Gråsälar på brittiska kusten

7 – 11 december 2020

Några av resans
höjdpunkter

  • Orädda sälar ger oss närgångna möten med hanar, honor och de nyfödda kutarna
  • Vi “tvingas” jobba med vår kreativitet
  • Tillfälle att jobba både med dokumentära bilder och bilder som fokuserar mer på linjer och former
  • Bästa tiden på året. Nyfödda kutar och hormonstinna hannar
  • Liten grupp ger oss möjlighet till individuell handledning
  • Inga dagliga långa transporter till och från fotograferingen
  • Reseledaren lär ut specialtekniker och du får fotografisk rådgivning och tips för att du ska lyckas med dina bilder
  • Vi stödjer organisationen Birdlifes arbete med att skapa bättre livsmiljöer för fåglar

Strax innan solen vågar visa sig ovanför horisonten är vi på plats på den långa sandstranden tillsammans med hundratals gråsälar. Honor med nyfödda kutar, honor utan kutar och de stora hannarna ligger utspridda på stranden. Det är dags att hitta dagens morgonbild. Kanske försöker du dig på en bild i motljus – en siluett mot  en intensiv morgonrodnad, en dagsgammal sälkut i underbart morgonljus, eller varför inte försöka hitta rätta vinkeln för en intensiv närbild med till synes glödande morrhår mot en mörk bakgrund? Det finns många alternativ. 

Ungefär 50% av världens population av gråsäl finner vi runt Storbritanniens kust och varje år mellan november och januari dyker sälhonorna upp på stränderna för att föda sina kutar. Efter 3 veckors intensivt matande har kutarna byggt upp ett tillräckligt fettlager och fått en vattenbeständig päls så att de nu är redo att ge sig ut i den kalla Nordsjön. Ca 5000 ungar föds varje år i det område vi besöker. 

Efter att honorna har lämnat sina kutar är de snart redo att para sig igen. Hannarna som alltid finns på plats för just det här tillfället  försvarar sina honor och sin sträcka på stranden mot rivaliserande hannar. De testosteronstinna hannarna kan väga upp mot 300kg.

Det händer mycket på stranden under den här tiden på året. Allt från blodiga slagsmål mellan rivaliserande hannar och honor som är tvungna att jaga bort alltför ivriga hannar till öm parning i vattenlinjen samt dagsgamla kutar som bjuder på underbara ögonblick i sanden. 

Så här års är vädret i England ofta oförutsägbart och varierande. Det kan bjudas på sol och blå himmel men också hagel, starka vindar och regn. Kanske inte det bästa vädret för semesterfiraren men fantastiskt för oss naturfotografer som vill ha varierande bilder med oss hem.

Under vår vistelse med sälarna kommer vi jobba med att fotografera både i med- och motljus. Då vi har mycket tid på plats och många motiv runt omkring oss har vi tid och möjlighet att jobba med olika tekniker så som dubbelexponering, längre slutartider, ICM osv.

Resefakta

Datum
7 – 11 december 2020

Pris
19 900 kr
(Anmälningsavgift 3 980 kr)*

Ledare
Johan Siggesson

Antal deltagare
Min/max 6

Sista anmälningsdag
31 oktober 2020

Inkluderat i priset
Helpension (del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram), lokala transporter, transfer till och från London Stanstead flygplats, fotohandledning.

Enkelrumstillägg
2 000 kr (begränsad tillgång, kontakta oss för mer information)

Ej inkluderat i priset
Resa till London Stanstead flygplats, drycker, försäkringar, avbeställningsskydd, utgifter av personlig karaktär som t.ex. telefon, internet avgifter.

Boende
Vi hyr ett hus på den brittiska landsbygden, bara några minuters gångväg från stranden där vi fotograferar. Standarden är medel. Några rum har inte ”egen” toalett och dusch.

Fotoutrustning
Även om vårt fokus är på ”bara” sälar så kommer vi att kunna ta många olika typer av bilder, allt från landskap med (och utan) sälar till porträtt av dom så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Objektiv som zoomar i olika omfång och fasta objektiv som 500 mm eller större är utmärkta val. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det blåser eller regnar mycket.

Kläder
Vädret är mycket ombytligt här vid Atlantkusten så vi måste vara beredda på allt från solsken till regn och kraftiga vindar.  Oömma fältkläder i många lager rekommenderas och  gummistövlar eller kraftiga kängor är bästa valet för fötterna.

Tillgänglighet
Vårt boende saknar hiss. Terrängen vi fotograferar i är inte lättillgängliga vid nedsatt rörelseförmåga.

Pass och visum
Storbritannien lämnade EU den 31 januari 2020 men fram tills den 31 december 2020 gäller samma regler som före utträdet.
När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Försäkringar
Kontakta ditt försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES- land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.
Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.
OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

Gruppen och språk
Våra fotoresor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Ledarna på våra fotoresor talar svenska och engelska.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

OBS!
Kontakta ert försäkringsbolag ang. försäkringar och avbeställningsskydd.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1 (7/12) (Middag)
Ankomst till London Stansted internationella flygplats vid ca 13.00 och vidare transport till vårt boende, ca 2,5 – 3 timmar.

Dag 2-4 (8-10/12) (Frukost  – Lunch  Middag)
Under dessa tre dagar kommer vi att fotografera gråsälar vid kusten. Vi kommer att ha en morgonaktivitet och en eftermiddagsaktivitet. Vi bor på bara några minuters gångväg från där vi kommer att tillbringa våra dagar att fotografera så vi går tillbaka till boendet för att äta lunch.

Dag 5 (11/12) (Frukost)
På morgonen åker vi till London Stansted internationella flygplats för vidare resa hem.

Galleri

Fel: Kontaktformulär hittades inte.