NÅGRA HÖJDPUNKTER

En gång i livet bör du ha sett en vild lo! Här erbjuder vi en av de bästa chanserna hittills

Väl inkörda fotogömslen för den otroligt eleganta panterlon (Iberisk lo), ett av världens allra mest sällsynta och mest stiliga kattdjur

Ett fantastiskt ställe för att med hög sannolikhet se panterlo på mycket nära håll, under en för dem mycket aktiv tid på året.

4 dagar med lo-fotofokus

1 dag med jättefina fotochanser till den praktfulla spanska kejsarörnen, rödglada och den unika egyptiska mungon

Möjlighet att byta en lo-fotodag mot en dag i ett stäpp-rovfågelgömsle istället, med bra actionfotomöjligheter på rödglada, ormvråk, brunhök, blåskata, samt ofta gåsgam och kejsarörn

Flexibilitet och frihet, vi bor på samma ställe hela tiden, centralt i området

Oss veterligen är vi den enda svenska arrangören som erbjuder lo-resor hit

Du får egen fotografisk rådgivning och tips, i en liten grupp av likasinnade

Och kom ihåg, vi har alltid varit där förut!

CASTILIA – LA MANCHA
Denna resa äger rum i provinsen Castilia-La Mancha, som ligger i centrala Spanien, strax sydväst om Madrid, nära staden Toledo. Vi kommer att hålla till i ett privat område som är en del av ett Natura 2000 naturreservat. En mosaik av jordbruks- och betesmarker, höjder och skogspartier. Med de majestätiska, ofta snöklädda bergen i Sierra de Gredos i bakgrunden. Örnar och gamar syns som silhuetter mot den blå himlen och runtomkring i buskarna typiska Medelhavsfåglar som härfågel, minvervauggla och blåskata. Ett extremt rovfågeltätt område, nästan av afrikanska mått. För naturfotografen ett område med fantastiska fotomöjligheter. Fotogömslena är mycket välordnade och väl inkörda, så att djur och fåglar är vana vid människor i dem. I Gredosbergen finns en stark stam av den endemiska Iberiska stenbocken.

Den mytomspunna panterlon är en numera extremt ovanlig och utrotningshotad art, faktiskt ett av världens tre mest sällsynta kattdjur. Att möta denna karismatiska och eleganta katt är en omtumlande upplevelse. Tänk en korsning mellan leopard och huskatt. De gyllene ögonen till synes ser rakt igenom dig och dess pälsteckning, örontofsar och polisonger är fantastiska. När du ser den komma gående, graciöst men samtidigt kraftfullt inser du att du är med om något alldeles extra, något utöver det vanliga, som du kommer att komma ihåg i resten av livet. För de flesta naturfotografer ger det en extra kick utöver det vanliga att dessutom få in panterlon i kamerasökaren. Då utlovas adrenalin-påslag!…

Våra lo-resor till Spanien har varit bland de allra första researrangemang som erbjudits i Europa, som specifikt fokuserar på att fotografera panterlo på bästa sätt, på bästa tid och på nära håll. Vi har varit mycket framgångsrika och har testat ett par olika ställen. Ännu har ingen av våra deltagare som varit med alla dagar på resan, missat att få ett lo-möte. Här satsar vi på att försöka få dem nära, i bra ljus och mot fin bakgrund, från fasta gömslen, i stället för att bara försöka få se dem från någon bilväg eller parkeringsplats. Gömslena står på sådana platser som loarna erfarenhetsmässigt mest ofta frekventerar. I januari är det parningstid och man kan få bevittna det spelet.

Som med alla vilda djur vet man förstås aldrig riktigt vad som kommer att hända, men vi kan lova att bättre fotomöjligheter/fotochanser till panterlo än här, har du nästan ingen annanstans. Gömslena står på platser som loarna ofta passerar. I närområdet lever inte mindre än 6-8 adulta individer av panterlo (forskarna har koll!), så chanserna är verkligen ovanligt goda. Normalt dyker lon upp vid gömslena såpass ofta att de flesta som sitter i gömsle här under tre dagar brukar få se den. Ibland dessutom betydligt oftare än så. Säkert vet man aldrig… Alltså satsar vi på fyra dagar för loarna.

