DENNA WORKSHOP ÄR EN FÖRLÄNGNING TILL – HÖSTFÄRGER I ABISKO NATIONALPARK 11-15 SEPTEMBER 2021. BOKA BÅDA OCH FÅ 1 000 KR I RABATT. LÄS MER HÄR…

Några höjdpunkter

 • Ett fotoresmål i världsklass, mitt i några av Sveriges ståtligaste fjällandskap, bland annat det mäktiga Ahkka-massivet (2015 m.ö.h.), samernas heliga fjäll och det Stora Sjöfallet, Stuor Muorkke
 • Knotiga tallar i en av Sveriges finaste fjälltall-urskogar, alldeles där vi bor
 • Gulorange fjällbjörkskog och röda rönnar, mattor av rödorange blåbärsris
 • En landskaps- och höstfärgsfototur med storslagna vyer, intima landskap och färgstarka detaljer
 • Just under de få dagar på året då de flammande höstfärgerna häruppe brukar vara  som allra mest praktfulla
 • En landskaps- och höstfärgsfototur som bjuder på riktigt storslagna vyer, intima landskap och finurliga detaljer
 • Fotoutfärder med minibuss och till fots i lugnt tempo och i egen takt
 • Inga krävande vandringar, men den som vill sträcka aningen mer på benen kan förstås ströva upp till de knallröda ripbärsmattorna på fjälltundran ovanför Soldalen
 • Bra boende och helpension, med många motiv rakt utanför dörren eller inom promenadavstånd
 • Vi jobbar med olika typer av fototeknik för att försöka skapa olika uttryck i bilderna. Individuell handledning, både i fält såväl som i teori
 • Fotografisk rådgivning och tips för att du ska lyckas ännu bättre med dina bilder
 • Vi har givetvis varit där förut och noga rekat fram godbitarna

STORA SJÖFALLET/STUOR MUORKKE NATIONALPARK
Stora Sjöfallets nationalpark är en av Sveriges äldsta (1909) och mest kända, en del av UNESCOs Världsarv Laponia. Vi kommer att bo på gränsen mellan Sareks och Stora Sjöfallets nationalparker, omgivna av några av de ståtligaste landskap som vårt land kan erbjuda, så här års klädda i flammande höstfärger. Utanför dörren sträcker sig ett par fantastiska gammeltallurskogar med resliga furor och många anrika, fallna trädstammar som sakta håller på att bli till en del av marken och vegetationen igen. Stora stenblock med grafiskt fascinerande lavmönster. Sjön Lanas strand ligger ett stenkast bort och i vackert väder speglar sig fjällen grant i sjön. Inom gångavstånd ligger också Världsarvet Laponias berömda och vackert designade Naturum, som vi förstås besöker.

Naturen häruppe växlar från kalfjäll till artrika fjällbjörkskogar, över myrmarker, klara små vattendrag och stora sjöar. Så här i mitten av september brukar höstens färger vara som allra stiligast när färgskalan skiftar från grönt till rött, via orange och gult.

Våra dagar i Stora Sjöfallet kommer att bli lagom fullspäckade av fotografering. Fokus på resan är landskapsfoto, och sådant kan som bekant göras på många olika sätt. Vi kommer att vara ute i det finaste ljuset vi bjuds på och jobba med både de stora vyerna och med mindre, mer intima landskap och detaljer. Vi provar och utvecklar oss i olika tekniker, t.ex. med långa slutartider, panoreringar, dubbelexponeringar samt high- och low-key bilder.

Vi tillbringar hela resan i Stora Sjöfallets nationalpark. Vi gör utfärder till fots för att fotografera i det bästa ljuset och i lugn takt. En av dagarna far vi dessutom in i fjällvärlden längs den slingrande Ritsemvägen för att se hur naturen ändras ju längre in i fjällvärlden vi kommer. Kanske möter vi en del renar.

ÁHKKÁ – LAPPLANDS DROTTNING
På andra sidan sjön Akkajaure vilar Lapplands drottning – det ståtliga Áhkká-massivet. Med lite tur så speglar hon sina toppar (2 015 meter över havet) och glaciärer i sjöns vattenspegel och sätter sin prägel på hela området. Från toppen ner till sjön är det över 1500 höjdmeter.

