Tjernobyl

Oktober/november 2020

Några av resans höjdpunkter:

  • Fotografera området kring kärnkraftverket i Tjernobyl
  • Fotografera i spökstaden Pripyat
  • Fotograferar platser som pariserhjulet och nöjesfältet
  • Övergivna byggnader som tagits över av naturen
  • Utmanande fotouppgifter
  • Iscensättande med karaktärer i olika miljöer
  • Reseledaren visar dig alla sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Den 26 april 1986 hände den stora katastrofen vid kärnkraftverket strax söder om Tjernobyl när reaktor fyra förstördes genom en explosion.Stora delar av närliggande områden evakuerades och har sedan dess stått helt övergivna. Sakta har dessa övergivna byggnader börjats ta över av naturen. Pripyat som var staden där kärnkraftverkets arbetare bodde evakuerades och är numer en spökstad.

I Pripyat besöker vi några av de mest kända platserna såsom nöjesfältet med det klassiska pariserhjulet men vi tar oss också till områden som är mindre besökta. Vi kommer att besöka den då topp-hemliga militära radarstationen Duga, den övergivna busstationen och de gamla förfallna stadsdelarna med hotell Polissaya, restauranger. Självklart besöker vi även det ”ökända” kärnkraftverket i Tjernobyl.

Det är en overklig och nästintill surrealistisk känsla att vandra runt bland de övergivna byggnaderna och gatorna som mer och mer tagits över av naturen för att bilda en urban vildmark. Oavsett om vi riktar våra kameror mot en docka i ett av de tomma husen, en översiktsbild på den sedan länge övergivna hamnen där båtarna sakta rostar sönder eller den övergivna simhallen så hittar vi kusliga påminnelser om ett område som en gång myllrade av aktivitet och folkliv.

Under hela resan kommer vi fokuserar på max 2-3 byggnader om dagen där vi även kommer lyfta in karaktärer i bilden som en reflektion i vattnet kan man se en skepnad iklädd gasmask och kåpa. Vi kommer fokusera mycket på bildspråket och känslan på den resan där svartvitt fotografering står i fokus.

Preliminärt dagsprogram

Dag 1  (Middag)
Vi kommer till Kiev under dagen där vi checkar in på hotellet och vi äter en middag och går igenom kommande dagar och vad vi kan vänta oss av området.

Dag 2  (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost lämnar vi hotellet och tar oss in mot Tjernobyl 15 mil från huvudstaden. Där vi först kommer i ordning på hotellet och tar en lunch, efter lunchen börjar vi utforska dom övergivna byggnaderna och den strandade flodbåten som ligger längs med floden. På kvällen äter vi en middag och sedan jobbar vi lite med bilderna och går igenom nästa dags upplägg.

Dag  3-4  (Frukost – Lunch – Middag)
Dessa dagar tillbringar vi i Pripyat och området runt kärnkraftverket.Våra erfarna guider tar oss med till några av de mest kända platserna i området. Tillbaka på hotellet kommer vi under kvällarna arbeta med bildbearbetning.

Dag  5  (Frukost – Lunch)
Efter frukost gör vi en sista tur in i den inre zonen och fotar maskin kyrkogården sedan tar vi oss tillbaka till Kiev och flygplatsen för vidare transport mot Sverige på egen hand.

Galleri

Fel: Kontaktformulär hittades inte.