Några höjdpunkter

  • Fotografering på mycket bra tjäderlekplatser
  • Ofta upp mot 5-7 tjädertuppar på varje lekplats
  • Vi är på plats den bästa tiden av leken, den sk. hönveckan
  • Möjlighet att även fotografera på orrlek
  • Alla deltagare har eget gömsle
  • Reseledarna ger dig egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

Utanför gömslet skymmer det så sakteliga och plötsligt hörs ett kraftigt ljud av vingslag, tjädertuppen landar tungt på sin nattkvist. Den första tuppen följs snart av ytterligare tuppar och när mörkret faller är de samlade inför morgonens lek. Redan innan det har börjat att gryna hörs tupparna utanför gömslet, det är redan full aktivitet på lekplatsen. Vi inväntar dagens första ljus och snart kan vi börja fotografera skogsdrakarnas parningsritual. Tupparna markerar sina platser på leken och gör utfall för att utmana andra tuppar om ”bättre” platser. När så en första höna lite försiktigt visar sig på leken ökar tupparnas aktivitet…

Tjädern är storskogens verkliga prakt och att få se och fotografera en tjäderlek är en av våra riktigt stora naturupplevelser. Tjädern är en av fyra arter fåglar i Norden som har en sk. Lek. Detta innebär att fåglarna samlas på samma plats varje år för att para sig. Hanarna är på leken under några veckor men ju närmre parningstiden desto mer aktivt blir leken. Till skillnad från t.ex. orrens lek är tjäderns lite mer oförutsägbar, även om tupparna håller till inom samma område kan det skilja från år till år var centrum av leken är. Detta gör tjäderleken mer svårfotograferad än vad t.ex. orrleken är.

Vi jobbar tillsammans med en mycket kompetent lokal guide som kommer att rekognosera de spelplatser som vi har i området så att vi får så bra fotomöjligheter som det bara går. Då tjädern har denna lite mer oförutsägbara lek kommer allt fokus i första hand att vara på att spendera alla våra morgnar på tjäderlekarna. För att få bra bilder på tjäderleken behövs både tålamod och tid. Vi är på plats den absolut bästa tiden under leken, den sk. hönveckan, när hönorna kommer till lekplatsen och aktiviteten är som intensivast.

På lekplatsen har man ett eget tältgömsle som man övernattar i, vi måste vara i gömslet i god tid innan skymningen så att vi inte stör tjädrarna när de flyger in till sina natträd vid lekplatsen. Så tidigt på morgonen börjar tjädrarna att leka och förhoppningsvis håller de på långt in på morgonen. Även efter att fåglarna lämnat lekplatsen måste man sitta kvar i gömslet ett tag för att inte störa ev. fåglar som sitter kvar i närheten.

Om du vill uppleva ett av nordens stora skådespel i naturen och ta utmaningen att fotografera tjäderlek är detta en workshop för dig.

Vi har även möjlighet att fotografera vid en orrlek om man så önskar.

Dagsprogram

Mer information

<

Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
Olympus Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetar vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik främst naturen på nordliga breddgrader.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut och 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer, båda på Votum förlag.

Workshopens fokus ligger på att fotografera tjäderlek. Vi kommer att fotografera i första hand från tältgömslen vilket gör det lämpligt att ha med sig teleobjektiv. Då tjädrarna leker tudigit på morgonen är det bra att ha ett så ljusstarkt objektiv som möjligt, gärna 2,8 eller 4,0 i bländare.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm, 200-400mm eller 80-400mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av leken.
För att öka brännvidden om du har en kortare tele eller en zoom kan du använda telekonserter, tänk dock på att detta påverkar ljuskänsligheten.

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ är ett måste.

Temperaturen i april kan vara behaglig på dagarna men nätterna är fortfarande kalla. Det är viktigt att ha med sig varma kläder och en varm sovsäck så att man inte fryser under natten. Ett par gummistövlar eller vandringskängor är bästa valet för fötterna.

Vi bor på pensionat/hotell av medelstandard.

Vårt boende är tillgängligt men de miljöer vi kommer att röra oss i vid fotograferingen har inte några anpassningar med avseende på rörelsenedsättning.

Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram,  fyra nätter/morgonar i gömsle (utrustat med supervarm dunsovsäck, försvarets ullfilt, kudde), fotoundervisning, lokala transporter, moms.

Resa tur och retur Laxå/Tiveden, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

Laxå/Tiveden. Exakt tid anges närmre workshopen.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring


Kontakta din läkare och rådfråga.

Våra resor och workshops är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.