Shetlandsöarna

14 – 20 juni 2021

Några av resans höjdpunkter:

 • Längre resa, få deltagare.
 • Lunnefågel och andra havsfåglar på nära håll.
 • Fantastiska landskap. Grönt av rik växtlighet och omväxlande med bruna hedar, vilda klippkuster och långa sandstränder.
 • Dramatiska klippor med rika fågelkolonier med tusentals lunnefåglar, alkfåglar, stormfåglar och tretåiga måsar.
 • Chans för utter, sälar, delfiner och valar.
 • Besök vid den enorma havssulekolonin på ön Noss.
 • Den lilla ön Mousa där tusentals stormsvalor häckar i världens bästa bevarade broch från keltisk järnålder.
 • Besök på den nordliga ön Unst med rika havsfågelklippor och det fina reservatet Hermaness.
 • Fina fornlämningar från bronsålder, keltisk järnålder och nordisk vikingakultur.
 • Reseledarens kunskap om Shetland. Fyra hela somrar på Shetland och sedan återbesök på öarna många gånger därefter med grupper, även de mest avlägsna öar.
 • Olika fototekniker och personlig fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade.

Mer än 170 km nordost om Skottland ligger Shetlandsöarna, Storbritanniens nordligaste utpost. Skulpterade av Atlantens våldsamma krafter reser sig öarna ur havet med sina dramatiska kuster. I detta gränsområde mellan land och hav finns en säregen natur och ett mycket spännande landskap.

Shetland har spektakulära havsfågelkolonier som bara få, om något, ställen kan matcha.
Havet runt Shetlandsöarna är rikt på marint liv och de senare åren har valskådningen ökat. Grindval, späckhuggare och flera delfiner ses regelbundet, till exempel flasknosdelfin, Rissos delfin, vitsiding och vitnos. Även knölval och vikval är regelbundet förekommande. Både knubbsäl och gråsäl är mycket vanliga och finns med stora bestånd. Uttern har sitt starkaste fäste i Europa och är vanligt förekommande vid alla kuster.

Shetlandsöarna består av drygt 100 större och mindre öar med en samlad yta av 1 408 km2, ungefär lika stort som Öland. Bara 17 större öar är bebodda. Här finns inga träd eller naturlig skog, däremot sträcker sig ljungklädda hedar milsvitt i landskapet.
Endast i de små dalarna och vid de låga stränderna bryts det bruna karga mot grönska. I årtusenden har shetländarna levt ett hårt liv och försörjt sig genom fiske och ”crofting” – småbruk som ger mat, torv till bränsle och bete för fåren. Naturen domineras av närheten till havet och kusterna är djupt inskurna och eroderade. Var man än befinner sig på öarna är man aldrig mer än dryga 5 km från havet.

Den mest fascinerande fågelgruppen på Shetland är havsfåglarna, som häckar på olika klipphyllor som i ett naturens eget höghus. De är helt havsberoende och flyger över väldiga områden i Nordatlanten och kommer bara i land för att häcka. Det finns två nationella reservat för häckande havsfåglar – på ön Noss och på den nordliga halvön Hermaness på ön Unst. Båda är dominerade av hedar och branta fågelberg med ett myller av fåglar. På Hermaness häckar bland annat havssula med 9 500 par och storlabb med 800 par. Vid Sumburgh Head finns också flera havsfågelkolonier.

Under denna resa rör vi oss runt på huvudön Mainland från klipporna längst i söder till de dramatiska kusterna i väster. Vi strövar också vid låga stränder på jakt efter utter, vadarfåglar och strandmotiv. Vi besöker den obebodda ön Mousa med världens bäst bevarade torn från keltisk järnålder och massor av sälar och labbar.

En av många höjdpunkter på resan är när vi med båt beger oss in under den mäktiga havssulekolonin på Noss för att fotografera havssulor på nära håll.

Från Mainland går färden norrut till den nordligaste ön Unst. I reservatet Hermaness på nordliga Unst finns det otroliga mängder med havsfåglar som häckar på klipphyllorna som i ett naturens eget höghus. De är helt havsberoende och flyger över väldiga områden i Nordatlanten och kommer bara i land för att häcka. Havssulor, storlabb och lunnefågel är bara några de spännande arter som finns här.

Fotomotiv finns överallt på Shetlandsöarna och denna resa fotografera vi allt från landskap till djur. Vi tar oss runt med minibuss och till fots och det blir garanterat varierande och spännande fotomässigt.

Under resan bor vi dels i ”huvudstaden” Lerwick där vi lätt når de flesta delarna av de större öarna, varefter vi senare på resan bor på norra ön Unst som är betydligt mer vild och glest bebyggd än Mainland.

