Transsylvanien i Rumänien – skräckfotoresa

22-27 mars 2020

Några av resans höjdpunkter:

 • Mystik, magi och historia kombinerad med foto
 • I Draculas och myternas miljöer
 • Fotosessions i Draculas borg och medeltida miljöe
 • Fotoledaren gör speciella ”setups med kostymer”
 • Fördjupning i svartvit fotografering
 • Vi jobbar med många kreativa fototekniker
 • Vi besöker Rumänien vid en tid då det är få besökare i landet
 • Från ödsliga berg till spöklika städer
 • En fotoreseledare som är speciellt inriktad på stämningar och magi
 • Du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

En skräck- och sagofotoresa till Transsylvanien i Rumänien.

Få delar av världen är så mytomspunna och har inbjudit till skräckfantasier i samma utsträckning som Transsylvanien med Castel Bran, mer känt som Vlad Tepes slott – eller Draculas slott.

Slottet Bran marknadsförs som “Draculas slott” och det finns en myt om att Vlad Ţepeş ska ha bott där. Dock har varken den historiska Dracula eller Bram Stokers påhittade figur bott på slottet men slottet som är byggt på 1200-talet, är en fantastisk miljö för suggestiv skräckfotografering.

Med Thomas Örn Karlsson fotograferar vi kusliga magiska och sagolika ställen under dag, kväll och natt i Transsylvanien.

Vi fotograferar självklart vid ”Draculas slott”. 

Transsylvaninen  är en del av Rumänien som har en lång och spännande historia med mycket lämningar från folkvandringstiden fram till det Ottomanska imperiets ockupationstid. Landsbygden är charmerande med ett uråldrigt jordbrukslandskap och genuina miljöer där besökare möts av vänliga människor och en spännande och god matkultur.

Många städer har genuina medeltidsdelar som är skyddade och som lockar till spännande utforskning.

Resan tar oss således till den gamla stadsdelen i Brasov där vi i de trånga gränderna kan förvänta oss att nattens ljusskygga varelser dyker upp närsomhelst. Vi besöker även den svarta kyrkan och en hemlig uråldrig kyrkogård som har ytterst få besökare. Även under dagen strövar vi i  staden och letar efter spännande och genuina motiv.

Under resan gång fotograferar vi även på den rumänska landsbygden och i de storslagna bergslandskapen. Vi kommer också att ägna oss åt gatufotografering och porträttfotografering av fantastiska människor och karaktärer.

Stämningar är huvudtema på denna resa där Thomas Örn Karlsson får dig att utveckla din suggestiva fotografering. Det finns massor av möjligheter att utveckla ett speciellt bildspråk i svartvitt för att skapa mycket fantasieggande bilder.

Resefakta

Datum
22-27 mars 2020

Pris  
17 900 kr
(Anmälningsavgift 3 580 kr)*

Reseledare
Thomas Örn Karlsson

Antal deltagare
Mini 6
Max 8

Sista anmälningsdag
20 februari 2020

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum och måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden, lokala guider, fotorådgivning, alla transporter (minibuss) enl program. Logi – mysiga och fräscha hotell av medelstandard

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Bukarest, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, eventuellt enkelrumstillägg och saker av personlig karaktär.

Enkelrumstillägg
2 000 kr

Logi
Vi bor i bekväma hotell med wifi, egen toa, och TV.
Frukost på hotellen och middag ute på staden varje dag under resan ingår.

Flygplats
Resan börjar på Bukarest internationella flygplats, med samling 22 mars 2020. Resan avslutas också där den 27 mars 2020. Information om flyg skickas ut när minimiantalet deltagare har uppnåtts.

Fotoutrustning
Eftersom vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till porträtt och nära miljöer så kan det vara lämpligt att ha med sig olika objektiv från vidvinkelobjektiv till kort teleobjektiv. Zoomobjektiv från 70-200. Vidvinkel i form av fast brännvidd eller zoom är också ett måste, och även normalobjektiv med brännvidder runt 50 och 60 mm är bra. Det är nödvändigt att ha med sig en bra ficklampa eller en pannlampa därtill så att du kan se och arbeta med händerna när det mörkt. Ta med ett bra regnskydd för kamerautrustningen. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda. Stativ är mycket bra under mörka kväller och nätter.

Kläder
Morgen och kväll kan vara kyliga. Dagarna kan vara med temperaturer på upp till 20 grader. Det är bra att ha med ett regnställ/poncho. Varm tröja och jacka, handskar, tunt ull-underställ, varma socker, eftersom vi står still under långa pass. Vandringsskor. Komplettera gärna normala skor för vistelse på hotellet.

Tillgänglighet
Hotellen saknar oftast hiss och den steniga miljön och nattens mörker gör att resans karaktär är lite begränsande vid starkt nedsatt rörlighet. Kontakta oss vid minsta tvekan.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Pass och visum
När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som även täcker eventuell sjuktransport både på plats och hem.

För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

 • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
 • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Hälsa
Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1 (22/3) (Middag)
Ankomst Bukarest. Transfer från flygplatsen till hotellet i huvudstaden. Välkomstmiddag med presentation av resan. Efter middag  kvällsvandring med kamera.

Dag 2-3 (23-24/3) (Frukost   Middag)
Efter frukost åker vi med vår minibuss till Bran och tar in på vårt hotell. På eftermiddagen bekantar vi oss för första gången med Darculas slott och vi börjar fotografera oss in på miljön. Efter middag åter till slottet med diverse setups och slottet som kuliss.
Nästa dag strövar vi i Brans närområden för lämpliga motiv – berg, byar, människor, för senare på dagen att åter ge oss till slottet och landskapet runt om för att söka nya motiv eller finslipa motiven från fotosessionerna innan.

Dag 4-5 (25-26/3) (Frukost   Middag)
Efter sen frukost lämnar vi Bran för den medeltida staden Brasov. Här väntar två dagar med stadsvandringar i spännande fotomiljöer. Thomas kommer mera in på porträttfotografering och ”street-photography”, och med detta öppnas helt nya motivområden. Thomas tittar även på deltagarnas bilder, som i Bran, och kommer med massor av tips och tricks. Under en lämplig senkväll besöker vi en fantastisk kyrkogård för mycket suggestiva bilder.

Dag 6 (27/3) (Frukost)
Efter frukost bär det åter tillbaka till Bukarest med stop för lämpliga fotomotiv undervägs. Här sluter resan på flygplatsen där flyget hem väntar.