DENNA RESA ÄR EN FÖRLÄNGNING TILL RESAN – PARADISFÅGLAR OCH REGNSKOGSMYLLER I VÄSTPAPUA 12 – 28 OKTOBER 2024. LÄS MER HÄR…

Några höjdpunkter

 • En fartygsbaserad expedition genom hjärtat av Raja Ampat
 • Njut av det galet rika livet vid vår planets mest artrika och färgsprakande korallrev, med otroliga snorklingsmöjligheter för den som vill ned under ytan bland miljoner fiskar i denna magiska och otroligt bildmässiga undervattensvärld
 • Strandhugg och fantastisk snorklings möjligheter varje dag
 • Osannolika sockertoppsbergformationer med öar som reser sig rätt upp ur havet
 • Kristallklart hav i alla nyanser av blått från turkos till djupblått, runt bländvita korallsandständer
 • Besök på ikoniska platser som Wayag, Gam, Manta point, Cape Kri, Friwen, Batu Lima och Kabuy Bay
 • Bra chanser till möten med jättestora och fridfulla mantarockor/”djävulsrockor”
 • Fågelarter som kejsarduva, Papuanäshornsfågel, palmkakadua, strandtjockfot, Raja-gravand, strandkungsfiskare, storfotshöna, vitbukig havsörn, fregattfåglar och många fler

RAJA AMPAT
är en stor, tropisk skärgård, en arkipelag med fyra större och närmare 600 mindre öar, ibland kallad ”Havens Amazonas”, världskänd för sin extrema marina artrikedom och mångfald. Här finns fler fiskarter (1,437) än någon annanstans i världen och här ligger flera av världens finaste snorkel- och dykområden. Raja Ampat har utnämnts till “Number 1 Snorkeling Location on Earth” av CNN Travel. Här lever inte mindre än 533 utav världens 798 hittills kända arter korall (75% av alla världens korallarter). Berggrunden är huvudsakligen karst/kalk, det vill säga gammal havsbotten som pressats upp ur havet, och som lett till att de mest märkliga sockertoppsformationer skapats, som stigna rakt ur havet. Korallreven har också gett upphov till den fina vita sanden på stränderna här. Ett område som faktiskt är inget mindre än galet vackert.

Vi planerar att besöka följande områden:

WAYAG
Enligt många, själva ”Juvelen i kronan” på Raja Ampat. Idag ett obebott naturreservat, 155 000 hektar stort, nästan på Ekvatorn, med helt osannolika sockertoppsöar som skjuter upp ut havet och kritvita korallsandstränder. Här ligger ocksp Wayag Ranger Station, bemannad av ”Community Rangers”, dvs lokala bybor från öarna runtikring, som i en slags ”värnplikt” turas om att vakta denna juvel mot tjuvfiskare och ovarsamma besökare. I de grunda vattnen framför denna ranger station samlas ofta vackra svartfenade revhajar, alldeles invid stranden. Den som vill och vågar är välkommen att simma med de extremt oskygga djuren.

MANTA POINT
En berömd snorkelplats nära Arborek Island, som är en utav världens bästa ställen att se och fotografera manta-rockor, eller ”djävulsrockor” som de också kallas.

CAPE CRI
Raja Ampat:s mest berömda dykplats. Här sattes världsrekordet för störst antal fiskarter räknade under ett enda dyk. En nedsjuken ås i havet, öster om Kri Island, mitt i det berömda Dampier Strait. Stora mängder fiskar och ofta ser man barracudor här.

FRIWENBONDA
är en närmast spjutformad kalkstens-tornklippa utanför Pulau Friwen, där en djupränna går mellan klippan och öns kust. Friwenbondas kustklippor störtar här brant ned i oceanen och skapar den spektakulära snorkelplatsen ”Friwen-väggen”.

KABUY BAY
med sina oftast lugna vatten, med fantastiska sockertoppsformationer av karstberg runtom i bakgrunden och skär och småöar runtikring. Med hjälp av dykbåten utforskar vi också mangroveskogsdungarna här.

