända, en del av UNESCOs Världsarv Laponia. Vi kommer att bo på gränsen mellan Sareks och Stora Sjöfallets nationalparker, omgivna av några av de ståtligaste landskap som vårt land kan erbjuda, så här års klädda i flammande höstfärger. Utanför dörren sträcker sig ett par fantastiska gammeltallurskogar med resliga furor och många anrika, fallna trädstammar som sakta håller på att bli till en del av marken och vegetationen igen. Stora stenblock med grafiskt fascinerande lavmönster. Sjön Lanas strand ligger ett stenkast bort och i vackert väder speglar sig fjällen grant i sjön. Inom gångavstånd ligger också Världsarvet Laponias berömda och vackert designade Naturum, som vi förstås besöker.

Naturen häruppe växlar från kalfjäll till artrika fjällbjörkskogar, över myrmarker, klara små vattendrag och stora sjöar. Så här i mitten av september brukar höstens färger vara som allra stiligast när färgskalan skiftar från grönt till rött, via orange och gult.

Våra dagar i Stora Sjöfallet kommer att bli lagom fullspäckade av fotografering. Fokus på resan är landskapsfoto, och sådant kan som bekant göras på många olika sätt. Vi kommer att vara ute i det finaste ljuset vi bjuds på och jobba med både de stora vyerna och med mindre, mer intima landskap och detaljer. Vi provar och utvecklar oss i olika tekniker, t.ex. med långa slutartider, panoreringar, dubbelexponeringar samt high- och low-key bilder.

Vi tillbringar hela resan i Stora Sjöfallets nationalpark. Vi gör utfärder till fots för att fotografera i det bästa ljuset och i lugn takt. En av dagarna far vi dessutom in i fjällvärlden längs den slingrande Ritsemvägen för att se hur naturen ändras ju längre in i fjällvärlden vi kommer. Kanske möter vi en del renar.

ÁHKKÁ – LAPPLANDS DROTTNING
På andra sidan sjön Akkajaure vilar Lapplands drottning – det ståtliga Áhkká-massivet. Med lite tur så speglar hon sina toppar (2 015 meter över havet) och glaciärer i sjöns vattenspegel och sätter sin prägel på hela området. Från toppen ner till sjön är det över 1500 höjdmeter.

Vi bor på Sjöfallet Mountain Lodge och äter i deras numera erkänt högklassiga restaurang. Vid längre utfärder tar vi med oss lunchpaket.

Helikopterföretaget Fiskflyg har också en bas alldeles i närheten och för den som vill kan vi hjälpa till att ordna med en kortare flygfototur över Laponia.

Denna fotoresa riktar sig både till dig som alltid velat uppleva fjällen i höstskrud och dig som är tänd på landskapsfoto, vare sig du nyss börjat med det, eller vill utveckla ditt fotograferande vidare. Vi kommer att varva tiden i fält med workshops/genomgångar i grundläggande bildbehandling, kamerateknik och komposition, bildföredrag och bilddiskussioner Målet är att du ska komma hem med både nya kunskaper, en massa inspiration och ett urval riktigt fina bilder.

Boka denna workshop

Dagsprogram

Dag 1 (15/9) (Middag)
Vi ses i Kiruna strax efter lunch och reser vidare med minibuss, via Gällivare, förbi Muddus, Sjaunja och in i fjällvärlden, för att sent på eftermiddagen komma fram till Stora Sjöfallet. Vi har ett kort teoripass och sedan middag, där flera av fjällets och fjordarnas läckerheter serveras. Efteråt kanske en sprakande brasa till kaffet?

Dag 2 – 4 (16 – 18/9) (Frukost  – Lunch – Middag)
Vi är uppe innan tuppen och på plats ute då ljuset kommer. Tidiga morgonfotograferingar, där vi sedan i regel återkommer till lodgen för att äta frukost. Vädret styr hur respektive dags upplägg ser ut, med en lagom blandning av fotografering, vila och/eller workshop inomhus. På eftermiddagarna är vi förstås ute igen för att fotografera i det förhoppningsvis allt finare kvällsljuset. Därefter middag.

Dag 5 (19/9) (Frukost)
Tidig morgonfotografering i närområdet, innan det är dags att packa och checka ut och påbörja resan hem.

Mer information

Staffan Widstrand född 1959. Fotograf och författare. Sony Imaging Ambassador.
En av Sveriges internationellt mest erkända fotografer. Outdoor Photography Magazine kallade honom 2011 “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”.

VD för Wild Wonders International AB, som äger och driver projekten Wild Wonders of Europe, Wild Wonders of China, Wild Wonders of Taiwan.
Medgrundare till Rewilding Europe och Ekoturismföreningen.