Resefakta

Datum
14 – 20 juni 2021

Pris
  
28 900 kr
(Anmälningsavgift 5 780 kr)*

Reseledare
Jan Pedersen

Antal deltagare

Min 6
Max 7

Sista anmälningsdag
31 maj 2021

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum, frukost dag 2-7 och lunchpaket dag 2-6, middag dag 1, fotoguidning och handledning, lokala transporter (minibuss), transport från och till Sumburgh Head flygplats.

Enkelrum
Ej tillgängligt.

Ej inkluderat i priset
Resa tur och retur Shetlandöarna, måltider som inte är omnämnd i programmet, drycker, försäkringar, avbeställningsskydd, saker av personlig karaktär och dricks.

Flygplats
Resan startar och avslutas på Sumburgh Head flygplats.
Information om flyg skickas ut när minimiantalet deltagare har uppnåtts.
Vår reseledare möter vid ankomst på Sumburgh Head flygplats.

Fotoutrustning
Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv.
Vidvinkel till landskap och objektiv med zoom 70-200 mm är utmärkta allroundobjektiv. För att öka brännvidden för fågelfotografering är det lämpligt att använda ett längre teleobjektiv, upp till 300 eller 500 mm, eller ev. öka din befintliga brännvidd med en telekonverter. Vi kommer att koncentrera oss på landskaps-, växt- och fågelfotografering så ha gärna med eget stativ. Även trådutlösare och olika filter kan vara bra att ha med.

Kläder
Shetlandsöarnas läge i Nordatlanten gör att vädret är mycket omväxlande. Det är inte omöjligt att uppleva 3 årstider på en och samma dag. Normaltemperatur i juni är 12- 18 grader, dock är det ofta blåsigt. Ha med vindavvisande kläder och gärna underställ och fleecekläder. Huvudbonad och tunnare handskar kan vara utmärkta att ha med sig. Regnkläder är ett måste då det regnar ofta. Bra och stabila skor, ev kängor, att gå i är en nödvändighet. Även en bra dagstursryggsäck för fotogrejer och regnskydd är viktigt.

Tillgänglighet
Boendena har begränsningar vad gäller tillgänglighet då hiss saknas på ett av boendena. De eventuella båtar som används vid fotograferingen av havssulor är inte tillgängliga för rullstolar.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

Pass och visum
När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ditt försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES- land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

 • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
 • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.
OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Hälsa
Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Dagsprogram

Dag 1(14/6) (Middag)
Flyg Skandinavien till Sumburgh Head på Shetlandsöarna där reseledaren väntar. Övernattning i Lerwick.

Dag 2-3 (15-16/6) (Frukost – Lunch)
Vi utforskar den största ön Mainland. Beroende av väder och vind så kommer vi att besöka havssulornas ö Noss, den lilla ön Mousa med den gamla keltiska brochen, den långa sandstranden (tombola) vid St Ninians Island, havsklipporna vid nordvästra Mainland och längst i söder vid Sumburgh Head för lunnefågel och det berömda Jarlshof. Vi stannar självklart för shetlandsponnies, gamla ”crofter”-hus och allt annat som är fint och spännande att fotografera.

Dag 4 (17/6) (Frukost – Lunch)
På morgonen sätter vi kursen norröver mot den nordligaste ön Unst. Här checkar vi in vid vårt hotell i Baltasound för att därefter direkt utforska stränderna och vikarna längs ön med chans för utter, massor av fåglar och fina strandfynd.

Dag 5 (18/6) (Frukost – Lunch)
Vi fortsätter att utforska Unst och i dag är vi hela dagen i det stora naturreservatet vid Hermaness. Med utsikt mot fyren på klipporna Muckle Flugga så fotograferar vi tusentals havsfåglar längs de branta klipporna. Närmöte med lunnefågel, havssulor över havet och chans för marina däggdjur. På reservatets hedar häckar storlabben också, kallad ”bonxie” på lokalspråket, och luften fylls av vadarfåglars flykt och läten. Detta är ett av Storbritanniens finaste naturreservat.

Dag 6 (19/6) (Frukost – Lunch)
Vi lämnar Unst för att återkomma tillbaka till Lerwick. Efter incheckningen gör vi fotoutflykt resten av dagen och fotograferar det vi inte hann med under våra första dagar här.

Dag 7 (20/6) (Frukost)
Vi lämnar Lerwick mot flygplasten för hemresa med flyget. Har vi tid kvar fotograferar vi en sista gång vid Sumburg Heads mäktiga klippor.

Galleri