GAM
en mycket bergig ö, där alla små byar ligger längs kusten. Här finns inga vägar och ingen fordonstrafik. Bland fåglarna kan nämnas kronduvor och storfotshönor.

Dagsprogram

Dag 1 (28/10) Sorong – Friwen (Middag)
Efter lunch lämnar vi den lilla hamnstaden Sorong ombord på vårt expeditionsfartyg ”K/M Raja Adventurer”.
Snorkling : Friwenbonda island, Batu Lima island och besök i en by.

Dag 2 (29/10) Kabuy Bay – Aljuy Panun (Frukost – Lunch – Middag)
Snorkling : Nimo island, Selpele, med liten tur runt ön efter snorklingen.

Dag 3 (30/10) Aljuy Panun – Wayag arkipelagen (Frukost – Lunch – Middag)
Snorkling /Strövtåg: Equator island, Jetty CI station eller Shark point. Efter snorklingen fottur.

Dag 4 (31/10) Wayag arkipelagen (Frukost – Lunch – Middag)
Heldag i den fantastiska Wayag arkipelagen, snorkling i Wayag lagoon och fottur längs dess vita korallstränder.

Dag 5 (1/11) Wayag – Gam Island (Frukost – Lunch – Middag)
Snorkling : Eagle rock, Aljuy passage Garden, Yanggelo

Dag 6 (2/11) Gam Island – Mansuar/Manta Point – Cape Kri (Frukost – Lunch – Middag)
Snorkling : Arborek island:s pir, Manta Point, Cape Kri, Koh island/Pasir Timbul.

Dag 7 (3/11) Kri – Sorong (Frukost)
Efter morgondopp och frukost båtresa tillbaka till Sorong igen.

Mer information

 • FARTYGET
  Vårt expeditionsfartyg ”K/M Raja Adventurer” har en perfekt rutt i Raja Ampat och besöker det vi anser vara de viktigaste ställena. Det har mycket enkel tropikstandard ombord, med flera delade dusch/ toaletter och en mycket erfaren besättning med lång vana av dessa farvatten.  Vi får hela fartyget för oss själva om vi blir 6 deltagare (två per rum), annars tar fartyget max 12 passagerare totalt, (max fyra per rum). Många väljer oavsett det den helt underbara möjligheten att sova ute på däck under hundratusentals stjärnor i den sammetslena natten, istället för i hytterna.

 • SNORKLING
  Bäst är att ha med sin egen snorkel, dykmask (”cyklop”) och simfenor. Våtdräkt och simfenor finns att hyra ombord.

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv – från fåglar till storslagna kustlandskap, människor, skogsmiljöer, växter och detaljer – så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vidvinkelzoomobjektiv med t.ex. brännvidd 12-24 och/eller 24-70 mm är mycket användbara. Ett makro typ 60 eller 100 mm likaså och en kort telezoom, t.ex. 70-200 mm. Längre telezoomobjektiv med brännvidder uppåt på 400 mm, 500mm, eller 600 mm ger bra förutsättningar till att ta varierade bilder av fåglar. 600 mm är en mycket användbar brännvidd vid fågelfotografering. För att ”öka” brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter eller t ex använda en kamera med DX-format, APC eller 4:3 sensor. Om du har tillgång till två kamerahus är det bra att ta med båda, det underlättar mycket att jobba med två kameror parallellt. En mycket enkel, men häpnadsväckande bra undervattenskamera är exempelvis Olympus Tough TG-6. Tänk ”lätt fotopackning” för strandhuggen, eftersom värmen och fukten tarmer kraft än man kanske tror. Regnskydd/saltstänkskydd till all kamerautrustning. Raja Ampat är också som skapat för drönarfoto.

 • KLÄDER
  Temperaturen i de trakter av Västpapua där vi rör oss, är hög, året runt. Luftfuktigheten med. Så lätta, luftiga, men ändå tåliga fältkläder. Långbenta fältbyxor och långärmade skjortor är bra mot sol, myggor och vassa kvistar och blad. Rejäla vandringsskor eller kortskaftade kängor rekommenderas. Badkläder med byten.

