Norge: häftiga havsörnsdyk, tjuvaktiga kustlabbar och kaxiga måsfåglar

25 – 29 juni 2020

Några av resans höjdpunkter:

  • Sannolikt världens bästa havsörnsfotomöjligheter från båt, på absolut närhåll
  • Tre morgnar och tre kvällar med båt för att fotografera havsörnar
  • Mellan havsörnsdyken blir det creative sessions med massor av måsfåglar som följer båten, från supervidvinkel till 70–200–zoomen, såväl korta som långa slutartider
  • Bara en bit utanför hamnen häckar normalt de tjuvaktiga kustlabbarna som brukar komma väldigt nära
  • En riktigt vild kustremsa vid ett fortfarande levande hav
  • Du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.

”Fish is out, Eagle is coming!” Ole Martin Dahle har just kastat ut fisken som ska locka till sig havsörnen. Han styr båten i rätt position så att vi sex fotografer kan ”skjuta” åt vänster så vi får vinden i ryggen, för då kommer havsörnen rakt emot oss. Vi har även solen från samma håll, vilket gör att vi slipper fula skuggor på ena sidan av örnen. Sedan kommer dyket. Kamerorna smattrar medan örnen elegant med ett plask plockar upp fisken. Fram med klorna på en bild, i nästa bild griper örnen fisken och kroppen är nu rakt ovanför fisken. I nästa bild skjuter kroppen framåt, och sedan skymmer de stora vingarna nästan huvudet, men ögat syns mellan de olika vingpennorna. Efter några vingslag lyfter örnen och vänder runt. Den rundar båten, medan Ole Martin svänger med så att vi hela tiden kan följa örnen från den position vi har i båten.
Ole Martin har sedan några år skaffat sig en större och snabbare båt. På en eftermiddag hinner vi långt bort till grannfjordarna, och även till en fjord en bra bit söderut. Vi passerar öppet hav och stora fjordar i den extremt sjösäkra båten, om bara vädret något så när är med oss. Väl inne i fjordarna är vattnet oftast lugnt. De mäktiga bergen som bildar fonden både skyddar mot vinden och ger oss en dramatisk bakgrund i bilderna.
Mellan havsörnsdyken, ”ørnestupen” som Ole Martin säger, kör vi ”måke”-fotografering, vi plåtar grå- och havstrut, silltrut, tretåig mås med flera. Måsfåglarna följer efter båten. Och det blir att ta till allt ifrån 70–200–zoomen till vidvinkel.
En bit utanför hamnen och butiken i Lauvsnes häckar kustlabbar. Medan vi plåtar trutarna kommer de plötsligt som projektiler skjutna ur en kanon. Vad de gör: de försöker stjäla maten från andra fåglar, ingen går säker. De jagar måsfåglarna tills de tappar födan. På norska heter kustlabben följdriktigt ”tyvjo”, ungefär ”tjuv-john”. Och jag lovar: namnet är på riktigt, det är inte ett norgeskämt.

Ett besök uppe hos Ole Martin i Flatanger innebär inte bara en fotografisk explosion av bilder man kanske bara drömt om. Det är en naturupplevelse i sig av högsta klass med havsörnar, hänförande fjordmiljöer och dramatiskt stupande berg. Här fotograferar vi örnar som dyker stuprätt nedåt och sedan rätar upp färden då de närmar sig fisken. Den fångade fisken tas sedan under häckningstiden till boet, och andra årstider slår sig istället havsörnen ofta ner i ett träd eller på en klippa för att avnjuta fångsten. Medan den sitter i trädet eller på stenen närmar vi oss försiktigt örnen. Ole Martin har gjort det här många gånger förut, och han vet precis hur han ska göra för att ta oss närmare utan att skrämma iväg örnen.
Det här händer inte bara en eller två gånger om dagen, även om det hade varit häftigt nog. Tio dyk är närmast ett minimum under en kväll. Ibland blir det tjugofem örnstup, särskilt under häckningstiden. På morgonen blir det kanske något färre dyk, men det handlar ändå om tio-femton försök som ges oss för att vi ska få chans till de där perfekta bilderna.

Den som skulle misslyckas med de första fem–tio dyken kommer ändå att få bilderna. Vi får så många möjligheter, och ibland krävs det några örndyk för att man ska komma på bästa fototekniken. Å andra sidan är det inte ovanligt att kanonbilderna sitter redan vid första dyket. Vindriktningen, vädret och ljusets riktning spelar naturligtvis en stor roll. Men Ole Martin vet precis var han ska placera båten för att vi som följer med ska få de bästa bilderna.
Ibland kommer det flera örnar. Och då blir det ofta bråk, med olika sorters luftakrobatik, innan en av dem ger sig av.

Men det blir inte bara havsörnar, utan också mängder av gråtrut, havstrut, silltrut, tretåig mås, på nära håll …
Vi kommer att fotografera massor med ”måker”, som Ole Martin säger på norska. En betydande del av alla måsbilder som tas i Europa kommer härifrån, ljuset är ofta fantastiskt, måsarna är nära och den som inte tidigare insett hur mycket roliga bilder man kan göra med måsar och trutar kommer kanske i slutänden ändå att komma hem mer intresserad av att plåta trutar än havsörnar.
På sommaren brukar några små öar strax utanför hamnen i Lauvsnes dessutom bebos av häckande kustlabbar. Då blir det action. Deras luftakrobatik när de försöker stjäla trutarnas mat är makalös. Och det går snabbt. Men vi ges många försök, och det blir bilder.

Med natur, väder och vilda djur kan man givetvis aldrig vara helt säker, men möjligheterna till att fotografera havsörn här är extremt bra. Så bra att det knappast finns någon plats i världen som kan mäta sig med denna.

Fotogenomgångar kommer att hållas av Brutus, vi kommer också att titta på deltagarnas bilder och komma med positivt sinnad bildkritik och all nödvändig foto-coaching.

Resefakta

Datum
25-29 juni 2020

Pris
14 900 kr
(Anmälningsavgift 2 980 kr)*

Reseledare
Brutus Östling

Antal deltagare
Min 5
Max 6

Sista anmälningsdag
5 april 2020

Inkluderat i priset
Logi i dubbelrum med delad dusch/WC i gästhuset ”Örneredet”.
6 båtturer på havet för fotografering, fotoundervisning, lokal guide och svensk ledare.

Ej inkluderat i priset
Resa till Lauvsnes. Om man inte kör bil kan man flyga till Trondheim, ta lokaltåget till Steinkjer. Här kan vi ordna upphämtning, en viss avgift tillkommer.
All mat under resan (kök finns i gästhuset för egen matlagning, restaurant finns dessutom på byn), dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och andra saker av personlig karaktär.

Enkelrumstillägg
1 600 kr Enkelrum är begränsade, kontakta oss för mer information.

Fotoutrustning
Resan är fokuserad på fotografering av havsörn från båt men det bjuds även många andra motiv. Lämpligt är att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt. Tele-zoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400mm eller 200-500mm eller 180-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierade bilder av havsörnarna och andra fåglar. Även fasta objektiv så som 300mm, 400mm och 500mm fungerar utmärkt för örnarna.
Då det finns risk att det ibland regnar och att det kan stänka med havsvatten (saltvatten!) är det viktigt att man har ett bra regnskydd för kamerautrustningen. Tänk även på att ha vattenskyddande överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken.
Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda.

Kläder
På havet kan det alltid bli kallt, och längs en nordlig kust som denna är det ofta lite kyligare än annorstädes. Ombord på Ole Martins båt så får vi alla låna värmande flytdräkter och livvästar. Värmande skoterstövlar finns också att låna.

Tillgänglighet
Boendena är fullt tillgängligt. Resans karaktär gör att gömslen och visa miljöer kan vara mindre tillgängliga vid nedsatt rörlighet.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Pass och visum
När du som är EU-medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1  (25/6) Ankomst
Vi möts i Lauvsnes, nere i byn eller vid Ole Martins gästhus (för dem som kör bil skickar vi vägbeskrivning och telefonnummer om man mot förmodan inte skulle hitta huset). De som flyger till Trondheims flygplats tar lokaltåget som går direkt vid flygplatsen till Steinkjer (litet över en timme). Där hämtar bil (mot en avgift, billigare om man är flera). Samma vid avresan.

Dag 2 – 4 (26-28/6)
Fotografering tidig morgon fram till cirka 10.30. Vila under dagen. Fotografering på kvällen, från cirka 17.30.

Dag 5 (29/6)
Hemresa på morgonen på egen hand eller till Steinkjer med transport (mot en avgift).

Fel: Kontaktformulär hittades inte.