Några höjdpunkter

 • Bra chanser till att fotografera svensk björn och järv, på nära håll
 • Med lite mer tur, även varg
 • Två nätter i gömsle på väl inkörd plats med bra track record
 • I juli är det fotoljus nästan dygnet runt
 • Gömslen i bra kvalitet, från fasta plattformar i en tjärn
 • Reseledaren håller workshop i ”rovdjurs- och gömslefotografering
 • Ca: 4 timmars bilfärd från Stockholm
 • Du får fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade

ROVDJURSLAND
Hälsingeskogarna har varit rovdjursrika sedan lång tid tillbaka. Här är järvens, björnens och vargens hemmamarker. Inom bekvämt räckhåll från de flesta platser I södra Sverige. En väl inkörd gömsleplats med bra track record. Vi ordnar en rovdjurs-fotoworkshop-helg här i juli. Vill du sedan förlänga antalet nätter, så går det bra efter helgen. Skogarna här är rika även på annat vilt, inte minst älg.

FOTOGRAFERA ROVDJUR
När man sitter I gömsle är det största möjliga tålamod/envishet, I kombination med tystnad som gäller. Plötsligt varnar en korp. Sedan blir det tyst igen. Vi spänner öron och ögon. Det verkar vara något på gång eftersom korpen varnar på nytt. I skogskanten några hundra meter bort anar vi en rörelse mellan träden. Och igen. Nu en bit längre till vänster. Med kikarens hjälp ser vi hur en björn rör sig bland träden. Den ser mörk ut och rör sig målmedvetet. Men vi hör inga ljud från den. Efter en stund är den framme nära oss. Den vet att här brukar det finnas något ätbart. Nu hör vi också när björnen klafsar runt i den blöta mossan. Våra kameror med långa teleobjektiv är skjutklara. Kanske hör björnen något ljud från oss trots att vi försöker vara så tysta vi kan. Men björnen är luttrad. Den vet att vi sitter där, men den vet också den inte behöver vara oroad. Så länge vi bara gör sådant som björnen är van vid, har den matro. Efter björnen kommer järven skumpande, alltid i rörelse, alltid beredd att klättra upp i ett träd. Kommer vargen, så flyr järven.

GÖMSLENA OCH ARRANGEMANGET
Denna resa bjuder på fina chanser till rovdjursbilder. Dessutom praktisk gömslefotografering och en konkret workshop i viltfoto och kamerautnyttjande. Gömslena håller hög kvalitet, med bra stolar och fästen för stativhuvud och en rejäl hylla att använda bean bag på om man föredrar det. Gömslena är utrustade med sängar, sovsäck, kudde och enklare toaletter. Vi kommer att vara max två fotografer i det ena gömslet och max sex i det andra.

Reseledaren Staffan Widstrand har 40 års yrkeserfarenhet som naturfotograf och har jobbat med stora rovdjur som tema i olika perioder. Kunskaper som kan vara mycket användbara då vi vill fånga de viktiga ögonblicken ute i naturen.
Vi träffas på plats I Kårböle, går igenom hur allt kommer att gå till, äter en tidig middag och och ger oss ut till gömslena. Där tillbringar vi sedan hela natten och sitter på pass i skift för att inte missa något.
Då ljuset blivit för hårt på morgonen återvänder vi till lodgen för att äta frukost, kanske vila lite och ladda ner bilder vi tagit. Under eftermiddagen, innan det är dags för middag och att ge oss av ut till gömslena igen, har vi tid för workshop och diskussioner kring de fotografiska utmaningar vi stöter på. Att fotografera djur som kan röra sig i varierande miljöer med olika hastighet från ena sekunden till den andra och där ljuset ibland kan skifta snabbt, ger oss många saker att ta ställning till; ”Hur ska jag fördela det tillgängliga ljuset mellan ISO, slutartid och bländare”. Eftersom det inte finns något facit för frågan, får vi fina möjligheter till förutsättningslösa diskussioner om detta och mycket annat.