  Sandaler, t-shirts och kortbyxor ombord/på stranden. En varm tröja och långbyxor för kvällsbruk. Regnkläder, typ poncho och regnbyxor är bra. Ett ihopfällbart litet paraply kan också vara bra i tillägg. Keps med skärm. Ta med egen snorkel, dykmask/cyklop, kanske också simfenor. Utfällbara vandringsstavar. Våtdräkt är en bra idé, för även om vattnet är behagligt varmt, så känner man sig efter någon timme i det lätt lite kall.

 • TILLGÄNGLIGHET
  Resans karaktär, fartygets utrymmen och småbåtsresorna gör att detta är en resa som inte är lätt för personer med nedsatt rörlighet. Man måste kunna gå i kuperad terräng, på leriga eller steniga stigar och en del uppförs- och nedförsbackar, samt kliva i och ur småbåtar och uppför fartygslejdare. Vid frågor eller tvekan, kontakta oss gärna så kan vi resonera om hur möjligheterna ser ut
 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbel- eller fyrbäddhytt, helpension, logi och måltider enligt dagsprogram, båttransporter, fotoguidning, lokala marktransporter, inträdesavgifter, Raja Ampat-besöksavgift, svensk reseledning och lokal engelsktalande guide.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Resa tur och retur Sorong i Västpapua (OBS! Kontakta oss för information om flygbiljetter innan ni beställer), indonesiskt visum, vaccineringar, försäkringar, mediciner, avbeställningsskydd, alkoholhaltiga drycker, dricks, tvättservice, ting av personlig karaktär, utgifter i samband med flygförseningar eller liknande eventuella ändringar beroende på orsaker bortom vår kontroll..

 • MÖTESPLATS
  Resan börjar och avslutas i Sorong, Västpapua.
 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 100 dagar innan avresan. Observera att anmälningsavgiften på denna resa är 50% av resans pris. Dessa betalningsvillkor skiljer sig från våra ordinarie villkor.

 • PASS OCH VISUM
  Giltigt pass krävs, med minst sex månaders kvarvarande giltighetstid för inresa till Indonesien. EU-Covidpass. Enligt normalt gällande regelverk, undantas svenska medborgare med ordinarie pass kravet på visum till Indonesien för turistbesök upp till 30 dagar. Särskilt tillstånd för besök i Papua ordnas av den lokala arrangören. Reservation för att den ännu lite oklara Covid-19 situationen i världen kan komma att innebära eventuella begränsningar som vi idag inte känner till. Hela Indonesien är i skrivande stund öppet igen för besökare.

 • FÖRSÄKRING
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Var noggrann med att kolla att försäkringen innehåller hemreseskydd vid eventuell sjukdom eller pandemi och att den gäller för alla former av förändringar i form av inställda flygresor, förseningar, myndighetsbeslut eller skadestånd, oavsett anledning bortom er, vår resebyrås och vår lokala arrangörs kontroll. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring

 • HÄLSA OCH VACCINATION
  Att resa i Raja Ampat är relativt bekvämt. Man behöver vara i tillräcklig fysisk form för att kunna gå i terräng, samt uppför och nedför trappor och lejdare ombord i värmen. Det kommer att ges möjlighet för frivilliga att klättra upp på någon av sockertopparna. Då krävs viss klättervana och bra jogging/klätterskor. Solskyddsmedel, insektsmedel och de mediciner ni regelbundet använder medtages.Vad gäller vaccinationer och malariaprofylaxrecept, kontakta er läkare eller erfaren vaccinationsbyrå.
 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.
 • RESEVILLKOR OCH RÄTTIGHETER
  OBS: Resevillkoren för denna resa avviker från de ordinarie med att slutbetalningen ska ske 100 dagar innan avresa. Därmed ändras även avbokningsvillkoren enligt följande. Om avbeställningen sker mer än 100 dagar innan avresa tas ett belopp motsvarande resans anmälningsavgift ut i avbokningskostnad. Sker avbeställningen 100 dagar eller mindre, före avresa sker ingen återbetalning. Notera att om avbeställningen sker 100 dagar eller mindre, före avresa och slutbetalning ännu ej erhållits, måste resterande belopp betalas in omedelbart.
  Anmälningsavgift på denna resa är 50% av resans pris.

