Några höjdpunkter
- En resa som är planerad för att maximera chanserna att fotografera vilda pumor. Vi har 5 dagar i Pumaland
- Vi letar efter pumor på en privat fastighet där våra guider är några av de få företag som får guida där
- Vi letar efter pumor från morgon till kväll med ett kortare uppehåll mitt på dagen
- Vi har en pumaspårare som ger sig ut tidigt på morgonen för att leta upp pumor åt oss
- Vi har tillgång till 4×4 fordon som underlättar och ger oss bättre möjligheter att fotografera
- Heldag med kondor fotografering
- Andra intressant djur och guanaco, rävar och fåglar som har sin utbredning i Patagonien
- Dramatiskt landskap runt oss hela tiden
- Förutom pumaspåraren har vi en mycket duktig lokalguide
- Liten grupp av likasinnade, max åtta deltagare
Långt innan solen har gått upp ger sig vår pumaspårare ut för att börja söka efter vårt stora fotomål på denna resa, puman. Vi har lyxen att sova någon timme till men snart beger även vi oss ut i den Patagoniska vildmarken. Vi tar oss sakta fram i 4×4 fordon på de små vägar som finns, vi söker efter pumor och andra motiv att fotografera. Så plötsligt får vi information från vår spårare att de har hittat puma. Hjärtat slår några extra slag och vi beger oss i väg i vår bil mot platsen där puman finns. De sista hundratals meterna går vi till fots innan vi ser vår spårare som pekar mot en kulle en bit bort och där sitter den, puman. Sakta tar vi oss i fotoposition och börjar att fotografera.
PUMOR OCH TORRES DEL PAINE
Denna resa är till största del fokuserad på att fotografera puma i den avlägsna och fantastiska patagoniska vildmarken i Chiles nationalpark Torres del Paine och en intilliggande privat ranch. Våra lokala guider har genomfört puma-resor här i mer än 20 år så de kan området utan och innan. Området vi åker till är den bästa platsen i världen för att se denna magnifika katt. Torres del Paine National Park, anses ofta av besökare som en av de vackraste och mest majestätiska vilda platser på planeten. I nationalparken är det är inte ovanligt att se avslappnad och nyfikna guanacos, rävar och andra djur på nära håll, men att se den ensamma jägaren som bor i de vidsträckta och karga kullarna, den mäktiga puman, är något annat.
För att vi ska ha de bästa förutsättningarna att hitta pumor och kunna fotografera dom kommer vi att leta efter denna underbara katt på en privat ranch som gränsar till nationalparken. Hur man får röra sig i nationalparken är starkt begränsat men i de privata markerna runt omkring parken har vi möjligheter att röra oss mycket friare. Den ranchen vi kommer att vara på anses som en av de bästa platserna, om inte den bästa, att se puma på. Våra lokala guider är ett av få företag som har tillgång till att guida för pumor inne på ranchen. Ranchen är förövrigt starkt involverad i skyddet och bevarandet av pumor i Patagonien.
Pumorna är normalt som mest aktiva på natten, tidigt på morgonen och sent på kvällen. Under dessa tidpunkter patrullerar vanligtvis pumorna sitt territorium, jagar guanacos och andra byten eller interagerar med sina ungar. Vi anpassar vår fotografering till dessa tider. Vi kommer att ha två pass varje dag, ett morgonpass och ett kvällspass (ca 4 timmar vardera). Mitt på dagen kommer vi inte att leta efter pumor för att undvika störningar när de vilar och sover efter en lång natt på jakt efter svårfångade guanacos. Normalt och beroende på dagens ljus kan vi fortsätta fotografera andra djur i parken eller ge så tar vi lite tid att vila, ladda batterier och göra oss redo för kvällens puma-session.
Pumorna i Patagonien och särskilt runt Torres del Paine, är storvuxna och kraftiga och räknas som den största rasen av arten. Med ett ovanligt högt antal pumor i nationalparken och dess omgivningar har området blivit de mest eftertraktade platserna att besöka för att titta på och fotografera vilda pumor. De stora antalen pumor beror främst på den stabila populationen av guanacos så det finns ständig stor tillgång till mat. En kanske ännu viktigare faktor i att pumorna finns i så stora tal här är det ökade skydd som puman fått och att lokalbefolkningen ser att djuren genererar inkomster till bygden. Ett lysande exempel på hur turism kan bidra till naturskydd.
KONDOR
Under resan kommer vi även att fotografera kondor, en av världens största rovfåglar. Kondoren finns i Anderna och utmed Stillahavskusten i västra Sydamerika. Kondoren var tidigare vanligare och mer utbredd, i dag finns det drygt 10 000 kondorer i det vilda. I de patagoniska delarna av Anderna är den fortfarande talrik. Vi kommer att fotografera kondorer under en heldag på en privat ranch där man länge har jobbat med att skydda kondoren. Här finns idag en population med mer än 100 kondorer som använder områdets klippor till att vila och häcka på. I luften är det nästan alltid kondorer som flyger. Vi kommer att ha möjligheter till att ta både flyktbilder och porträtt på denna mäktiga fågel.
Följ med oss på denna resa för att upptäcka djurlivet i Torres del Paine och en av dess mest hemlighetsfulla och ändå mest respektingivande invånare, puman.
Dagsprogram
Dag 1 (8/11) (Middag)
Ankomst till Punta Arenas under eftermiddagen. Vi möts av vår lokala guide och åker till vårt hotell.
Dag 2 (9/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi lämnar Punta Arenas tidigt på morgonen och reser mot Puerto Natales och Cerro Castillio där vi kommer att bo de kommande fem nätterna. Beroende på hur lång tid resan tagit så försöker vi ha vårt första försök att fotografera pumor och annat spännande.
Dag 3 – 6 (10 – 13/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa fyra dagar har vi fokus på att fotografera pumor. Givetvis kommer vi inte att glömma bort alla de andra djuren som guanaco och rävar samt fåglar. Landskapet har vi hela tiden runt oss. Under dessa dagar kommer vi att ha hjälp av en lokal pumaspårare. Hen kommer att vara ute tidigt på morgonen och börja leta efter pumor åt oss. Vi har tillgång till 4×4 bilar men vi kommer att få gå en hel del under dagarna för att komma i bra läge för pumorna.
Dag 7 (14/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Vi gör en sista tur för att hitta pumor eller om vi är nöjda så fokuserar vi på andra motiv under morgonen. Under dagen åker vi tillbaka till Punta Arenas.
Dag 8 (15/11) (Frukost – Lunch – Middag)
Idag har vi en heldag med Kondorer. Vi åker till ett område där det finns gott om kondorer och vi kommer att kunna fotografera dom både från låga och höga platser. Vi kommer att få många möjligheter att ta fantastiska flyktbilder på dessa majestätiska fåglar. På kvällen åter till Punta Arenas.
Dag 9 (16/11) (Frukost – Brunch)
Idag avslutas vår resa i Patagonien. Under morgon/förmiddag tar vi oss till flygplatsen och påbörjar vår hemresa.
Fotografiskledare
Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
OM System Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetade tidigare vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.
Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik runt om i världen.
Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut tillsammans med Jan Pedersen på Votum förlag. 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer och 2021 Orkidéer på Gotland, båda på Votum förlag.