ATT FOTOGRAFERA PANTERLO
Att fotografera ett av världens mest sällsynta kattdjur är givetvis inte fullständigt garanterat på denna resa. Vi kan bara garantera att vi är här på en av de bästa platserna i världen att göra det, under de bästa årstiderna, i väl inkörda gömslen och med en extremt kunnig lokal guide som vet vilka gömslen som just då har bäst besöksfrekvens av loarna. Observations-frekvensen är mycket hög här, men alltså inte helt garanterad.
Tålamod/envishet, uthållighet och förmåga att sitta tyst, är egenskaper som kommer väl till pass under tiden i gömslena. Vi strävar efter att vara i gömslena hela dagar från gryning till skymning, eftersom panterlon kan dyka upp precis närsomhelst. Gömslena står på platser där många kaniner och rödhönor håller hus och där loarna erfarenhetsmässigt ofta dyker upp. Om och när panterlon kommer, så är det för att den själv valt det, ofta för att dricka vatten, jaga kaniner, eller leta efter en partner.

Panterlon är relativt diskret och visar sig ofta inte under jättelånga stunder, men ibland lägger den sig och njuter i solen och man kan få timmar med den utanför. Lon är känslig för ovana ljud så det gäller att försöka vara så tyst som möjligt. ”Silent mode” på kameran om du har det, eller elektronisk slutare. Därutöver gäller att vara uppmärksam och tålmodig. Tänk på att du väntar på ett av världens mest sällsynta djur! Detta är alltså ingen djurpark och det är precis som det ska vara.

Förutom panterlon, så finns gömslen för stäpprovfåglar och inte minst spansk kejsarörn och egyptisk mungo.

DIN RESA HJÄLPER PANTERLON ATT ÖVERLEVA
Som naturfotografer är det vår plikt att försöka hjälpa till och stödja naturskyddsarbetet.
På denna resa gör du det på minst två sätt. Dels genom att faktiskt åka dit och betala ett rättvist pris lokalt, så visar vi i handling att panterlon skapar inkomster, jobb och affärer. Dels att de bilder vi tar och sedan sprider i sociala medier etc. bidrar till att göra världen mer uppmärksam på att detta fantastiska djur och det mångfaldsrika landskap som det lever i, fortfarande finns och måste bevaras för framtiden. Den lokale arrangören arbetar också tätt samman med forskarna och de som försöker rädda panterlon.
Genom att fotografera panterlon här hjälper du den att överleva!

Någon kväll kommer reseledaren att visa bilder, hålla föredrag och gå igenom saker som kamerateknik och en del viktiga lyxtips för naturfotografen. Om allt från hur man bäst närmar sig vilda djur till hur man lämpligast ställer in kamerafunktioner som autofokus och blixt eller hur man tolkar histogrammet för bästa exponering. Vi kommer också att titta på och diskutera deltagarnas bilder. Gruppen är liten, så att det blir maximalt med tid för alla att diskutera foto med reseledaren under resan.

Panterlo i Spanien. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Staffan Widstrand
Panterlo i Spanien. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto: Staffan Widstrand

Dagsprogram

Dag 1 (26/1) (Middag)
Madrid-Talavera de la Reina
Vi samlas senast 13.00 på Madrids flygplats Barajas (MAD), och reser ca 1 ½ timme till den lilla staden Talavera de la Reina. Övernattning och middag på hotellet.

Dag 2 – 6 (27-31/1) (Frukost – Lunch – Middag)
I lodjurs- och örnlandet runt Talavera de la Reina.
Här är den annars extremt sällsynta panterlon relativt talrik och gömslena ger några av Europas bästa chanser till att fotografera dem på nära håll. Vi tillbringar fyra dagar i väl inkörda lo-gömslen med hög chans till möten med en eller flera panterloar. Olika gömslen varje dag. Samt en dag i Europas sannolikt säkraste gömsle för att fotografera spansk kejsarörn och egyptisk mungo. Därutöver har vi möjlighet att byta någon av lo-gömsledagarna mot en dag i ett fantastiskt stäpp-rovfågelgömsle, med arter som röd glada, brunhök, ormvråk och ibland någon gåsgam eller spansk kejsarörn. Trakten är rik på vildkanin och typiska Medelhavs-skogsfåglar, som blåskata. Övernattning och middag på hotellet.

Dag 7 (26/1) (Frukost)
Talavera de la Reina-Madrid
Frukost på hotellet, sedan transfer tillbaka till Madrids flygplats eller järnvägsstation.

Mer information

 • FOTOGRAFISKT LÄRANDE
  På alla våra resor har vi olika teoretiska fotoworkshops. Dessa workshops är alltid relaterade till den specifika resan och kan vara allt från att vi lär ut olika fototekniker eller tips och tricks för bildredigering till att vi pratar om bildkompositation eller att vi förbereder oss inför speciella fototillfällen på resan.

  Under hela resan ger vår fotografiskaledare aktiv fotorådgivning när vi är ute i fält. Allt för att du ska utvecklas som fotograf och få med dig fantastiska bilder hem.

 • FOTOUTRUSTNING
  Då vi kommer att ha möjligheter till flera olika typer av motiv, allt från landskap och människor till fåglar, så är det lämpligt att ha med sig ett urval objektiv från vidvinkel till tele. Tele-zoomobjektiv, t.ex. 80-400mm eller 200-500mm, ger bra förutsättningar till att ta varierade bilder av fåglar och djur. Fasta teleobjektiv med brännvidder mellan 400 mm och 600 mm är mycket användbara för panterlo- och fågelfoto. För att ”öka” brännvidden om du har ett kortare tele eller zoom, så kan du använda telekonverter eller använda en kamera med DX-format sensor. Vidvinkel på 24-70 mm, samt telezoom på typ 70-200 mm är också användbara för landskap. Eftersom vädret kan växla är det bra att ha med regnskydd för kamerautrustningen. Det bästa är ett regntätt kameraskydd/objektivskydd. Tänk även på att ha bra vattentätt överdrag till kameraryggsäcken. Om du har tillgång till två kamerahus är det lämpligt att ha med båda. Ett stativ är helt nödvändigt i några av gömslena, och i de andra gömslena räcker det med att ta med ett stativhuvud, gärna med ett sk Gimbal-huvud. Det går lätt åt fler bilder än de flesta kanske ofta tror, så ta gärna med flera lagringskort och hårddiskar.
 • GÖMSLENA
  Gömslena är mycket enkla plywoodkonstruktioner med stora spegelfönster i toppkvalitetsglas, vilka du kan se ut och fotografera mycket bra igenom, men där det vilda på andra sidan bara ser sin spegelbild. I området finns flera gömslen och varje gömsle har plats till en fotograf och man sitter i en fällbar stol. Därutöver finns en liten hylla för kringutrustning. Framför vissa gömslen finns vattenbad. Gömslet för kejsarörn har plats för upptill tre fotografer.

 • KLÄDER
  Temperaturen i bergen i centrala Spanien i januari och i oktober kan variera mellan 10-15 plusgrader till någon minusgrad och ganska fuktigt. Ingen centralvärme inomhus, så totalt sett kan det vara lite råkyligt. Dessutom sitter vi stilla i många timmar i gömslena. Rejäla fältkläder och bekväma kängor är att rekommendera. Komplettera gärna med någon form av sandaler eller träningsskor för vistelse på hotellet.
 • BOENDE
  Vi kommer att bo i den lilla spanska landsbygdsstaden Talavera de la Reina, på ett hotell av medelklass, med dusch och WC på rummet.
 • TILLGÄNGLIGHET
  Tillgängligheten är god även vid något begränsad rörlighet. Hotellet har hiss och miljö och natur vi rör oss i är lättgången. Kontakta oss vid minsta tvekan.

 • INKLUDERAT I PRISET
  Del i dubbelrum och måltider enligt dagsprogram, samtliga inträden, svensk reseledare, lokala guider, fotoundervisning, lokala transporter, transfer till och från Madrids flygplats samt moms.

 • EJ INKLUDERAT I PRISET
  Resa tur och retur Madrids flygplats Barajas (MAD), dricks, enkelrumstillägg, försäkringar, ev vaccinationer, ev medicinska tester, avbeställningsskydd, drycker, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet och telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.
 • MÖTESPLATS
  Madrids flygplats Barajas (MAD), exakt plats och tidpunkt anges senare. Resan börjar och avslutas här.
 • BETALNINGSVILLKOR
  Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan resans start.
 • PASS OCH VISUM
  När du som är EU medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Vid incheckning för flyg krävs pass.

 • FÖRSÄKRING
  Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

  Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

  Läs mer och beställ din försäkring här:

  Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

  Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

  Avbeställningsförsäkring


  För resa inom EU rekommenderas att du tar med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som

  • inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige
  • du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

  Läs mer om och skaffa ditt EU-kort hos Försäkringskassan.

  OBS! EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring, rådfråga ditt försäkringsbolag.

 • HÄLSA OCH VACCINATION
  Resan är inte fysiskt ansträngande. Du bör i god tid före avresan ta kontakt med en vaccinationscentral för att se över dina vaccinationer, samt ev. behov av andra mediciner.

 • GRUPPEN OCH SPRÅK
  Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.
 • RESEVILLKOR OCH RÄTTIGHETER
  OBS: Resevillkoren för denna resa avviker från de ordinarie med att slutbetalningen ska ske 90 dagar innan avresa. Därmed ändras även avbokningsvillkoren enligt följande. Om avbeställningen sker mer än 90 dagar innan avresa tas ett belopp motsvarande resans anmälningsavgift ut i avbokningskostnad. Sker avbeställningen 90 dagar eller mindre, före avresa sker ingen återbetalning. Notera att om avbeställningen sker 90 dagar eller mindre, före avresa och slutbetalning ännu ej erhållits, måste resterande belopp betalas in omedelbart.