  Resevillkor

  Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Fotografiskledare

Staffan Widstrand
född 1959. Fotograf och författare. Sony Europe Imaging Ambassador.
En av Sveriges internationellt mest erkända fotografer. Outdoor Photography Magazine har kallat honom “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”.

VD för Wild Wonders International AB, som äger och driver projekten Wild Wonders of Europe och Wild Wonders of China
Medgrundare till Rewilding Europe och Naturturismföretagen/Ekoturismföreningen.

Utsedd till Årets Naturfotograf i Sverige, mångfaldig prisvinnare i internationella fototävlingar som:
Wildlife Photographer of the Year, European Nature Photographer of the Year, Emirates Wildlife Photographer of the Year, Årets Bild I Sverige, PGB Awards, Golden Turtle, Ryssland, Golden Porpoise, Kina

Anlitad som domare i en rad stora internationella fototävlingar: World Press Photo, GDT European Nature Photographer of the Year och i tre gånger hittills i BBC-Wildlife Photographer of the Year.

Publicerad i många av världens största tidningar, som National Geographic Magazine, GEO, Stern, Der Spiegel, Le Figaro, La Repubblica, El Mundo, El País, Natur, Terre Sauvage, Animan, Veja Brazil, The Guardian, The Sunday Times, FOCUS, Yomiuri Shimbun, Yangtze Daily, Yancheng News och Shanghaibaserade The Bund Pictorial.
Staffan har haft och arrangerat utställningar internationellt i Toronto, National Museum of Wildlife Art i Jackson Hole USA, svenska ambassaden i Tokyo, Tromsö museum, Bodö museum, Kunst- und Ausstellungshalle i Bonn, Rådhuset i Oslo, Finlandiahuset i Helsingfors, svenska ambassaden i Washington, i Mérida och i Mexico city i Mexico, i Chengdu, Tianjin, Beijing, Shanghai, Xishuangbanna, Shenzhen, Sanmenxia, Wuhan, Yichun, Kunming och i Chongqing, Kina, Torino, Italien, i Salamanca, Spanien, samt i utomhusutställningar i Haag, Prag, Berlin, Madrid, Köpenhamn och Stockholm. Samt på Kulturhuset i Stockholm, Länsmuseerna i Kristianstad och Luleå, Malmö museum, Skansen, Kolmårdens djurpark, Borås djurpark, samt Bränneriet i Stora Björstorp på Österlen.

Vinnare av hedersutmärkelsen “Den Gyllene Vimpeln” från det Holländska Postkodlotteriet (tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton). Staffan är en av grundarna av “International League of Conservation Photographers” (ILCP), “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of Europe”, naturskyddsinitiativet “Rewilding Europe”, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of China” samt Naturturismföretagen/Ekoturismföreningen och dess kvalitetsmärkning “Naturens Bästa”.

Medlem i Naturfotograferna/N. Gavs 2014 titeln ”Visiting Professor” vid Beijing Old University i Kina.

Författare och medförfattare till 19 böcker, varav inte mindre än sex vunnit priset ”Årets Pandabok WWF”.

Hemsida: www.staffanwidstrand.se

www.wild-wonders.com
www.rewildingeurope.com
www.wildwondersofchina.com

  Boka fotoresa

  Raja Ampat – en snorklingsexpedition i Korallhavet 28 okt -3 nov 2024

  OBS! När ni gjort er bokning ska ni omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får ni inte det ber vi er kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Jag bokar även huvudresan Paradisfåglar och regnskogsmyller i Västpapua 12 – 28 oktober 2024*
  JaNej
  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
  Önskar dela rum med

  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  OBS: Resevillkoren skiljer sig på denna resan enligt ovan information. Jag godkänner resevillkoren, inkl. de specifika resevillkor för denna resa, samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund