Några höjdpunkter

 • Specialexpedition med fotofokus, där vi söker efter isbjörn.
 • Fotografisk ledare är Magnus Elander som över 40 års erfarenhet av expeditioner i Arktis. 
 • Expeditionsledare är erfarne polarforskaren Bjørn Anders Nymoen vid Norsk Polarinstitutt.
 • Stor chans att se isbjörnar i storslaget islandskap.
 • Besök i valrosskolonier.
 • Fjällräv och Svalbardsrenar.
 • Fantastiska vinterlandskap, nu är Svalbard kanske som vackrast.
 • Tillgång till zodiaker som används för landstigningar och bättre fotovinklar.
 • Glaciärer och packis.
 • Midnattssolen har precis kommit, vi har ett morgon-/kvälls- eller nattljus i många timmar.
 • Reseledarna tar oss till de bästa ställen. Du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.
 • Vi hyr m/s Origo, kanske den charmigaste båten och samtidigt ombyggd för bästa komfort.

SVALBARD
Mittemellan nordligaste Norge och Nordpolen ligger Svalbard, en vildmark som fascinerar. Svalbard är förutom is, glaciärer och berg också arktisk tundra som under den korta sommaren förgylls av arktiska blommor. Trots sitt isolerade läge i Norra ishavet, 657 km norr om Nordkap i Norge och över 1 000 km från närmsta flygplats i Norge, är Svalbard det mest tillgängliga polarområdet i världen, detta tack vare den infrastruktur som Norge byggt upp kring framför allt Longyearbyen. Ögruppen har både fantastiska glaciärer som glittrar i solljuset, midnattssol från mitten av april till sensommaren och ett spännande djurliv. Isbjörnar är Svalbard kanske mest känt för men här finns också valrossar, sälar, renar, fjällrävar och valar.

På våren färdas man inte lika långt som på hösten. Det mesta finns närmare. Och vi når kanske packisen på mindre än ett dygn. Därför har vi, som vi även gjort tidigare, valt att ha en kortare resa på våren.

På Svalbard strövar den lilla och speciella svalbardsrenen, en egen underart, anpassad till ett extremt vinterklimat.

På Svalbard är isbjörnarna liksom valrossarna inte sällan nyfikna och kan komma mycket nära. Samtidigt: med natur och vilda djur kan man aldrig veta. Det måste man vara medveten om.

Det är en fotoresa, även om andra kan följa med och få en helt fantastisk upplevelse. Att det i första hand är en fotoresa innebär att vi ägnar den tid vi behöver åt att få bra bilder. Måltider skjuter vi på när det behövs; det vill säga om vi har bra motiv. Isbjörnar och valrossar är naturligtvis högsta prioritet.

Resrutten avgörs inte i förväg. Vår preliminära plan är att gå norrut. Eftersom vi hyr hela båten har vi friheten att planera den utifrån aktuella isförhållanden och rapporter om framför allt isbjörnar och väderlek.

Naturen och djurlivet står i centrum för denna resa.

Besättningen, kaptenen och vi som är guider på resan har stor erfarenhet av både Arktis och fotografering under de speciella förhållanden som råder. Besätt­ningen är svenskspråkig.

M/S Origo är perfekt för fotografering, med bra möjligheter att ta sig in i isent. Båten erbjuder sex rum med egen dusch/WC. Ett ytterligare rum har toalett och delad dusch. Övriga rum har delad dusch och WC alldeles intill hytterna. Sängarna bäddas och rummen städas dagligen eller så ofta det går. Kocken brukar bjuda på spännande och mycket god mat. Ingen brukar gå hungrig på dessa båtar.

Föreläsningar kommer att hållas av reseledarna. Vi kommer att titta på deltagarnas bilder mot slutet och komma med positiv bildkritik. Och vi som är guider kommer naturligtvis att bistå deltagarna med all nödvändig hjälp.

Huvuddäck

1 superiordubbelhytt uppe på däck med privat WC/dusch.

5 dubbelhytter med privat WC/dusch.

1 dubbelhytt med privat WC och delad dusch.

6 dubbelhytter med delad dusch/WC.

Dagsprogram

Mer information

Magnus Elander, född 1946 är frilansande fotograf och författare med världens natur som ämne. Innan sin fotojournalistiska karriär så jobbade han på universitet och inom kemiskindustri. Bl.a. har Magnus jobbat på Stanford Research Institute i Kalifornien, USA. Magnus är filosofie doktor i organisk kemi och vidare har han medverkat i mer än 40 arktiska expeditioner. Under dessa expeditioner har han tillbringat närmre tre år på Grönland. Magnus är en engagerad friluftsmänniska och fågelskådare men de nordliga breddgraderna som sitt favoritområde.

Hans bilder har publicerats i National Geographic magasin och flertal andra svenska och internationella tidningar. Magnus är vinnare i BBC Wildlife Photographer of the year. Han har skrivit eller medförfattat åtta böcker om Arktis, ekoturism och stora rovdjur.

Magnus är en av grundarna av “Rovdjurcentret De 5 stora” och han är medlem i International League fo Conservation Photographers (ILCP).

www.magnuselander.com

Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan ibland även för djurfotografering.
Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400 mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur.
Långa teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 400, 500 eller 600 mm, är mycket användbara för fågel- och däggdjursfotografering. För att öka brännvidden om du har ett kortare teleobjektiv kan du använda telekonverter.
Då det kan förekomma regn är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen. Det bästa är ett regntätt kameraskydd. Tänk även på att ha överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken.
Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa.

Temperaturen så här års ligger vanligen på några plusgrader. Rejäla kläder som man kan klä sig i flera lager är att rekommendera, vantar och mössa är självklarheter.

Både båten och naturen gör att resans karaktär är lite begränsande vid starkt nedsatt rörlighet. Kontakta oss vid minsta tvekan.

Del i dubbelhytt, delad dusch/WC (FULLBOKAT)

Del i dubbelhytt med egen WC/dusch (FULLBOKAT)

Del i superiorhytt på däck med egen WC/dusch (FULLBOKAT)

Del i dubbelhytt, egen WC, delad dusch (FULLBOKAT)

Enkelhytt, delad dusch/WC (FULLBOKAT)

Enkelhytt med egen dusch/WC (FULLBOKAT)

Tillgång till enkelhytter är starkt begränsade. Kontakta oss för information.

Del i dubbelhytt enligt bokning, måltider enligt program, fotoundervisning, specialföreläsningar, kryssning där den exakta rutten är beroende av isförhållanden och väder, transfer till och från Longyearbyens flygplats.

Flyg t/r till Svalbard, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker (andra än de som serveras till maten) och saker av personlig karaktär.

Longyearbyen flygplats. Resan börjar och avslutas här.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 100 dagar innan resan. Villkoren på denna och våra andra resor när vi chartrar ett helt fartyg avviker från våra vanliga villkor genom att anmälningsavgiften (vilken inte återfås vid avbokning) är något högre än 20 % och datum för slutbetalning ligger litet tidigare (normalt har vi 60 dagar innan avresa).

Vid resa till Svalbard ska du ha med dig passet. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring


Kontakta din läkare.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska (och engelska).

Fotoexpedition till isbjörnens rike, Svalbard. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Staffan Widstrand
Fotoexpedition till isbjörnens rike, Svalbard. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Staffan Widstrand

Fel: Kontaktformulär hittades inte.