  Resevillkor

  Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Fotografisk ledare

STAFFAN WIDSTRAND
född 1959. Fotograf och författare. Sony Europe Imaging Ambassador.
En av Sveriges internationellt mest erkända fotografer. Outdoor Photography Magazine har kallat honom “en av världens mest inflytelserika naturfotografer”.

VD för Wild Wonders International AB, som äger och driver projekten Wild Wonders of Europe och Wild Wonders of China
Medgrundare till Rewilding Europe och Naturturismföretagen/Ekoturismföreningen.

Utsedd till Årets Naturfotograf i Sverige, mångfaldig prisvinnare i internationella fototävlingar som:
Wildlife Photographer of the Year, European Nature Photographer of the Year, Emirates Wildlife Photographer of the Year, Årets Bild I Sverige, PGB Awards, Golden Turtle, Ryssland, Golden Porpoise, Kina

Anlitad som domare i en rad stora internationella fototävlingar: World Press Photo, GDT European Nature Photographer of the Year och i tre gånger hittills i BBC-Wildlife Photographer of the Year.

Publicerad i många av världens största tidningar, som National Geographic Magazine, GEO, Stern, Der Spiegel, Le Figaro, La Repubblica, El Mundo, El País, Natur, Terre Sauvage, Animan, Veja Brazil, The Guardian, The Sunday Times, FOCUS, Yomiuri Shimbun, Yangtze Daily, Yancheng News och Shanghaibaserade The Bund Pictorial.
Staffan har haft och arrangerat utställningar internationellt i Toronto, National Museum of Wildlife Art i Jackson Hole USA, svenska ambassaden i Tokyo, Tromsö museum, Bodö museum, Kunst- und Ausstellungshalle i Bonn, Rådhuset i Oslo, Finlandiahuset i Helsingfors, svenska ambassaden i Washington, i Mérida och i Mexico city i Mexico, i Chengdu, Tianjin, Beijing, Shanghai, Xishuangbanna, Shenzhen, Sanmenxia, Wuhan, Yichun, Kunming och i Chongqing, Kina, Torino, Italien, i Salamanca, Spanien, samt i utomhusutställningar i Haag, Prag, Berlin, Madrid, Köpenhamn och Stockholm. Samt på Kulturhuset i Stockholm, Länsmuseerna i Kristianstad och Luleå, Malmö museum, Skansen, Kolmårdens djurpark, Borås djurpark, samt Bränneriet i Stora Björstorp på Österlen.

Vinnare av hedersutmärkelsen “Den Gyllene Vimpeln” från det Holländska Postkodlotteriet (tillsammans med Nelson Mandela och Bill Clinton). Staffan är en av grundarna av “International League of Conservation Photographers” (ILCP), “Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of Europe”, naturskyddsinitiativet “Rewilding Europe”, masskommunikationsinitiativet “Wild Wonders of China” samt Naturturismföretagen/Ekoturismföreningen och dess kvalitetsmärkning “Naturens Bästa”.

Medlem i Naturfotograferna/N. Gavs 2014 titeln ”Visiting Professor” vid Beijing Old University i Kina.

Författare och medförfattare till 19 böcker, varav inte mindre än sex vunnit priset ”Årets Pandabok WWF”.

Hemsida: www.staffanwidstrand.se

www.wild-wonders.com
www.rewildingeurope.com
www.wildwondersofchina.com

  Boka fotoresa

  Panterlo i Spanien 26 januari - 1 februari 2025

  OBS! När du gjort din bokning ska du omgående få ett bekräftelsemejl från oss. Får du inte det ber vi dig kontakta oss via telefon, 0705-89 13 18.

  Ditt namn*

  Gatuadress*

  Postnummer och stad*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Boende*
  Enkelrum (Enkelrumstillägg tillkommer)Dubbelrum
  Önskar dela rum med

  Önskemål om specialkost

  Övriga upplysningar

  Rabattkod

  Jag godkänner resevillkoren samt har tagit del av information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302* Läs resevillkoren samt information om Centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302
  JaNej – Jag godkänner att namnlista delas ut i samband med resan till resans övriga deltagare.*
  JaNej - Jag ger härmed tillåtelse till Wild Nature fotoresor att använda min e-postadress för utskick om företagets fotoresor och workshops.
  All korrespondens kommer att ske via e-post om inget annat specificeras av kund