Tjernobyl

2 – 6 november 2020

Några av resans höjdpunkter:

  • Fotografera området kring kärnkraftverket i Tjernobyl
  • Fotografera i spökstaden Pripyat
  • Fotograferar platser som pariserhjulet och nöjesfältet
  • Övergivna byggnader som tagits över av naturen
  • Utmanande fotouppgifter
  • Iscensättande med karaktärer i olika miljöer
  • Reseledaren har varit i Tjernobyl och fotograferat tidigare och känner till området
  • Reseledaren visar dig alla sina bästa ställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Den 26 april 1986 hände den stora katastrofen vid kärnkraftverket strax söder om Tjernobyl när reaktor fyra förstördes genom en explosion.Stora delar av närliggande områden evakuerades och har sedan dess stått helt övergivna. Sakta har dessa övergivna byggnader börjats ta över av naturen. Pripyat som var staden där kärnkraftverkets arbetare bodde evakuerades och är numer en spökstad.

I Pripyat besöker vi några av de mest kända platserna såsom nöjesfältet med det klassiska pariserhjulet men vi tar oss också till områden som är mindre besökta. Vi kommer att besöka den då topp-hemliga militära radarstationen Duga, den övergivna busstationen och de gamla förfallna stadsdelarna med hotell Polissaya, restauranger. Självklart besöker vi även det ”ökända” kärnkraftverket i Tjernobyl.

Det är en overklig och nästintill surrealistisk känsla att vandra runt bland de övergivna byggnaderna och gatorna som mer och mer tagits över av naturen för att bilda en urban vildmark. Oavsett om vi riktar våra kameror mot en docka i ett av de tomma husen, en översiktsbild på den sedan länge övergivna hamnen där båtarna sakta rostar sönder eller den övergivna simhallen så hittar vi kusliga påminnelser om ett område som en gång myllrade av aktivitet och folkliv.

Under hela resan kommer vi fokuserar på max 2-3 byggnader om dagen där vi även kommer lyfta in karaktärer i bilden som en reflektion i vattnet kan man se en skepnad iklädd gasmask och kåpa. Vi kommer fokusera mycket på bildspråket och känslan på den resan där svartvitt fotografering står i fokus.

Resefakta

Datum
2 – 6 novmeber 2020

Pris  
16 900 kr
(Anmälningsavgift 3 380 kr)*

Reseledare
Thomas Örn Karlsson

Antal deltagare
Mini 8
Max 10

Sista anmälningsdag
30 september 2020

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum och måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter, transfer till och från Kievs flygplats.

Ej inkluderat i priset
Flyg tur och retur Kiev, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker, eventuellt enkelrumstillägg och saker av personlig karaktär.

Enkelrumstillägg
2 500 kr

Logi
Vi bor i hotell av medelstandard i Ukraina.

Flygplats
Resan börjar på Kievs internationella flygplats (IEV), med samling 2 november 2020.
Resan avslutas också där, den 6 november 2020. Exakta tider meddelas senare.

Fotoutrustning
Det är lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till objektiv upp till ca 100 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda. Filter kan vara till nytta vid kreativ fotografering. Stativ är inte tillåtet att använda inne i byggnaderna.

Kläder
Temperaturen i november i Ukraina liknar den i Sverige. Varma kläder i lager är att rekommendera.

Tillgänglighet
Tillgängligheten i byggnaderna i Tjernobyl är starkt begränsad.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Pass och visum
När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.Vi rekommenderar alltid att man har försäkringar som även täcker eventuell sjuktransport både på plats och hem.

För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Hälsa
Kontakta din läkare för rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1  (2/11)  (Middag)
Vi kommer till Kiev under dagen där vi checkar in på hotellet och vi äter en middag och går igenom kommande dagar och vad vi kan vänta oss av området.

Dag 2 (3/11)  (Frukost – Lunch – Middag)
Efter frukost lämnar vi hotellet och tar oss in mot Tjernobyl 15 mil från huvudstaden. Där vi först kommer i ordning på hotellet och tar en lunch, efter lunchen börjar vi utforska dom övergivna byggnaderna och den strandade flodbåten som ligger längs med floden. På kvällen äter vi en middag och sedan jobbar vi lite med bilderna och går igenom nästa dags upplägg.

Dag  3-4 (4-5/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Dessa dagar tillbringar vi i Pripyat och området runt kärnkraftverket.Våra erfarna guider tar oss med till några av de mest kända platserna i området. Tillbaka på hotellet kommer vi under kvällarna arbeta med bildbearbetning.

Dag  5  (6/11) (Frukost – Lunch)
Efter frukost gör vi en sista tur in i den inre zonen och fotar maskin kyrkogården sedan tar vi oss tillbaka till Kiev och flygplatsen för vidare transport mot Sverige på egen hand.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.