Vi bor på Sjöfallet Mountain Lodge och äter i deras numera erkänt högklassiga restaurang. Vid längre utfärder tar vi med oss lunchpaket.

Helikopterföretaget Fiskflyg har också en bas alldeles i närheten och för den som vill kan vi hjälpa till att ordna med en kortare flygfototur över Laponia.

Denna fotoresa riktar sig både till dig som alltid velat uppleva fjällen i höstskrud och dig som är tänd på landskapsfoto, vare sig du nyss börjat med det, eller vill utveckla ditt fotograferande vidare. Vi kommer att varva tiden i fält med workshops/genomgångar i grundläggande bildbehandling, kamerateknik och komposition, bildföredrag och bilddiskussioner Målet är att du ska komma hem med både nya kunskaper, en massa inspiration och ett urval riktigt fina bilder.

Dagsprogram

Mer information

Frida har haft en fascination och kärlek till djur och natur sedan barnsben. Hon arbetar även som AD och grafisk formgivare och det har präglat hennes bildskapande.
I sitt fotografi är hon nyfiken och strävar ständigt efter nya sätt att porträttera sina motiv, oavsett om det är djur, landskap eller grafiska detaljer.

Frida har haft flertalet bildvisningar och utställningar och även medverkat i SVTs Mitt i Naturen, ”Konsten att fotografera natur”.
Fridas bilder är publicerade i Fotosidan Magasin, i artiklar och reportage på Natursidan.se, boken ”Upplevelser i Stockholms Natur”, samt lokalpress.

Som fotografisk guide på resor och workshops brinner Frida för att dela med sig av kunskap och inspiration och målet är alltid att deltagarna ska komma hem med ny kunskap, minnesvärda upplevelser och riktigt bra bilder.

Lämpliga objektiv för landskapsfoto kan till exempel vara från 12 till 70 mm, som passar bra i de miljöer vi fotograferar, ett kortare tele, t ex 70-200 t ex. och kanske ett makro, typ 90-105 mm. Gråfilter är användbart för att få till längre slutartider, ett graderat gråfilter för att få jämnare exponeringar och ett polarisationsfilter för att mörka ner himlar och öka färgstyrkan kan också vara kul. Stativ och tråd-/fjärrutlösare rekommenderas mycket starkt. Blixt kan också vara kul att prova med.

Temperaturerna i september kan variera kraftigt. Vi kan ha dagstemperatur från +15 grader till ner mot 0, eller strax under. Lämpligt är att ta med sig kläder i flera olika lager så man kan anpassa klädseln efter rådande temperatur. Riktiga regnkläder är en självklarhet precis som mössa och vantar. Ta med ett par vattentåliga kängor/stövlar samt några enklare skor att ha på sig under kvällarna. En vandringsstav rekommenderas. Sittunderlag också.

Vi bor, äter och har genomgångar på Stora Sjöfallet Mountain Lodge, som är av bra medelstandard. Restaurangen brukar vara klart över standard.

Områdena vi använder för fotografering har lägre tillgänglighet för rullstolsburna, även om man kan se en hel del från vägen. Vandringarna har karaktär av promenader i lugn takt, och man bör kunna röra sig i terräng. Hotellet har korta trappor till rummen.

Resa tur och retur Kiruna, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär, eventuella inträden, helikoptertur för den som vill.

Resa tur och retur Abisko Turiststation, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

Kiruna flygplats vid lunchtid den 15 september. (Exakt tid lämnas då där finns gällande tidtabeller för tåg, bussar och flyg).

Alt 1. Nattåg till Kiruna järnvägsstation och sedan buss ut till flygplatsen. Tidtabell ej tillgänglig ännu.

Alt 2. Flyg till Kiruna flygplats.

Alt 3. Bil på egen hand till Kiruna flygplats eller plats vi kommer överens om.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

Kontakta din läkare och rådfråga.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.