Utsedd till Årets Naturfotograf i Sverige, mångfaldig prisvinnare i internationella fototävlingar som:
Wildlife Photographer of the Year
European Nature Photographer of the Year
Emirates Wildlife Photographer of the Year
Årets Bild i Sverige
PGB Awards
Golden Turtle, Ryssland
Golden Porpoise, Kina

Anlitad som domare i en rad stora internationella fototävlingar, 2013 en av huvuddomarna i World Press Photo, GDT European Nature Photographer of the Year och i BBC-Wildlife Photographer of the Year.

Publicerad i de flesta av världens största tidningar, som National Geographic Magazine, GEO, Stern, Der Spiegel, Le Figaro, La Repubblica, El Mundo, El País, Natur, Terre Sauvage, Animan, Veja Brazil, The Guardian, The Sunday Times, FOCUS, Yomiuri Shimbun och Shanghaibaserade The Bund Pictorial.
Staffan har haft och arrangerat utställningar internationellt i Toronto, National Museum of Wildlife Art iJackson Hole USA, svenska ambassaden i Tokyo, Tromsö museum, Bodö museum, Kunst- und Ausstellungshalle i Bonn, Rådhuset i Oslo, Finlandiahuset i Helsingfors, svenska ambassaden i Washington, i Mérida och i Mexico city i Mexico, i Chengdu, Tianjin, Beijing, Shanghai, Xishuangbanna, Shenzhen, Sanmenxia, Wuhan, Yichun, Kunming och i Chongqing, Kina, Torino, Italien, i Salamanca, Spanien, samt i utomhusutställningar i Haag, Prag, Berlin, Madrid, Köpenhamn och Stockholm. Samt på Kulturhuset i Stockholm, Länsmuseerna i Kristianstad och Luleå, Malmö museum, Skansen, Kolmårdens djurpark, Borås djurpark, samt Bränneriet i Stora Björstorp på Österlen.

Vinnare av hedersutmärkelsen “Den Gyllene Vimpeln” från det Holländska Postkodlotteriet (tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton). Staffan är en av grundarna av “International League of Conservation Photographers” (ILCP), “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of Europe”, naturskyddsinitiativet “Rewilding Europe”, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of China” samt Svenska Ekoturismföreningen och dess kvalitetsmärkning “Naturens Bästa”.

Medlem i Naturfotograferna/N.
Gavs 2014 titeln ”Visiting Professor” vid Beijing Old University i Kina.

Författare och medförfattare till 18 böcker, varav fyra vunnit priset ”Årets Pandabok WWF”.

Lämpliga objektiv för landskapsfoto kan till exempel vara från 12 till 70 mm, som passar bra i de miljöer vi fotograferar, ett kortare tele, t ex 70-200 t ex. och kanske ett makro, typ 90-105 mm. Gråfilter är användbart för att få till längre slutartider, ett graderat gråfilter för att få jämnare exponeringar och ett polarisationsfilter för att mörka ner himlar och öka färgstyrkan kan också vara kul. Stativ och tråd-/fjärrutlösare rekommenderas mycket starkt. Blixt kan också vara kul att prova med.

Temperaturerna i september kan variera kraftigt. Vi kan ha dagstemperatur från +15 grader till ner mot 0, eller strax under. Lämpligt är att ta med sig kläder i flera olika lager så man kan anpassa klädseln efter rådande temperatur. Riktiga regnkläder är en självklarhet precis som mössa och vantar. Ta med ett par vattentåliga kängor/stövlar samt några enklare skor att ha på sig under kvällarna. En vandringsstav rekommenderas. Sittunderlag också.

Vi bor, äter och har genomgångar på Stora Sjöfallet Mountain Lodge, som är av bra medelstandard. Restaurangen brukar vara klart över standard.

Områdena vi använder för fotografering har lägre tillgänglighet för rullstolsburna, även om man kan se en hel del från vägen. Vandringarna har karaktär av promenader i lugn takt, och man bör kunna röra sig i terräng. Hotellet har korta trappor till rummen.

Resa tur och retur Kiruna, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär, eventuella inträden, helikoptertur för den som vill.

Resa tur och retur Abisko Turiststation, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

Kiruna flygplats vid lunchtid den 15 september. (Exakt tid lämnas då där finns gällande tidtabeller för tåg, bussar och flyg).

Alt 1. Nattåg till Kiruna järnvägsstation och sedan buss ut till flygplatsen. Tidtabell ej tillgänglig ännu.

Alt 2. Flyg till Kiruna flygplats.

Alt 3. Bil på egen hand till Kiruna flygplats eller plats vi kommer överens om.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

Kontakta din läkare och rådfråga.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Boka denna workshop

Boka fotoworkshop

Höstfjäll och urskog i Stora Sjöfallets nationalpark 15-19 september 2021

OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Jag bokar även huvudworkshopen Höstfärger i Abisko nationalpark 11-15 september 2021 (1 000 kr i rabatt på totalpriset)*
JaNej
Boende*
Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
Önskar dela rum med

Önskemål om specialkost

Övriga upplysningar

Rabattkod

Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund