Några höjdpunkter

  • Fantastiska landskap med berg, kust och fiskebyar
  • Chans till norrsken
  • Abstrakta motiv från havet, i sanden, i snö och is.
  • Du får lära dig hur man får ut mesta möjliga av filter, nattfotografering, användning av långa slutartider mm
  • Gedigen rådgivning och fototekniska tips av Sony-Ambassadören Floris Smeets, i en liten grupp likasinnade

LOFOTEN

Lofoten är en ögrupp i Nordland i nordvästra Norge. Det dramatiska landskapet har gjort det känt som ett av Europas vackraste områden. På vintern är Lofoten ett paradis för landskapsfotografen. Branta, snötäckta berg som stiger rakt upp från det blå vattnet i fjordarna. Sjöar och våtmarker är frusen och även den bergiga kustlinjen kan vara helt täckt med ett tjockt lager is.

Bildsköna fiskebyar med röda stugor ligger med jämna mellanrum längs vägen som slingar sig fram genom Lofoten. De röda stugorna ger ett färgrikt inslag i vinterlandskapet.

Dagsljuset är begränsat under denna tid på året men när det är klara soliga dagar blir ljuset härligt färgstarkt och intensivt. När det är ”dåligt” väder ger de mörka molnen det redan dramatiska landskapet en ännu mer dramatisk framtoning. Klara nätter ger oss också chans till norrsken.

Under denna 8 dagars fotoresa kommer fokus att ligga på att förbättra dina fotografiska kunskaper genom att lära dig att ”se” bilder och hur du kan använda olika kreativa tekniker. Vi kommer att jobba med filter användning, nattfotografering, både stor och små intima landskap, linjer och mönster, långa slutartider och om ljuset medger även motljus fotografering.

Vi kommer i huvudsak att fotografera det fantastiska landskapet, som bokstavligen kan hittas runt hörnet, men vi kommer även att lägga tid på att jobba med kreativa och abstrakta bildidéer. Om det ges tillfälle kommer vi också att försöka fotografera övervintrande fåglar och djur. Varje kväll och natt håller vi noga koll på förutsättningarna för norrsken och självklart tar vi de tillfällen som ges till att fotografera detta fenomen.

Detta är en fotoresa för fotografen som vill lära sig mer om landskapsfotografering och mycket av tiden kommer att läggas på att utveckla och lära sig olika tekniker och att öka sin förmåga att ”se” bilder. Vi kommer även att lära ut grunderna i nattfotografering. Under resan kommer även tid att läggas på bildbehandling.

Dagsprogram

Mer information

Floris Smeets, född 1986 i Nederländerna. Bosatt i Norge sedan 2010. Sedan 2014 jobbar Floris heltid med naturfotografering, guidning och som workshopledare.
Han har en stor passion för att guida och älskar att dela med sig till deltagarna på workshops av sina kunskaper.

Floris har stort fokus på den norska naturen och då speciellt djur och landskap. Han jobbar alltid med stor respekt för djur och natur och tycker att det är mycket viktigt att bilder tas utan att störa djuren eller att förändra miljön. Med sina bilder fångar han inte bara naturens skönhet utan på ett sätt där bilderna berättar en historia.

Floris är Sony Europe Imaging Ambassadör. Hans bilder har blivit publicerade i en lång rad tidskrifter och utställningar.

Floris är en licensierad guide i Dovrefjell nationalpark och har mångårig erfarenhet av att campa under riktigt utmanande vinterförutsättningar. Floris pratar engelska, norska, holländska och tyska.

www.florissmeets.com

Objektiv för landskapsfotografering kan vara bra att ha till exempel någon vidvinkel, (objektiv från 14 mm till 70 mm kan passa de miljöer vi fotograferar, ibland även kortare tele, 70-200 t ex.) Gråfilter och ev polarisationsfilter kan vara användbart. Stativ och trådutlösare rekommenderas.

Temperaturen på Lofoten kan i februari variera mellan några plusgrader till ca – 20 grader, även vinden förstärka kylan. Rejäla vinterkläder och vinterstövlar är ett måste! Ha även gärna med vattentäta kläder.

Boendena är fullt tillgängligt. En del av miljöerna vi rör oss i för fotograferingen är dock mindre tillgänglig pga dess karaktär.

Vi bor i enkla men bekväma lägenheter.

Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, lokala transporter, fotohandledning.

Resa tur och retur från ditt hem till Harstad/Evenes, egna varma vinterkläder/skodon, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, eventuellt enkelrumstillägg, drycker och saker av personlig karaktär.

Resan börjar och avslutas på Harstad/Evenses flygplats.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som även täcker eventuell sjuktransport både på plats och hem.

Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.