Några höjdpunkter

  • Fotografera området kring kärnkraftverket i Tjernobyl
  • Fotografera i spökstaden Pripyat
  • Fotograferar platser som pariserhjulet och nöjesfältet
  • Övergivna byggnader som tagits över av naturen
  • Utmanande fotouppgifter
  • Iscensättande med karaktärer i olika miljöer
  • Reseledaren har varit i Tjernobyl och fotograferat tidigare och känner till området
  • Reseledaren visar dig alla sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Den 26 april 1986 hände den stora katastrofen vid kärnkraftverket strax söder om Tjernobyl när reaktor fyra förstördes genom en explosion.Stora delar av närliggande områden evakuerades och har sedan dess stått helt övergivna. Sakta har dessa övergivna byggnader börjats ta över av naturen. Pripyat som var staden där kärnkraftverkets arbetare bodde evakuerades och är numer en spökstad.

I Pripyat besöker vi några av de mest kända platserna såsom nöjesfältet med det klassiska pariserhjulet men vi tar oss också till områden som är mindre besökta. Vi kommer att besöka den då topp-hemliga militära radarstationen Duga, den övergivna busstationen och de gamla förfallna stadsdelarna med hotell Polissaya, restauranger. Självklart besöker vi även det ”ökända” kärnkraftverket i Tjernobyl.

Det är en overklig och nästintill surrealistisk känsla att vandra runt bland de övergivna byggnaderna och gatorna som mer och mer tagits över av naturen för att bilda en urban vildmark. Oavsett om vi riktar våra kameror mot en docka i ett av de tomma husen, en översiktsbild på den sedan länge övergivna hamnen där båtarna sakta rostar sönder eller den övergivna simhallen så hittar vi kusliga påminnelser om ett område som en gång myllrade av aktivitet och folkliv.

Under hela resan kommer vi fokuserar på max 2-3 byggnader om dagen där vi även kommer lyfta in karaktärer i bilden som en reflektion i vattnet kan man se en skepnad iklädd gasmask och kåpa. Vi kommer fokusera mycket på bildspråket och känslan på den resan där svartvitt fotografering står i fokus.

Dagsprogram

Mer information

Thomas Örn karlsson har jobbat i 6 år som fotograf med start inom naturfotografering, men på senare år jobbat mer eller mindre inom skräck och sci-fi genren där alla gränser är till för att brytas.

Thomas är ambassadör för Olympus och Focusnordic.

Med ett flertal utställningar utomlands t.e.x New York, Spanien, Portugal, Paris m.m och otaliga illustrationer till olika skräck och sci-fi magasin utomlands och bokomslag plus egna böcker så har han lyckats hitta en egen väg inom fotografering.

Utöver sitt kreativa skapande så har Thomas ett stort engagemang för naturvårds frågor, ett av dom. är jobbet han gjort angående vattendragen i Västsverige där han i över 4 år har dokumenterat genom bilder och samlande av miljöfakta vad som har hänt med dom de senaste åren.

Han har både förläst för Sveriges klimatminister, Isabella Lövin, och även haft ett ca 20 tal utställningar runtomkring i Sverige. Även inom det här projektet så har det blivit kreativt med långa slutartider med Nisifilter och drönar bilder men även det traditionella natur och landskap bilderna har spelat stor roll.

Det är lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till objektiv upp till ca 100 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda. Filter kan vara till nytta vid kreativ fotografering. Stativ är inte tillåtet att använda inne i byggnaderna.

Temperaturen i april i Ukraina liknar den i Sverige. Varma kläder i lager är att rekommendera.

Vi bor i hotell av medelstandard i Ukraina.

Tillgängligheten i byggnaderna i Tjernobyl är starkt begränsad.

Del i dubbelrum och måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter, transfer till och från Kievs flygplats.

Flyg tur och retur Kiev, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, eventuellt enkelrumstillägg och saker av personlig karaktär.

Dricks samlas in av reseledaren under sista dagen. Räkna med ca 5 USD/dag i dricks.

Resan börjar på Kievs internationella flygplats (IEV), med samling 4 april 2022.
Resan avslutas också där, den 8 april 2022. Exakta tider meddelas senare.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Se till att ditt pass är giltigt innan du reser. Svenska medborgare behöver inget visum till Ukraina för vistelse upp till 90 dagar. Om du reser utan visum krävs att passet ska vara giltigt under hela den tid du planerar att vistas i Ukraina. Ingen giltighetstid utöver vistelsetiden krävs.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring


För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.