WORKSHOP
Under resan kommer vi att ha en workshop som kommer att täcka in rovdjurs- och gömslefotografering ur många olika aspekter och anpassas till deltagarnas förkunskaper.
Resan passar alltså utmärkt för dig som vill prova på och börja fotografera rovdjur från gömsle, men precis lika bra för dig som hållit på länge och vill ha ett ”rutinerat bollplank” för att diskutera hur vi kan plocka ut bästa möjliga resultat av vår fotoutrustning och olika situationer.

Rovdjurshelg i Hälsingland. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Staffan Widstrand
Rovdjurshelg i Hälsingland. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Staffan Widstrand
Rovdjurshelg i Hälsingland. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Staffan Widstrand
Rovdjurshelg i Hälsingland. Fotoresa med Wild Nature fotoresor.

Dagsprogram

Dag 1 – 3 (5-7/7)
Vi möts på plats på lodgen i Kårböle ca kl 13.00, gör oss hemmastadda och får information inför de kommande dagarna. Middag ca kl 15.00 och då gör vi också iordning våra matsäckar till kvällen/natten och skjutsas sedan ut till fotogömslena. Under 2 kvällar och nätter här kommer vi att helt fokusera på att fotografera från gömslena, med start vid ca kl. 16.00. Vi blir kvar i gömslena hela natten, för att dessutom få fotomöjligheter några extra timmar på morgonen. Vi är i gömslena tills ljuset blir för hårt eller viltaktiviteten avtagit.

Brunch ca kl 09.00. Relax. kl. 13.00 samlas vi till information, bildföredrag eller workshop. Middag kl 15.00. OBS: Samtliga klockslag är ungefärliga och kan ändras.

Efter brunchen på söndagen avslutas vår resa och vi reser hemåt.

Mer information

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan. Under resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning. Allt för att du ska kunna utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • FOTOUTRUSTNING
  Då rovdjuren här ofta kommer ganska nära gömslena fungerar objektiv mellan 50 – 600 mm, allt beroende på vilken typ av bilder man vill ta. Brännvidder mellan 200 till 400 mm är mycket brett användbara. Ljusstarka objektiv kan vara en fördel om/när ljuset är svagare. Rovdjuren är lite känsliga för slutarljud, så helt tysta, spegellösa kameror är idealiska. Spegelreflexkameror funkar de med, men bör ha inställning för ”tyst exponering” som med fördel kan kompletteras med användande av en liten filt över kamerahuset som ger ytterligare ljuddämpning.
  Gömslena är utrustade med skruvfästen för stativhuvud/gimbal (vilka måste medföras av deltagarna).
 • KLÄDER
  Temperaturen i Hälsingland i juli kan växla mellan väldigt varma dagar till kalla nätter. Det är alltså viktigt att ha med sig både varma och tunnare kläder. Ett par gummistövlar eller vandringskängor är bästa valet för fötterna. Badkläder.
 • BOENDE
  Vi bor i gömslena och vilar ut dagtid på en camp av medelstandard.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Gömslena har relativt god tillgänglighet, de ligger på plattformar i en tjärn och vi åker ut med båt, vilket kan vara lite begränsande vid starkt nedsatt rörlighet. Kontakta oss vid minsta tvekan.
 • INKLUDERAT I PRISET
  Två nätter i rovdjursgömsle, måltider (middag dag 1 & 2, brunch dag 2 & 3 samt matsäckar till gömsle dag 1 & 2), fotoundervisning, workshop samt moms.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Resa till/från mötesplatsen I Kårböle, dricks, ev. medicinska tester och vaccinationer, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

 • MÖTESPLATS
  Resan börjar i Kårböle. Ankomst bör ske ca kl 13.00 den 5 juli. Avslut efter brunch den 7 juli. Wild Natures reseledare möter upp här.

 • HUR TAR MAN SIG DIT?
  Samåkning hit kan försöka ordnas. Vi tillhandahåller deltagarlistor. Buss hit finns.

 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.

 • FÖRSÄKRING
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Var noggrann med att kolla att försäkringen innehåller hemreseskydd vid eventuell sjukdom eller pandemi och att den gäller för alla former av förändringar i form av inställda flygresor, förseningar, myndighetsbeslut eller skadestånd, oavsett anledning bortom er, vår resebyrås och vår lokala arrangörs kontroll. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • PASS OCH VISUM
  När du som är EU medborgare reser inom EU, ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.
 • HÄLSA
  Resan är inte fysiskt ansträngande. Om du har några medicinska funderingar kontakta din läkare och rådfråga.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Staffan Widstrand
född 1959. Fotograf och författare. Sony Europe Imaging Ambassador.
En av Sveriges internationellt mest erkända fotografer. Outdoor Photography Magazine har kallat honom “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”.

VD för Wild Wonders International AB, som äger och driver projekten Wild Wonders of Europe och Wild Wonders of China
Medgrundare till Rewilding Europe och Naturturismföretagen/Ekoturismföreningen.

Utsedd till Årets Naturfotograf i Sverige, mångfaldig prisvinnare i internationella fototävlingar som:
Wildlife Photographer of the Year, European Nature Photographer of the Year, Emirates Wildlife Photographer of the Year, Årets Bild I Sverige, PGB Awards, Golden Turtle, Ryssland, Golden Porpoise, Kina

Anlitad som domare i en rad stora internationella fototävlingar: World Press Photo, GDT European Nature Photographer of the Year och i tre gånger hittills i BBC-Wildlife Photographer of the Year.

Publicerad i många av världens största tidningar, som National Geographic Magazine, GEO, Stern, Der Spiegel, Le Figaro, La Repubblica, El Mundo, El País, Natur, Terre Sauvage, Animan, Veja Brazil, The Guardian, The Sunday Times, FOCUS, Yomiuri Shimbun, Yangtze Daily, Yancheng News och Shanghaibaserade The Bund Pictorial. Staffan har haft och arrangerat utställningar internationellt i Toronto, National Museum of Wildlife Art i Jackson Hole USA, svenska ambassaden i Tokyo, Tromsö museum, Bodö museum, Kunst- und Ausstellungshalle i Bonn, Rådhuset i Oslo, Finlandiahuset i Helsingfors, svenska ambassaden i Washington, i Mérida och i Mexico city i Mexico, i Chengdu, Tianjin, Beijing, Shanghai, Xishuangbanna, Shenzhen, Sanmenxia, Wuhan, Yichun, Kunming och i Chongqing, Kina, Torino, Italien, i Salamanca, Spanien, samt i utomhusutställningar i Haag, Prag, Berlin, Madrid, Köpenhamn och Stockholm. Samt på Kulturhuset i Stockholm, Länsmuseerna i Kristianstad och Luleå, Malmö museum, Skansen, Kolmårdens djurpark, Borås djurpark, samt Bränneriet i Stora Björstorp på Österlen.

Vinnare av hedersutmärkelsen “Den Gyllene Vimpeln” från det Holländska Postkodlotteriet (tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton). Staffan är en av grundarna av “International League of Conservation Photographers” (ILCP), “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of Europe”, naturskyddsinitiativet “Rewilding Europe”, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of China” samt Naturturismföretagen/Ekoturismföreningen och dess kvalitetsmärkning “Naturens Bästa”.

Medlem i Naturfotograferna/N.

Författare och medförfattare till 19 böcker, varav inte mindre än sex vunnit priset ”Årets Pandabok WWF”.

Hemsida: www.staffanwidstrand.se

www.wild-wonders.com
www.rewildingeurope.com
www.wildwondersofchina.com

  Anmälan till reservlista (ej bindande)

  Rovdjurshelg i Hälsingland 5 - 7 juli 2024

  OBS! När du gjort din anmälan till reservlistan ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Övriga upplysningar

  JaNej – Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.*
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund.
  Dataskyddspolicy.